Zuzana DUTKOVÁ - budúca hviezda wellness na Slovensku?

Zuzana DUTKOVÁ - budúca hviezda wellness na Slovensku?

IFBB Fitness Akadémia Slovensko


Sympatická spišskonovoveštianka, členka oddielu BPC SK Spišská Nová Ves Zuzana DUTKOVÁ nás upútala už na dorasteneckej súťaži vo Vyšných Ružbachoch. Vtedy súťažila v kategórii bikini aj wellness. Spomínam si, ako som po zhliadnutí livestreamu písala Igorovi KOPČEKOVI a Barbore LABUDOVEJ, že na Slovensku máme veľký talent. Je ním práve pretekárka zo spomínaného oddielu BPC SK Spišská Nová Ves a ak na sebe bude tvrdo pracovať, vďaka správnej genetike a krásnemu finálnemu looku z nej môže byť špičková pretekárka. S osemnásťročnou Dutkovou, študentkou tretieho ročníka Zdravotníckej školy Štefana Kluberta v Levoči, vám teraz prinášame rozhovor, ktorý zverejnila aj partnerská stránka Bikinifitness.SK.

Na pódium sa dostala až na tretíkrát

„K športu mám blízko už od detstva, na základnej škole som sa venovala atletike a sem-tam som cvičila v malej posilňovni doma,“ začína rozprávanie Dutková. Hoci sama priznáva, že jej cvičenie nebolo „bohvie čo“, základné cviky odpozorovala od ocka a brata. V pätnástich rokoch začala na Instagrame sledovať dievčatá s vyšportovanými postavami a chcela sa im podobať.

„Najprv som si našla dvoch super sparingov, s ktorými som cvičila asi rok. Vtedy som si začala registrovať trénera Jána Jankovčína, ktorý pripravoval pretekárov a oslovila som ho s tým, či by som bola aj ja vhodná na nejakú súťaž,“ spomína Zuzka, ktorá dnes tvorí pár so šampiónom Arnold Classic Europe Patrikom DZURILLOM.

Začal sa tak kolotoč príprav na súťaže, hoci so šťastným koncom bol až na jar 2021. „Asi tri mesiace som sa pripravovala na jarnú sezónu 2020. Forma vyzerala super, ale súťaže sa zrušili. Skúsila som teda šťastie na jeseň a tiež to nevyšlo. Prípravu som dokončila až v jari 2021.“

Zuzka je typickým príkladom toho, ako veľmi ovplyvnila pandémia športovcov. Hoci má talent a v posilňovni odcvičené hodiny ťažkých tréningov, pandémia jej zo sekundy na sekundu zmenila plány.

„Príprava na jar 2021 bola veľmi náročná, nebolo vôbec ľahké pripravovať sa už tretíkrát na niečo, čo sa možno znovu zruší. Nebolo to veľmi motivujúce, ale napokon to stálo za to,“ dodáva.

Jej prvou súťažou bol 2021 Best Cup juniorov a 2021 Majstrovstvá Slovenska dorastencov vo Vyšných Ružbachoch. „Veľmi som si súťaž užila, aj keď som na začiatku mala stres, že sklamem trénera a nevyjde to. Dopadlo to však dobre a motivuje ma to dať do toho nabudúce ešte viac.“

Bikini vs. Wellness

Zuzka sa predstavila na súťaži 2021 Best Cup vo wellness, ale aj v bikini nominácii, pričom tvrdí, že trénerom potrebovali vedieť, do ktorej kategórie sa viac hodí a na čom potrebuje viac zapracovať. Hoci Zuzka je jednou z tých dievčat, ktoré roky snívajú o kariére v bikinifitness, veľmi rýchlo pochopila, že do wellness fitness sa hodí viac.

„Po súťaži som si začala sama všímať, že sa mi páčia viac osvalené postavy,“ podčiarkla. Zatiaľ však nevie, aká bude jej najbližšia príprava. „Každá bola v niečom iná a preto uvidím. Aktuálne trénujem štyrikrát do týždňa,“ prezrádza.

Zuzka má na Instagrame niekoľkotisícovú komunitu priaznivcov a okrem chápavého priateľa, ktorý si niekoľkými prípravami sám prešiel, ju podporujú aj sledovatelia. „Nečakala som, že ma sleduje toľko úžasných ľudí a že dostanem toľko lásky a podpory ešte predtým, než som vôbec vyšla na pódium.“

Na zdravom životnom štýle Zuzku Dutkovú najviac baví zodpovednosť a disciplína. „Vo veciach mám poriadok. Dopredu viem, čo budem počas celého týždňa robiť a ak niečo poruším, môžem sa hnevať len sama na seba,“ vysvetľuje.

A aj keď Zuzke občas chýba spontánnosť a rada by sa išla len tak niekam zabaviť či zbalila si tašku a odišla na celý víkend niekam preč, kde by mala možnosť neriešiť stravu a dlho spať, pripromína, že všetko patrí k tejto ceste. „Má to svoje výhody a nevýhody.“

Ako sa namotivovať?

Jeden konkrétny vzor Zuzka nemá a aj keď ju motivuje každý, koho sleduje na instagrame, najviac ju nakopne vlastný progress.

„Keď mám zlý deň a nechce sa mi, prelistujem si galériu fotiek na začiatok a pozriem sa na to, aký kus práce sme spoločne s trénerom urobili,“ hovorí Zuzka. Podobný systém motivácie môžete zaviesť aj vy a pritom stačí len pár fotiek za mesiac.

„Chcela by som sa poďakovať rodičom, ktorí ma podporujú v tom, čo ma baví. Som vďačná za kamarátov a Patrika, ktorý pri mne počas celej prípravy stál a pomáhal mi. Samozrejme za formu a pevné nervy ďakujem trénerovi Jánovi Jankovčinovi.“

My budeme Zuzke aj naďalej držať prsty a veríme, že už čoskoro ju budeme môcť znova vidieť vo vyšperkovanej forme na pódiu.
Zuzana DUTKOVÁ

Diskusia k článku:

AMIX diskusia