Fotogaléria - Bodybuilding a Mens Physique, 2017 Masters World Championships

Fotogaléria - Bodybuilding a Mens Physique, 2017 Masters World Championships


Účasť EastLabs Teamu na prestížnejšej súťaži 2017 IFBB Majstrovstvá sveta mužov je možná vďaka podpore partnerov a sponzorov, predovšetkým od spoločností
AMIX Nutrition a TIPSPORT SK.

Ďakujeme všetkým partnerom za podporu.

Tak, ako je zvykom na väčšine TOP súťaží organizovaných pod hlavičkou IFBB, aj na 2017 IFBB Majstrovstvách sveta juniorov a masters nechýbali členovia EastLabs Teamu. V Rumunsku, v meste Bistrita sme sledovali vystúpenia mimoriadne početného výberu Slovenska, ktorého členovia počas dvoch dni sa zapojili do bojov o cenné kovy. V sobotu, 11. novembra 2017, sme mali možnosť vidieť na pódiu slovenské súťažiace z nominácií bodyfitness (juniorky a masters), bikinifitness (juniorky) a fitness (juniorky; tie mali v sobotu semifinále, v nedeľu je finále), na pódiu sa ukázali aj juniori z nominácie classic bodybuilding, aj vekovo najstarší masters bodybuilderi. V nedeľu sme držali palce okrem finalistiek z juniorského fitness aj juniorským bodybuilderom, súťažiacim z kategórií men´s physique aj masters bodybuilderom od 40 do 50 rokov.

Vo finálnej súpiske výpravy Slovenska a asociácie SAFKST na 2017 IFBB Majstrovstvá sveta masters som našiel okrem troch bikinifitnessiek (Kuczmanová, Medunová, Bubláková), dvoch bodyfitnessiek (Vaneková, Knotková) aj šiestich bodybuilderov (Škadra, Leder, Skalský, Brosman, Primorac a Cigáň - toho som však nemal možnosť sledovať na súťažnom pódiu, viem akurát to, že neprešiel elimináciou tzn. nepostúpil do semifinále) a jedného súťažiaceho z nominácie men´s physique (Jankovič).

Miroslav ŠKADRA ... tento veterán dosiahol z mužskej masters časti výpravy Slovenska najlepší výsledok - 3. miesto v kategórii Bodybuilding od 40 do 44 rokov, v hmotnostnej kategórii do 70kg. Reálny boj o striebro Škadra prehral vďaka slabšie hodnotenej zostave, no bronz je potvrdením toho, že sa netreba vzdávať, treba bojovať do konca aj napriek nepriazni okolia. Je totiž známe, že Miro pôsobí profesne ako vojak a viem, že pracovné povinnosti mu v príprave na jesenné súťaže spôsobili viaceré dlhodobejšie tréningové výpadky (vo fitesscentre) a tak musel často improvizovať.


 

Marek LEDER ... majster Majster Európy z tohto roku odchádzal do Rumunska s tretím miestom z kvalifikačnej súťaže (tá sa uskutočnila v Dubnici - pravdou ale je, že tam nenastupoval v TOP forme) s mimoriadne vysokými ambíciami. V Rumunsku nastúpil v životnej forme v Bodybuilding od 40 do 44 rokov, v kategórii do 80kg, napriek tomu však nebol vyvolaný v prvom porovnávaní (dôvodom mohla byť aj slabšia kontrola brušnej steny v uvoľnených postojoch - zrejme si to rozhodcovia všimli a podľa aktuálnych pokynov, takýto borci sa v prvom porovnávaní objavujú iba výnimočne), čo ho očividne vykoľajilo. Našťastie, v ďalších semifinálových porovnávaniach ukázal svoje kvality aj napriek jasne viditeľnej nervozite/únave (možno aj znechuteniu - jednoducho bolo vidieť, že počas semifinále nie je vo svojej koži a zdalo sa, že vzdáva boj o čo najlepšiu priečku) z miesta piateho postúpil do finále. Tu ukázal ešte lepšiu formu ako v semifinále, očividne "stvrdol", jeho svaly mali obdivuhodnú hĺbku (mal najlepšiu formu zo Slovákov na Svetovom šampionáte) a reálny boj o bronz prehral vďaka nižšie hodnotenej voľnej zostave. 4. miesto je však skvelý výsledok, aj keď je pravdou, že cenný kov by potešil.



 

Roman SKALSKÝ ... zažil premiéru na Svetovom šampionáte masters v Bodybuilding od 40 do 44 rokov, v kategórii do 90kg, kde súťažil v klasicky dobrej forme. Je pravdou, že jeho proporčnosť, alebo rozvoj svalovej hmoty nie sú ideálne, na súťažiach to spravidla vyvažuje formou. V Rumunsku nemal hĺbku, alebo ostrosť Ledera, navyše na pódiu pôsobil nervóznym dojmom (stále sa obzeral, pozeral sa po sebe akoby kontroloval, či sa mu forma nezhoršuje - nezhoršovala sa) a do finále postupoval zo 6. miesta. Vo finále rozhodcom neunikla jeho dobrá forma a napriek nižšie hodnotenej voľnej zostave (opäť mu budem vyčítať "obzeranie sa") tesne, ale predsa získal skvelé 5. miesto.



 


Roland BROSMAN ... v štandardnej forme v Rumunsku dosiahol na 5. miesto v Bodybuilding od 40 do 44 rokov, v kategórii nad 90kg, čo v jeho "masters kariére" znamenalo po druhý krát postup do finále Majstrovstiev sveta masters (po prvý krát to bolo ešte v roku 2014 v konkurencii 8. borcov na šampionáte v Mexiku).

Nikola PRIMORAC ... pri jeho mene mám v archíve poznačené dva výsledky - 10. miesto z 2013 Majstrovstiev Slovenska a 5. miesto z rovnakej súťaže z roku 2015. Ak archív neklame, v Rumunsku zažil premiéru na medzinárodnej scéne - v kategórii nad 90kg skončil na 13. mieste.


Pavel VACEK
... nedá mi, aby som v článku, ktorý je síce venovaný bodybuilderom zo Slovenska, nespomenul veterána z Čiech Pavla Vacka. Úprimne, prekvapil v každom smere (mal naozaj dobrú formu) a napriek tomu, že patril k najľahším borcom na pódiu, reálne bojoval medzi "ťažkotonážnikmi" o bronz - súboj prehral iba vďaka horšie ohodnotenej voľnej zostave a skončil na skvelom 4. mieste.



 


Ladislav JANKOVIČ
... súťažil v nominácii men´s physique masters od 40 do 44 rokov, v OPEN kategórii, kde sa na súťažnom pódiu zišlo až 24 súťažiacich. Už pri nástupe na súťažné pódium počas eliminácie pôsobil nervóznym dojmom, čo možno bolo príčinou, že neukázal všetko, čo mal natrénované. Proporčne veľmi dobre "poskladaný" pretekár (široké plecia - úzky pás) robil chyby v prezentácii (v čelom postoji neukazoval brušné svalstvo), rozhodcom zrejme vadila aj úprava pokožky (na pódiu, pod silným svetlom bolo horúco a Jankovič sa výrazne potil) v dôsledku čoho neupútal v silnej konkurencii a nepostúpil do semifinále.



 




Discussion at the article:

AMIX diskusia