Juliána Melišová - Tuky, jesť alebo ich nejesť?

Juliána Melišová - Tuky, jesť alebo ich nejesť?


Tuk – toto slovíčko naženie husiu kožu nejednej žene, ktorej cieľom je redukcia telesnej hmotnosti. Pre mnohých výživových poradcov, či trénerov bol dlho nedocenenou makroživinou. Je však ich vyradenie z jedálnička najšťastnejšie riešenie?

Tuky, alebo lipidy v strave sú základnou živinou, rovnako ako sacharidy, či bielkoviny. Jeho príjem je zásadný pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ďalej zásobuje telo esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré posilňujú imunitný systém, starajú sa o pevné nechty, vlasy a zdravú pokožku. Ďalej poskytujú aktívne prostredie pre hormóny, ktoré ovplyvňujú všetko – hlad, sexuálny apetít, či našu náladu.  Ruku na srdce, každá jedna fitnesska, či večná dietárka, ktorá tuky vyradila mala problém so zdravím – statusy na sociálnych sieťach o nekonečnom ležaní v posteli, dopovaní liekmi v súťažných prípravách, bohužiaľ vypadávanie vlasov na dennom poriadku, nekonečný pocit hladu a nedá mi nespomenúť, že nejedna v  príprave nevedela zo seba dostať jedno súvislé súvetie, ktoré dávalo nejaký zmysel. Naša myseľ vyradením tuku proste otupieva – nevládnosť rozprávať, chodiť, akokoľvek aktívnejšie fungovať.

Čo nasleduje po tvrdej diéte pri nedostatočnom množstve tuku? Absolútne rozhodený hormonálny systém, kedy je narušený aj menštruačný cyklus, ktorý sú schopné niektoré ženy neriešiť aj roky a to len kvôli „dokonalej figúre“, resp. strachu z tukov- nášho „nepriateľa“. Ďalšia alternatíva, s ktorou sa tiež nejedna z nás určite stretla sú vlčie hlady. Tu sa dostávajú na rad hormóny inzulín a leptín. Vďaka jedlu, ktoré skonzumujeme sa nám z mozgu dostavia signály ako „už som najedený“ alebo  signál, ktorý nás núti jesť viac (hore nazvaný vlčí hlad), teda priberáme.  Ako tento kolotoč zastaviť? JEDZTE ZDRAVÉ TUKY.  Je to krok, ktorý môže byť kľúčom k vašej vitalite, hormonálnej rovnováhe a štíhlosti.  Pre športovkyne má výhodu aj pri zvyšovaní výkonnosti a zlepšení celkovej kvality tela. Preto príspevky o tom, ako konzumácia tuku spôsobuje celulitídu, či retenciu vody v podkoží sú ničím nepodložené a zavádzajúce informácie.

Tento článko v plnom znení nájdete na partnerskom projekte BikiniFitness.SK, šéfredaktorkou ktorého je IFBB PRO Bikinfitnesska, Majsterka sveta, Majsterka Európy, absolútna víťazka IFBB DIamond Cup Žilina a Olympia Amateur Spain SASKIA CAKOCI.

Discussion at the article:

AMIX diskusia