Oblastné súťaže - o čom ten Kopček vlastne hovorí?

Oblastné súťaže - o čom ten Kopček vlastne hovorí?

Celkovo 14 článkov venoval Igor KOPČEK Slovenskej asociácii fitness, kulturistiky a silového trojboja. Upriamil v nich pozornosť na problematiku tzv. aktívnych športovcov do 23 rokov, prípadne aj na reálne hospodárenie vedenia SAFKST počas roku 2019. Sedem ich napísal v roku 2019, sedem ich bolo aj v roku 2020.

Články, ktoré Kopček napísal v roku 2020

V niektorých článkoch Igor KOPČEK spomínal aj tzv. OBLASTNÉ SÚŤAŽE, na ktoré VV SAFSKT vyčlenil (podľa jeho tvrdenia) iba 500€/súťaž.

"Oblastné súťaže je koncept, s ktorým sme spoločne s partnermi prišli v roku 2019.", povedal pre náš portál Igor KOPČEK. "Dôvod bol jednoduchý - kulturistika (tzn. všetky mužské nominácie s voľnými zostavami, kde sa hodnotí svalový rozvoj na základe 6-7 povinných postojov) na Slovensku upadá od príchodu skupiny Mlsna a spol. V roku 2016 sme mali na Slovenskom šampionáte mužov viac ako 90 súťažiacich kulturistov, v minulom roku už menej ako 20. Pribudli aj pozitívne testovaní, dokonca na TOP medzinárodných súťažiach.

Aj preto sme sa masívne vrhli s EastLabs Teamom do propagácie pre každého výrazne akceptovateľnejšej nominácie CLASSIC PHYSIQUE. Tú považujeme za cestu, po ktorej by mala kráčať mládežnícka kulturistika aj u nás. Dorastenci a aj juniori by mali mať primárne iba jednu nomináciu - classic physique a až sekundárne (aj to iba juniori) kulturistiku váhovú.

A aby to bolo férové, samotná SAFKST by mala poskytnúť mládeži viac možností na súťaženie. Nie na tzv. súťažiach oddielových, ale pohárových a majstrovských. Podľa nášho názoru aj prostredníctvom tzv. Otvorených oblastných súťaží, projekt ktorých som členom za vetvu kulturistika/fitness vo VV SAFKST preposlal ešte v auguste 2019 a opakovane som žiadal TOP funkcionárov o vyjadrenie."

"Dôvodom našej "netrpezlivosti" bolo nedoriešené financovanie a plynúci čas. Celý koncept sme prezentovali ako finančne menej náročný (v porovnaní s Pohárovými súťažami, kde sa náklady pohybujú na priemernej hladine 3500€/súťaž), ale k tomu, aby sme ho zrealizovali, bolo potrebné konečné stanovisko vedenia SAFKST."

"Predstava? Oblastné majstrovstvá by boli tzv. otvorené, tzn. súťažiť na nich mohol prakticky ktokoľvek z rôznych krajov Slovenska. Zrealizovať sme ich chceli vo Zvolene (tu s podporou Iva PAVLISKA a spol.) a vo Vranove nad Topľou. Organizačný princíp sme "odpozerali" od NPC organizátorov - tí posielajú tú istú organizačnú skupinu z USA do Rumunska, Nemecka, Dánska či UK a súťaže majú všade štandardnú úroveň. Podobne by to bolo aj s našim organizačným teamom - úprimne, bolo nám jedno na ktorom konci Slovenska by sa postupne Oblastné súťaže konali, všade by boli na "AMIX Patriot Cup" úrovni.

Odpoveď od vedenia SAFKST napokon prišla - v januári 2020. Namiesto predpokladaných 1700€ nám Výkonný výbor pre súťaže s CELOSLOVENSKOU pôsobnosťou odklepol 500€. A tak som sa ozval. V tom čase už som vedel, že funkcionári SAFKST si na tzv. oddielové súťaže vyplácali od 300€ do 400€ (niektorí aj opakovane), že v roku 2019 na tzv. PITNÝ REŽIM z peňazí vetvy kulturistika/fitness dokázali minúť 30.000€."


"A tušil som, že na 2019 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness minuli viac ako 100.000€ - v tom čase som však ešte nemal predstavu o tom, že konečný účet sa vyšplhal ešte vyššie. Reakcia vedenia? Klasická - my sme boli vinníci. Nenažranci, ktorí namiesto toho, aby svoje súťaže robili na ZŠ v telocvični, chcú ich realizovať v Domoch kultúry."


"Zopakujem - 2x po 1700€ sa vedeniu SAFKST v decembri/januári zdalo byť priveľa na realizáciu dvoch REGULÁRNYCH súťaží pre dorast/juniorov, ale v máji, po sérií mojich článkov o hospodárení v SAFKST  počas roku 2019, je pre nich akceptovateľné minúť na anonymnú, neverejnú internetovú súťaž 10.800€. Verím, že budú to financie od sponzorov, a nie (ako to bolo zvykom v roku 2019) z našej vetvy kulturistika/fitness."

"Online súťaž, kde sa má súťažiť aj v nominácii FIT MODEL, pre ktorú v SAFKST aktuálne neexistujú ani oficiálne súťažné pravidlá. Navyše ... súťaž v tejto nominácii sa na Slovensku doposiaľ NIKDY nerealizovala a vedenie SAFKST bolo k nej mimoriadne odmietavé", uzavrel Igor KOPČEK.

Koncept tzv. Otvorených oblastných súťaží podľa HORVÁTHA a KOPČEKA

  • Slovensko "územne" rozčlenené do dvoch oblastí ... východ (kraje Košický, Prešovský, Banskobystrický), západ (kraje Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a Bratislava)
  • majstrovstvá oblastí by boli PRIMÁRNE určené pre súťaženie súťažiacich z vekových kategórií DORAST a JUNIOR, súťažilo by sa vo VYBRANÝCH nomináciách, celkovo v 10-13 kategóriách
  • DORAST ... classic physique, bikinifitness, men´s physique OPEN kategórie - spolu 3 kategórie
  • JUNIORI .... classic physique, bikinifitness, men´s physique OPEN, alebo po 2 kategórie, bodybuilding OPEN kategória, bodyfitness OPEN kategória, NOVICE bikikinifitness Open, NOVICE Classic Physique OPEN - spolu 10 kategórií
  • tam, kde by boli „vypísané“ 2 výškové kategórie by platila podmienka, že na súťažné pódium musí nastúpiť minimálne 5 súťažiacich
  • OTVORENÉ Majstrovstvá oblastí by sa konali počas jedného weekendu, najlepšie v sobotu VÝCHOD, v nedeľu ZÁPAD; výhoda - súťažiaci by získali možnosť súťažiť počas weekendu na DVOCH súťažiach
  • súťažiaci môžu súťažiť iba v jednej nominácii, ale v rámci nominácie vo viacerých kategóriách (napr. dorast bikinifitness, junior bikinifitness, NOVICE bikinifitness), aby na jednej súťaži získali čo najväčší počet štartov potrebných k naplneniu štatútu aktívny športovec
  • súťažilo by sa podľa UPRAVENÝCH pravidiel
  • rozhodovanie ... 3 rozhodcovia + pódiový rozhodca, bez sekretára a pod.; traja rozhodcovia sa veľmi rýchlo dohodnú na výsledkoch, vyberú si súťažiacich do porovnávaní atď.;
  • základné body upravených pravidiel pre Bikinifitness/bodyfitness/men´s physique ... individuálna prezentácia už počas semifinále, následne 1. a ďalšie porovnávanie rozhodne o výsledkoch (tzv. ruský model súťaží)
  • základné body upravených pravidiel pre Bodybuilding/Classic Physique .... semifinále - porovnávanie podľa skupín; finále - voľnú zostavu odprezentuje KAŽDÝ súťažiaci; súťažiaci by predvádzali POVINNÉ ZOSTAVY tzn. v predstihu by mali zoznam postojov, ktoré v predpísanom poradí na ľubovoľnú hudbu musia predviesť na pódiu (povinné zostavy spracuje Kopček; EastLabs Team zabezpečí natočenie ukážkového videa, kde bude zostava zachytená a zaplatí aj výrobu grafickej vizualizácie každého postoja)
  • ZÁKAZ používania farieb na súťaži tzn. žiadne natieranie pred súťažou, v priestoroch súťaže/mimo priestorov súťaže; ZÁKAZ používania olejov a prostriedkov, ktoré by mohli znečistiť zákulisie súťaže
  • POZNÁMKA: Igor Kopček o tzv. Oblastných/krajských súťažiach pomerne podrobne písal už v úvodnom článku na túto tému, ktorý zverejnil 31. júla 2019

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
súhlasím
autor: admin | dátum: 13.05.2020 22:23:20
problémy sú na to, aby sa riešili ... uvidíme
Múdre slová
autor: Oplan | dátum: 13.05.2020 11:14:19
Sú to múdre slová od rozumného muža. Úplne s nimi súhlasím. Je tu však drobný problém a tým je asociácia.
odporúčam pozorne čtať
autor: admin | dátum: 09.05.2020 11:30:24
Stále riešim mládežníkov - dorast a juniori by mali (podľa môjho názoru) súťažiť predovšetkým v classic physique ... vzhľadom na svalový rozvoj, vek, na upevnenie prezentácie (tá z classic physique je bez problémov "upotrebiteľná" pre kulturistikcké časy - ak mládežníci vydržia s tréningom) ... iba pre tých, ktorí majú problém "udržať hmotnostný limit" vzhľadom na dobu cvičenia (nie kvôli tomu, že začali niečo zneužívať) by bola kulturistika ... aby hneď od začiatku museli MYSLIEŤ na proporčnosť, rovnomerný rozvoj, eleganciu prejavu a nezaoberali sa tým, že či doping A, je lepší ako doping B ... zhodneme sa?
Kulturistika je to pravé.
autor: Oplan | dátum: 09.05.2020 10:28:10
Kulturistika sa nedá nahradiť niečím takým ako "výrazne akceptovateľnejšou nomináciou". Nižšie nominácie neakceptujú ani samotní súťažiaci, lebo všetci vzhliadajú ku kulturistike ktorá je pre nich nedosiahnuteľná. Píšem o mužoch. Bikinárky sú svet sám o sebe ktorý ma vôbec nezaujíma lebo to nie je kulturistika. Mimochodom niektoré americké pornohviezdy cvičia, dietujú a sypú viac a tvrdšie ako bikinárky.