BikiniFitness Camp - vstupujeme do štvrtého roka existencie

BikiniFitness Camp - vstupujeme do štvrtého roka existencie

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Blíži sa rok 2019 a v ňom ďalšie pokračovania projektov BikiniFitness Camp. Tak ako každý rok, aj v roku 2019 budú kempy znova raz o niečo iné, dá sa povedať – lepšie. Prečo vravím lepšie?

Pretože zlepšovanie, alebo inak povedané progres, je dôležitou, ak nie najhlavnejšou súčasťou športu ako takého - či už je to gymnastika, bojové športy, kolektívne športy. Zlepšovanie sa každou sezónou, každým mesiacom, týždňom a dňom je to, o čo by sa mali všetci športovci snažiť. A aj ja sa snažím, aby BikiniFitness Camp projekt bol z roka na rok lepší, zaujímavejší.

Aké boli predchádzajúce BikiniFtness kempy?



U súťažiacich v kulturistike a vo fitness kategóriách to nie je inak, avšak tu je situácia ešte o čosi náročnejšia. Keď vybehne futbalový tím na ihrisko, nikto pri prvom pohľade netuší, či a nakoľko sa zlepšil. Musia začať hrať.

Hádajte, čo sa stane, keď vyjde na pódium bikinifitnesska/wellnessfitnesska a zaradí sa do radu v eliminácii? Do niekoľkých sekúnd už rozhodcovia predbežne vedia, či do semifinále postúpi, alebo nie. Dokonca už aj tušia to, či jej dajú šancu súťažiť vo finále. Áno, ešte predtým, ako stihne urobiť prvé štvrťobraty.

Viem, že mnohé bikinárky sa mylne domnievajú, že rozhodujúcou je v ich kategórii veľkosť a pevnosť ich gluteálnych svalov, alebo šírka chrbta v zadnom postoji, no pravda je, že u amatériek je a vždy bude rozhodujúci čelný postoj. Ten osloví rozhodcov najviac. Áno, v profi lige je vypracovanosť zadku dôležitá a zohráva často rozhodujúcu rolu pri vašom ohodnotení. Ale vy tam nie ste – zatiaľ. Ste v amatérskej lige a tomu sa musíte prispôsobiť. Či sa vám to páči, alebo nie. Ak sa pýtate, prečo je to tak, odpoveď je jednoduchá.

Profesionálky súťažia v jednej kategórii, bez rozdelenia na výškové. Malé, vysoké, všetky spolu. A nie je ich veľa. Profesionálna súťaž je menej hektická, ako tá amatérska, kde dievčatá súťažia v štyroch, piatich, ôsmich výškových kategóriách. Rozhodcovia majú čas si každú profesionálnu súťažiacu dokonale poobzerať, porovnať s ostatnými. A rozhodujú najlepší z najlepších.

Naopak na amatérskych súťažiach okrem toho, že súťažíte v niekoľkých kategóriách v hojnom počte, rozhodcovia rozhodujú pod časovým tlakom. Majú čo robiť, aby stihli vyplniť hárky a oni to vedia. Preto vás hodnotia od prvého vstupu na pódium. A čo vidia ako prvé? Chôdzu a čelný postoj. Tým samozrejme nechcem povedať, že máte nastupovať na súťaže bez formy, prípadne nemusíte robiť hip thrusty. Nie, nie, to všetko musíte a robíte to správne. To, čo chcem povedať je, že pri pohľade na nastúpené bikinifitnessky na našich pódiách má človek občas pocit, že to nie sú len rozhodcovia, ktorí stále tápu v tom, ako majú rozhodovať, ale sú to aj samotné dievčatá, často aj tí/tie, ktoré/ktorí ich vedú.

Napriek tomu, že bikinifitness je tu na amatérskej scéne od roku 2010, nepochopenie konceptu danej kategórie je stále reálne. Rozhodovať o výsledku má (a na medzinárodných súťažiach, s účasťou medzinárodných rozhodcov spravidla aj rozhoduje) dookola omieľaný „full package“. V skratke – o úspechu rozhoduje celý „balík“, ktorý bikinifitnesska rozhodcom ponúka pri súťažnom vystúpení. Od hlavy smerom nadol, zdola nahor. Svoju rolu tu zohráva úprava vašich vlasov, make up, vzhľad pokožky (kvalitný náter, vhodne zvolená intenzita farby), strih bikín (ktorý vo výsledku výrazne ovplyvňuje vašu proporčnosť), následnej proporcie, pripravenosť, prezentácia, ladnosť chôdze. Úspech prináša schopnosť zakryť nedostatky a vyzdvihnúť svoje prednosti. Dôležité sú aj tie najmenšie detaily, o ktorých si myslíte, že sú pre rozhodcov nepodstatné. Nemýľte sa - ak na súťažnom pódiu stojí 15, 20, alebo 25 bikinifitnessiek, podstatné sú. Niektoré vedome, niektoré podvedome, ale dokážu ovplyvniť rozhodcu, nakloniť ho na vašu stranu, alebo stranu vašich súperiek.

Napriek tomu, že povedomie o týchto kritériách je už dostatočne veľké, stále vidíme na pódiách vlasové kreácie, biele tváre v kontraste s príliš tmavým telom, gotický štýl make up-u, nevhodné pózovanie zvýrazňujúce nedostatky, nesprávne zvolený strih bikín, zásadné chyby v pózingu, prezentácii atď. Mohli by sme o tom debatovať do zajtra.

Takže, čo je cieľom kempu?

Umožniť vám zlepšovať sa. A to doslova. Dať vám informácie, ktoré nevpisujeme do článkov na stránkach Bikinifitness.SK, alebo EastLabs.SK Tie informácie, o ktorých ste zatiaľ nevedeli. Dáme vám to, čo vám poskytne výhodu oproti ostatným pretekárkam. Aby ste mohli byť to, čo tu dookola omieľam – jednoducho lepšie. Aj výsledkovo.

Správna chôdza, pózing, úprava vlasov a tváre, rady k pódiovej prezentácii, správnemu výberu súťažných bikín, povieme vám, ako vás vidia rozhodcovia (aj to, čo si všímajú v momente, keď vkročíte na pódium), budeme ukazovať a analyzovať. A okrem toho?
Vyskúšate si modelové súťaženie, povieme si o správnej skladbe tréningu vhodného pre bikinifitness, o strave aj suplementácii. A ak chcete, môžeme otvoriť aj otázku dopingu – ako účastníčky kempu sa môžete pýtať na čokoľvek.

Samozrejme, po tom ako odídete z kempu vaša cesta zlepšovania nekončí. Dáme vám však ten najlepší základ, ktorý vám pomôže nevybočiť nesprávnym smerom. Množstvo úspešných, krásnych pretekárok vyšlo z našich kempov a ja verím, že ich ešte väčšie množstvo bude. Doma, ale aj v blízkom zahraničí.

Projekt Bikinifitness Camp vstupuje v roku 2019 do štvrtého roku svojej existencie – vieme ako to máme robiť, aby ste získali informácie pre ďalší progres. Progres bez ohľadu na to, či ste bikinifitnesska, alebo wellness fitnesska, bez ohľadu na to, či ste tréner alebo rozhodca.

Kedy sa uskutočnia prvé Bikinifitness Camp-y v roku 2019?

  • 1. až 3. február 2019 ... malá kongresová sála, Hotel Patriot – Vranov nad Topľou
  • 8. až 10. marec 2019 ... školiace stredisko spoločnosti FitnessŠkola s.r.o.; Činkáreň Čambal – Petržalka, Bratislava
  • záujemkyne o účasť na kempoch nech ma kontaktujú na mailovej adrese saskia.cakoci@gmail.com

Diskusia k článku:

AMIX diskusia