Report - aký bol 2018 IFBB World Master Championships?

Report - aký bol 2018 IFBB World Master Championships?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Tento rok sa IFBB Majstrovstvá sveta masters po prvý krát konali oddelene od IFBB Majstrovstiev sveta juniorov - toto rozhodnutie prijalo vedenie IFBB po minulorčných "spoločných" Majstrovstvách sveta. Tie sa konali v Rumunsku, zúčastnil sa ich rekordný počet účastníkov a súťaženie sa v obe súťažné dni "natiahlo" do neskorých večerných hodín. 2018 IFBB World Master Championships a konal v atraktívnom prostredí, ktoré organizátori poskytli účastníkom v cca 100km vdialenom letovisku od Barcelony, v mestečku Tarragona. Šampionátu sa zúčastnilo celkovo 295 masters súťažiacich, ktorých doplnila tridsiatka juniorov - tí súťažili na málo spropagovanom IFBB Svetovom pohári juniorov.

Na 2018 IFBB Svetovom šampionáte masters Slovensko malo 8 súťažiacich, tých sprevádzala dvojica Alžbeta PEŤKOVÁ - Adela ONDREJOVIČOVÁ, ktoré súťažia v organizácii Elite PRO. Ako už bolo uvedené niekoľkokrát, výprava pricestovala do Španielska bez medzinárodného rozhodcu zo Slovenska.

Kto reprezentoval Slovensko v Tarragona?

  • Radka SZOMBÁTHOVÁ ... masters bikinifitness 35-39 rokov - 3. miesto (po semifinále bola na delenom 1. mieste)
  • Zuzana SATMARYOVÁ ... masters bikinifitness 35-39 rokov - 6. miesto (po semifinále bola na 5.)
  • Anita KUCZMAN ... masters bikinifitness 35-39 rokov - 5. miesto (po semifinále bola na 4.)
  • Viera HYBSKÁ ... masters bikinifitness 40-44 rokov - 10. miesto
  • Andrea JAŠKOVÁ ... masters bikinifitness 40-44 rokov - 6. miesto (s rovnakým počtom bodov ako súťažiaca na mieste 5.)
  • Viera PARKANIOVÁ ... masters bikinifitness nad 45 rokov - 10. miesto
  • Mária RENČKOVÁ ... masters bodyfitness 40-44 rokov - 10. miesto
  • Roman SKALSKÝ ... masters bodybuilding 40-44 rokov - 6. miesto (po semifinále bol na 4.)
  • BikiniFitness Camp

"Skôr, ako sa budem podrobnejšie venovať súťažnému vystúpeniu našich reprezentantov, poďme si povedať pár slov o Tarragona", povedal pre náš portál Igor KOPČEK, hneď na úvod reportu. "O Tarragona som nikdy nič nepočul a tak som si o tomto mestečku čo to zistil. Má zaujímavú históriu, blízkosť  mora ho predurčuje k tomu, že je vyhľadávaným letoviskom. Termín konania šampionátu však do najkrajšej haly, v ktorej sa kedy konala súťaž pod hlavičkou IFBB, prilákala minimum divákov. O atmosféru sa tak staral početný sprievod atlétov a sami atléti, ktorí povzbudzovali svojich kolegov na súťažnom pódiu.
Priebeh súťaže bol doslova bezchybný - program nebol zbytočne dlhý, organizátori zvolili pre účastníkov aj atraktívne ubytovanie, ktoré bolo doplnené o tradične dobrú, španielsku kuchyňu. Úprimne - udržať sa na diéte od piatku do nedele mohlo byť pre viacerých účastníkov veľkým problém, v reštaurácii "zakopávali" o dobroty na každom kroku. Poďme sa ale venovať našim reprezentantom - škoda, veľká škoda, že na šampionáte nemali podporu nášho rozhodcu, vo viacerých prípadoch mohol misky váh nakloniť na ich stranu."

Mária RENČKOVÁ ... zopakujem to, čo som už napísal v samostatnom článku venovanom jej súťažnému vystúpeniu. Ak bude mať formu, môže aj na Svetovom šampionáte masters útočiť na niektorý z cenných kovov.



Roman SKALSKÝ ... Roman sa už nejaký čas prezentuje ako „kondičný kulturista“, ktorý na súťažnú prípravu potrebuje neuveriteľne málo času, navyše, používa pri nej neortodoxné postupy. Tak či tak, má za sebou roky a roky tréningu, počas ktorých dokonale spoznal, čo na jeho telo pôsobí a čo nie. V posledných dvoch-troch rokoch aj preto na súťažné pódium nastupuje v slušnej forme, pravdou ale je, že nedarí sa mu zapracovať na nedostatkoch – o ktorých vie.
Roky v jeho prípade upozorňujem na triviálne chyby v pózovaní (iba u neskúseného začiatočníka môžem privrieť oči, že pri každej póze oduje líca a „kontroluje“ si pohľadom formu) a nedostatočnú prípravu voľnej zostavy (áno, áno – aj tá sa hodnotí!). Defekty spôsobené zraneniami spravidla u neho prehliadam. Prehliadali ich aj rozhodcovia v Tarragona, nedostatky v pózingu však neakceptovali – a to Romana stálo lepšie umiestnenie. Pripomeniem, vo finále vo svalovom rozvoji bol na mieste 4., napokon klesol o 2 priečky nižšie. Kvôli najslabšie ohodnotenej voľnej zostave v jeho kategórii. Citeľne tu chýbal rozhodca zo Slovenska.
6. miesto v jeho prípade beriem ako „trest“ (v skutočnosti je mi ľúto premárnenej šance) za to, že napriek veku, stále robí začiatočnícke chyby. Pózing, pózing, pózing, práca na hornej časti tela a udržanie si formy, akú prezentuje na stehnách a gluteáloch, občas úsmev na pódiu (súťaženie predsa nie je sebamučenie) – to by mohla byť cesta k posunu vyššie vo výsledkových listinách. Ak bude ešte súťažiť.


Radka SZOMBÁTHOVÁ ... po účasti na projekte Saskie CAKOCI BikiniFitness Camp v tomto roku doslova raketovo vystrelila k TOP priečkam v masters vekovej kategórii bikinifitness. Vyčítali jej kadečo (od neprirodzeného úsmevu, cez chyby v líčení, až po nezvládnutú prezentáciu), Szombáthová však na všetkom zapracovala (spomínam, ako sa jej venoval hosť projektu Saskie CAKOCI, šampiónka z Ruska Elizaveta MUKMINOVA, na BikiniFitness Capm-e v 365Gym Trnava) a právom na jar získala titul absolútnej šampiónky Európy v masters bikinifitness. Keď som počul, že chce súťažiť aj počas jesene, čakal som, v akej fazóne bude nastupovať.
Nesklamala ma. Zo súťaže na súťaž sa zlepšovala a aj keď v Tarragona nebola v takej forme, ako v Santa Susanna (kde získala spomínaný titul šampiónky), u mňa aj tu bojovala o prvé miesto. Pútavú, elegantnú prezentáciu (premyslenú do najmenších drobností – upozorním na neustály očný kontakt s rozhodcovským zborom doslova do poslednej chvíle; všimnite si to vo videoklipe z Tarragona) zakrývajúcu jej nedostatky, doplnila slušnou formou a excelentným líčením. Čo by som jej vyčítal? O chlp masívnejšie stehná v čelnom postoji, na niektoré súperky strácala v postojoch zadných, napriek tomu rešpekt a klobúk dole, ako sa opäť vyrovnala s diastázou. Citeľne tu chýbal rozhodca zo Slovenska. Páčila sa mi.


Zuzana SATMARYOVÁ ... pre mňa najväčšie prekvapenie vo výbere Slovenska na súťaži 2018 IFBB World Master Champiosnhips. Nielen preto, že po troch rokoch súťaženia medzi naturálmi, pomerne vo vysokom veku (v kategórii masters bikinifitness 35-39 rokov, do 163cm patrila medzi najstaršie účastníčky Svetového šampionátu) sa rozhodla vyskúšať súťaženie aj v asociácii a na druhej súťaži v novej federácii aj v IFBB. A bola úspešná! Postup do finále som čakal, u mňa bojovala o 3. až 4. miesto vďaka slušnej forme, proporčnosti, atraktívnemu vzhľadu. Za súperkami strácala ešte „masívnosťou postavy“ (potrebuje obaliť hmotou stehná tak, aby získali kužeľovitý tvar a nemali rúrkovitý vzhľad, so svalovou hmotou "nabalenou" aj pri kolenách; lýtka už nesmú byť masívnejšie), viac hmoty by jej svedčalo na šírke chrbte. Určite treba postavu celkovo zaguľatiť, pozor na „kostnatosť“ dekoltu.
Nižšie ju zrážal aj čelný postoj, zmenil by som strih plaviek (dolný diel by mohol mať iný strih – vpredu vyšší/väčší, na bokoch o niečo vyššie, vzadu rovný, bez „véčka“, aby trup pôsobil kratším dojmom), možno aj farbu. Čo je pre Zuzanu unikátne? Farba vlasov – na pódiu vďaka tomu a doslova oslňujúcemu úsmevu bola neprehliadnuteľná. Verím, že na medzinárodnej scéne, aj vo vyššej vekovej kategórii (kde sa súťaží už bez rozdielu výšky), môže v budúcnosti výraznejšie uspieť. Citeľne tu chýbal rozhodca zo Slovenska. Páčila sa mi.


Andrea JAŠKOVÁ ... patrí k muskulatúrnejším bikinifitnesskám a o tom, či uspeje-neuspeje rozhoduje „tolerancia“ rozhodcovského zboru k tomu, čo aktuálne ukáže na pódiu. V Tarragona mi jej muskulatúrnosť neprekážala (pozor na "prepálenie" formy - bikinifitness nie je bodyfitness), napriek drobným chybám v prezentácii (skvelé bočné postoje, slabší čelný a zadný, nedostatky v chôdzi a v celkovej elegancii prejavu) u mňa reálne bojovala o 4. miesto. To mohla v konkurencii, aká bola v Španielsku, bez problémov získať - súperky na 5. a 4. mieste prekonávala, aj keď na súťažnom pódiu pôsobila o chlp „ostrejším, tvrdším dojmom“ (na hornej časti tela), akoby sa pre kategóriu bikinifitness hodilo. Škoda, že v našom teame nebol aj medzinárodný rozhodca.
V jej prípade by som okrem vylepšení v prezentácii riešenie hľadal v ďalšom zvýraznení X - vzhľadu tela (pozor, pás sa už nesmie rozšíriť; hm ... niečo z hmoty by som „pridal“ aj na zadok), zasiahol by som aj do strihu plaviek (dolný diel musí ešte viac opticky skrátiť trup), pohral by som sa s mimikou – úsmev je skvelá vec ako upútať, pozor však na momenty, kedy sa práve pri úsmeve automaticky „zatvárajú“ oči. Páčila sa mi.


Viera HYBSKÁ ... spomínam si na Dubnicu a prekvapenie, aké vo mne Hybská vzbudila, keď nastúpila na súťažné pódium. Bola to pre ňu druhá súťaž po Dolnom Kubína, určite nebola dokonalá (na prezentácii treba riadne zapracovať), ale vzhľadom na vek, videl som tam (a stále vidím) potenciál pre súťaženie do budúcna. To, že sa rozhodla súťažiť medzi rovesníčkami priamo na Svetovom šampionáte som vnímal ako snahu zbierať skúsenosti a nie bojovať o nejaké TOP priečky. Aj preto nie som sklamaný.
Hybská za súperkami zaostávala v proporčnosti (požadovaný X – vzhľad tela dosiahne prácou na šírke chrbta/pliec), dolná časť tela (aj vzhľadom na to, že má masívnejšiu kostru) bola oproti súperkám ešte málo subtílna, stehná musia byť vzhľadovo pevnejšie. Má potenciál, doplatila na to, že v úvodnom porovnávaní bola v skupine s Jaškovou (je členky sú veľmi útle, takže masívnosť Hybskej bola neprehliadnuteľná) a ďalšími súperkami, ktoré sa „prebojovali“ do prvého porovnávania a následne aj do finále. Škoda, že nebola v porovnávaní druhom, napriek spomínaným nedostatkom, mohla byť výsledkovo vyššie. Opäť tu chýbal rozhodca zo Slovenska.


Viera PARKANIOVÁ ... rovnako ako Hybská, aj Parkaniová zbierala na IFBB Svetovom šampionáte masters hlavne skúsenosti medzi rovesníčkami, ktoré (predpokladám) zúročí už v budúcom roku. Na súťaž prišla zbytočne „svalovo tvrdá“, v niektorých momentoch doslova s detailne prepracovaným svalstvom, čo nie je oceňované v nominácii bikinifitness. Potrebuje postavu celkovo zaguľatiť, „zmäkčiť“ formu (aj vzhľadom na nízke percento tuku som zaregistroval príznaky diastázy) a cielene pracovať na X – vzhľade tela (naznačím – šírka chbta). A čo je hlavné, výraznejšie zapracovať na prezentácii tak, aby nedávala zbytočne výhodu svojim súperkám (hlavne v zadnom postoji). Pozrel by som sa aj na účes – tak, aby vlasy zakrývali vysoké čelo (rovnaký problém mala aj Saskia Cakoci, keď ho vyriešila, prišli výsledky). Napriek chybám (tie súvisia hlavne s neskúsenosťou), klobúk dolu nad tým, čo dokázala - vzhľadom na svoj vek.


Anita KUCZMAN ... rok 2017 bol rokom, kedy sa Kuczman zúčastnila projektu Saskie CAKOCI BikiniFitness Camp a následne uspela na masters Svetom šampionáte (kde skončila na 2. mieste). V tomto roku získala titul master Šampiónky Európy a tak do Tarragona cestovala ako jedna z favoritiek na niektorý z cenných kovov. V silnej konkurencii napokon skončila s odstupom jedného, jediného bodu na 5. mieste (u mňa bola o priečku vyššie). Opäť tu chýbal rozhodca zo Slovenska.
Za súperkami zaostávala predovšetkým v zadných postojoch (širšia panva nepripúšťa žiaden gram tuku/vody v podkoží navyše), v čelnom postoji jej chýbalo viac hmoty na vnútornej časti stehien. V porovnaní s jarou bola navyše v týchto častiach tela menej pevnejšia, hutnejšia.
V jej prípade sa mi páčil pomer medzi dolnou a hornou časťou tela (kratší trup a prirodzene väčšia dĺžka nôh je výhodou), prezentácia, kde vsadila na ženskú elegantnosť. Chyby som videl v zadných postojoch, pri ktorých jej výrazne „padalo plece“ – tým dávala výhodu širokoplecím súperkám s lepším pomerom medzi pásom a šírkou chrbta.
Pravdou je, že v tejto kategórii (vzhľadom na vek) sa Kuczman blíži k hornému vekovému limitu, mladšie súperky tak budú vo výhode. Nepretržite súťaží od jari 2017, na dosiahnutie progresu (ak plánuje ďalej súťažiť vo vyššej vekovej kategórii) by sa jej hodil odpočinok.


Discussion at the article:

AMIX diskusia
Roman Skalský
author: admin | date: 14.12.2018 09:38:56
Stačí si pozrieť jeho FB profil, reč je predovšetkým o stravovacích postupoch - ale ... áno, ako námet na článok je to dobrý nápad
Príprava
author: Oplan | date: 14.12.2018 09:23:21
Aké to neortodoxné postupy robí Roman Skalský ? Nebude o tom samostatný článok ?