Čo nájdete v kabelkách dopingových hriešnic? 1. časť

Čo nájdete v kabelkách dopingových hriešnic? 1. časť

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.


Bikinifitness je jednou z ôsmich - deviatich základných „bodybuilding nominácií“, v ktorých môžete súťažiť nielen v IFBB International, ale aj v ďalších organizáciách. Všetky tieto „bodybuilding“ nominácie (reč je o kulturistike, women´s physique, klasická kulturistika, classic physique, bodyfitness, fitness, športovo-modelingových nomináciách wellness fitness a bikinifitness, aj povedzme o modelingovej nominácii fit model) vyžadujú v rámci prípravy použiť postupy, ktoré s využitím silového tréningu a úpravou stravy, stravovacieho režimu:

  • dokážu zvýrazniť svalovú hmotu (samozrejme v súlade so súťažnými pravidlami - svalová hmota "nad hranicu definovanú pravidlami", je dôvodom pre súťažný neúspech)
  • umožnia dosiahnuť žiadaný úbytok podkožného tuku

Minulosť aj súčasnosť však ukazujú, že v praxi sa používajú na dosiahnutie stanovených cieľov legálne, ale aj tzv. špinavé praktiky – postupy, ktoré sú často v rozpore s antidopingovými pravidlami, postupy, ktoré reálne ohrozujú zdravie a často aj život tých, ktorých cieľom je súťažiť v niektorej z bodybuiding nominácií. Paradoxne, platí to nielen pre nominácie fitness, bodyfitness a women´s physique (ktoré sú v rámci súťažných nominácií považované za "nadstavbové" - tzn. žiadaný je tam už zodpovedajúci svalový rozvoj, muskulatúrnosť spojená s kvalitou svalovej hmoty), ale aj o bikinifitness, kde muskulatúrnosť nie je jediným a rozhodujúcim kritériom pre dosiahnutie úspechu.

Na súťažnom pódiu pravidelne vidím bikinifitnessky s jasnými známkami použitia tzv. špinavých praktík, ktoré by rozhodcovia nemali prehliadať. To, akým smerom sa bikinifitness bude vyvíjať, majú v rukách opäť rozhodcovia. Prílišná muskulatúrnosť, Y tvar proporcií (s výrazným svalovým rozvojom hornej časti tela a so subtílnou dolnou časťou) namiesto oceňovanej a žiadanej X proporčnosti, prílišná svalová vydefinovanosť, akýkoľvek prejav virilizačných účinkov (svedčiacich o používaní tzv. špinavých praktík), jasné (rozumej - viditeľné) zneužívanie injekčných látok na olejovom/vodnom základe s cieľom prispieť k väčšej muskulatúrnosti pliec, prípadne "diuretická vycicanosť" v tvári (ktorá spôsobuje nielen strhanosť, ale aj takmer priesvitnosť pokožky) predsa musia byť rozhodcami postihované rovnako, ako deformity v prípade kulturistov. Bez výnimky.

A tie, ktoré sa v "bikinifitness našli", treba upozorňovať na tieto praktiky. A upozorňovať ich, že na ich používanie môžu doplatiť. Prečo? Šampiónkami sa naozaj môžu stať bikinifitnessky aj bez používania týchto praktík - veď ako som už napísal, bikiniftness nie je primárne o muskulatúrnosti, kockách na bruchu, či prúžkoch/žilách na pleciach. Rozhodcovia by na to nemali zabúdať rovnako, ako trénerky/tréneri - tí často nezmyselnými odporúčaniami a tvrdením "daj si, každá niečo berie" spúšťajú kolotoč, ktorí sa ťažko bude zastavovať. A aj my, na projektoch BikiniFitness Camp, od roku 2016 sústavne čelíme otázke: "Dá sa uspieť v bikinifitness bez dopingu?"


V projektoch BikiniFitness Camp Saskie CAKOCI pre rok 2019 jedna z prednášok bude venovaná aj tejto problematike. A ako je zvykom, pýtať sa budete môcť opäť naozaj na čokoľvek.

Aké špinavé praktiky zneužívajú v príprave na súťažné vystúpenia niektoré bikinifitnessky/dopingárky a ich trénerky/tréneri na ceste za pominuteľným úspechom? Za akým účelom ich zneužívajú? Čo nájdete ojedinele v kabelkách dopingových hriešnic (spravidla tých menej talentovaných), aj tých, ktorých cieľom je súťaženie v bikinifitness?

Poďme si to zhrnúť v niekoľkých článkoch venovaným tejto problematike. Ešte predtým, než danú problematiku budeme podrobnejšie riešiť na BikiniFitness Campoch ...

Podpora rastu svalovej hmoty – anabolicko/androgénne steroidy

Hlavnou príčinou, prečo muži majú viac svalovej hmoty (a spravidla menej tukového tkaniva) ako ženy sú 10-20x vyššie hladiny anabolicky/androgénne účinných, prirodzene vylučovaných a v tele sa vyskytujúcich hormónov (testosteon, dyhydrotestosteron, androsteron, androstandiol atď.). Navyše tie sa v telách mužov vo vyššom podiele nachádzajú v aktívnej, neviazanej forme (vďaka nižším hladinám špecifických plazmatických bielkovín schopných tieto hormóny viazať - reč je o SHBG a albumínoch). Tento nedostatok dopingové hriešnice riešia jednoducho – zneužívajú anabolicko/androgénne steroidy (AAS) spravidla s nižším androgénnym pôsobením, spravidla v tabletkovej forme (oxandrolon, stanazolol, methenolon acetat, norethandrolon). Sú aj také, ktoré siahnu po injekčných formách (methenolon enanthat, testosteron propionat, masteron, drostanolon).

To, že anabolicko/androgénne steroidy môžu byť súčasťou „kabeliek bikinifitnessiek“ sa Oksana Artyomova potvrdilo už na historicky prvých IFBB Majstrovstvách sveta v bikinifitness ešte koncom roku 2011 – absolútna Majsterka sveta Oxana ARTYOMOVA bola na súťaži pozitívne testovaná na jeden z dvoch najstarších existujúcich AAS, na methandienon (methandrostenolon; v tom čase sa súťažilo na medzinárodnej scéne v nominácii bikinifitness iba v dvoch výškových kategóriách, v nižšej zvíťazila Artyomova, vo vyššej Slovenka Weiterová).

Dôvod zneužívania: skrátiť čas venovaný tréningovej príprave, ktorá je nutná na zmenu proporcií tela vďaka rastu svalovej hmoty – to je predpokladom pre úspešné súťaženie. AAS podporujú nielen rast svalovej hmoty, ale zrýchľujú regeneráciu, umožňujú tak trénovať tvrdšie a dlhšie, navyše zvyšujú motiváciu k tréningu (to, čo spravidla trvá rádovo v rokoch, sa pri ich zneužívaní dá dosiahnuť za mesiace – platí sa za to však spektrom vedľajších, negatívnych účinkov). AAS sa zneužívajú aj z dôvodu udržania si svalovej hmoty v diétnom režime, ktorý je súčasťou predsúťažnej prípravy, niektoré sa používajú aj na zníženie zadržiavania vody v podkoží v deň súťaže (zmenou pomeru medzi estrogénmi a androgénmi v tele)

Možné negatívne účinky: sú závislé na dávke, dĺžke zneužívania a druhu anabolicko/androgénneho steroidu, ktorý sa zneužíva. Dopingové hriešnice spravidla zaregistrujú virilizačné účinky v podobe problémov s menštruačným cyklom (príčinou je výrazný zásah do hormonálneho systému tela), po prekročení individuálne danej hranice objaviť sa môžu zmeny hlasu (ten sa stáva chrapľavejší, získava „mužský“ nádych), zvýšené ochlpenie (chĺpky pribúdajú na bruchu smerom k pupku, na prsiach, zvyšuje sa ochlpenie predlaktia, prstov, tváre, hornej časti chrbta, chĺpky menia svoju farbu a hrúbku, stávajú sa výraznejšie), vypadávanie vlasov, mení sa štruktúra kože (na dotyk je drsnejšia, drapľavejšia, objavuje sa akné na pleciach a chrbte, často hlavne tvári - líca, brada; koža dopingárok je podstatne mastnejšia, zväčšujú sa na nej viditeľne póry, ukazuje sa, že je náchylnejšia aj na vznik strií).

Zmeny sa môžu objaviť aj na pohlavných orgánoch (klitoris sa zväčšuje, je výrazne citlivejší, so zneužívaním AAS sa často spája promiskuité správanie dopingových hriešnic - hranice „toho čo je nimi v tomto smere akceptovateľné“ sa často prekračujú).

Vzhľadom na to, že anabolicko/androgénne steroidy (AAS) dopingové hriešnice zneužívajú spravidla iba v terapeutických dávkach, problémy spojené s funkciou pečene, alebo jej výraznejším poškodením sa objavujú iba výnimočne, aj to v prípade vzájomnej kombinácie viacerých druhov AAS, alebo v prípade kombinácie užívania viacerých farmák (aj dostupných bez receptu - napr. pri súčasnej aplikácii paracetamolu).

Rovnako výnimočné sú problémy súvisiace s funkciou obličiek. Pomerne častým (v prípade opakovanej aplikácie) nežiadúcim účinkom pri zneužívaní AAS sú zmeny vzhľadu tváre – črty sú drsnejšie, približujú sa k mužskému vzhľadu, menia sa proporcie tváre (zvýrazňuje sa čeľusť, lícne svaly - najmä v kombinácii s rastovým hormónom, alebo bielkovinovými fragmentmi), vrásky sú výraznejšie (aj to je jedna z príčin pomerne častých zásahov plastických chirurgov).

Medzi potencionálne možné nežiadúce účinky je možné zaradiť aj „vydutie brucha“ tzn. rozšírenie pásu pri bočnom pohľade, spôsobené buď zväčšením orgánov, alebo zvýšeným ukladaním tuku okolo týchto orgánov. Jednorázové predávkovanie nespôsobuje smrť, pravidelné zneužívanie, resp. zneužívanie v "neterapeutických" dávkach však môže výrazne negatívne ovplyvniť kvalitu života (negatívny vplyv na krvný tlak, činnosť srdca, hormonálny systém atď.). A iba poznámka z praxe (cez objektív fotoaparátu vidím na tvári bikinifitnessiek naozaj každú drobnosť) - AAS vám pridávajú na veku, dievčatá ... a to výrazne!

Celé znenie článku nájdete na partnerskom projekte www.bikinifitness.sk

Diskusia k článku:

AMIX diskusia