Štyria Slováci na ceste za Americkým snom - 2. časť

Štyria Slováci na ceste za Americkým snom - 2. časť

Nominácia men´s physique sa na Slovensku teší veľkému záujmu už od prvej súťaže ktorá sa konala v roku 2014. Po troch rokoch sa táto mladá kategória čoraz častejšie objavovuje v propozíciách takmer na každej slovenskej súťaži. Z názvu je vám asi jasné, že o slovenských súťažiach v tomto článku reč nebude. Aby som bol presný, hovoriť (alebo skôr informovať) chcem o slovenských súťažiacich z nominácie Men´s Physique, ktorí majú za sebou už nejaký týždeň pobytu v zahraničí. Presnejšie v USA. Prečo práve o tomto? Možno práve preto, aby aj ostatní, ktorí chcú byť v tejto skoro najmladšej kategórii úspešnejší (najmladšia na Slovensku je momentálne welness fitness), vedeli, že zbierať cenné skúsenosti môžu aj v zahraničí.

Do USA mala pôvodne odcestovať štvorica Slovákov, no Marian BABINSKÝ sa napokon zdržal a na prvú súťaž nastúpili iba traja - Košarko a Mrúz v nominácii men´s physique, Tarkanyi po kategórii muscular mens´physique (na 2017 Diamond Cup Ostrava) v USA šťastie skúša (a úspechy žne) v "americkej obdobe" klasickej kulturistiy, ktorá je známa pod názvom classic physique.
Dnes celú štvoricu čaká súťaž v Los Angeles a čakanie na výsledky vám spestrím článkom aj interview s reprezentantmi Slovenska, ktoré sme zrealizovali včera večer, krátko pred prezentáciou súťažiacich.  

Štyria Slováci na ceste za Americkým snom - interview po prvej súťaži




Peter Košarko

Petra som prvý krát stretol paradoxne v zahraničí - na maďarskej súťaži Balance Cup ešte v roku 2015. Od vtedy sa pravidelne stretávame takmer na každej súťaži na Slovensku. V kategórii Physique nie je žiaden nováčik a dokonca so súťažením v USA už má skúsenosti. Pred rokom sa zúčastnil NPC v San Franciscu. A výsledok? Krásne druhé miesto. Možno práve to ho motivuje k opätovnému súťaženiu za veľkou mlákou.

So súťažením v zahraničí a v USA už skúsenosť máš, tak sa ťa opýtam rovno - aké sú rozdiely medzi súťažami v zahraničí a doma na Slovensku?
Rozdiely sú hlavne organizačné, je to na inej úrovni ako u nás, aj keď musím povedať, že tento rok som absolvoval Extrifitslovakia a Amix Patriot Cup a boli to fantastické súťaže - veľmi dobre organizované a naozaj na veľmi vysokej úrovni. Je vidieť, že organizátori týchto súťaží sa v tom vyznajú a aj preto to má tak vysokú úroveň aj u nás.

Koľko súťaži celkovo máte v USA v pláne absolvovať?
V USA nás čakajú dve súťaže - NPC WEST COAST a SOUTHERN CALIFORNIA CHAMPIONSHIPS.

Pred rokom a pol si v USA získal 2. miesto. Čo myslíš, že ti chýbalo na víťaza a ako si zmenil prípravu oproti minulému roku?
Neviem čo mi chýbalo na víťaza ... je to subjektívny názor. Ale keďže vyhral, bol najskôr lepší. Prípravu som veľmi nemenil, zameral som sa viac na chrbát a venoval som sa viacej prezentácií - pozóvaniu. Každým rokom sa moja postava o niečo zlepšuje, snažím sa byť pripravený stále na 60 % aj mimo sezónny - darí sa mi to aj vďaka sponzorovi, spoločnosti BioTechUSA, ktorý sa o mňa maximálne stará a za čo som mu veľmi vďačný

Prečo je dobré súťažiť aj v zahraničí, prečo práve v USA je dobré zbierať slúsenosti?
Súťaženie v zahraničie je iné - iní pretekári, iná atmosféra, iné rozhodcovské zbory.  Človek tam získava krásne zážitky, nových priateľov a v neposlednom rade cestuje a vidí svet - čo ja milujem. A USA je ústrednou krajinou nielen pre men´s physique, ale ja pre ďalšie IFBB nominácie. Keď už ukázať svoju výkonnosť, pochopiteľne, že práve tu!

Na akých súťažiach si už v zahraničí súťažil?
Súťažil som na Arnold Classic Amateur, Sweden Grand Prix, Fit Balance, aj na už spomínaných NPC súťažiaich v USA. Vždy, keď som si na to našetril, tak som si vybral súťaž, kúpil letenku a cestoval.

Prečo práve kategória men´s physique?
K men´s physique mám jednoducho najbližšie. Vždy sa mi páčila plážová postava, no nikdy som ani nerozmýšľal, žeby som mohol súťažiť.

Ako dlho si cvičil kým si sa rozhodol súťažiť?
Cvičil som stále, už od školských čias, no nikdy to nebolo tak vážne. Prišiel ale moment, kedy ma oslovil môj známy Peter Strycek (pôsobí ako osobný tréner) a po spoločnej dohode ma pripravil na prvú súťaž men´s physique (tá sa konala po prvý krát na Slovensku) a kde som obsadil 2. miesto. To ma oslovilo natoľko, že sa tomu venujem až dodnes.

Čo by si poradil menej skúseným súťažiacim z nominácie men´s physique zo Slovenska? Na čo by sa mali zameriavať? Čomu vyhýbať?
Základom je určite aby si verili - stratiť nie je čo, len získať. Aby ich tréning mal hlavu a pätu, to isté platí aj o strave, pretože tá je veľmi dôležitá. Veľmi dôležitá je symetria, pekné vystupovanie, úsmev, vhodne zvolená súťažná farba. Je toho naozaj veľa, čo rozhoduje o úspechu.

Henrich Mrúz

Henricha registrujem od roku 2016, kedy sa zúčastnil svojej prvej súťaže Amix Patriot Cup. Týždeň po svojom debute získal na Slovenskom šampionáte titul Majstra Slovenska do 173cm. V tomto roku sa mu tento úspech podarilo zopakovať a tak sa môže pochváliť dvojnásobným majstrovským titulom.

Máš už nejaké skúsenosti so súťažením v zahraničí?
Nakoľko súťažím ešte len druhú sezónu, v zahraničí som ešte šťastie neskúšal. Minulý rok som síce súťažil na medzinárodnej súťaži 2016 Diamond Cup, tá sa ale konala u nás, v Žiline. Na tejto súťaží som vo svojej kategórii obsadil 5. miesto, no keďže som posledný týždeň bojoval s chorobou a teplotami a ani forma už nebola 100%, tak viem, že na lepšie umiestnenie to žiaľ nestačilo

Čo ťa motivovalo isť súťažiť práve do USA?
Po mojej premiérovej (a vďaka titulu majstra Slovenska aj celkom úspešnej sezóne) som dlho hľadal motiváciu. Povedal som si, že ak už do toho pôjdem, ak sa opäť rozhodnem súťažiť, musím sa posunúť o level vyššie a skúsiť súťaženie aj na zahraničnej scéne. Na jednej fitness akcii som sa náhodne "zakecal" s Peťom Košarkom -  hovorili sme o našich plánoch do budúcnosti a načali sme tému zahraničie. Ja som pôvodne myslel, že skúsim Arnolda, alebo Olympiu v Európe, no keď mi Peťo navrhol Ameriku, tak som bez váhania povedal - idem do toho, počítaj so mnou na 100%. Amerika je predsa sen mnohých z nás, každý ju chce vidieť a hlavne je to mekka kulturistiky. Navyše súťaženie máme prepojoné s dovolenkou, takže okrem otázky financií nebolo čo riešiť.
Na Slovensku je fitness čoraz populárnejší, zdravý životný štýl a cvičenie ako také zažíva obrovský “boom”, každý rok pribúdajú noví súťažiaci, obzvlášť physiqov je veľmi veľa. Ak chcem medzi nimi vyčnievať a dostať sa do povedomia “fitness priemyslu” na Slovensku, musím robiť to, čo iní nerobia. Aj súťažiť tam, kde iní nesúťažia. Chcem sa zviditeľniť, možno touto cestou získať nejakého sponzora a prostriedky na ďalšie zahraničné súťaže.

Rovnaká otázka ako u Petra - prečo práve men´s physique?
Nikdy som nemal ambíciu vyzerať ako kulturista, pre mňa sú až príliš veľkí, najmä v objeme je to niekedy až na hrane, ale to je vec názoru :) Ja som zástanca estetiky, symetrie a samozrejme aj ženám sa podľa mňa páčia viac plážové postavy. A keď som objavil kategóriu physique, vedel som, že to je to, v čom sa vidím, čo ma vystihuje a že raz by som v tejto kategórii chcel skúsiť súťažné pódium. Samozrejme mám na mysli “fyzikov" americkej veľkosti, prejavu a spôsobu pózovania, keďže v Európe boli spočiatku iné kritériá - chalani museli byť útlejší, ale aj tu sa to uberá lepším smerom. Navyše, vznikla nová kategória muscular physique - ak naberiem na hmote, možno raz vyskúšam práve túto kategóriu.

Ako hodnotíš slovenské súťaže? Ktorá bola tvoja naj?
Slovenské súťaže som absolvoval zatiaľ štyri, z toho na troch som vyhral svoju kategóriu. Neabsolvoval som ich teda veľa, ale každú som si svojim spôsobom užil - na prvých som získal neoceniteľné skúsenosti, na ďalších prišli aj prvé úspechy. Organizačne občas zavládne na súťažiach chaos, ale každá jedna súťaž má niečo do seba, no zároveň je aj každá iná. Čo sa týka organizácie a cien, veľmi dobre hodnotím Amix Patriot Cup vo Vranove a taktiež tohtoročný Extrifitslovakia cup mal veľmi dobrú úroveň.
Trošku ma sklamali úroveň a ceny na tohtoročných Majstrovstvách Slovenska v Púchove, keďže pohár aj medaila boli oproti minulému ročníku podstatne skromnejšie a podľa mňa by práve Slovenský šampionát mal byť organizáciou, cenami a celkovou veľkosťou podujatia úplným vrcholom, čo tu máme - tohto roku to podľa mňa tak nebolo a prekonali ich už vyššie spomínané súťaže. Verím však, že slovenských súťaží bude len pribúdať a slovenskí pretekári budú mať viac možností ochutnať súťažnú atmosféru. Vyskúšať si, aké je to stáť na pódiu, získať cenné skúsenosti a lepšie sa pripraviť na súťaže v zahraničí.
Keďže som v zahraničí ešte nesúťažil, tak neviem porovnať tie slovenské a zahraničné. Takže ak sa vrátim z USA, môžeš mi túto otázku položiť ešte raz :)

Ako vyzerá tvoja príprava pred súťažou? Ako dlho trvá? Na čo sa zameriavaš?
Súťažnú prípravu začínam cca 10-12 týždňov pred prvou súťažou. Keďže ja nie som ten typ, že si strážim stravu a mám "pekáč buchiet" na bruchu po celý rok, v “offseason” si doprajem naozaj všetko, na čo mám chuť. Samozrejme, všetko s mierou. Najprv len upravím stravu a jem čisto, začnem si počítať sacharidy, bielkoviny a tuky a telo na to reaguje. Prvé kilá idú dole veľmi rýchlo a postupom času stravu stále viac pritvrdzujem a redukujem. Takto to mám osvedčené, telo je po zime oddýchnuté, najedené a v diéte sa mi potom odvďačí tým, že ten progres a ubúdanie podkožného tuku ide veľmi dobre.
Za celú predsúťažnú prípravu neurobím ani sekundu kardia, mávam dlhé 2 až 2 a pol hodinové intenzívne tréningy s ťažkými váhami, z ktorých potom idem ako zbitý pes. Aj na ten najobľúbenejší tréning sa postupom času v diéte prestanem tešiť, keďže energie ubúda a musím sa doslova premáhať, aby som ho vôbec začal, ale ten pocit na konci tréningu je na nezaplatenie :)
Posledné 2-3 týždne pred súťažou ešte zaradím supersérie, zhadzované série atď. Nemám žiadnu partiu, na ktorú sa zameriavam, chcem byť symetrický, každej partii sa venujem rovnako, aj nohám, ktorým dokonca venujem samostatný tréning a hlavne pri tréningu nôh sa páli najviac kalórii, takže kvalitné a ťažké tréningy nôh majú veľký vplyv na konečnú formu.
Na čo by som sa ale mal zamerať je určite pózovanie. To je moja najväčšia slabina. Na Slovensku mi to zatiaľ prechádza, ale v zahraničí, musím na tom bezpodmienečne zamakať a spraviť z toho moju silnú stránku. Určite by som sa v tomto smere chcel veľa naučiť práve od teba, Tomáš, keďže ty si v tomto na Slovensku totálna špička :)

Čo by si poradil menej skúseným physique zo Slovenska?
Pózovať, pózovať, pózovať. Ďalej, aby sa každý deň snažili byť lepšími ako včera. Aby si dávali veľké ciele a robili všetko preto, aby ich dosiahli. Som názoru, že bez veľkých cieľov nikdy veľa nedosiahneš.
Určite by nemali zanedbávať žiadnu svalovú partiu, ani nohy, aj keď ich v súťažných bermudách nevidno. Taktiež by si mali nájsť skúseného trénera - hlavne takého, ktorý sám kedysi súťažil, alebo stále súťaží, lebo len taký človek vie, aké je to byť v diéte a len on pochopí to, čo práve v priebehu diéty prežívate a na základe toho vie aj vynikajúco zhodnotiť situáciu a poradiť. Aj keď sa pretekár dokáže pripraviť aj sám, treba zahodiť ego, pretože mať sa stále s kým poradiť, vypočuť si objektívny názor a rady skúsenejšieho, to je mnohokrát na nezaplatenie.
Týmto by som chcel poďakovať môjmu trénerovi Lacovi Korschovi za pomoc a cenné rady počas tohtoročnej prípravy - je to veľmi múdry a skúsený človek, pretekár a tréner, od ktorého som sa veľa naučil.

Discussion at the article:

AMIX diskusia