Detské fitness hviezdy - Nelli Novodomská, úradujúca superstar medzinárodnej scény

Detské fitness hviezdy - Nelli Novodomská, úradujúca superstar medzinárodnej scény


Autorku článku Tatianu KOŽUCHOVÚ podporujú spoločnosti PROM-IN a FitnessHouse.CZ/SK


Detské fitness sa stalo neoddeliteľnou súčasťou asociácie SAKFST a aj keď Slovensko patrí v rámci IFBB medzi svetovú špičku, napriek tomu naše fitness hviezdy stoja mimo hlavného záujmu médií. O malých súťažiacich, ktorí v minulosti prinášali (a v súčasnosti stále prinášajú) z medzinárodných súťaží na Slovensko mimoriadne cenné výsledky, sa toho píše málo. S mojim príchodom so EastLabs Teamu som však získala dôveru a zároveň možnosť venovať sa (a oceniť) prácu nielen asociácie SAKFST, ale aj osobných, oddielových trénerov a postupne predstaviť širšej verejnosti väčšinu z našich malých fitness hviezd.
A priestor získajú (samozrejme) aj ich rodičia, bez obetavosti ktorých by detské fitness na Slovensku nebolo tam, kde je v súčasnosti. 
V dnešnom článku som pre vás vyspovedala malú/veľkú fitnesku zo zvolenského klubu B-Star, ešte iba 11-ročnú Nelli NOVODOMSKÚ - tá vo svojom mladom veku dosiahla úspechy, ktoré by jej mohol závidieť nejeden vrcholový športovec. Čo by ste si o Nelli určite mali zapamätať?
  • absolvovala už viac ako 50 súťaží, na ktorých dlhodobo obsadzuje prvé miesta
  • patrí nie len medzi slovenskú, ale aj svetovú špičku v detskom fitness - o čom svedčia tituly Majsterky Európy a Majsterky sveta, ktoré sa jej podarilo získať už 4-krát za sebou
  • bola ocenená ako najlepšia pretekárka vo fitness detí asociácie SAKFST
  • Nelli NovodomskáAko to zvláda, ako sa pripravuje, kto jej pri tom pomáha a oveľa viac sa dozviete z nasledujúcich otázok, na ktoré nám odpovedala spoločne s jej maminou

Nelli, v krátkosti sa nám predstav, prezraď fanúšikom fitness na Slovensku od kedy sa venuješ detskému fitness a pochváľ sa nám tvojimi doposiaľ najväčšími úspechmi.

Volám sa Nelli Novodomská, mám 11 rokov a fitnessu sa venujem od svojich piatich. Moje najväčšie úspechy? Víťazstvá na IFBB Majstrovstvách Európy a IFBB Majstrovstváchs sveta v detskom fitness a vlastne to, že sa mi ich podarilo obhájiť.

Pani Novodomská, ako by ste charakterizovali vašu dcéru, kto alebo čo ju motivuje k športovaniu?

Ctižiadostivá, cieľavedomá, prísna na seba hlavne na tréningoch, v škole snaživá a doma ockov anjelik. Najväčšou motiváciou je pre ňu konkurencia. Tú má najväčšiu práve na Slovensku. A potom veľkou výzvou pre ňu každý rok je nová zostava, na ktorú sa vždy veľmi teší.

Pani Novodomská, keďže Nelli začala už v mladom veku, Vy asi budete vedieť najlepšie, ako sa vlastne do sveta fitness dostala. Zaujímalo by ma, kto ju k tomu viedol a prečo ste zvolili práve fitness? Prečo nie plávanie, atletika alebo gymnastika?

K fitnessu ju priviedla staršia sestra, ktorá bola jej veľkým vzorom. Nellinke sa páčili kostýmy, maľovačky, rada tancovala. Chcela byť baletkou. Prípravku baletu sme však nenašli a tak to skúsila s fitnessom. Jeden rok sa venovala aj gymnastike, ale keď sa po prvých gymnastických pretekoch musela rozhodnúť, vybrala si fitness. Ja som si vždy myslela, že dievčatá pôjdu v mojich šľapajach a budem mať doma plavkyne - dievčatá sa ale rozhodli inak a tak teraz celá rodina žije fitnessom.

Nelli, ako zvládaš skĺbiť školu, tréningy a súťaženie dokopy ? Je to pre teba náročné ? Máš nejaký voľný čas aj pre seba ? A pochváľ sa, aké výsledky máš v škole?

Školu zvládam - zatiaľ to nie je až také náročné, dostávam jednotky, dvojky, no na vysvedčení máva však samé jednotky (pozn. áno, je to tak, máme dokonca dôkaz!) Voľno mávam cez víkendy, ale inak sa stále venujem tréningom.

Ako vyzerá tvoj obyčajný deň v týždni?

Ráno vstávam o 6.00, po raňajkách si zoberiem so sebou jedlo na celé dopoludnie (často je to tvaroh, jogurt, nejaké ovocie, pijem čistú vodu, alebo čaj bez cukru) a potom idem do školy. Po škole idem ku mojej starkej, kde sa naobedujem a naučím.
Odtiaľ potom idem na tréning, kde som až do večera a keď prídem večer domov, pobalím si už iba veci do školy a potom idem spať. A takto sa to stále opakuje.

Kto ti pomáha to všetko zvládať, nie len čo sa týka samotných tréningov, súťaženie, kto ti poskytuje podporu?

Samozrejme, že ma podporujú rodičia, ale aj trénerka, sestra a moji priatelia.

Pani Novodomská, aké je to mať doma takúto malú hviezdu? Určite si to vyžaduje obetovať pre ňu nielen časť voľného času, ale sú tu aj financie nutné na jej ďalší rozvoj, napredovanie. Nie je to niekedy pre Vás únavné?

Únavné určite nie, veď to robíme z lásky k nej a vidíme, že ju to baví. A fitness sa už dávno stal pre celú rodinu každodennou súčasťou života. Ja sa už piaty rok venujem deťom vo fitness prípravke, pomáham Nelli na tréningoch i na pretekoch, jej staršia sestra (a v poslednej dobe už aj manžel) jej robia sparing partnerov pri posilňovaní. Babky sme naučili variť zdravé jedlá a aj na preteky chodíme v hojnom počte - ako Hujerovci (smiech).

Pani Novodomská, čo všetko obnáša „vychovať“ fitness hviezdu v detskej kategórii? Máte na to nejaký recept, podľa ktorého by mohli postupovať ostatní rodičia?

Vychovávame našu dcéru v pokore a láske a to, že sa stala hviezdičkou ... to už nie je naše maslo. (smiech) Recept, podľa ktorého by mohli postupovať iní asi nemám, Nelli Novodomskaale každý, kto má rád svoje dieťa, talentované dieťa, by ho určite rovnako podporoval ako my Nelli. Pravdou ale je, že súťaženie prináša aj strach a obavy - ako každá mama, aj ja sa bojím, že sa zraní, alebo počas roka ochorie.

Nelli, s fitness vo vyšších vekových kategóriách úzko súvisí aj úprava stravy, nechýbajú i tréningy v posilňovni. Týka sa to už aj teba? Ako vyzerá tvoj tréning v posilňovni?

Jem iba to, čo mi doma navaria, nestravujem sa v školskej jedálni a mamina varí iba chutné a zdravé jedlá. Teraz chodievam už 3 krát do týždňa do fitness centra, kde mám tréningy v utorky, štvrtky a piatky - v prvom tréningu precvičujem nohy, v druhom hrudník a chrbát, v treťom ramená, biceps a triceps.
V mimosúťažnom období trénujem hlavne s vlastnou váhou (brucho trénujem pri každom tréningu vo fitness centre), až v predsúťažnom období si pridávam nejaké záťaže. S činkami to nepreháňam.

Ako sa pripravuješ na súťaže - v čom je rozdiel medzi mimosúťažným a súťažným obdobím?

Pred súťažami mám častejšie tréningy (napríklad týždenne trénujem až 4 krát v posilňovni) a trochu mi mamina upraví stravu. Nie veľmi, ale viem, že pred súťažou by som nemala jesť „hlúposti“ ... čokoládu, alebo tak.

Pani Novodomská, ako teda vyzerá jedálny lístok Nellinky? Aké jej jej obľúbené jedlo?

Je to pravda, Nelli nemá nejako špeciálne upravený jedálniček. Snažíme sa, aby jej strava bola vyvážená a pravidelná a od malička sa popri sestre naučila zdravo jesť. Mala by som sa od nej čo učiť (smiech).

Nelli, čo je pre teba na fitness najťažšie?

Pre mňa je to asi tréning s činkami, kondičné tréningy zvládam lahšie. 

A čo ťa najviac baví na fitness a čo pre teba fitness znamená ?

Na fitness ma baví najviac to, že necvičím len na tréningoch, ale aj doma a využijem každú chvíľu keď sa dá aby som si mohla zacvičiť. Z fitness mám radosť, baví ma to, inak by som to nerobila, pretože je to veľká drina.

Kde sa vidíš o pár rokov a ako vidíš svoju budúcnosť? Aké máš sny, ciele, a keď budeš väčšia, akú profesiu by si si vybrala ?

Fitnessu sa chcem venovať najdlhšie ako sa bude dať, kým budem zdravá, kým budem vládať. Zatiaľ nemám tušenie na akú školu pôjdem a čo budem robiť, ale aj ďalej chcem fungovať - napríklad ako športovec alebo trénerka.

Máš už nejaké skúsenosti so sponzormi ?

Zatiaľ som sa veľmi so sponzoringom nestretla, ale vo fitnesscetre, kde trénujem, mi dovolili cvičiť zadarmo. A na súťažiach, ak uspejeme, dostávame rôzne dary od rôznych sponzorov.

Stretla si sa v tomto športe už aj s neprajníkmi? Ako prijímajú tvoje výsledky susedia, priatelia a hlavne rodina?

Neviem, či to bolo úmyselné alebo nie, ale neraz som mala na súťažiach komplikácie s hudbou. Dúfam, že to všetko bolo neúmyselne. Príbuzní aj priatelia sa tešia so mnou, prajú mi aby som bola aj naďalej taká úspešná, čo som veľmi rada.

Máš v škole nejaké úľavy, vďaka súťaženiu vo fitness?

Pred väčšími súťažami mám povolené vynechať školu na celý týždeň, pretože viac trénujem a tréningy mávam aj doobeda, ale mimo toho chodím do školy normálne ako ostatné deti.

Máš nejaké vzory a ak áno, prezraď nám, kto je to? 

Napríklad aj ty si môj vzor Tatiana a chcela by som takisto pokračovať a byť úspešná ako ty.

Kto je podľa teba vo fitness najlepší na Slovensku ?

To je veľmi ťažká otázka. V detskom fitness sme tento rok boli ocenení ako najlepší športovci až traja a som veľmi rada, že som bola medzi nimi aj ja. Po minulé roky som bola ocenená len ja, čomu sa takisto nesmierne teším. Zo starších dievčat je podľa mňa veľmi dobrá fitnesska Kristínka Juricová, nie len ako športovkyňa, ale aj ako moja kamarátka.

Ako kto je, pani Novodomská, podľa Vás vo fitness najlepší na Slovensku?

V detskom fitness sú dievčatá tak úžasné a tak vyrovnané, že sa nedá hovoriť o jednej najlepšej. Pre každého rodiča je to práve jeho dieťa a pre nás to bude vždy Nelli, či už skončí na súťaži prvá, alebo posledná. Zo starších dievčat sa mi páčiš ty Tatiana, lebo vidím ako na sebe tvrdo pracuješ a ako sa ti podarilo presadiť sa medzi juniorkami a ženami. Ale aj ostatné dievčatá zo Slovenska sú skvelé - je tu Dominika Multáňová, Barbora Sečkárová – Bunčáková, Katarína Seidlová, Eva Baníková ... všetky majú môj obdiv, lebo podľa mňa je fitness najťažšou disciplínou, kde okrem vypracovanej postavy dievčatá musia predviesť aj náročnú zostavu plnú akrobatických, silových a tanečných prvkov.

Nelli, prezraď mi ... máš nejaké tajomstvo, ako dosiahnúť skvelý výsledok vo fitness?

Snažím sa cvičiť čo najčastejšie, nie len na tréningoch, ale aj vo voľnom čase. Snažím sa toho stihnúť čo najviac cez predsúťažné obdobie. Iné tajomstvá nemá.

Komu patrí tvoje ďakujem, kto má zásluhu na tvojich úspechoch ?

Ďakujem mojej trénerke Barči (Barbara Machalová), rodičom a mojej sestričke.

Poznámka: Nelli sa momentálne pripravuje na jarnú sezónu, kde jej hlavnými súťažnými cieľmi sú SAKFST Majstrovstvá Slovenska a následne IFBB Majstrovstvá sveta. EastLabs Team a tiež ja osobne jej držíme palce, aby bola aj naďalej taká odhodlaná ... a úspešná minimálne tak ako doteraz!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia