KAATSU – silový tréning v podmienkach obmedzeného prítoku krvi

KAATSU – silový tréning v podmienkach obmedzeného prítoku krvi

Spomínate si na rok 2005? Začiatkom augusta Andrej Mozoláni utrpel fatálne zranenie bicepsu, ktoré ho podľa mnohých definitívne vyradilo zo športovej činnosti – pri mŕtvom ťahu (so záťažou tesne pod hranicou 300kg) sa mu na ruke, ktorá držala tyč činky podhmatom, utrhla bicepsová šľacha. Andrej však podstúpil náročnú operáciu, pri ktorej mu utrhnutú šľachu bicepsu pripevnili priamo ku kosti titanovou svorkou, niekoľko týždňov po operácii už začal s tréningom zvyšku tela a keď sa pooperačná rana ako tak zahojila, opatrne začal aj s tréningom zranenej paže.

Výsledok už snáď budete poznať – Andrej napriek zraneniu dokázal veľmi rýchlo získať späť stratenú veľkosť,  formu vyladil na maximum a na IFBB Majstrovstvách sveta 2005 získal zlatú medailu. Necelé 4 mesiace po ťažkom zranení!

Nikto snáď nepochybuje o výnimočnosti talentu Andreja Mozolániho (podľa známeho novinára, fotografa a pamätníka kulturistických súťaží Alberta Buseka bol Andrej Mozoláni historicky najlepším kulturistom, ktorý kedykoľvek predtým aj potom súťažil na Majstrovstvách sveta v kategórii do 75 kg – túto vetu Albert predniesol pred rokom, počas nášho stretnutia v zákulisí Arnold Classic 2012 v Columbuse, keď sme čakali spoločne s Andrejom, Milanom Čížekom a ďalšími na príchod Arnolda Schwarzeneggera). Výnimočnosť a suverenitu  Andrej potvrdil aj na poslednej súťaži – v roku 2006 nastúpil aj na IFBB Majstrovstvá Európy v Bratislave, kde získal zlato a definitívne (aj napriek niekoľkokrát ohlasovanému návratu na súťažné pódiá) ukončil súťažnú kariéru. Prečo spomínam Andreja?

Krátko po tom, ako Andrej získal prvé zlato na IFBB Majstrovstvách Európy 2004 sme spoločne začali „zháňať“ informácie o spôsoboch, ako eliminovať následky zranení na rozvoj svalovej hmoty. Každému, kto pôsobí v kulturistike nejaký rok je jasné, že zranenie prináša so sebou spravidla tréningový výpadok, následkom čoho hypertrofované svaly atrofujú (výrazne zmenšia svoju veľkosť). Informácií bolo poskromne, ale do zásuvky pracovného stola Andrejovi aj mne pribúdala informácia za informáciou a čakali len na „spracovanie“ do podoby článku – ten čas nastal teraz, krátko po tom čo sme „zachytili“ informáciu, že na VIII. Medzinárodnej konferencii o silovom tréningu (konala sa v Oslo, v Nórsku) sa pozornosť venovala špecifickej metóde  známej pod názvom KAATSU Training (silový tréning v podmienkach obmedzeného prítoku krvi do zaťažovaných svalových skupín končatín). Spoznajte aj vy dôvod, prečo sa Andrejovi po operácii bicepsu (aj napriek úplnej nečinnosti) obvod zranenej paže zmenšil o zanedbateľé 2 cm.


Kompletné znenie článku nájdete na stránkach nášho partnerského edukatívneho projektu FitnessTreneri.sk.


 

Discussion at the article:

AMIX diskusia