Report - Grolmus a Škadra na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy

Report - Grolmus a Škadra na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Po mimoriadne úspešných 2021 IFBB Majstrovstvách Európy, na ktorých reprezentanti Slovenska získali dohromady fantastických 27 cenných kovov plus 2 tituly absolútnych víťazov, by sa patrilo napísať pár slov k forme jednotlivých súťažiacich. Čo ste si už mohli prečítať?

Marian GROLMUS

Marian GROLMUS ... nastúpil na súťažné pódium s odstupom 1,5 roka a tentokrát sa rozhodol nesťahovať hmotnosť a súťažiť v hmotnostnej kulturistike vo vekovej kategórii masters 40-44y. Jeho rozhodnutie vyplynulo zo skutočnosti, že súťaženie v preferovanej nominácii Classic Physique si od GROLMUSA vyžadovalo opäť radikálnu úpravu hmotnosti, ktorá išla ruku v ruke so stratou svalových objemov. Na druhej strane (čo potvrdzujú aj výsledky Borisa PALOVIČA), rozumne zrealizovaný cielený úbytok hmotnosti sa môže prejaviť v prípade bodybuilderov aj v podobe žiadanej svalovej tvrdosti a hĺbky svalového reliéfu. Úprimne, nebol som presvedčený o tom, že v prípade GROLMUSA je súťaženie v "hmotnostnej kulturistike" krokom správnym smerom, predovšetkým kvôli tomu, že som si pamätal na jeho výsledky v nominácii Classic Physique v roku 2019. Pripomeniem?

  • 1. miesto ... Malta International Grand Prix, Classic Physique OPEN
  • 4. miesto ... Arnold Classic Europe, Classic Physique 180cm
  • 2. miesto ... Nordic Cup & Jan Tana Classic, Classic Physique 180cm

Na druhej strane, Európsky šampionát bola jeho premiérou v masters kategórii, takže prečo nevyskúšať zmenu? Kompromis "netrápiť sa a prísť na súťažné pódium väčší a plnší" sa v prípade GROLMUSA vydaril. V kategórii masters mal síce iba piatich súperov, napriek tomu na súťaži ukázal kombináciu slušných objemov a dobrej súťažnej formy. Vynikal v čelných a bočných postojoch, na súperov (tí, ktorí ho porazili boli navyše hmotnostne ťažší tzn. mali aj o niečo viac svalovej hmoty) však strácal v postojoch zadných. Keby mal o niečo viac hmoty na chrbte a chrbát mal viac "spracovaný", nepochybujem, žeby sa výsledkovo posnul z 3. miesta vyššie. Na pódiu predviedol to najlepšie z najlepšieho, čím vzbudzoval pozornosť už v nominácii Classic Physique. O čom hovorím?

O pútavej proporčnosti (pomery medzi šírkou pásu, šírkou pliec v kombinácii s formou prezentovanou na prsiach, stehnách a pažiach boli v určitých momentoch dych berúce) kombinovanej s elegantnosťou prejavu. Viem, viem, mne sa to ľahko píše ale - pridať na svalových objemoch hornej časti tela 4-5kg hmoty, ešte "vypiplať" formu tak, aby na tele bolo vidieť viac rýh (a povedzme aj žíl) a GROLMUS bude pre mňa dokonalý masters bodybuilder. Nebojím sa to napísať - úrovňou približujúci sa VACKOVI, alebo "subtílnejšiemu" DRÁBOVI (tí sú pre mňa v masters bodybuilding kategóriách, kde sa súťaží "na váhu", jasné hviezdy najväčšej veľkosti).

Alebo ... alebo neriešiť objemy, guľatosť a potrápiť sa s cieľom - skomplikovať Borisovi PALOVIČOVI cestu za zlatom na IFBB Majstrovstvách sveta. V nominácii Masters Classic Physique. Je jedno, akú cestu si GROLMUS vyberie, osobne mu držím palce, nech mu súťaženie prináša výsledky, ktoré od toho, čo ukáže na súťažnom pódiu, očakáva.

Miroslav ŠKADRA

Miroslav ŠKADRA ... fascinuje ma, ak masters bodybuilder neváha "ísť s kožou na trh" a okrem súťaženia vo svojej vekovej kategórii sa neváha postaviť aj súperom výrazne mladším. V niektorých prípadoch po takomto rozhodnutí vidím na súťažnom pódiu, že "tento chlapík sa výrazne precenil" (a spravidla iba znechutene si položím hlavu do dlaní). Určite to však neplatí o súťažnom vystúpení 44 ročného ŠAKDRU v nominácii Classic Physique mužov do 171cm.

Na pódiu bol síce najmenší (163cm) a najľahší súťažiaci (66kg), ukázal však obdivuhodnú formu, ktorú zvýrazním ešte jedným faktom - ŠKADRA je vojakom z povolania (počas roka pravidelne "pendluje z jedného konca Slovenska na druhý") a tak prísne musí pozerať predovšetkým na dopingovú bezúhonnosť. Akékoľvek (aj nechcené) zlyhanie v tomto smere by pre neho znamenalo reštrikcie nielen v športovom, ale aj v pracovnom živote. Za 6. miestom v tejto nominácii kráčal od semifinále mimoriadne rozhodne a šancu prekonať ho nedal ani nádejnému juniorovi zo Slovenska, o 21 rokov mladšiemu Andrejovi Sokolovskému.
ŠKADRU pochválim za precízne spracovanie svalovej hmoty a napriek veku aj za mimoriadne dobrú formu (akú máme v jeho prípade možnosť sledovať na súťažnom pódiu bez prestávky už 14 rokov).  Pravdou ale je, že koncept jeho postavy musí pôsobiť na rozhodcov v nominácii Classic Physique možno až brutálnym dojmom - chýba mu totiž elegantnosť a proporčnosť mladších súperov, ktorá je prirodzene očakávaná v classic physique nominácii. A to je zrejme aj primárny dôvod, prečo (zopakujem - napriek mimoriadne dobrej forme) neskončil ŠKADRA výrazne vyššie.

To, že ŠKADRA sa nebojí výziev dokázal aj v druhej, vekovo pre neho prijateľnejšej nominácii - Masters Classic Physique 40-49y Open. Aj tu bol opäť najmenší a zároveň najľahším súťažiacim. 4. miesto ho môže mrzieť, ale pohľad do výsledkových listín ukáže, že porážali ho súperi o 15-20 cm vyšší tzn. aj muskulatúrnejší, proporčne lepší a opäť mladší, ako bol on. Malou útechou nech mu je moje nasledujúce konštatovanie: "Spoločne s PALOVIČOM bol ŠKADRA (tesne pred Grolmusom) najlepšie pripraveným bodybuilderom v našej reprezentácii na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy."

Discussion at the article:

AMIX diskusia