WUAP Svetový šampionát v trojboji - od 15. do 21. októbra 2018

WUAP Svetový šampionát v trojboji - od 15. do 21. októbra 2018

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie z našich športov.

V Trnave sa schyľuje k významnej športovej udalosti. V slovenskom Ríme sa od 15. do 21. októbra uskutočnia WUAP Majstrovstvá sveta v silovom trojboji. V mestskej športovej hale bude súťažiť viac ako 600 pretekárov z 21 krajín sveta v disciplínach tlak na lavičke, mŕtvy ťah a drep. Hneď po Slovákoch majú najpočetnejšie zastúpenie na štartovej listine Maďari, následne Poliaci a Česi. Súťažiť ale prídu napr. aj Rusi, Taliani, Švédi, Američania či Turek alebo Estónčan, atď.
Podujatie týchto rozmerov sa v Trnave uskutočnilo naposledy v roku 2010. Vtedy bola účasť o polovicu menšia, svetová federácia WUAP bola v štádiu rastu. Do Trnavy teraz zavítajú skutočné svetové extra triedy. Veľkým lákadlom môžu byť súťaže v tlaku na lavičke v kategórii Open, kde sa pri použití superdresov očakáva u niektorých pretekárov útok na zdolanie 400-kilogramovej hranice. Organizátori veria, že do športovej haly si nájde cestu veľa fanúšikov, voči ktorým urobili ústretový krok. Vstup na akciu je úplne zdarma!

„Bežne človek neuvidí ako niekto drepuje s 500 kg na chrbte, ale niekoho, kto si 400 kg spustí na hrudník a vytlačí ich,“ vraví prezident svetovej federácie silového trojboja Rudolf Siska, ktorý žije v Majcichove. „Náš šport je úžasný v tom, že medzi pretekármi nevládne vyhecovaná rivalita, naopak, jeden tu pomáha druhému. Iba výkon rozhoduje o tom, kto je lepší. Na podujatí súperenie nevidno, ide o jednu skupinu, ktorá sa teší, že sa na šampionáte po čase opäť stretne. Atmosféra býva neopakovateľná,“ uviedol Siska.

  • medzi zaujímavých jednotlivcov, ktorí sa predstavia v Trnave, nesporne patrí 54-ročný Američan Tim Moon, ktorý už dokázal vytlačil 380 kg.
  • v tlaku na lavičke bude pútať pozornosť okrem iných aj Maďar Richárd Buda. Len 25-ročný borec si trúfa pokoriť 400 kg.
  • Václav Češka z Českej republiky v silovom trojboji dvihol dokopy 1200 kg, keď v drepe potiahol 475 kg a v tlaku na lavičke a mŕtvom ťahu zhodne 362,5 kg. Zaujímavosťou je, že v tom čase vážil 157 kg, medzitým ale popracoval na svojej postave a svalovej hmote a teraz ide súťažiť v hmotnostnej kategórii do 125 kg.
  • inšpiráciou pre skôr narodených môže byť Slovák Michal Juriš. Sedemdesiatnik z Bolerázu sa predstaví v tlaku na lavičke a chce ukázať, že vek vonkoncom nie je pri tomto športe prekážkou.

Na štartovej listine je inak aj približne tridsať žien, čo ukazuje na to, že silový trojboj je športom skutočne pre každého. Viac o podujatí sa dočítate na stránke wuap-powerlifting.com

Bonus pre cestovný ruch v slovenskom Ríme

Organizátori vnímajú podujatie aj ako priestor na prezentáciu mesta Trnava pred zahraničnými návštevníkmi. Okrem 600 pretekárov totiž pricestujú do Trnavy aj tréneri, realizačné tímy, priateľky či manželky športovcov a všetci sa potrebujú v meste ubytovať i prestravovať. Na svoje si teda prídu aj hoteliéri a podnikatelia činní v cestovnom ruchu.

„Po skúsenosti s našimi predošlými akciami sa ma hoteliéri už teraz pýtali, či prídu opäť aj rovnakí pretekári ako naposledy, pretože si doteraz pamätajú ako im raňajky pripravené pre celý hotel zmizli za päť minút a to sa prišla najesť len výprava maďarských a ukrajinských trojbojárov. Keď si však zoberieme, že išlo o borcov hmotnostnej kategórie od 140 kg, tak treba uznať, že tí už ozaj niečo zjedia...“ vytiahol z archívu úsmevnú príhodu Rudolf Siska.

Propagácii nielen tohto podujatia ale vôbec celého silového trojboju venujú organizátori významnú úlohu. „Posledné dva – tri roky sa prejavujú naše iniciatívy aj v náraste členskej základne. Robíme pohárové súťaže v divácky atraktívnych priestoroch, ako napr. v nákupných centrách a som presvedčený, že silový trojboj je čoraz populárnejší a bude s Trnavou čoraz viac spätý,“ dodal Siska.

Počas svetového šampionátu v Trnave sa uskutoční zároveň aj zasadnutie výkonného výboru WUAP, kde sa bude rozhodovať aj o dejiskách ďalších svetových šampionátov. Do Trnavy plánuje pricestovať i zástupca klastru cestovného ruchu z Tirolska, keďže Rakúšania majú záujem, aby sa akcia v roku 2021 uskutočnila v turistickom centre Sölden.

Discussion at the article:

AMIX diskusia
nič prekvapujúce
author: admin | date: 26.09.2018 17:00:34
taký je život
EVLS
author: Oplan | date: 26.09.2018 08:08:46
Ešte si odskočíme na EVLS do Prahy a sú tu WUAP Majstrovstvá sveta. Furt je čo robiť :-)