Miroslav Motyčík, riaditeľ ADA SR - interview

Miroslav Motyčík, riaditeľ ADA SR - interview

Igor Kopček ... 21. január 2011 - keď Miroslav Motyčík odovzdával ceny pre najúspešnejších reprezentantov federácie SAKFST, moderátor podujatia pán Ovsianka ho predstavil ako človeka, ktorý „robí vietor športovcom“. Svojským spôsobom tak predstavil divákom aktuálneho riaditeľa Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky, ktorá dbá na dopingovú čistotu športovcov na Slovensku.

Antidopingová agentúra Slovenskej republika vznikla 1. januára 2009 pretransformovaním Antidopingového výboru Slovenskej republiky (vznikol 29. septembra 1992) a v jej databáze je v súčasnoti viac ako 1700 športovcov - tých ADA SR monitoruje na účely prípadného testovania. ADA SR sa snaží v ostatnom čase čoraz viac implementovať pravidlá Svetového antidopingového kódexu do Slovenských pomerov, postupne oslovuje národné športové federácie, vysvetľuje im tieto nové mechanizmy a princípy, ako by mali byť zakomponované do pravidiel v daných športových odvetviach.
Mnohí športovci v tejto súvislosti však ADA SR vnímajú viac ako kontrolný orgán, ktorý prostredníctvom dopingových kontrôl overuje dopingovú čistotu športovcov na súťažiach, ale aj v mimosúťažnom období – v roku 2009 v evidencii ADA SR je viac ako 800 odberov (z toho v siedmich prípadoch bolo preukázané porušenie antidopingových pravidiel), v roku 2010 to bolo viac ako 500 odberov (z toho v štyroch prípadoch bolo preukázané porušenie pravidiel).

Pán Miroslav Motyčík krátko po tom, ako v Dome športu odovzdal ceny najlepším fitnesskám a kulturistom, poskytol nášmu portálu rozhovor, ktorý vám prináša v nezostrihanej forme nasledujúci videoklip.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia