Men´s Physique Tomáš HRICKO - nový člen EastLabs.SK Teamu

Men´s Physique Tomáš HRICKO - nový člen EastLabs.SK Teamu


Jarná súťažná sezóna 2017 (jej vyvrcholením bola súťaž 2017 AMIX Patriot CUP, ktorá sa konala vo Vranove n/T a jej organizátormi boli Jaro Horvát, Vlado Tabaka a členovia EastLabs Team-u) je za nami. Report práve z tejto súťaže sme z našej dielne nepripravovali a to z dôvodov, ktoré sme spomenuli v krátkom článku. Hodnotenie a postrehy sme radšej prenechali na vás, na súťažiacich a fanúšikov, ktorí ste boli zúčastnení a prítomní, pretože práve vy budete najlepšie vedieť zhodnotiť priebeh tejto súťaže - a v príspevkoch na FB, alebo v mailoch  krátkych správah ste AMIX Patriot Cup spoločne so súťažou Extrifitslovakia Cup hodnotili ako najvydarenejšie súťaže tejto sezóny.

Z priebehu jarných súťaži sme prinášali krátke reporty (ich autorkami spravidla boli Saskia Cakoci a Lucia Košecká), v ktorých táto dvojica hodnotila ženské kategórie - bikini fitness a body fitness. Tieto dve majsterky sveta a IFBB PRO súťažiace sa podrobne zamerali každá na svoju kategóriu a v svojich reportoch Vám prinášali informácie o tom, čo alebo kto ich na domácej scéne zaujal. Zmyslom každého reportu je pomôcť pretekárkam v ich napredovaní. Keď že obe spomínané členky Eastlabs teamu sú veľmi skúsené, ale hlavne aj úspešné pretekárky, tak sa aj tieto reporty z ich dielne tešia veľkej obľube. Tu si dovolím citovať: "Keď upozorníš múdreho na chyby a nedostatky, poďakuje ti, keď to isté povieš hlupákovi urazí sa."
A práve preto nás nesmierne teší, že podľa doterajšej spätnej väzby tieto reporty si žiadajú samotné súťažiace - pochopili, ich podstatu.

V tomto článku vám chcem predstaviť pripravovanú novinku - obdobné reporty pripravujeme už z jesenných súťaží a budú sa týkať kategórii Mens Physique. Prečo práve Mens Physique?
Z jednoduchého dôvodu - práve táto (aj keď mladá kategória) si buduje svoju čoraz väčšiu popularitu nie len v zahraničí, ale aj u nás. Práve preto sa domnievame, že si právom zaslúži väčší priestor aj na našom portáli. Primárny cieľ reportov venovaných men´s physique  bude rovnaký ako v prípade bikini, bodyfitness, kulturistike ši fitness - chcem byť aspoň trocha nápomocní súťažiacim v ich rozvoji a napredovaní ale aj pomáhať začínajúcim pretekárom. Sekundárny cieľ? Podporovať mládež, aby venovali tejto kategórii väčšiu pozornosť, pretože práve táto kategória pri správnom poňatí môže (a mala by) motivovať práve začínajúcich priaznivcov fitnes športu k súťaženiu, k dosahovaniu skvelých súťažných výsledkov aj bez pomoci nelegálnych podporných látok. Nielen na domácej, ale taktiež aj na medzinárodnej úrovni, dokonca aj na najprestížnejších súťažiach, akými nesporne sú ako sú IFBB Majstrovstvá Európy, alebo IFBB Majstrovstvá sveta. 
Verte mi, viem o čom hovorím, pretože sám mám doma jedného súťažiaceho  men´s physique, ktorý dokázal uspieť len a len vďaka tvrdému tréningu, optimálnej strave, vytrvalosti. A aj jeho priatelia - sparingpartneri dokazujú, že men´s physique je ideálnou voľbou pre úvodné súťaženie vo federácii SAFKST, prípadne v IFBB.

Spomeniem, že na aktuálne ukončených Majstrovstvách Európy v Španielsku vo výsledkových listinách figurujú aj tri mená Slovákov súťažiacich v men´s physique, čo ja osobne hodnotím veľmi pozitívne - nielen ja vnímam tento počin Výkonného výboru SAFKST ako jasný signál, že v budúcnosti by mohli byť naši športovci úspešní aj v tejto kategórii. Verím že tento ústretový krok našej asociácie bude dostatočne motivovať potenciálnych adeptov na súťaženie v repre a to či už v seniorských, alebo aj v juniorských kategóriách a že sa stane pravidlom, že na súpiskách (či už na ME alebo MS) budeme môcť vídať čoraz viacej mien práve z tejto kategórii. Zopakujem - tento krok hodnotím veľmi pozitívne.

EastLabs Team sa tejto kategórii začal intenzívnejšie venovať už v roku 2015, kedy vtedajšieho šéfredaktora portálu EastLabs.SK Igora Kopčeka zaujala partia "mensfyzikov" zo Slovenska, ktorých stretol na Grand Prix Švédska. Ako nám sám neskôr prezradil dovtedy ani on nevenoval nejakú veľkú pozornosť tejto nominácii (koniec koncov v tom čase asi ani nikto iný na Slovensku), ale trojica Slovákov Marek PAVÚK  - Tomáš VELEBÍR - Tomáš HRICKO, boli dôvodom, prečo zmenil svoj postoj. "Všimol som si na nich, že boli iní ako ostatný, zaujali ma svojou súdržnosťou, nefalšovaným priateľstvom a vzájomnou podporou.“ - toto sú jeho slova, ktoré zakaždým zaznejú pri spomienkach na tento moment. „Oni boli tým dôvodom, prečo som začal pre mňa dovtedy nie veľmi zaujímavú kategóriu (keďže bola u nás ešte len v plienkach) intenzívnejšie sledovať.“ A iba v krátkosti doplním, že k partii "troch mušketierov" sa pridal aj Domino Antoš - ten uspel napríklad na 2017 Extrifitslovakia Cup, v ďalší z partie Tomáš VELEBÍR je Majstrom Slovenska z tohto roku.

Dá sa teda povedať, že už vtedy sa začala rodiť myšlienka informovať našu športovú verejnosť a priaznivcov fitness (u nás, na Slovensku) o tejto kategórii. A rozhodnutie sledovať aj túto nomináciu umocnil ešte fantastický výsledok Tomáša HRICKA - ten na svojej medzinárodnej premiére v silne obsadenej kategórii, s odstupom dvoch bodov na víťaza, získal pre Slovensko tretie miesto (pozn. víťaz kategórie o niekoľko dní neskôr získal na IFBB Majstrovstvách Európy titul šampióna). Čím Tomáš upútal?
Medzinárodná porota v Malmo ocenila, že bol výrazne iný, ako jeho konkurenti. Myslím, že pre nich muselo byť veľkým prekvapením vidieť na pódiu na krátko ostrihaného chalana, ktorý sa od ostatných "ofinkáčov" odlišoval svojim  vzhľadom. Dokázal, že má parametre potrebné na to, aby bol úspešný v nominácii men´s physique. A úspešní sú aj jeho priatelia!
Pri písaní tohto odseku ma napadla ešte jedna myšlienka,ktorú mi nedá nespomenúť, pretože ju veľmi často používam pri mojich motivačných prejavoch: „Ak chceš byť na ceste za svojim cieľom úspešný buď jednoducho sám sebou, buď iný a nesnaž sa byť len druhotriednou kópiou svojich idolov, uč sa od nich ale nekopíruj ich!“

Úloha pozornejšie sledovať men´s physique prischla spočiatku mne, pretože (ako ste si mohli všimnúť) medzi menami figuruje meno Tomáš Hricko a kto tuší, že to je môj syn tak tuší správne. Kto si ale myslí, že práve preto to mal Tomáš mal ľahšie, je na omyle. Aj tu platí - ak chceš v živote niečo dosiahnuť tak sa vyžaduje tvoje plné a zodpovedné nasadenie a to od neho požadujem aj ja. Tomáš je ale bojovník a už veľa krát nám dokázal to, že ak niečo robí tak to robí s maximálnym nasadením.
Cvičeniu sa venuje od svojich 15 rokov a súťažná to bola toho roku už jeho tretia sezóna. Práve na Tomášovi, tak ako aj na ostatných spomenutých chlapcoch, som mohol badať každoročne dosiahnutý progres. Chalani si boli a aj sú si vedomí svojich slabín a tvrdou drinou boli ochotní ich eliminovať - čo ich z roka na rok posúvalo vyššie. Spoločne okúsili aj súťaženie v zahraničí a stáli tak na pódiách v Čechách, Maďarsku, Anglicku, Švédsku, Španielsku a aj Rusku. Podarilo sa im získať povšimnutia hodné výsledky, priniesli si kopec zážitkov, ale (čo je hlavné) aj skúsenosti. Pochopili veľmi rýchlo, že men´s physiqe je predovšetkým športovo-modelingová kategória, v ktorej je veľmi dôležitý nielen svalový rozvoj, ale aj estetický prejav na pódiu - počnúc správnou úpravou pokožky (výber farby) až po správne estetické pózovanie. Naše postrehy? Všimli sme si napríklad, že na medzinárodnej scéne men´s physici používajú bežne na úpravu tváre makeup (aj takýto detail dokáže zrejme rozhodnúť) - niekto to odsudzuje, niekto schvaľuje.
Chlapci minulú prípravu na jesennú sezónu 2016 absolvovali s trénerkou šampiónov Ekaterinov Abrahamovou, no inšpiráciu a znalosti hľadajú všade, kde sú dostupné. Ja osobne si musím vždy po návrate tak trocha privykať na domácu scénu, pretože u nás veľa chlapcov používa na medzinárodnej scéne zakázaný Dream Tan. Je to farba, ktorá vôbec nie je vhodná v tejto kategórii, organizátorom súťaží robí starosti (špiní zákulisie) a v zahraničí je táto farba už dávnejšie neakceptovateľná.
Ako som spomínal, aj mensfyzici sa dočkali nominácie na ME  na druhej strane ma tak trocha mrzí, že práve títo nominanti sa počas jarnej sezóny ani raz neukázali s úpravou pokožky bez použitia už spomenutého Dream Tan - prax robí majstra, preto nesúhlasím s tým, ž eu nás je táto farba stále akceptovaná..

Toľko teda k pripravovanej novinke tzn. k našej snahe venovať sa bližšie na našom portály aj kategórii men´s physique. Naše postrehy by bolo dobré opäť vnímať nie ako nejaké striktné pravidlá, ktoré by mali platiť za každých okolností, ale naopak potešilo by nás ak by ste ich chápali a vnímali ako konštruktívny pohľad na vás, ktorý by mal pomôcť posúvať sa vyznávačom tohto športu a kategórie bližšie k svojím cieľom . Budú to proste iba naše subjektívne názory, ktoré budú vychádzať z nazberaných skúsenosti nie len z našej Mens physiqe scény, ale hlavne z medzinárodnej, kde sme sa ako členovia EastLabs Team-u mali možnosť konzultovať s tými najlepšími odborníkmi na danú problematiku.
Na písanie reportov z domácich súťaži sme si vybrali už spomínaného Tomáša Hricka - je to úspešný pretekár s medzinárodnými skúsenosťami, jeho pódiový prejav (pózovanie) je vnímané ako takmer bezchybné,  na pódiu aj vďaka tomu pôsobí veľmi uvoľnene a isto. Navyše, má proporcie vhodné pre kategóriu men´s physique - jeho silnou partiou je prirodzene úzky pás a brucho, no na šírke chrbta a výraznosti ramien dlhodobo pracoval Ako vravím, je to bojovník, ktorého podporím a verím, že bude platným členom EastLabs Teamu.

Výsledky, ktoré dosiahol Tomáš HRICKO

  • 2014 GP Brno ... 3.miesto
  • 2015 Sweden GP ... 3. miesto
  • 2015 English GP 2015 ... 5. miesto
  • 2015 Mozolani Cup 2015 ... 6. miesto
  • 2015 GP Brno 2015 ... 4. miesto
  • 2016 Majstrovstvá Slovenska ... 3. miesto
  • 2016 Amix Cup 2016 ... 4 . miesto
  • 2016 Tatranský pohár ... 1. miesto
  • 2017 Majstrovstvá Slovenska ... 5. miesto
  • 2017 Amix Patriot Cup ... 1 . miesto a absolútny víťaz

Prajem vám, aby na ceste za vašimi cieľmi a napĺňaní snov ste mali vždy odhodlanie, psychickú silu a chuť pracovať. Verím že pripravovaná novinka vás osloví a že vám prinesie očakávaný prospech.

Discussion at the article:

AMIX diskusia