147 dní do 2019 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness

147 dní do 2019 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

29. novembra 2019, prezentáciou a meraním súťažiacich odšatruje v Bratislave 2019 IFBB Svetový šampionát vo fitness. Slovensko vrcholnú IFBB súťaž vo fitness seniorov naposledy zažilo v roku 2009, kedy sa tiež v Bratislave konali IFBB Majstrovstvá Európy.

Aký bol 2009 IFBB Európsky šampionát pre Slovensko?

"Spomínam si, že bol veľmi úspešný.", povedal pre náš portál Igor KOPČEK, ktorý dianie v sále Domu odborov Istropolis sledoval ako fotograf a redaktor portálu EastLabs. "A pre náš mimoriadne náročný - vtedajšiemu prezidnetovi SAFKST Čaplovi sme boli tŕňom v oku. Príklad? V zákulisí sme chceli fotografovať účastníkov šampionátu, ale domáci, slovenskí organizátori nás presúvali z miesta na miesto, akoby ani nechceli, aby sme výsledky ich organizačného úsilia zaznamenali. Až si napokon Marián ČAMBAL (ten práve mal na starosti fotoštúdio) doslova na poslednú chvíľu rozložil vybavenie na mieste, ktoré nebolo ani dobré, ani zlé, ale nikomu neprekážal. A fotografoval. A bolo čo!
Slovensko vtedy získalo Pohár národov, Jana PURDIAKOVÁ (kulturistika žien) a Soňa KOPČOKOVÁ (bodyfitness) získali titul Absolútna víťazka, k tomu zlato pridala v nominácii bodyfitness Natália LENÁRTOVÁ - RÉVAJOVÁ. Ale mali sme aj ďalšie cenné kovy - striebro v bodyfitness získala Martina TARKOVÁ, bronz Miroslava KLOPANOVÁ,  medzi kulturistkami bola strieborná Zdenka NAZAREJOVÁ a bronzová Eva HORVÁTHOVÁ, medzi fitness ženami rovnako strieborná bola vtedy v Austrálii pôsobiaca Slovenska Daniela SVITKOVÁ. V Bratislave v roku 2009 na Európskom šampionáte súťažilo 93 súťažiacich z Európy, z nich pätina bola zo Slovenska (19 žien a 2 muži - vo fitness nás reprezentovala dvojica Martin HINDY - Jakub LAZORÍK)"

Budú aj 2019 IFBB Majstrovstvá sveta ďalším úspechom pre Slovensko?

"Ťažko porovnávať rok 2009 s rokom 2019, alenejaké cenné kovy urfčite získame", pokračoval Igor KOPČEK. "Máme to nové nominácie, nové kategórie, nové príležitosti. Domáca krajina spravidla na TOP IFBB súťaže posiela čo možno najväčší počet súťažiacich a myslím, že rovnako uvažuje aj aktuálne vedenie SAFKST. Navyše, v tomto roku nie sú žiadne obmedzenia, ktoré by sa týkali počtu súťažiacicich z jednotlivých národných organizácií. Predpokladám, že do Bratislavy na 2019 IFBB Svetový šampionát vo fitness príde viac ako 400 športovcov, z nich cca 25-30 by mohlo byť zo Slovenska.
TOP nomináciou pre nás bude fitness, úspech by nám mohlo priniesť aj bodyfitness a po nie príliš vydarenom 2019 IFBB Európskom šampionáte aj bikinfitness, bolo by dobré, ak by sme v domácich podmienkach mali na súťažnom pódiu aj nejakých súťažiacich v nominácii men´s physique. Ženskú kulturistiku už pred rokmi nahradila "menej muskulatúrnejšia obdoba" v podobe women´s physique - tu asi reprezentantky budeme hľadať iba ťažko.
Bez ohľadu na to, či uspejeme/neuspejeme, keď už financujeme tak náročnú súťaž, akou Svetový šampionát vo fitness je, mala by nám priniesť nejaký benefit do budúcna. Pripomeniem, že pred 10. rokmi v Bratislave na súťažné pódium nastúpili napríklad aj Dominika MULTÁŇOVÁ (vtedy skončila predposledná, ale skúsenosti z medzinárodnej scény uplatnila v ďalších rokoch, keď prinášala jeden cenný kov za druhým), Barbora BUNČÁKOVÁ (skončila na 6. mieste, o pár rokov neskôr patrila medzi najlepšie v Európe a vo svete), Ela MASARYKOVÁ (získala 10. miesto a o pár rokov neskôr získala striebro zo Svetového šampionátu). Každý kto má aký-taký potenciál má preto šancu, reálnu šancu získať repre tričko a v domácich podmienkach ukázať svoj talent. S podporou domácich fanúšikov sa vždy súťaží ľahšie -
verím, že prídu našu reprezentáciu povzbudiť."

Kto by mohol na reprezentáciou reálne uvažovať?

"Už pred nejakým týždňom - dvoma som si hovoril, že si sadnem a spíšem mená tých dievač a chlapcov, ktorých by som rád videl v Bratislave, na 2019 IFBB Svetovom šampionáte vo fitness stáť na súťažnom pódiu. Ešte som si na to nenašiel čas, ale pre ďalší článok tento (predbežný) zoznam určite spracujem., povedal Igor KOPČEK. "Na prelome augusta/septembra Saskia CAKOCI realizuje v s podporou spoločnosti AMIX opäť ďalší BikiniFitness Camp a verím, že absolventky budú mať ambíciu reprezentovať - veď aj na Európskom šampionáte patrili medzi výrazné talenty, ktoré naznačili svoj potenciál. Kemou sa môžu zúčastniť nielen začínajúce, ale aj skúsené bikinifitnessky, dokoca aj trénerky/tréneri.
Pravdou je, že nie som nejakým "anúšikom myšlienky "nováčik by hneď mal súťažiť aj na TOP medzinárodných súťažiach", ale stačí, ak si spomeniem na Makšiovú s Hlaváčkovou a poviem si ... v poriadku, kto ukáže potenciál, nech súťaží!
Tak či tak, každá súťažiaca, ktorá príde na akúkoľvek jesennú súťaž vo forme, vďaka ktorej sa presadí, má šancu reprezentovať. A tých súťaží, kde je možné presvedčiť vedenie SAFKST, bude dosť. Aktuálne čakám na finálne kroky vedenia SAFKST, vďaka ktorým v druhej dekáde októbra aj vo Vranove bude 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend. Navrhli sme kategórie, dokonca aj pre nováčikov, sú tam bodyfitnessky, bikinifitnessky aj wellnessfitnessky, chýbať nebudú men´s physique súťažiaci - môžete začať s prípravou!"


 

Discussion at the article:

AMIX diskusia