Zajtra odchádza juniorská reprezentácia na 2018 IFBB Majstrovstvá sveta

Zajtra odchádza juniorská reprezentácia na 2018 IFBB Majstrovstvá sveta

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Zajtra skoro ráno odchádza z Viedne výprava asociácie na 2018 IFBB World Championships v kulturistike a fitness juniorov, členom ktorej je 9 reprezentantov, dvaja členovia podporného teamu (Peter KOKOŠKA a Alžbeta PEŤKOVÁ) a 2 medzinárodní rozhodcovia (Ľuboš MATEJÍČKA a Peter URÍČEK). O tom, kto získa právo reprezentovať Slovensko na najprestížnejšej súťaži sezóny, určenej pre juniorov, rozhodla súťaž 2018 Veľká cena Dubnice. Z dostupných informácií vyplývalo už skôr, že Slovensko v Ekvádore (kde mimochodom prebieha aj 2018 World Master Cup) budú (s vysokou pravdepodobnosťou - v niektorých prípadoch sa čaká ešte na výsledky dopingových testov) reprezentovať:
  • fitness junioriek ... Juricová, Suchomelová, Holbová
  • fitness juniorov ... Barbier
  • bikinifitness junioriek ... Kardošová, Šubová
  • bodyfitness junioriek ... Božíková
  • klasická kulturistika/kulturistika juniorov ... Sagan
  • men´s physique ... Olšavský

Aktuálne máme k dispozícii predbežnú štartovú listinu, ktorá tieto predpoklady potvrdila. Zároveň potvrdila aj fakt, že Svetové šampionáty v exotických krajinách nepatria (čo sa obsadenosti týka) medzi najväčšie - na súťažné pódium postupne nastúpi 103 súťažiacich. Čo sa početnosti výpravy týka, z 28 účastníckych krajín Slovensko bude mať tretiu najpočetnejšiu výpravu:

  • Ekvádor ... 30 súťažiacich
  • Turecko ... 13 súťažiacich
  • Slovensko ... 9 súťažiacich

Výsledkovo silné krajiny za nami zaostávajú - Poľská výprava bude mať 7 reprezentantov, Maďarsko 6, Rusko iba 2 a Ukrajina, tá do Ekvádoru neposiela ani jedného reprezentanta.

Aké sú vyhliadky?

V propozíciách šampionátu je opäť uvedené, že v niektorých nomináciach by mali juniori súťažiť v dvoch vekových kategóriách - 16 až 20/21 rokov a 21/22 až 23 rokov. Pripomeniem, že rovnaké plány boli aj v súvislosti s 2018 Európskym šampionátom, tam sa však vekové kategórie zlučovali pre nedostatok súťažiacich (aktuálne platí pravidlo, že tie kategórie, kde sa počas registrácie nezaprezentuje 5 a viac súťažiacich, sa budú vzájomne spájať.)

Počet súťažiacich nie je veľký, napriek tomu zásluhou súťažiacich z Maďarska a Slovensak bude mimoriadne osbadená kategória fitness junioriek - Slovensko v nej má 3 súťažiace, Maďarsko 5, celkovo 12 fitnessiek. Svetový šampión vo fitness senior Michal BARBIER bude mať ľahkú cestu k víťazstvu aj v Ekvádore - v jeho kategórii sú traja fitness juniori.

Nejasná je situácia v bikinifitness - tu by sa malo súťažiť v štyroch kategóriách:

  • bikinifitness junioriek 16 až 19 rokov ... Open
  • bikinifitness junioriek 20 až 21 rokov ... Open
  • bikinifitness junioriek 22 až 23 rokov ... do 163cm a nad 163cm
  • celkovo je prihlásených na súťaž 25 bikinifitnessiek, niektoré kategórie sa zrejme budú zlučovať

O bodyfitness nielen v juniorskej, ale aj seniorskej kategórii je tradične výrazne menší záujem, ako o bikinifitness - v tejto nominácii je prihlásených 8 dievčat, 7 v nominácii wellness fitness.

Klasická kulturistika juniorov má 9 súťažiacich (po traja na každú vekovú kategóriu - uvidíme, čo sa budú kategórie zlučovať), o nomináciu men´s physique juniorov je výrazne vyšší záujem - v predbežných listinách som našiel mená 20. súťažiacich.
Optimistické predpoklady? Suma sumárum, Slovensko by mohlo získať vo fitness 2-3 cenné kovy (2 medzi juniorkami, z toho verím v jedno zlato; 1 medzi juniormi, nepochybujem, že to bude zlato), ak sa zadarí 2 cenné kovy z bikinifitness (verím, že bude aj zlato), po cennom kove by sme mohli mať aj z ostatných nominácií (uvidíme, aká konkurencia príde v men´s physique a bodyfitness).
Ako to dopadlo, či moje predpoklady neboli príliš optimistické sa dozvieme už v sobotu - vzhľadom na nízky počet súťažiacich, šampionát (vrátane sprievodného IFBB Masters World Cup) sa uskutoční v jdenom dni.

EastLabs Photo Team na súťaž do Ekvádoru necestuje - v termíne šampionátu sa organizačne podieľame na edukačnej akcii v Činkárni Čambal, ktorou je trénerský kurz "Inštruktor Bodybuilidng-u a Fitness"

Discussion at the article:

AMIX diskusia