Report - Bikinifitnessky na 2020 IFBB World Championships, Part 1

Report - Bikinifitnessky na 2020 IFBB World Championships, Part 1

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2020 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Asociácia Elite PRO.


Pred týždňom sa v Španielsku uskutočnil dlho očakávaný IFBB Svetový šampionát. Tentokrát sa Majstrovstvá sveta v bodybuildingu, Majstrovstvá sveta masters a Majstrovstvá sveta vo fitness spojili do jednej udalosti. Santa Susanna tak privítala stovky súťažiacich z rôznych kategórii. Pozrime sa spoločne na to, ako vyzerala nominácia BIKINIFITNESS.

Bikinifitness do 158cm

V najnižšej kategórii sme videli, ako každý rok, mnoho kvalitných pretekárok. Počas semifinálových ani finálových porovnávaní sa konečné poradie nedalo odhadnúť. Najväčšiu pozornosť budila Ukrajinka Maria Burlaka (477), ktorá pred začiatkom súťaže bikini žien získala absolútne víťazstvo v bikinifitness masters. Bolo zjavné, že sa rozhodcom Mariina forma páči, a že skončí vysoko aj v seniorskej kategórii.

Medzi jej najväčšie konkurentky patrili Rumunka Maria Sava (482)Sandra Kazlauskiene (475) z Litvy. Aj na tomto šampionáte sa potvrdilo, že sú a budú preferované jemnejšie pretekárky. Maria Burlaka zvíťazila aj v tejto kategórii, a tak si odniesla domov 3 zlaté kovy. Burlaka bola najjemnejšou pretekárkou z menovanej trojice. Maria zvíťazila o 2 body nad Sandrou, ktorá budila pozornosť najmä v zadnom postoji (ktorý mala dokonca o niečo lepší ako víťazka Burlaka).  

Maria Sava bola veľmi dobre pripravená. Získala 3. miesto s väčším bodovým rozdielom. Svalový objem spodnej časti tela je o čosi väčší, ako u väčšiny pretekárok. Sava upútala najmä krásnym vzhľadom. S rovnakým skóre skončili pretekárky Elvi-Victorija Alekseeva (476) z Fínska a Rumunka Flavia Furdu (480), ktoré skončili na štvrtom a piatom mieste. Obe ukázali adekvátnu formu, no Fínka bola na pódiu výraznejšia. Posledné miesto vo finále získala domáca pretekárka Virginia Blanco (479). V tejto kategórií súťažilo tentokrát len 8 dievčat.

Bikinifitness do 160cm

Táto výšková kategória bola pre nás mimoriadne zaujímavá. Prečo? Súťažili v nej dve juniorské majsterky sveta – Češka Adél Uhrová (486)Victoria Chernenko (487) z Ukrajiny. Predstavila sa v nej však aj minuloročná víťazka IFBB rankingu Linna Real (488). Linna je bezpochyby jednou z najskúsenejších bikín vôbec. V Santa Susanne ukázala štandardnú formu a zvíťazila, treba však povedať, že jej obe juniorky dýchali na krk. Ktokoľvek z tejto trojice mohol zvíťaziť.

Striebro získala Viktoriia a bronz Adél. Adél bola pripravená o čosi lepšie, obe dievčatá sú však výborné pretekárky. (Poznámka Soňa Kolcunová: Adél je treba pochváliť a súhlasím s Barborou - nevadilo by mi ani, keby seniorskú kategóriu vyhrala. Je to jednoznačne dobrým znamením a som zvedavá, akú formu predvedie v ďalších sezónach.) Na 4. mieste skončila Poľka Magdalena Orzech (490), ktorá bola oproti ostatným pretekárkam veľmi subtílna. Musí ešte popracovať na proporčnosti, rozhodne však zaujala. 

Piate miesto získala Tetiana Barabash (489) z Ukrainy. Atraktívna blondínka ukázala plnšie tvary ako zbytok pretekárok. Ak by bola subtílnejšia, získala by vyššie umiestnenie. Top 6 doplnila Marta Berbel (491) zo Španielska. Na jej mieste som videla však Fínku Marjo Voutilanen (484), ktorá ukázala lepšiu formu aj atraktívnejší vzhľad. Tá ostala tesne za bránami finále.

Bikinifitness do 164cm

Už v semifinále bolo jasné, že rozhodovanie v tejto kategórii nebude jednoduché. Dominovali tu najmä pretekárky z Ukrajiny, ktorým sa podarilo získať prvé 4 miesta. Tertyshna (492), Kadyrova (493), Poperechna (500) a aktuálna majsterka sveta juniorov Sumanieieva (501) boli najväčšie konkurentky na medailové priečky. Rozhodcovia podľa bodových hodnotení nemali jednoznačne jasno v tom, kto v kategórii získa zlato. V semifinálovom kole získala prvenstvo Natalia Poperechna (500). Natalia však musí popracovať na symetrii – vrch tela je útly, zatiaľ čo spodná časť je masívnejšia.

Na delenom druhom mieste boli pretekárky Kadyrova a Sumanieieva. Sumanieieva mala pred Kadyrovou o niečo navrch dĺžkou nôh a prejavom. Oleksandra je na pódiu veľmi výrazná najmä svojim prejavom. Tieto rozdiely však boli minimálne, dievčatá boli naozaj mimoriadne vyrovnané. Na 4. mieste bola Natalia Tertyshna. Po finálových I-walkoch sa poradie však úplne premiešalo. Poperechna, ktorá prv vyhrávala, skončila štvrtá. Bronz získala Natalia Tertyshna. Oleksandra Sumanieieva skončila na 2. mieste, ktoré bolo pre ňu očividne veľkým sklamaním. Zvíťazila napokon Ivanna Kadyrova napriek nevýhode kratších nôh.

Peknú formu a zmenu looku ukázala Viktorija Sadovskaja (498), ktorá bola minulý rok v TOP 6 na svetovom šampionáte juniorov aj žien. Tento rok skončila piata. Posledné miesto vo finále sa ušlo Juliette Sebok (497) z Maďarska. Sklamalo ma vystúpenie Evelin Szalai (504), ktorá ukázala nedotiahnutú formu. Navyše robila školácke chyby v pózingu. Túto sezónu ukázala už viackrát odlišnú formu, čo má podľa mňa na svedomí ,,lietanie" z jednej nominácie do druhej. Evelin by prospelo, ak by si definitívne vybrala súťažnú nomináciu, v ktorej chce súťažiť a vyhrávať - nepochybne by sa jej to pri sústredení na jednu nomináciu mohlo dariť. Pôvodne v tejto kategórii súťažilo 14 pretekárok, Francúzska Emma Contursi však po problémoch na pódiu súťaž nemohla dokončiť.

Bikinifitness do 166cm

Kategória zaujímavá najmä pre slovenských fanúšikov. Súťažili tu dve slovenské reprezentantky – Alexandra Subotić (509) Simona Hostačná (511). Obe dievčatá boli vybrané do prvej vyvolávačky v semifinále. Znamenalo to, že pravdepodobne budú bojovať vo finále o tie najlepšie umiestnenia. Alexandru Subotič si rozhodcovia nechali aj v druhom porovnávaní. Na MS ukázala veľmi dobrú formu, prezentáciu aj vzhľad. Najviac pútala pozornosť v zadnom postoji, ktorý mala (podľa môjho názoru) lepší, ako víťazka. Obe dievčatá postúpili do TOP 6.

V tejto kategórii to však rozhodne nemali ľahké. Pre mňa jednoznačnou víťazkou bola od začiatku Poľka Joanna Tanska (513). Krásny vzhľad, elegantná prezentácia a symetria. Zvíťazila s veľkým bodovým prehľadom – získala len 5 bodov (všetci z panelu ju vybrali na prvé miesto). (Poznámka Soňa Kolcunová: Joanna je príkladom pretekárky, ktorá na sebe musela tvrdo pracovať a využila na to napríklad aj koronakrízu. Na jej instagrame si môžete pozrieť jej ročnú súťažnú premenu, vďaka ktorej možno pochopíte, čo všetko musela absolvovať, kým sa stala majsterkou sveta. O to radšej som, že o pár dní si na našom webe budete môcť prečítať aj rozhovor s Joannou Tańskou!)

Simona ukázala v Santa Susanne najlepšiu formu vôbec. Od minulého roku sa jej podarilo zosubtílniť spodnú časť tela. Simona má kratšie nohy a dlhší driek, preto jej táto zmena veľmi prospela – nohy tak vyzerali opticky dlhšie najmä v prednom postoji. Zaslúžene získala striebornú pozíciu. Na 3.mieste s rovnakým skóre skončila Violeta Palamarchuk (518). Ukrajinka pôsobila na pódiu veľmi elegantne. Štvrtá sa umiestnila minuloročná majsterka sveta juniorov Sanna Paasimaa (515). Po neúspechu na minuloročnom svetovom šampionáte v Bratislave ju toto umiestnenie rozhodne potešilo. Ukázala peknú formu, jej najväčším nedostatkom je širší pás.

Alexandra Subotič (509) skončila napokon piata. Toto miesto dokazuje progres, ktorý za tento rok dosiahla – minulý rok sa jej nepodarilo postúpiť na svetových šampionátoch do finále ani raz. Na 6. mieste skončila Ukrajinka Iryna Ovsiienko (508). Rada by som upriamila pozornosť na pretekárku na 9. mieste - Júliu Karovú (512), ktorej sa na tomto šampionáte podarilo zvíťaziť v kategórii bikini masters. Dnes reprezentuje Česko, no minulý rok ešte súťažila za Slovensko a skúšala to dokonca aj v nominácii bodyfitness. V kategórii súťažilo 15 dievčat.

Onedlho nájdete na webe aj druhú časť reportu z 2020 Majstrovstiev sveta, v ktorej sa pozrieme na kategórie do 169cm, do 172 a nad 172cm.

Discussion at the article:

AMIX diskusia