Report - aký bol 2018 IFBB World Fitness Championships Bialystok?

Report - aký bol 2018 IFBB World Fitness Championships Bialystok?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Svetový šampionát v Bialystoku je od nástupu vedenia prezidenta Mlsnu v poradí šiestou TOP medzinárodnou súťažou (hovorím len a len o Európskych a Svetových šampionátoch) - opäť aj na túto bol "vyskladaný" nový realizačný team. V rámci neho pozíciu repre trénerky pre túto súťaž zastávala Lucia KOŠECKÁ, postu poradkyne/konzultantky sa dočasne ujala Saskia CAKOCI (pozitívom tejto dvojice je skutočnosť, že sú ženy, navyše s reálnou skúsenosťou so súťažením - obe majú na svojom konte úspechy z nominácie bodyfitness/bikinifitness, venovali/venujú sa lektorskej činnosti a edukácii, majú znalosti a aj schopnosti).

Košecká Cakoci Pančušková

V Poľsku im pomáhala Dominka Multáňová (opäť s reálnou skúsenosťou so súťažením - v nominácii fitness), boli tam aj osobní/osobné trénerky (niekto ako súčasť výpravy, niekto ako súkromná osoba, napr. Marianna HOLBOVÁ a Roman VAVREČAN a spo.), v zákulisí som videl aj rodičov súťažiacich.

Brosman (ktorý si v septembri/októbri, cca po roku opäť vyskúšal súťaženie na niekoľkých súťažiach) sa vrátil na post reprezentačného trénera a na 2018 IFBB World Fitness Championships mal na starosti chlapcov, 16 reprezentantov Slovenska podporiť prišli aj štyria medzinárodní rozhodcovia - Mlsnová, Hlinka, Hečko a už spomínaný Mlsna. Výravu nesprevádzal nikto z asociáciou oficiálne spomínaných mediálnych partnerov.


fotografie zo šampionátu ... nájdete v prehľadne členených fotogalériách

Fitness

Začnime faktami - fitness vďaka kombinovanému úsiliu tréneriek a rodičov detí reálne na Slovensku funguje v cca 7-8 oddieloch Slovenska. Z pomerne veľkého množstva "fitness detí" medzi juniorky/juniorov však "prestúpi" iba zlomok súťažiacich, ktorí majú možnosť súťažiť na Svetových šampionátoch:

  • juniorky a ženy ... v kategóriách do 163cm, nad 163cm
  • juniori a muži ... v Open kategóriách

Čo to prakticky znamená? Ak národná federácia nechce "oberať" vlastné súťažiace o body (v rámci vzájomného súboja v hodnotení zostáv resp. postavy), výhodné je nominovať do kategórie iba 1-2 reprezentantky. Tie najlepšie z najlepších. V našom prípade v kategórii nad 163cm súťažili 3 dievčatá, doplatila na to Holbobá - tá predovšetkým kvôli slabšie ohodnotenej voľnej zostave skončila tesne pred bránami finále (aj keď jej hodnotenie postavy bolo pomerne vysoké). Zostavy sú však spravidla silnou stránkou reprezentantiek Slovenska. Sústrediť sa na ne je krok správnym smerom (pripomeniem, že v minulosti Barbora Sečkárová výsledkovo strácala práve kvôli nízkemu hodnoteniu voľných zostáv - aj keď postavou bola všade najlepšia). Vzhľadom na nízky vek aktuálnych reprezentantiek Slovenska predovšetkým vďaka bodom z voľných zostáv a vyrovnanosti v hodnotení (ani jedna na súťaži v Bialystoku nekončila v hodnotení postavy na chvoste) naše reprezentantky uspeli (aj keď ťažko konkurovať svalovým rozvojom/pripravenosťou vekovo starším dievčatám a ženám).

Platí to o Svetovej šampiónke Juricovej, bronzovej Pavleovej (tá práve lepšie hodnotenou zostavou reálne bojovala po semifinálovom 4. mieste vo finále o striebro), platí to aj o piatej Suchomelovej. Vybudovať pre fitness kategóriu konkurenčné telo si vyžaduje vhodný tréning (tak, aby sa nenarušil pomer medzi prirodzene štíhlym pásom a tréningom získanými širokými plecami), vytrvalosť a čas - vzhľadom na vek majú všetky štyri reprezentantky času dosť a dosť. Navyše, súťaženie vo fitness na IFBB Svetovom šampionáte je pre nich veľkou motiváciou - ak uspejú, môžu rátať s mimoriadne štedrou podporou od štátu v rámci TOP teamu (napr. v tomto roku Svetoví šampióni získajú ako podporu 14.000€). Otázkou však je, ktorá úspešná fitnesska zo Slovenska napodobní Evu Baníkovú a zvoli cestu súťaženia v organizácii Elite PRO.

Michal Barbier

Slovensko vďaka Michalovi Barbierovi má (ak si dobre pamätám) historicky prvého Svetového fitness šampióna medzi mužmi. Michal k fitness prišiel v podstate ako hotový súťažiaci na jar 2018 - disponoval na túto kategóriu vhodným svalovým rozvojom, aj atraktívnym prejavom vo voľnej zostave, vďaka čomu získal titul Európskeho šampióna. V Bialystoku v hodnotení postavy na súťažnom pódiu jasne porážal všetkých súperov, druhá najlepšie hodnotená voľná zostava mu bez problémov stačila na zisk zlata - vďaka nemu by už v roku 2019 mohol ako člen TOP teamu čerpať € z finančnej podpory od štátu (zopakujem - tá je v tomto roku pre Majstra/Majsterku sveta 14.000€).
Pripomeniem, že v Bialystoku sa konali dopingové kontroly práve vo fitness nomináciách, kde dopingoví komisári brali vzorky od TOP3 súťažiacich z každej kategórie.

  • Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto, fitness žien nad 163cm (11 súťažiacich v kategórii)
  • Michal BARBIER ... 1. miesto, fitness mužov (8 súťažiacich v kategórii)
  • Michaela PAVLEOVÁ ... 3. miesto, fitness žien do 163cm (12 súťažiacich v kategórii)
  • Karin SUCHOMELOVÁ ... 5. miesto, fitness žien nad 163cm (11 súťažiacich v kategórii)
  • Karolína HOLBOVÁ ... 7. miesto, fitness žien nad 163cm (11 súťažiacich v kategórii)

Bodyfitness

Dievčatám, ktoré reprezentovali Slovensko v nominácii bodyfitness, som venoval pozornosť v samostatnom článku, krátko po tom, ako skončili finálové porovnávania. Pripomeňme si ich výsledky.

  • Silvia FIALKOVÁ ... 6. miesto, bodyfitness do 168cm (14 súťažiacich v kategórii)
  • Elena MASARYKOVÁ ... 8. miesto, bodyfitness žien do 163cm (22 súťažiacich v kategórii)

Men´s Physique

Chlapcom, ktorí reprezentovali Slovensko v nominácii men´s physique, som venoval pozornosť v samostatnom článku, krátko po tom, ako skončili finálové porovnávania. Pripomeňme si ich výsledky.

  • Michal VIŠŇOVSKÝ ... 12. miesto, men´s physique do 182cm (19 súťažiacich v kategórii)
  • Filip OLŠAVSKÝ ... 15. miesto, men´s physique nad 182cm (17 súťažiacich v kategórii)

Bikinifitness

Bikinifitness je v posledných troch štyroch rokoch na každej súťaži jasne najnáročnejšou nomináciou ani 2018 IFBB World Fitness Championships nebol výnimkou. V ôsmich výškových kategóriách síce napokon súťažilo menej bikinifitnessiek, ako bolo pôvodne avizované (12 bikinifitnessiek z Ruska nepricestovalo v dôsledku problémov s vízami), napriek tomu v každej kategórii boli hneď 3-4 súťažiace, ktoré bez problémov mohli zasiahnuť do bojov o titul. A v hre boli aj súťažiace zo Slovenska.

Granakova Kardosova

Beáta GRAŇÁKOVÁ a Zuzana KARDOŠOVÁ ... obe súťažili v kategórii do 158cm a obe už pri nástupe na súťažné pódium patrili medzi kandidátky na niektorý z cenných kovov. Graňáková bola lepšia pri hodnotení formy a prezentácie (je absolventkou projektu Saskie Cakoci BikiniFitness Camp), Kardošová patrí medzi proporčne najlepšie "poskladané" nízke bikinifitnessky s dominantnou dĺžkou nôh (na danú výškovú kategóriu je ich dĺžka nadpriemerná) a mimoriadnym pomerom medzi plecami a pásom a tak o poradí vo finále rozhodovali maličkosti, ktoré sa v semifinále prehliadajú. Chôdza, ladnosť pohybu, schopnosť "pritiahnuť" pozornosť rozhodcov na seba v individuálnej prezentácii. Beáta konečne na pódiu pôsobila sebavedomo, dokázala ťažiť z aktuálnej formy, u mňa bojovala (napriek chybám v prezentácii) o 2. miesto - ak by zvíťazila, neprotestoval by som.

Juniorka Zuzana (myslím si) stratila body vo finále u rozhodcov už príchodom na pódium (nezvyčajný predklon pri chôdzi a pohybe na pódiu si všimli viacerí), taktiež som registroval chyby v prezentácii - u mňa bola na jasnej 3. priečke, jej semifinálové 2. miesto (a pokles vo finále na miesto 4.) je potvrdením, že musí zapracovať na prezentácii. A ak chce víťaziť medzi ženami, aj na forme. Napriek 4. miestu je stále veľkým talentom, nebrúseným diamantom - má potenciál kráčať v šľapajách Plevákovej a spol. Kardošová by nemala chýbať na 2018 IFBB Svetovom šampionáte junioriek, kde určite bude bojovať o zlato.

Vrátim sa ešte ku Graňákovej, pre ktorú je sezóna 2018 mimoriadne úspešnou. Beáta sa zlepšovala zo súťaže na súťaž, získavala na istote. Sebavedomie jej pridávala aj skutočnosť, že z pozície "bikinifitnessky, s ktorou nikto nepočíta" sa po jarnej súťažnej sezóne stala bikinifitnesskou, ktorá získala Elite PRO kartu priamo na pódiu ako prvá zo Slovenska. Za bronz z 2018 IFBB Svetového šampionátu určite v roku 2019 získa (ako členka TOP teamu) od štátu finančnú podporu - tú môže využiť na ďalšie súťaženie na amatérskej scéne.

  • Beáta GRAŇÁKOVÁ ... 3. miesto, bikinifitness do 158cm (16 súťažiacich v kategórii)
  • Zuzana KARDOŠOVÁ ... 4. miesto, bikinifitness žien do 158cm (16 súťažiacich v kategórii)

Szombathova

Radka SZOMBÁTHOVÁ ... v Bialystoku bola konkurencie schopná vekovo mladším súperkám v prednom a v bočných postojoch, strácala na nich v postoji zadnom, kde ani prezentáciou nedokázala zakryť nedostatky hlavne v oblasti zadku. Jej hlavnou kategóriou je však bikinifitness masters - ak nastúpi na 2018 IFBB World Masters Championships, môže na Slovensko doviezť ďalší cenný kov, možno aj zlato.

  • Radka SZOMBÁTHOVÁ ... 9. miesto, bikinifitness žien do 162cm (13 súťažiacich v kategórii)

Lenka Hrušková

Lenka HRUŠKOVÁ ... po súťaži som počul niečo o tom, že v Bialystoku na súťažné pódium nenastúpila v rovnakej forme, s akou súťažila na 2018 IFBB Majstrovstvách Európy (kde získala bronz) a preto skončila pred bránami finále. Pravdou ale je, že Hrušovej forme v Bialystoku ťažko niečo vyčítať. Dôvod, prečo Lenka skončila na 7. mieste by som hľadal skôr v proporčnosti (aktuálne súperky ju prekonávali v zadných postojoch - viditeľne kratšia dolná časť tela zozadu, v ďalších postojoch  bola rovnocennou súperkou) a aj v neistote, ktorá bola čitateľná pri pózovaní (pohyby rúk, opäť mimika). Myslím, že pre úspech urobila maximum, ak by bola vo finále, asi by bola spokojnejšia ale ... dokázala poraziť súťažiace svetovej triedy z Ruska (Rykova a Ma-Sin-Cher) a to treba oceniť.

  • Lenka HRUŠKOVÁ ... 7. miesto, bikinifitness žien do 164cm (16 súťažiacich v kategórii)

Cambalova

Olívia ČAMBALOVÁ ... v tomto roku výsledkovo patrí medzi najlepšie seniorské bikinifitnessky Slovenska a právom sa od nej čakal v Bialystoku minimálne postup do finále. Nestalo sa tak. Ak by ste sa ma pýtali po súťaži, prečo Olívia nepostúpila do finále, dôvody by som hľadal predovšetkým vo forme. Na pódiu totiž pôsobila unaveným dojmom, bola o niečo plnšia ako na súťažiach, kde uspela - čo v konkurencii dievčat s útlejšou kostrou bolo (zrejme) nevýhodou. Na pódiu nežiarila (v tvári som videl nepochopiteľnú neistotu a aj zbytočnú kŕčovitosť), rozhodcovia ju v aktuálnej konkurencii prehliadali. 9. miesto sa môže zdať neúspechom, ale pripomeniem, že elimináciou v tejto kategórii neprešla Eliška DOMBKOVÁ (do 2018 Svetového šampionátu bola na 2. mieste v IFBB World Rankingu) - konkurencia bola naozaj veľmi silná.

  • Olívia ČAMBALOVÁ ... 9. miesto, bikinifitness žien do 169cm (23 súťažiacich v kategórii)

Pancuskova Vargova

Michaela PANČUŠKOVÁ a Diana VARGOVÁ ... v najvyššej kategórii Slovensko malo napokon dve súťažiace, z ktorých som nádej na lepší výsledok spájal s juniorkou Pančuškovou (tá rovnako ako Graňáková je absolventkou projektu Saskie Cakoci BikiniFitness Camp). Michaelu som chválil už po 2018 Tatranskom pohári a som rád, že som sa nemýli s tvrdením "môže smelo konkurovať najlepším bikinifitnesskám Ruska".

Pancuskova

Pravdou ale je, že v Bialystoku nesúťažila s rovnakou formou ako v Prešove - napriek tomu bojovala u mňa o 3. až 4. miesto. To, že skončila tesne na piatom mieste (opravím sa - skvelom piatom mieste!) by som pripísal forme a bočným postojom (pozor na šírku pásu, ďalším tréningom sa už nesmie rozširovať). Ak dorieši drobnosti, môže si na svoje konto pripísať skalpy ďalších bikinifitnessiek svetovej triedy (v Bialystoku porazila okrem iných Shevelevu, ktorá je doslova ovenčená cennými kovmi z Európskych a Svetových šampionátov). Pančušková by (podľa mňa) nemala chýbať na 2018 IFBB Svetovom šampionáte junioriek - ak nastúpi na súťažné pódium v o chlp lepšej forme, ako v Bialystoku, ťažko bude hľadať v najvyššej kategórii konkurentku. Vďaka unikátnemu pomeru plecia/pás (v čelnom postoji) a dĺžke nôh má veľkú šancu na úspech -  ak zvíťazí, viem si predstaviť, že získa aj titul absolútnej Majsterky sveta medzi juniorkami.

Myslím, že pre atraktívnu masters súťažiacu Vargovú postup do 17 členného semifinále je určite úspechom a povzbudením pred vstupom do masters vekovej kategórie. Som presvedčený, že medzi rovesníčkami bude bojovať na medzinárodnej scéne o niektorý z cenných kovov. Teším sa na súboj Kuczman - Vargová.

  • Michaela PANČUŠKOVÁ ... 5. miesto, bikinifitness žien nad 172cm (23 súťažiacich v kategórii)
  • Diana VARGOVÁ ... 14. miesto, bikinifitness žien nad 172cm (23 súťažiacich v kategórii)

Záver

Výsledky, s ktorými sa výprava Slovenska vrátila z Bialystoku, z 2018 IFBB World Fitness Championships, sú nad očakávanie dobré - ťažko však porovnateľné s rokom 2016, kedy sa Svetový šampionát žien tiež konal v Bialystoku. Asociácia k "fungovaniu" (rozumej, k dostatočne vysokému príspevku od štátu) potrebuje získať za celý rok 5 TOP výsledkov. Samozrejme, každý cenný kov je prínosom, ale ako ukázal aj Bialystok, príležitosť na súťaženie na Svetovom aj Európskom šampionáte by mali dostávať skutočne len tí najlepší. Dúfam, že už bolo dosť vypadnutí z eliminácie, posledných a predposledných miest na tak prestížnych súťažiach. Kto chce súťažiť na medzinárodnej scéne a má akú-takú výkonnosť, nech súťaží v sérii IFBB Diamond Cup, alebo iných IFBB Rankingových súťažiach. Uspieť aj na nich nie je jednoduché - stačí si pozrieť výsledkové listiny aby bolo jasné, aké výsledky aj na nich dosahovali súťažiaci zo Slovenska. Cenné kovy sa aj tu získavali výnimočne.

Reprezentovať Slovensko na Európskom a Svetovom šampionáte by mali len tí najlepší z najlepších športovcov, ktorých má asociácia aktuálne k dispozícii, navyše takí, ktorí 100% nebudú mať dopingový problém. Nemusí ich byť veľa, ale vzhľadom na veľkosť dotácie od štátu, nech majú všetko hradené - cestovné, ubytovacie a aj štartovné náklady. Ale ... to už som mimo hlavnej témy tohto článku.

Discussion at the article:

AMIX diskusia