Aký bol 2020 IFBB Svetový šampionát juniorov v Rumunsku?

Aký bol 2020 IFBB Svetový šampionát juniorov v Rumunsku?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2020 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Asociácia Elite PRO.


Keď som v stredu, 2 dni pred príchodom na 2020 IFBB World Junior Championships v Rumunsku, absolvoval PCR test, nebolo mi všetko jedno. Bol to už za posledné týždne môj piaty test a ak by som bol pozitívny, prišiel by som o súťaž, na ktorú sa (spoločne so Zuzanou NIŠČÁKOVOU) podarilo aj vďaka našim verejne publikovaným názorom doslova "pretlačiť" súťažiacich zo Slovenska.

Na poslednú chvíľu, ale predsa VV SAFKST zmenil svoje reštrikčné augustové opatrenia, ktoré zakazovali súťažiacim zo SAFKST súťaženie na medzinárodnej scéne a tak do Cluj Napoca napokon odcestovala (v autobuse so súťažiacimi z Česka) SAFKST výprava zložená z týchto členov:


Organizačný team pod vedením šéfa Rumunskej IFBB Gabriela TONCEANU vybral za dejisko šampionátu tristotisícové mesto Cluj Napoca, ktoré má k dispozícii niekoľko veľkolepo riešených športových hál. V jednej z nich, pod názvom BT ARENA (tvarom a vybavením mi pripomínala zmenšený model Orleans Areny, kde roky organizovali finálové súťaže Olympia Weekendu), sa konal nielen samotný šampionát, ale aj registrácia, prezentácia, váženie a meranie súťažiacich.

Úprimne povedané, viem si v BT ARENA predstaviť akúkoľvek medzinárodnú súťaž a p. Tonceanu mi naznačil, že už v roku 2021 by práve tu sa mohli konať IFBB Majstrovstvá sveta seniorov - vzhľadom na situáciu, aká je v súvislosti s koronakrízou, nebol by som proti, ak by v Cluj Napoca o tituly IFBB Svetových šampiónov bojovali súčasne ženy aj muži.

Organizátorom aj touto cestou patrí veľká vďaka. Za to, čo dokázali - veď na Slovensku sme pod hlavičkou SAFKST v roku 2020 nedokázali zorganizovať ani jednu, jedinú reálnu súťaž.

Organizátori šampionátu mysleli doslova na všetko a k dispozícii bol aj "medical team", ktorý za 80€ súťažiacim a ich sprievodu odobral vzorky na realizáciu PCR testu. A tak o deň neskôr mohli 2020 IFBB Majstrovstvá sveta juniorov prebehnúť s jediným obmedzením - bez diváckej kulisy. To že šampionát bol v tomto čase pre Rumunsko naozaj výnimočnou udalosťou potvrdzuje aj prenos súťaže celoštátnou televíziou. A fanúšikov bodybuildingu a fitness potešila informácia, že do bojov o cenné kovy zasiahli aj súťažiaci zo Slovenska.


Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... myslím, že na Slovesnku nikto nepochyboval o tom, že Ondrušková v Rumunsku bude bojovať o zlato vo svojej vekovej/výškovej kategórii. A predpoklady sa naplnili. Vďaka systematickej práci priaznivcov detského fitness v Trenčíne (aby bolo každému jasné - hovorím o dvojici HOLBOVÁ a GABRHEL) Slovensko má ďalšiu absolútnu Majsterku sveta vo fitness. Myslím, že by bolo chybou, ak by Tatiana nesúťažila aj na 2020 IFBB Svetovom šampionáte seniorov, ktoré sa uskutočnia už o 2 týždne v Španielsku. Ak sa tak stane, nepochybujem o jej úspechu.
To, že Ondrušková môže nastúpiť proti akokoľvek silnej súperke dokázala v Cluj Napoca práve ziskom titulu IFBB Absolútna fitness šampiónka napriek tomu, že bola najmladšou zo všetkých víťaziek vo fitness nominácii.
 


Nelly NOVODOMSKÁ ... VV SAFKST účasť športovcov na 2020 IFBB Svetovom šampionáte v detskom fitness pre tento rok "odpískal", pravdou ale je, že práve v tejto vekovej kategórii Novodomská získavala v priebehu rokov samé víťazstvá. V Rumunsku skončila na 2. mieste (čo považujem za skvelý vstup do juniorskej vekovej kategórie) a keď popracuje na postave (a podľa rozhodcov aj na zostave - prekvapujúco, získala od nich nižšie bodové hodnotenie, ako som očakával), môže nastúpiť na pozície Pavleovej, Juricovej, Ondruškovej. Ak jej to dovolia.
 


Aneta TICHÁ ... zverenkyňa absolventky projektu BikiniFitness Camp (lektoriek Saskie CAKOCI a Zuzany NIŠČÁKOVEJ; hlavná lektorka projektu Cakoci zdôrazňuje skutočnosť - BikiniFitness Camp nie je určený len pre súťažiace, ale aj pre ich trénerky/trénerov) Beáta GRAŇÁKOVÁ so začiatočníčkou Tichou odviedla kus dobrej práce. Pri pohľade na jej predsúťažné fotografie a videa bolo jasné, že táto debutujúca bikinifitnesska má (napriek drobným nedostatkom, o ktorých jej trénerka vie) obrovskú šancu uspieť - nebolo problémom odhadnúť jej veľký potenciál a už predsúťažné fotografie zverejnené na FB EastLabs pútali pozornosť.
Aneta zvládla debut bez zaváhania a jej vystúpenie vysoko ocenil aj jeden z dvoch trénerov aktuálne neporaziteľnej šampiónky z Poľska Viktorie NNAKA, Grzegorz KEPA: "Slovensko spoločne s Ruskom bolo pre bikinifitnessky z Poľska roky vzorom a Tichá je pre mňa spoločne s Klimasovou jasne najväčším talentom vašej bikinifitness scény v poslednom čase. Áno, je to ešte začiatočníčka, prezentácia v jej prípade nie je dokonalá, nedostatky vidím aj v zadnom postoji. Ale má charizmu, ktorá neunikne skúsenému oku rozhodcov. Aj preto by bolo chybou, ak by nesúťažila v kategórii do 172cm na 2020 IFBB Svetovom šampionáte žien v Santa Susanna."
A ja iba doplním, že ak sa tak stane, Tichá (podľa mojho názoru) bude bojovať aj medzi ženami o TOP3 pozíciu a nie je bez šance výsledkovo napodobniť aj Katarínu KLIMASOVÚ - tá pred rokom získala titul Svetovej šampiónky. A ak sa tak nestane? Žiaden problém - má dostatok času na ďalší progres.
 


Natália POPROCKÁ ... šampionát 19 ročnú nádejnú bodyfitnessku nezastihol v optimálnej forme (stručne povedané, v porovnaní s TOP3 súperkami bola o niečo väčšia a o niečo mäkkšia), ale aj napriek výsledku ju považujem stále za veľký talent našej bodyfitness scény. Reálne je to surový diamant, ktorý časom je možné vybrúsiť na excelentný briliant. Mimochodom - v bodyfitness bola najmladšou, ale zároveň aj najvyššou súťažiacou, takže pri súperení s nižšími a staršími súperkami prirodzene strácala. Od 4. miesta ju delil jeden, jediný bod ... takže výsledok z Rumunska nech je zabudnutou minulosťou
 


Natália KAPUSTOVÁ a Petra HNATHOVÁ ... keď som sa rozprával s trénerkou týchto začínajúcich bikinifitnessiek, ktorou je známa fitness/bodyfitness legenda pôsobiaca v Košiciach Natália LENÁRTOVÁ, opakovane som vravel: "Pri debute na súťažnej scéne je dôležité zvládnuť všetko to, čo majú v pózovaní nacvičené." Obe dievčatá sa nepochybne snažili, ale na ich prezentácii bola jasne čitateľná nervozita. Ak by mali viac skúseností, výsledkovo by sa posunuli vyššie a práve neskúsenosť (a z nej plynúce chyby) odsunuli Kapustovú na 4. miesto. Hnatová skončila na mieste 5. Ešte rada - pozornosť venovať proporčnosti tak, aby muskulatúrnosť už nebola na hrane (za hranou) bikinifitness nominácie.
 

Kristián MEŠKO ... 21 ročný reprezentant Slovenska v Cluj Napoca nastúpil v dvoch nimináciách. V nominácii Games Classic Bodybuilding skončil na 4. mieste, v nominácii Classic Bodybuilding na 7. mieste. Rezervy by som hľadal v pripravenosti, ale aj v o svalovom rozvoji. Ak na svoju kostru dokáže "nalepiť" ďalšiu kvalitnú hmotu (a spracuje do požadovanej finálnej podoby) nevidím dôvod, prečo by sa vo výsledkových listinách neposunul vyššie.

 

Andrej SOKOLOVSKÝ ... rovnako ako Meško aj SOKOLOVSKÝ súťažil v dvoch nomináciách. V Classic Physique získal skvelé 3. miesto, v kulturistike juniorov miesto 4. Na súťažnom pódiu ukázal 22 ročný Sokolovský slušnú muskulatúrnosť aj formu (pozor na rýchle/veľké "zhadzovanie" hmotnosti, ktoré sa očivodne podpísalo na dolnej časti brucha), ale v pózingu by som volil agresívnejší, dynamickejší spôsob prezentácie - na pódiu pôsobil takmer ako bez emócií. Má veľký potenciál, ktorý treba ďalej rozvíjať. V jeho prípade by som sa ale sústredil hlavne na nomináciu Classic Physique, pre ktorú má takmer ideálnu kostru.

Discussion at the article:

AMIX diskusia