Emil KOPŠÍK - je skvelé vidieť na pódiu úspešného masters súťažiaceho

Emil KOPŠÍK - je skvelé vidieť na pódiu úspešného masters súťažiaceho

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Rok 1983

Píše sa rok 1983 a tí, ktorí uspeli na Krajských majstrovstvách v kulturistike dorastu môžu nastúpiť na súťažné pódium Slovenského šampionátu v Nitre. Už postup z „kraja“ na „Slovensko“ je pre nás veľká vec! Na západ Slovenska východniari cestujeme spoločne. V Prešove sa k nám pridá Vlado LICHVAN (na „kraji dorastu“ v tomto roku zvíťazil v kategórii do 169cm), v Poprade pristúpi trojica Marcel POLOMSKÝ – Milan REICHEL – Vladimír JESENSKÝ (Marcel ako víťaz kategórie nad 179cm, Milan bronzový v rovnakej kategórii a Vlado strieborný z najnižšej súťažnej kategórie), na prezentáciu ešte príde Paľo GOTZMANN z Michaloviec (začiatkom apríla, na krajskom šampionáte v Poprade skončil 2. za Polomským, ale porazil Reichela – otázkou je, ako to to bude na Slovenskom šampionáte, pretože na Milanovej tvári jasne vidieť, že za posledné 3 týždne na sebe zapracoval a bude mať formu). Chýbať nebude ani Kežmarčan Ján Jaseňák, ktorý skončil v Poprade, na Krajskom šampionáte tesne za mnou na 2. mieste. Priznávam, mám z neho obavy, ešte väčšie z borcov z Nitry (Hrebík a spol.), o ktorých som čo to počul. Pred rokom som práve tu videl Mira SANTA a padol som z neho na zadok.

1983 Slovenského šampionátu dorastu sa zúčastňuje 35 súťažiacich, ktorí prešli krajským sitom, v mojej kategórii (tzn. do 179cm) je 9 borcov – po traja najlepší z Majstrovstiev Západoslovenského, Stredoslovenského a Východoslovenského kraja. A aby som postúpil z „kraja“ na „Slovensko“, poraziť som musel zo 20 rovesníkov. Súťaž začína tlakom v ľahu na rovnej lavičke, pokračuje sa dopoludňajšími porovnávaniami, popoludní sú na programe voľné zostavy. Výsledok? 3. miesto, o ďalšie 3 týždne ma čakajú Majstrovstvá Československa, kam postupujú iba piati najlepší zo Slovenského šampionátu.

Výsledkové listiny si uložím do archívu, tesne pred tým, ako uzavriem fascikel ešte pozriem, kto ostal pod postupovou čiarou. Toho chlapca, mi je tak trochu ľúto. Prečo? Rovnakú smolu som mal aj ja pred rokom – 6. miesto na 1982 Slovenskom šampionáte v kulturistike dorastencov znamenalo, že do Frídlantu v Čechách (kde sa konali 1982 Majstrovstvá Československa dorastu), som odcestoval iba ako divák. Obzrieť si konkurenciu, ktorá ma čakala nasledujúci rok, kedy v auguste budem mať 18 rokov.

Rok 2016

Uplynulo 33 rokov od vtedy, čo sme sa s Vladom Lichvanom, Marcelom Polomský, Milanom Reichelom aj Paľom Gotzmannom tešili z cenných kovov, ktoré sme získali v Nitre. Marcel už nie je medzi nami, s Vladom si občas zavolám, keď si zladíme čas (on žije v Chicagu, ja na Slovensku), Paľa som už nevidel roky, ale viem, že je v Michalovciach a s Milanom sa výnimočne spojím, keď idem cez Poprad. Majstrovstvá kraja sa na Slovensku neorganizujú od polovice 90. rokov (najprv ich nahradili Majstrovstvá oblastí západ – východ, ale súťažiacich je už zúfalo málo, že kto chce, súťaží rovno na Slovenskom šampionáte a sem tam na pohárových súťažiach).

Dnes s EastLabs Teamom ideme do Starej Ľubovne, kde nás čakajú 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska dorastu a masters. Počas prezentácie príde ku mne vyšľahaný chlapík (podľa líc vidím, že diétoval veľmi tvrdo) a iba jednoducho povie: „Ahoj Igor.“ Ozdravím, pár krát cvaknem fotoaparátom, o niekoľko desiatok minút neskôr ho už sledujem na súťažnom pódiu. V kategórii kulturistika masters nad 50 rokov. V nej končí na 3. mieste. Jeho meno? Emil Kopšík. Poráža ho Ctibor Megály (toho si pamätám ešte z 90. rokov), víťazí Jozefom PÍRI (s tým zase máme spoločnú bodybuilding minulosť z 80. rokov, z Košíc, kde sme obaja pôsobili a súťažili za oddiel Slávia VŠT Košice). Kopšík, Kopšík, Kopšík - musím pozrieť archív, čo o tom mimoriadne dobre pripravenom borcovi mám uložené. Prídem domov a ... na Kopšíka zabúdam.

Emil KOPŠÍK

Emila KOPŠÍKA stretávam o ďalšie 3 týždne neskôr na 2016 Majstrovstvách Slovenska mužov v Dubnici nad Váhom. Opäť sa pozdravíme, z fotografií, ktoré som „nahadzoval“ po masters súťaži na EastLabs sa mi zdá, že má niečo s rukou. Nedá mi a pozriem sa dole na jeho dlaň – áno, je bez prstov! A napriek tomu (podľa toho, čo ukazuje na pódiu) nielenže pravidelne trénuje, ale aj súťaží. Dnes to bude kategória do 80kg. Končí na 4. mieste z 12 súťažiacich. Podľa dátumu narodenia vidím, že sa narodil v roku 1965 – tzn. vtedy ako ja. Musím pozrieť ten archív, možno som s ním súťažil a už si na neho nepamätám. Prídem domov a ... a na Emila Kopšíka opäť zabúdam.

Roky 2017 až súčasnosť

Nasledujúce roky sa s Emilom pravidelne stretávam na súťažiach – 2016 IFBB Diamond Cup Žilina, 2016 Veľká cena Dubnice, 2017 SAFKST Slovenský šampionát masters, 2017 IFBB Diamond Cup Ostrava atď. Výsledkové listiny plnia môj archívny kufor, ktorý treba z času na čas „prehrabať“. Tie úplne staré mám niekde uložené v počítači, pohľadám ich až v momente, kedy príde ponuka na rozhovor so mnou. Neviem ešte o čom, ale čo ak sa ma niekto spýta na moje súťažné roky 1981 – 1986 a ja si nebudem môcť spomenúť? Otvorím počítač, pozriem sa na rok 1983 a s otvorenými ústami čítam, že ten smoliar, ktorý pred viac ako 30. rokmi nepostúpil na 1983 Majstrovstvá Československa dorastencov zo 6. miesta sa volá – Emil KOPŠÍK!

Kto je Emil KOPŠÍK?

"Som rodák z obce Dolná Maríková okres Považská Bystrica a je to pravda – v roku 1983 som súťažil na spomínanom Slovenskom šampionáte, kde Igor KOPČEK DS Vranov nad Topľou skončil na 3. mieste.“, píše Emil v odpovediach na otázky, ktoré mám u seba už niekoľko týždňov. „V kategórii do 179cm, pretože moja výška je 176cm. Narodil som sa v roku 1965, s cvičením som začal ako 13 ročný v roku 1978. Na starom humne.

Emil KOPŠÍK

"Moje prvé tréningy boli s 20 kilogramovým kameňom, neskôr už boli aj činky.", pokračuje Emil KOPŠÍK. "Áno, pravidelne trénujem viac ako 40 rokov, aktuálne súťažím s hmotnosťou na hranici 80kg a to nepretržite od roku 2016 až po súčasnosť. Predtým som súťažil naposledy v roku 1984, kedy som ako 19 ročný junior získal 4. miesto na súťaži Cena Kunovíc (vtedy v kategórii do 174cm zvíťazil Pavol Jablonický a stal sa aj absolútnym víťazom), ktorá bola v tom čase neoficiálnymi Majstrovstvami Československa v kulturistike juniorov, na Slovenskom šampionáte juniorov som bol druhý, som víťazom Krajských majstrovstiev dorastu z roku 1983.

Silové výkony? Z nedávnej minulosti to je tlak na lavici s činkou o hmotnosti 150kg, drep180 kg, mŕtvy ťah-210kg. V tomto období som trénoval v Púchove, kde v oddieli Gumárne Púchov bola výborná kulturistická základňa. Viedli ju Štefan Gašpar, Stanislava Gabčo a vicemajster Európy, zaslúžili majster športu Marián Prekop."

Súťažná odmlka

"Bez súťaží som bol celých 30 rokov. Od 20-tky do 50-tky.", vysvetľuje KOPŠÍK, prečo bol bez súťaženia. "Tréningom som sa venovať neprestal, aj keď prišli životne dôležité veci - rodina, narodenie dvoch dcér, práca. Vybudoval som si však svoju posilňovňu, stroje som totiž vyrábal pre celé Slovensko. Našli by ste ich v gyme Janka Kusa v Trebišove, najviac vybavenia som vyrobil v 90. rokoch pre gym Arpáda Mestera do Košíc.

Nejaký čas som sa venoval aj mládeži, z môjho malého gymu vyšli chlapci s cennými výsledkami na Slovenských šampionátoch – junior Lukáš Turičík (2012, 1. miesto na SAKFST Slovenskom šampionáte v klasickej kulturistike) a Rasťo Gežo."
Emil KOPŠÍK
"Mojím celoživotným cvičebným vzorom bol aj bude Arnold Schwarzenegger. Sú tam samozrejme aj naši vynikajúci borci - Libor Minařík, Paľo Jablonický, Jaro Horváth, Tonko Holič. Myslím si, že okrem klasických tréningových zásad (tzn. základné cviky, technika cvičenia a dostatočná intenzita) rozhodujúca v bodybuldingu je pravidelnosť, nepretržitosť v tréningu. Aj preto, že som pravidelne trénoval, po päťdesiatke som opäť začal so súťažením. S akými výsledkami?

  • 3. miesto ... 2016 SAKFST Slovenský šampionát masters, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 4. miesto .... 2016 SAKFST Slovenský šampionát mužov, kulturistika do 80kg
  • 6. miesto ... 2016 IFBB Diamond Cup Žilina, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 4. miesto ... 2016 Veľká cena Dubnice, kulturistika masters Open
  • 2. miesto ... 2017 SAFKST Slovenský šampionát masters, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 6. miesto ... 2017 IFBB Diamond Cup Ostrava, kulturistika masters nad 40 rokov
  • 1. miesto ... 2018 SAFKST Slovenský šampionát masters, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 7. miesto ... 2018 Liptov Cup, klasická kulturistika mužov Open
  • 1. miesto ... 2018 IFBB Diamond Cup Ostrava, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 8. miesto ... 2018 Majstrovstvá Európy masters, 50-54y, do 80kg
  • 1. miesto ... 2019 SAFKST Slovenský šampionát masters, klasická kulturistika masters Open
  • 5. miesto ... 2019 SAFKST Slovenský šampionát masters, kulturistika masters nad 50 rokov
  • 4. miesto ... 2019 IFBB Diamond Cup Ostrava, kulturistika masters Open

Emil KOPŠÍK

"Na súťaže som sa pripravoval aj v roku 2020 a krátko pred definitívnym zrušením jarných súťaží som mal našliapnuté k životnej forme. Pandémia Covidu však všetky moje športové ciele úplne zastavila a mám pocit že ma pripravila aj o tretí titul majstra Slovenska. Zároveň mi vzala chuť štartovať na IFBB Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali až v závere roka.

Mojim veľkým šťastím je to, že mám vlastnú posilňovňu v pivnici v paneláku, takže sa môžem pripravovať napriek tomu,že fitnes centrá sú zatvorené. Riskol som to, v tomto roku som opäť začal s prípravou na súťaže a napokon som súťažil na IFBB Európskom šampionáte, kde som získal životný výsledok – 3. miesto v kategórii Masters Classic Physique nad 50 rokov.“, ukončil Emil Kopšík svoje rozprávanie.
2021 IFBB World Championships
Emil KOPŠÍK ešte súťažnú sezónu neukončil. Jeho cieľom je získať miesto v reprezentácii Slovenska na 2021 IFBB Svetovom šampionáte, ktorý sa uskutoční v Santa Susanna. Držím mu palce!
IFBB Fitness Akadémia Slovensko

Discussion at the article:

AMIX diskusia