Radí Saskia CAKOCI - ako dodržať novoročné fitness predsavzatia?

Radí Saskia CAKOCI - ako dodržať novoročné fitness predsavzatia?


Moderátorku EastLabs Teamu Saskiu Cakoci podporuje okrem iných aj e-shop
FitnessHouse.CZ/SK
,
predajca oblečenia značky Better Bodies a GASP,
a spoločnosť Biotech USA, Slovensko

Je tu nový rok a s ním prichádzajú aj staré dobré predsavzatia. Pozná to takmer každý z nás. Drvivá väčšina z nich sa týka hlavne nášho životného štýlu. Prestanem fajčiť, začnem držať diétu, začnem cvičiť. Tržby firiem vyrábajúcich ,,zaručene fungujúce“ zázračné tabletky na chudnutie stúpajú a fitká (hlavne kardio zóna) sú preplnené na prasknutie.

Celý tento ošiaľ trvá mesiac, možno dva a na konci nám ostáva väčšinou len pocit sklamania zo seba samého, prípadne nová zásoba výhovoriek ospravedlňujúcich naše zlyhanie. Nemusí to tak ale byť. Stačí sa rozhodnúť, naozaj chcieť a nechať si poradiť, najlepšie od odborníka.
novoročné predsavzatia

Ako začať?

Hlavné je nezačať preto, lebo začal nový rok, lebo sa nepáčim priateľovi (priateľke), prípadne preto, lebo veď teraz je to ,,in" chodiť do fitka. Nesprávna motivácia vedie k nesprávnemu výsledku. Nie k takému, aký by sme si predstavovali. Začnite preto, lebo už je načase niečo so sebou robiť, lebo sa nepáčite sami sebe a preto, lebo to celodenné sedenie za počítačom vás ubíja a vaše telo potrebuje pohyb. Ak v tom už máte jasno, môžete začať. A možností je neúrekom. So stravou vám poradia certifikovaní výživoví poradcovia a tréneri (pozor! certifikát je síce dôležitý papier, ktorý by každý odborník v danej oblasti určite mal mať, ale netreba prehliadať aj skúsenosti, ktoré nič nenahradí). Áno, vyhotovenie jedálnička niečo stojí, ale ruku na srdce, koľko že ste to už zaplatili za tie zázračné tabletky, ktoré chudnú za vás? A pohyb? Na ten vlastne nepotrebujete nič len dostatočnú vôľu.

Silový tréning je najistejšia cesta k vysneným tvarom, nakoľko pomocou neho a skúseného trénera viete vytvarovať postavu viac menej podľa vašich predstáv (viac menej, pretože pokiaľ máte krátke nohy, tak silový tréning vám ich určite nepredĺži), ale sú tu aj iné športy, ktoré môžete robiť. Ak vás nebaví stereotyp, ktorý so sebou silový tréning prináša je tu pre vás beh, plávanie, bicyklovanie, squash a mnohé iné aktivity. Keď sa ma ľudia pýtajú, ktorý šport je podľa mňa ten najlepší odpovedám - ten, ktorý ťa baví. Pretože pohyb je efektívny v rámci akejkoľvek diéty len v prípade, že je vykonávaný pravidelne. A k čomu sa budeme pravidelne vracať? Koľko si toho pamätáte z kvantovej fyziky? A koľkokrát ste videli film Tri oriešky pre Popolušku? Tú učebnicu z fyziky ste po škole už nikdy nevideli, zato tá Popoluška, nech ste ju videli aj tisíckrát, má zakaždým niečo do seba. Nájdite si šport, ktorý vás bude baviť a nikdy sa nebudete musieť premáhať.

Čomu sa vyvarovať?

Ako som už naznačila, keď sa rozhodnete schudnúť, niet nad pomoc odborníka. Ešte predtým, ako ho ale vyhľadáte, skúste najprv len začať pravidelne a v správnej miere jesť. Niekedy naozaj stačí len takto málo a výsledky sa dostavia. No a ak to nepomôže, stále je tu pre vás cesta. Študovaním článkov na internete nejaké informácie dostanete, ale každý z nás je iný a teda to čo platí na jedného, druhému pomôcť nemusí. Najlepšie je, ak sa na vás niekto odborným okom pozrie, porozpráva sa s vami (či máte športovú minulosť, či a aké diéty ste držali...) a zhodnotí v čom by mohol byť problém, a prečo sa vám nedarí schudnúť napriek tomu, že ste už vyskúšali aj nemožné (toto neexistuje, naozaj, nemožné neexistuje). Hlavne sa už vykašlite na všetky tie jogurtové diéty a podobné zdraviu škodlivé a metabolizmus spomaľujúce ,,novinky", ktoré pre vás budú znamenať len cestu späť.
Novoročné predsavzatia ako ich dodržať

Stanovte si reálne ciele

Reálny cieľ neznamená, že sa vzdávate svojho sna o dokonalej postave. Znamená to, že cestu za ňou si rozdelíte na niekoľko etáp. Je nereálne myslieť si, že naberiete 5 kilogramov svalovej hmoty za mesiac a rovnako nereálne je očakávať, že do tých plesových šiat z čias stužkovej, na ktoré sa môžete dnes len s nostalgiou pozerať sa vmestíte už o dva týždne. Rozdeľte si svoj cieľ do časových úsekov. Určite si cieľovú váhu, ktorú chcete mať o tri mesiace, o šesť mesiacov, o rok. Nič vám neujde, všetko má svoj čas.

Začínate cvičiť a chcete schudnúť

Ak ste si vybrali ako pohybovú aktivitu cvičenie vo fitku, mali by ste vedieť zopár dôležitých faktov. Ten prvý je, že hodiny kardia vám nijako extra nepomôžu. Je to prežitok a dávno sa vie, že najlepším na spaľovanie kalórií je práve silový tréning. Poškodzujú sa pri ňom svalové vlákna a na ich regeneráciu telo spotrebuje veľké množstvo energie. Nespálite teda len kalórie počas tréningu, ale zvýšenú spotrebu energie budete mať aj niekoľko dní po ňom. Ako dlho to bude trvať závisí od partie, ktorú ste precvičovali. Nohy napríklad regenerujú až 72 hodín. Nemusíte sa obávať prehnaného rastu svalov, pretože nabrať svaly nie je vôbec tak jednoduché ako si myslíte. Ak vám chce tréner pridať váhu nemusíte si hneď predstaviť, že po tej sérii si už nikdy neoblečiete svoje obľúbené rifle. Oblečiete. A po pár mesiacoch tréningu v nich už dokonca budete mať aj pekný pevný zadok.

Začínate cvičiť a chcete pribrať

Áno, existujú ľudia, ktorí chcú pribrať a nie je ich až tak málo ako si myslíte. A verte tomu, že je pre nich mnohokrát ťažšie pribrať ako pre vás schudnúť. No a keď sa už rozhodnú priberať, väčšinou chcú svalovú hmotu a tá sa nebuduje ľahko. V takomto prípade je už tréner absolútnou nutnosťou. Vytvorí stravovací plán a tréning zameraný na naberanie svalstva a zvolí pre vás aj vhodnú suplementáciu. Nie je pravda, že prirodzene veľmi štíhli ľudia nemôžu nabrať svaly, len si to vyžaduje disciplínu a oddanosť. Teda to isté ako chudnutie. Dôležité je uvedomiť si, že budovanie svalstva je proces, ktorý sa nedá urýchliť tým, že si budeme nahadzovať príliš veľké váhy, tým že budeme jesť tri kilá hovädziny denne a už vôbec nie tým, že nebudeme dodržiavať odporučené dávky jednotlivých suplementov. Nemyslite si, že keď to budete preháňať s proteínom, tak budete mať väčšie svaly. Akurát tým veľmi nepomôžete svojim obličkám.

Ako teda na to? S rozumom a oddanosťou!

Je úplne jedno akému športu sa budete venovať, či chcete schudnúť, pribrať alebo naberať svalovú hmotu. Stále platí, že to, čo potrebujete, je jasný cieľ, odborné znalosti, disciplína, oddanosť a zdravý rozum. A v takej chvíli je úplne jedno, či je 1. január alebo proste nejaký utorok v nejakom týždni a nejakom mesiaci.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia