Mariana ČAMBALA čaká definitívne posledná súťažná sezóna

Mariana ČAMBALA čaká definitívne posledná súťažná sezóna


A je to jasné! Súťažná kariéra aktuálne takmer 46 ročného Mariana ČAMBALA (narodeniny oslávi 30. mája) sa v tomto roku definitívne uzavrie. Kolotoč troch súťaží spolumajiteľ slovenskej Mekky Bodybuildingu a Fitness na (hovorím o doslova legendárnej Činkárne Čambal) Marian odštaruje už práve dnes, na 2019 Puerto Rico PRO.

Pripomeniem, že do sveta profesionálneho bodybuildingu Čambal vstúpil po dlhých rokoch súťaženia na amatérskej súťažnej scéne, počas ktorých si od roku 2006 (vtedy začala jeho spolupráca s Igorom KOPČEKOM) postupne na svoje konto pripísal tituly IFBB Európskeho šampióna, víťaza Arnold Classic Europe aj IFBB Svetového šampíóna (a okrem toho získal 4 cenné kovy z Európskeho šampionátu).

Kde sa uskutočnila jeho profesionálna premiéra? Na súťaži 2014 Mozolani Classic (organizovala ju dvojica Andrej MOZOLÁNI - Igor KOPČEK), kde získal skvelé 3. miesto - a práve z tejto prípravy sú aj nasledujúce fotografie.

Marian CAMBAL 2014
26. máj 2019 ... na prvej z troch súťaží, na ktoré má v pláne nastúpiť Marian ČAMBAL v definitívne poslednej súťažnej sezóne, napokon získal 6. miesto. Pohľad na rozhodujúce momenty zo semifinále a oceňovania vám priblížia nasledujúce videoklipy.

Marian ČAMBAL ... oceňovanie na súťaži 2019 Puerto Rico PRO



Marian ČAMBAL ... semifinále súťaže 2019 Puerto Rico PRO



25. máj 2019 o 18:00
... Marián má za sebou semifinálovú časť súťaže. Vyvolaný bol v prvom vyvolávaní, kde ho hlavný rozhodca ponechal na pravej strane - podľa postavenia bojuje o 5. až 6. miesto. Potvrdilo to aj posledné porovnávanie, do ktorého rozhodcovia vyvolali štvoricu Edurado CORREA, Junho KIM, Dectric LEWIS, Dwayne WALKER.
25. máj 2019 o 7:00 ... "Keď si pozerám fotografie z 90. rokov, alebo z rokov 2000 - 2016, pravidelne na nich nachádzam aj Mariana", povedal pre náš portál Igor KOPČEK, ktorý ako tréner - poradca s Čambalom spolupracoval od roku 2006. "Zopakujem, čo som povedal už niekoľkokrát - Čambal vytrvalosťou, nezlomnosťou, schopnosťou prijímať nové, učiť sa z chýb a hlavne neuveriteľným tréningovým úsilím sa dostal ďaleko za hranice, ktoré mu predurčila jeho genetika. Je dôkazom, že vo výnimočných prípadoch naozaj môže uspieť v bodybuildingu aj borec, ktorého telo má síce pekné proporcie, na dosiahnutie konkurencieschopnosti k "talentovanejším" súperom však potrebuje "iba maličkosť" - viac hmoty na správnych miestach.
Od roku 2006 sa Marian sústavne zlepšoval - rozšíril chrbát, pridal hmotu na stehnách, rukách. Súťaženie na PRO scéne bolo akousi čerešničkou na torte a obaja sme boli nesmierne šťastní, že po úspešnom vstupe do sezóny 2014 o rok neskôr získal postup na Olympia Weekend.
Prišiel však rok 2016, kde súťažil mimoriadne úspešne na súťažiach v USA (na dvoch súťažiach za sebou skončil na 2. mieste, na jednej na mieste 3.) a o postupe na 2016 Olympia Weekend mala rozhodnúť Tampa PRO. 8. miesto bolo sklamaním (ktoré patrične okomentovali kolegovia z USA Bodybuilding médií politicky korektne - ako mimoriadne nespravodlivé voči Marianovi), myslel som, že jeho súťaženiu je definitívny koniec. Mýlil som sa.
Marian po mesiacoch, kedy sa venoval výstavbe projektu Činkáreň Čambal, opäť začal s tréningom a ako skúsený borec reálne zhodnotil svoje možnosti - v lete 2018 sa rozhodol nastúpiť na súťažné pódium v novej nominácii, ktorou je Classic Physique. V 
Rumunsku však nesplnil predpísaný limit (pomer medzi výškou a hmotnosťou) a napokon nastúpil, výrazne subtílnejší ako v minulosti, v kategórii do 212lbs. A výsledok bol ešte horší, ako v Tampe.
Rok 2019 však priniesol novú výzvu. Marian, tak ako je to roky jeho zvykom, v tichosti, bez publicity trénoval v Činkárni Čambal a už dnes nastúpi na prvú z troch súťaží, ktoré má v pláne absolvovať. Včera na povinnom vážení pred 2019 Puerto Rico PRO navážil 211,6lbs - to bola hmotnosť, s ktorou nastupoval na PRO scéne v TOP forme. Držím mu palce, nech uspeje.
Rovnako ich držím aj aktuálne 30 ročnému Milanovi ŠÁDKOVI, ku ktorému máme obaja veľmi blízko od 2014 Olympia Amateur v Prahe. Je skvelé vedieť, že obaja borci, hviezdy NPC PRO ligy zo Slovenska a Čiech, sa môžu po prvý krát vzájomne podporovať. Som optimista, u oboch verím v úspech!"

S kým bude súperiť Marian v kategórii do 212lbs?
Marian Čambal
S kým bude súťažiť Milan v kategórii Open?

Diskusia k článku:

AMIX diskusia