2012 Bahrain Bodybuilding Nationals

2012 Bahrain Bodybuilding Nationals

Igor Kopček ... 14. december 2012 - Kuvajt, piatok večer. O malú chvíľu majú odštartovať finálové porovnávania, ktoré rozhodnú o víťazoch jednotlivých kategórií na 2012 Mr. Olympia Amateur, aj o absolútnom víťazovi – ten okrem PRO karty získa aj postup na súťaž 2013 Mr. Olympia, na vysnívanú métu mnohých kulturistov. Očami kontrolujem scénu, opakovane overujem si nastavenia fotoaparátu aj videokamery. Podvedome počúvam pestrú zmes arabského aj anglického jazyka a v zhluku slov zachytím svoje meno. Otočím sa a pozerám do usmievavej tváre človeka, ktorý bol hlavným cieľom mojej cesty k Perzskému zálivu. Ali Hasan Isa Al Dosery - pravá ruka šejka Abdulla bin Rashid Al Khalifu, prezidenta Bahrajnskej federácie aj Ázijskej IFBB. Ali mi s priateľským úsmevom a pomalou angličtinou vysvetľuje (už na stretnutí v Ekvádore na IFBB Svetovom šampionáte som mu prezradil, že angličtinu som sa nikdy neučil, ale moju internetovú angličtinu dokážem ako tak využiť, ak bude rozprávať pomaly, veľmi pomaly), že včera dorazil z Miami do Bahrajnu (čo je aj dôvod, prečo nereagoval na moje e-maily), dnes do Kuvajtu prišiel spolu so šejkom súkromným lietadlom iba na pár hodín a ak máme rozprávať o spolupráci medzi EastLabs Teamom a Ázijskou IFBB, najlepšia príležitosť bude už budúci týždeň priamo v Bahraine. Prižmúrim oči a predstavujem si, ako v nedeľu skoro ráno prichádzam domov po takmer 20. hodinách strávených striedavo na letiskách v Kuwaj City, Istanbule a Budapešti, v lietadle a v aute, na chvíľu si zdriemnem, nahádžem do kufra čisté oblečenie, sadám do auta a opäť meriam známu cestu na Budapeštianske letisko, aby som sa odtiaľ presunul do Manamy, hlavného mesta Bahrajnu.  Takmer dva roky sa snažím presvedčiť vedenie AFBF, aby sme boli aj ich partnermi, odmietnuť pozvanie by bolo chybou. Obrovskou chybou! Poviem, že určite prídem.

Pondelok, skoro ráno. Včera v noci mi Ali a generálny sekretár Bahrajnskej IFBB Tariq Ali Omar poslali oficiálne pozvanie, ktoré by malo stačiť na udelenie víz do Bahrajnu. To, či ho musím získať na ambasáde vo Viedni, ale stačí, ak ma „počkajú“ na letisku v Manama sa dozviem cestou na letisko. Po niekoľkých hodinách spánku (domov som prišiel pred menej ako 24. hodinami – zvládol som „nahodiť“ na web fotografie z Kuvajtu a dva videoklipy) s očami prižmúrenými od únavy sadám do auta, aby som absolvoval štvorhodinovú cestu Vranov – Košice – Seňa – Miškolc – Budapešť. Tesne pred hranicou ešte potvrdzujem objednávku na letenku do Bahrajnu s Qatar Airlains (páči sa mi, že do Bahrajnu docestujem prakticky bez medzi pristánia), skôr ako potvrdím aj úhradu čakám na informáciu súvisiacu s vízami. Za Miškolcom mi zvoní telefón – Bahrajnská ambasáda potvrdzuje, že víza mi udelia na základe oficiálneho pozvania priamo na letisku, mojej ceste do Manamy nestojí nič v ceste. Volám do cestovky, nech vystavia faktúru za letenku.

Pondelok, krátko po 14. hodine. Trpezlivo čakám v rade na „čekin“, aby som odovzdal batožinu a vyzdvihol si letenku s miestenkou. Prichádzam na rad, kufor kladiem na váhu, pas do rúk letušky. Tá chvíľu listuje, kontroluje stránku za stránkou. „Kde máte víza“, ukončí bezvýsledné hľadanie. Vysvetľujem jej, že víza ma čakajú na letisku v Manama, chápavo kýva hlavou, poprosí ma, nech chvíľočku počkám, musí to preveriť. Preverovanie trvá dlhšie ako som si myslel a záver? Nemám víza v pase, bohužiaľ, interné predpisy Quatar Airlines nedovoľujú, aby ma vpustili do lietadla. Okamžite vytáčam telefónne číslo Aliho Al Doseriho, v rýchlosti mu vysvetľujem situáciu, ten pevným hlasom si pýta letušku ktorá aj pri jeho slovách „ja rozhodujem, kto dostane víza do Bahrajnu a Igor ich má na letisku“  iba opakuje – sorry, sorry, sorry. Tuším, že „tudy cesta nevede“, krátky rozhovor s Alim, potvrdzujem mu, že urobím čokoľvek, aby som sa zajtra stretol so šejkom Abdulla bin Rashid Al Kahalifom.
Pozriem na hodinky, je o desať minút pol piatej. Desať minút a cestovná kancelária Globamerica bude mať zatvorené (ľudia z tejto skvelej cestovky mi v minulosti viac krát zachránili „kožu“, ak som riešil letenky na poslednú chvíľu). Telefonát, rýchle objasnenie situácie a prosba, nech zistia, aká je šanca dostať sa do Bahrajnu najneskôr zajtra okolo poludnia. Sedím už v aute, keď mi opäť zvoní telefón – Viedeň, let o 22:05, letecká spoločnosť Emirates. Posledná šanca, ako „odletieť“ z Európy do Perzského zálivu.  Iba sucho poprosím: „Kúpte letenku, bez ohľadu na to, aká je jej cena!“ A dodám klasické – ďakujem. Dve hodiny z Budapešti do Bratislavy prakticky iba telefonujem – spájam sa s rezervačným centrom spoločnosti Emirates, vysvetľujem situáciu súvisiacu s vízami, presviedčam ich, aby k rezervácii mojej letenky pripojili vetu – víza obdrží na letisku v Bahrajne. Malo by to stačiť na to, aby ma bez problémov prepravili z Viedne do Dubaja a odtiaľ do Manamy.

Viedenské letisko, krátko pred 21:00. Najlepší kamarát ma práve doviezol z Bratislavy a čaká so mnou, ako dopadnem na „čekine“. Letuške dnes už po druhý krát podávam pas, tá si naťuká moje meno do počítača, chvíľu hľadí na monitor a opýta sa: „Víza máte na letisku, že?“ Pokývam hlavou, ukážem jej pozvanie a ... bez problémov mi vydá letenku aj s miestenkou. Vytáčam známe Bahrajnské telefónne číslo, keď poviem, že o chvíľu sadnem do lietadla, Ali si s úľavou vydýchne a povie: „Šejk Abdulla a ja ťa čakáme, si našim hosťom!“

Manama, utorok krátko predpoludním. Malé zdržanie na Bahrajnskom „imigrejšn“ (v spleti čísel v počítači hľadali to, ktoré patrí môjmu pasu – napokon ho našli), po viac ako 24. hodinách som konečne v cieli. Ali nakladá môj kufor do auta, napriek únave si vychutnávam rýchlu jazdu mestom, kde je príjemných 27°C. Bol som tu v roku 2008 na IFBB Majstrovstvách sveta (podľa názoru pamätníkov práve tieto majstrovstvá boli najluxusnejšie v celej histórii), vtedy som ani nesníval, že sa tu opäť ukážem. Manama sa za tú dobu výrazne zmenila – pribudlo hotelov, obytných aj nákupných komplexov, luxusných áut je však stále rovnako veľa (spomínam si, že pred rokmi pre nás taxikár prišiel na Porsche Cayenne).  Hotel, Ali Al Doseri pýta pre mňa tu najlepšiu izbu, dohodne, že reštaurácia je mi k dispozícii kedykoľvek počas 24. hodín – ani on sám netuší, kedy budem prichádzať alebo odchádzať z hotel. Čo však vie je fakt, že semifinále súťaže 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals (organizátori medzi amatérskych kulturistov rozdelia balík 30.000USD) práve skončilo a finále začína o 18:00. Šofér po mňa príde krátko pred 17-tou hodinou.
Rýchlo vybaliť, sprcha, otestovať reštauráciu (skvelé jedlo, skvelá starostlivosť), hodinka v bazéne, môžeme ísť na súťaž. Blíži sa 18-ta hodina, v sále sa tiesni viac ako 1.000 ľudí, ktorí netrpezlivo čakajú na prvú kategóriu. Krátko pred začiatkom prichádzajú na svoje miesta aj členovia kráľovskej rodiny, medzi nimi aj šejk Abdulla bin Rashid Al Khalifa. Cez „sekuriťákov“ sa dostávam do VIP zóny (tričko s veľkým nápisom EastLabs – IFBB Pres partner mi umožňuje vstúpiť kamkoľvek), skôr ako stačím priložiť fotoaparát k oku ma zbadá šejk Abdulla, podá mi ruku (sledujem, či mi ju bude držať, alebo mi ju pustí – na internete som totiž čítal, že v tej časti sveta ľuďom, ktorých považujú za priateľov, ruku držia poriadne dlho), drží ju v pevnej dlani a s jemu vlastným úsmevom plynulou angličtinou mi vraví, že akú má radosť z nášho stretnutia. Ruku mi drží ešte aj vtedy, keď ma predstavuje ďalším členom kráľovskej rodiny (zdravíme sa úklonmi hlavou), púšťa ju až v momente, keď ho poprosím o fotografiu. Párkrát stlačím spúšť a utekám na miesto, očami ešte zachytím pohľad Aliho Al Doseriho, ktorý ma celý čas pozoroval (iba mi kývne hlavou akoby chcel naznačiť – všetko je v poriadku, si tu, rob svoju robotu a mi ti na oplátku ukážeme, aký je Bahrajn!) súťaž práve začala.

Aký je Bahrajn? V spoločnosti šejka Abdulla, Aliho Al Doseri a Tariqa Omara neopakovateľný. Mal som to šťastie, že 16. decembra miestni oslavujú Národný deň, takže som videl palmy ozdobené ako najkrajšie vianočné stromčeky, ulice plné svetiel, ľudí, dokonca aj zelene tu bolo podstatne viac, ako pred rokmi. Ukázalo sa, že tvrdenie Saudov (Sauská Arábia má viac ako 20 miliónov obyvateľov, platia tam podstatne konzervatívnejšie pravidlá súvisiace s obliekaním a správaním sa ako v Bahrajne – práve kvôli tomu sem každý víkend príde 400-500 tisíc Saudov) o Manama, ako Las Vegas Perzského zálivu nemusia byť vôbec prehnané. A kulturistika? Teší sa tu mimoriadnej pozornosti. Prekvapil ma záujem nielen divákov , ale navštívili sme 3-4 fitnesscentrá, ktoré boli natrieskané Bahrajnčanmi, ktorí sa chceli priblížiť ich národnému hrdinovi, profesionálnemu bodybuilderovi, hviezde v kategórii do 212lbs Sami Al Haddadovi. A perlička na záver? Šejk Abdulla ma pozval nielen na návštevu jeho rezidencie (práve pri tejto návšteve sme dohodli spoluprácu medzi Bahrajnskou federáciou, Ázijskou federáciou a EastLabs Teamom), ale súhlasil, aby som sa zúčastnil aj jedného z jeho každodenných tréningov – a tu mi prezradil, že hľadá spoľahlivého osobného trénera (môžete hádať, koho som mu odporúčal).
Mimochodom, 34 ročný šejk Abdulla má maximálnu oporu v Ali Hasanovi Al Doserim, ktorý mi prezradil, že šejk 6 rokov študoval v Bostone a po úspešnom zavŕšení štúdia na univerzite po návrate domov sa uchádzal (a získal) významné miesto v štátnej správe – je guvernérom v najväčšej oblasti Bahrajnu, ktorá má názov South govern. A posledné 3 roky je aj na čele tzv. nového vedenia Ázijskej IFBB, vďaka čomu IFBB získalo spoľahlivého partnera aj v tejto časti sveta.
1. videoklip ... Sheikh Abdulla bin Rashid Al Khalifa
2. videoklip ... 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals - overall champion
3. videoklip ... 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals - over 90kg
4. videoklip ... 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals - up to 90 kg
5. videoklip ... 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals - up to 80 kg

Igor Kopček ... 5. december 2012 - včera neskoro v noci sa v Bahrajnskom hlavnom meste Manama skončili národný šampionát Bahrajnu v kulturistike mužov, ktorého sa na osobné pozvanie šejka Abdula bin Rašid Al Khalifu (okrem iného, je prezidentom IFBB Ázia) zúčastnil aj EastLabs Team. Aktuálne pracujem na krátkom reporte, skôr ako sa tu objaví, ponúkam vám prvé fotografie priamo zo súťaže.
fotogaléria ... 2012 Bahrain Bodybuilding Nationals 

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
Bez predmetu
autor: admin | dátum: 07.12.2012 17:19:30

ROBINSON ... EastLabs sa profiluje (v poslednom polroku, vysvetlil som už prečo) ako web s medzinárodným dosahom, mám na stole horúcu požiadavku na jazykovú mutáciu (angličtina) čo znamená, že návrat k výhradne SVK webu, SVK článkom, orientácii výhradne na SVK scénu považujem za krok späť. Samozrejme, SVK je pre nás stále najdôležitejšia, teraz je to iba o nastavení spomínaných vzťahov. Ak nie je jazyková mutácia (zatiaľ), reporty zo súťaží píšeme v slovenčine, aj keď obsah nie je primárne určený pre slovensky hovoriacich fanúšikov - amatérska Olympia a Bahrajn pre tých, ktorých zaujíma kulturistika v Ázii a arabských krajinách. Kto chce, prečíta si, kto nechce, nie. To, čo sa objaví na webe v novom roku úzko súvisí s tým, ako dopadne naše stretnutie - načo robiť reklamu, propagáciu, informovať o niekom, kto v podstate na nás vidí od začiatku len a len to zlé, resp. dobré si nevšíma. Čakám, aké budú požiadavky druhej strany, z našej strany je to jasné - chceme robiť všetko tak a takým štýlom, ako pred pol rokom.

BEASTYBOY ... na Masters Olympia je Michaela Kováčová, určite aj na našom webe sa niečo v súvislosti s touto súťažou objaví. Určite ste si všimli, že v 99% materiály nepreberáme, všetko si fotografujeme a točíme sami, takže fotky asi nie, video podľa toho, čo nám umožní organizátor.

Bez predmetu
autor: beastyboy/ST/ | dátum: 06.12.2012 23:10:53
igor rozhodne odvadzas kus prace a tvoje fotky a videa je mozne vidiet aj na svetovych strankach,je urcite  na skodu ze nove vedenie robi problemy , len by ma zaujimalo ci idete na masters olympiu ,kedze nikola bude v kategorii bikiny.
Bez predmetu
autor: robinson | dátum: 06.12.2012 16:12:47
Ja to chapem a je to vsetko sice pekne,len moj nazor zostzava taky,ze asi tazko bude niekoho zo Slovenska zaujimat,ako dopadli majstrovstva Bahrajnu a pod. A zostava mi iba verit,ze sa zlepsi spolupraca medzi vedenim a Eastlabs a ze budu dalej pridavane reportaze zo sutazi,z treningov reprezentantov,ale aj novych nadeji a pod. Toto podla mna zaujima slovenskeho fanusika viac ako napr.Bahrajn.. To je moj nazor.
Vysvetlenie
autor: admin | dátum: 05.12.2012 22:48:47

Stačilo by napísať jednoducho - neboli sme na týchto súťažiach (myslím, že za 6 rokov, čo funguje EastLabs, sú to prvé dve súťaže v kulturistike alebo fitness, na ktorých od nás nikto nebol), lebo nás nikto nepozval. Ale ... nebola by to 100% pravda. Iba čiastočná. Rozhodujúcim dôvodom je skutočnosť, že počnúc rokom 2013 si chceme aj s vedením SAKFST nastaviť o level vyššie vzťahy. Vzťahy, v ktorých EastLabs nebude vnímaný ako "škodca", ale partner. Rešpektovaný partner.
Aj preto si prakticky pol roka nevšímame detailne čo a ako sa deje na SVK súťažiach (dodám, že na základe požiadavky SAKFST), nekomentujeme a nehodnotíme (až na nejaké výnimky) výsledky našich reprezentantov, prakticky "na kameru a mikrofón" nehovoríme so žiadnym funkcionárom, aj keď v súkromí mám takmer s každým nadštandardné, kamarátske vzťahy.
Ak nájdeme v roku 2013 spoločnú reč so SAKFST, budem rád, výhodnosť spolupráce vidím pre obe strany. Ak nie, všetko záleží na organizátoroch súťaží. Ak nás pozve organizátor (v dostatočnom predstihu) a potvrdíme mu našu účasť, nie je problém "vyskladať" team ľudí, ktorý v našich farbách príde na akúkoľvek súťaž. A samozrejme, EastLabs mu poskytne podporu. Aspoň takú, akú mal Andrej Mozoláni pri súťaži MOZOLANI CLASSIC 2.

A ešte vysvetlenie:
Poprad ... v čase konania nás pozvalo vedenie IFBB UK, EastLabs bol partnerom Mozolani Classic, nebolo koho vyslať na naozaj skvelú súťaž
Dubnica ... situácia sa zopakovala - Mr. Olympia Amateur v Kuvajte dostala prednosť, práve tam sme získali pozvanie do Bahrajnu, kde sme sa stretli nielen s kráľovskou rodinou, ale predovšetkým s vedením Ázijskej IFBB. Jednoducho sme si nastavovali vzťahy pre budúci rok, vzťahy, na ktorých sme pracovali dva roky

A iba pripomeniem, ak niekto na SVK organizuje súťaž, poprosím ho, aby sa nám ozval čo najskôr, kalendár sa nám plní, dáme prednosť tomu, kto sa ozve v predstihu. A je mi naozaj jedno, či bude z Ruska, Ukrajiny, Bahrajnu, Kataru, Iránu, Kuvajtu, Anglicka, Švédska, Fínska, alebo Slovenska.

Igor Kopček

PS: Kevin ... správny postreh, v predstihu prajem pokojný rok 2013,bez nepríjemných prekvapení

nazor
autor: kevin2 | dátum: 05.12.2012 18:09:55

chlapi nesuhlasim celkom...Igor sa predsa nemoze roztrhať na dve časti..kedže je momentalne v Bahrajne tak aktualne piše odtial..Verim ze sem hned ako to bude mozne posunie aj clanky ohladom slovenskej kulturistiky..A povedzme si..kto z nas by nevyuzil moznost spoluprace s tak lukrativnou ponukou...Citame tu najaktualnejsie clanky z Olympie, M-sveta, Europy..mame fotky da sa povedat okamžite po odfoteni..Skuste sa zamysliet kolko financii treba pri ceste na Olympiu a ostatne sutaze?..My si to pozrieme kliknutim myši ale Igor koli tomu nespi, cestuje, foti...stavim sa ze uz ani nevie kedy na nejakej sutazi len kludne sedel a pozeral..Takze ak Bahrajn prinesie nejake peniažky tak budme radi lebo to iste skvalitni uz aj tak skvelu pracu Eastalbsu...

A Igorovi a jeho teamu prajem aj do noveho roku vsetko dobre...

Bez predmetu
autor: Aphofis28 | dátum: 05.12.2012 14:15:05
Nie si sám,kto má takýto názor.Prečo tu nebol spomenutý už aj Tatranský pohár?Teraz Dubnica?Ale nejaký Bahrajn?
Bez predmetu
autor: robinson | dátum: 05.12.2012 09:59:18
Neviem,ale moj nazor je taky,ze vysledky a reporty z takychto sutazi,nikoho nezaujimaju... A napr. z juniorskej nominacky tu nie je nic. Mna osobne by report z Dubnice zaujimal ovela viac,ako nejaka sutaz v Bahrajne.. Myslim,ze Eastlab uz neplni to poslanie co volakedy,ale ide skor o vlastne zaujmy. To je iba moj nazor samozrejme,mozno sa mylim. Ale nazorov totoznych s mojim som uz pocul vela.