VIDEOKLIP - Elite PRO Bikinifitness na 2019 Arnold Classic Europe

VIDEOKLIP - Elite PRO Bikinifitness na 2019 Arnold Classic Europe

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Arnold Classic Europe

Práve pred týždňom sme v Barcelone sledovali spoločne s Jakubom KOPČEKOM, Filipom GÁBOROM a Igorom KOPČEKOM dianie na prestížnej súťaži 2019 Arnold Classic Europe, práve pred týždňom v sobotu večer na súťažné pódium nastupovali Elite PRO súťažiaci, ktorí v rýchlom tempe absolvovali elimináciu semifinále a aj finále. Platí to aj o kategórii Elite PRO Bikinifitness.

"Tak ako na amatérskej IFBB International, aj na Elite PRO scéne bikinifitnessky súťažia podľa všeobecne dobre známych pravidiel", začal svoje hodnotenie Igor KOPČEK, ktorý od roku 2009 po súčasnosť bol účastníkom všetkých rozhodujúcich súťaží v tejto organizácii. "O čom hovorím? O eliminácii prebiehajúcej v skupinách podľa poradia štartových čísel, o semifinále, v ktorom prichádza na rad prvé a druhé porovnávanie (pretože semifinále je spravidla o desiatich Elite PRO bikinifitnesskách) a finále, do ktorého postupuje TOP5 najlelpších z najlepších.

Osobne by som sa pri Elite PRO súťažiach priklonil k pravidlu, že pri nástupe na súťažné pódium každá súťažiaca absolvuje individuálnu prezentáciu (medzi amatérmi známy I-walk). Dôvod? Rozhodcovia by mali väčšiu možnosť dôkladnejšie zhodnotiť pohybovú kultúru, ladnosť pohybu, proporčnosť a formu každej súťažiacej, fotografi zase ideálnu príležitosť na realizáciu fogtografií, ktoré by sa "rozleteli" do celého sveta a boli by propagáciou pre organizáciu Elite PRO.

V Barcelone však I-walk chýbal a tak pre niektoré bikinifitnessky súťaženie skončilo príchodom na súťažné pódium, čelným postojom na zadnej línii, 20. - 30. sekundami skupinového porovnávania v eliminácii, opäť čelným postojom na zadnej línii a odchodom z pódia. Prečo to zdôrazňujem?

Čítal som Kolcunovej report súvisiaci s touto kategóriou, kde by som vypichol pár drobností, ktoré menejúspešné  (alebo tie, ktoré ešte nemajú za sebou potrebný počet súťažných skúseností) bikinifitnessky  prehliadajú. Drobnosti, ktoré dokážu nakloniť misky váh na správnu stranu:

  • chôdza ... bikinifitnesska bez dokonale zvládnutej chôdze (pri ktorej v bočnom pohľade hlava nie je "pred osou tela", telo nepôsobí zhrbene a krk nevyzerá ako "zarazený" do trupu) dáva jasnú výhodu súperkám
  • čelný resp. zadný postoj ... minúty rozhodcovia bikinifitnessky vidia v čelnom resp. zadnom postoji (ten je v podstate postojom čelným otočeným o 180°), iba sekundy v postojoch bočných; ak v čelnom postoji dolná časť tela pôsobí "nedostatočne pripravená" (hlavne v porovnaní so súperkami stojacími vpravo/vľavo), súťažiacu rozhodcovský zbor okamžite prehliada; platí to aj v prípade, že čelný postoj nie je zvládnutý dokonale (pokrčenie kolien znamená opticky kratšie nohy - tie pôsobia kratšie aj keď sú zbytočne masívne, v zadnom postoji "tlačenie" do trapézov skracuje krk, navyše často pri takomto pózingu príde pokles pravého/ľavého ramena)
  • proporcie ... dhé nohy a kratší trup sú v kombinácii s formou výhodou, zabúdať však netreba aj na osvalenie zodpovedajúce nominácii bikinifitness; často problémom sú masívne stehná, problémom je "muskulatúrnosť" hlavne kvadricepsov v oblasti kolien - spôsobuje to nesprávny výber cvikov resp. skladba tréningu, prípadne chyby v technike
  • forma ... súťažiace sa vidia v zrkadle ráno, kedy forma v každej bodybuilding nominácii je najlepšia; forma sa však v priebehu dňa mení - môže sa zlepšiť, ale aj zhoršiť; stačí niečo zjesť, niečo vypiť/nevypiť, príde viac stresu, zvýši sa hladina glukokortikoidov a forma sa zmení na jednu resp. na druhú stranu - snaha udržať formu bez zmien, rovnakú počas celého dňa je často zbytočná, cieľom by teda malo byť, aby "vyšla"  v momente, kedy nastúpim na súťažné pódium

    Všetko, čo spomínam, všetky tieto nedostatky, som mal možnosť sledovať práve počas eleminácie medzi Elite PRO bikinifitnesskami na 2019 Arnold Classic Europe v Barcelone. Tie, ktoré "mali šťastie" a boli porovnávané v "slabšej pätici" (úmyselne dávam úvodzovky, pretože súhlasím s Kolcunovou - bikinifitnessky, ktoré sme videli na súťažnom pódiu boli absolútne TOP súťažiace, pravdou ale je, že aj tu niekto musí byť prvý, druhý, aj predposledný či posledný), mali miernu výhodu. Výhodu mali aj tie, ktoré neexperimentovali. Palce sme držali reprezentantkám z Čiech, Slovenky v Elite PRO Bikinifitness kategórii nesúťažia.

    Rovné vlasy resp. nekomplikovaný účes bez vlniek a príveskov na čele, vhodný strih plaviek (taký, ktorý zvýrazní dĺžku nôh, s akceptovanou farebnosťou či zdobením) a bezchybná úprava pokožky je kľúčom k úspechu - a platilo to aj o 2019 Arnold Classic Europe.  Pravdou ale je, že do semifinále rozhodcovia "pustili" pestrú zmes bikinifitnessiek - subtílnejšie, muskulatúrnejšie, s ostrejšími aj menej vydefinovanými svalmi, blondýnky aj brunetky. Dokonca sme zažili porovnávanie, ktoré rozhodovalo o jednej, poslednej postupujúcej do TOP10 semifinále a okrem Češky Lenky Myslivcovej sa v ňom objavili aj titulmi z IFBB Majstrovstiev sveta a a IFBB Majstrovstiev Európy ovenčené Oborska (Ukrajina) a Lugovskikh (Rusko) - Veronika Zemanová bola mimo TOP10 hneď po eliminácii rovnako, ako na súťaži 2019 IFBB Diamond Cup Ostrava (Veronika vtedy skončila na 15. mieste z 19. bikinifitnessiek, Lenka na mieste 7.). Priebeh súťaže v Barcelone nájdete v nasledujúcom videoklipe.

    Športovú tragédiu zažila na 2019 Arnold Classic Europe aktuálna Elite PRO Majsterka sveta Melina KELTAMIENI - v zákulisí jej pomocníci organizátorov povedali nesprávnu informáciu, že nepostúpila do 10 členného semifinále. Zronená Melina opustila zákulisie a keď sa chyba vysvetlila, nestihla už nastúpiť na súťažné pódium a napokon nebola klasifikovaná."

    VIDEOKLIP - Elite PRO Bikinifitness na 2019 Arnold Classic Europe

Diskusia k článku:

AMIX diskusia