2021 IFBB World Fitness Children Championship opät bez Slovenska?

2021 IFBB World Fitness Children Championship opät bez Slovenska?

Priznávam, že nasledujúce vety som písal v októbri 2020 a súviseli s 2020 IFBB Majstrovstvami sveta vo fitness detí, ktoré sa uskutočnili v Srbsku, v mete Čačak. Bohužiaľ, platia (s drobnými úpravami) aj pre rok 2021. Zdá sa, že malí reprezentanti Slovenska aj v roku 2021 na IFBB Svetový šampionát deti neodcestujú.

2021 IFBB World Childerns Championships
Z centrály IFBB mi pred malou chvíľkou prišiel zoznam účastníkov 2021 IFBB Majstrovstiev sveta vo fitness detí, v ktorom som opäť márne hľadal mená súťažiacich - reprezentantov SAFKST. K dnešnému dňu v tomto zozname nefiguruje ani jedno, jediné meno člena SAFKST. Táto skutočnosť je pre mnohých z organizácie IFBB International prekvapením, nakoľko Slovensko už niekoľko rokov po sebe udáva v detskom fitness trend, ktorému sa zvyšné krajiny Európy (a aj Mexiko) snažia priblížiť.

Trénerky v detskom fitness vo Zvolene, Trenčíne, Prievidzi (aktuálne sú všetky tri oddiely zo SAFKST "vyhadzované"), Nitre Žiline a spol. (dokonca posledné roky aj v Košiciach - líderka tamojšieho klubu pani Nemcová však rezignovala, vo februári 2020 ukončila členstvo svojho klubu v SAFKST a úspešne kráča vlastnou cestou) robia všetko možné/nemožné k tomu, aby detské fitness keď už nie napredovalo, aspoň si udržiavalo svoj status aj pre ďalšie obdobie.

Pravdou ale je, že medzi piliermi detského fitness (stále čakám na výsledkovú listinu destkej súťaže v Šuranoch, aby som si overil, či sa nemýlim) mi chýbajú lídri registra SAFKST aktívnych športovcov (alebo oddielov, ktoré dostali v roku 2020 MASÍVNU FINANČNÚ PODPORU za členov mladších do 23 rokov - to zoznamu výdavkov je možné čítať, že túto podporu "rovno odovzdali" materskému fitnescentru na úhradu nákladov za prevádzku) tzn.  Bratislava, Šurany ... alebo aj Rimavská Sobota.

Kto nastúpi na 2021 IFBB Svetový šampionát vo fitness detí?

  • Srbsko ... 50 súťažiacich
  • Maďarsko ... 29 súťažiacich
  • Poľsko ... 23 súťažiacich
  • IFBB Flag ... 19 súťažiacich
  • Ukrajina ... 10 súťažiacich
  • Rusko ... 7 súťažiacich
  • Rumunsko ... 2
  • Česko ... zatiaľ nezistený počet súťažiacich
Viem aká je situácia. Poznám ju. Viem čo sa dá (ak sa chce) a čo sa nedá - ak nie je vôľa. To, že Slovensko možno opäť nepošle svoje deti na IFBB Svetový šampionát sa začalo črtať už v momente, kedy sa v upravenom SAFKST kalendári súťaží (zo 4. júna) objavil dátum 12. a 13. jún 2021 ako termín konania SAFKST Slovenského šampionátu a resp. Slovenského poháru vo fitness detí. Dôvod tohto kroku nepoznám. Pohľad do aktuálne platných covidpravidiel totiž ukáže, že:
  • vstup do Srbska ... je bezproblémový (tzn. bez testu) pre deti do 12 rokov v prípade, že ich sprevádza dospelý s negatívnym PCR testom nie starším ako 48 hodín (od momentu vykonania odberu); staršie deti musia mať negatívny test, ako sa to vyžaduje od dospelých)
  • Maďarsko ... tranzit cez túto krajinu do Srbska je bezproblémový (viď. nasledujúce pokyny, ktoré sú popísané na stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenska)
  • a viem, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu je ústretové aj čo sa týka deklarácie štatútu reprezentanta (resp. členov reprezentačného teamu), ktorý zjednodušuje návrat na Slovensko nielen z tzv. zelených krajín (sú to krajiny Schengen priestoru), ale aj červených (kam je zaradené aj Srbsko ako "nečlen" EU)
  • v zápisoch VV SAFKST som k dnešnému dňu (tzn. 8. jún 2021) nenašiel žiadne rozhodnutie, ktoré by sa týkalo zákazu účasti reprezentácie Slovenska na 2021 IFBB Svetového šampionátu vo fitness detí - logickou otázkou teda je: "Oddiely detského fitness nemajú záujem reprezentovať Slovensko na IFBB Svetovom šampionáte v Srbsku a p. Mlsna, p. Matejíčka, p. Hečko a spol. iba plnia ich priania tzn. rozhodli sa po roku 2020 aj v roku 2021 nevyslať SAFKST reprezentačný výber na najprestížnejšiu súťaž v detskom fitness?"
  • Ružbach Fitness detí

Discussion at the article:

AMIX diskusia