Report 5 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 5 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.


EastLabs Team nemá presne stanovený počet členov. A ani nikdy nemal. Podľa požiadaviek partnerov sme do našej činnosti zapájali mnohých externých spolupracovníkov, viacerí z nich sa postupom času osamostatnili a vedú svoje vlastné projekty. S ktorými veľmi intenzívne spolupracujeme.

Medzi takéto projekty patrí aj BikiniFitness.SK, redaktorky ktorého s nami pravidelne prichádzajú na domáce, ale už aj medzinároddné súťaže. Aktuálne dvojica Soňa KOLCUNOVÁ (šéfredaktorka BikiniFitness.SK) a Barbora LABUDOVÁ (redaktorka BikiniFitness.SK) pôsobili na 2021 IFBB World Championships v Santa Susanna, kde plnili požiadavky vedenia IFBB (presnejšie prezidenta Rafaela SANTONJU) v mediálnej oblasti. A pozorne sledovali dianie na súťažnom pódiu, aby aj pre vás, z prvej ruky, písali reporty na základe toho, čo videli na vlastné oči a zažili na vlastnej koži. Nech sa páči - čítajte!

Barbora LABUDOVÁ: Prinášame vám posledný zo série reportov z Majstrovstiev sveta 2021 v Santa Susanne. Prečítajte si o tom, kto nás zaujal v nominácii Bikini v kategóriách do 166cm, do 169cm, do 172cm a nad 172cm.

Bikinifitness do 166cm

Z 22 dievčat v tejto kategórii sme najlepší výsledok očakávali od juniorskej absolútnej majsterky sveta Joanny TAŃSKEJ (865). Tá predviedla bezchybnú formu a veľmi atraktívny look. Joanna v mojich očiach prekonávala súperky najmä výraznou symetriou. Na pódiu sme však takmer prehliadli majsterku sveta z roku 2019 Ekaterinu STOIANOVU (861). Rovnako, ako Tańska, zvolila tmavé bikini, kvôli ktorým som si ju v zástupe vyše 20 dievčat na eliminácii takmer nevšimla. Ekaterina je stabilnou pretekárkou, pripravenosť vo všetkých smeroch nie je nič, čo by sme od ukrajinskej Bikini hviezdy nečakali. Rozhodcovia ju vyhodnotili ako najlepšiu pretekárku tejto kategórie a Ekaterina napokon obhájila titul majsterky sveta spred 2 rokov. Podľa výsledkových listín získala ideálne skóre 5 bodov. Vyhlásenie výsledkov bolo pre nás miernym prekvapením, no nemôžeme protestovať. Ekaterina bola pripravená naozaj výborne a jej najväčšou výhodou bola plnosť svalov, ktorá chýbala väčšine pretekárok.

Joanna to napokon nemala také jasné ani s 2.miestom, pretože získala 12 bodov, pričom tretia Violeta PALAMARCHUK (870) získala len o bod viac. Violeta má výnimočnú stavbu, dlhokánske nohy a celkom mohutný vrch. Vie však, ako so svojim telom pracovať a na majstrovské súťaže prichádza perfektne pripravená. Štvrté miesto si odniesla mladučká Sofia KRIUCHKOVA (864). O jej forme a umiestnení v juniorskej kategórii si môžete prečítať TU. Rovnako, ako medzi juniorkami, robila Sofia zbytočné chyby v základných postojoch. Piate miesto získala pretekárka s číslom 858 Marina GROMCHAKOVA. Celkový dojem z jej pôsobenia na stage-i u mňa pokazil viditeľný sixpack. Posledné miesto v TOP 6 napokon získala Fínka Taru PARTANEN (867). V spoločnom porovnávaní bojovala o finálovú pozíciu aj Vitalia DROZDOVA (868), zakladateľka a spolumajiteľka známej dielne SV Bikini. Vitalia napokon skončila na 7. mieste.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Bikinifitness do 169cm

Najpočetnejšia kategória šampionátu. Až 37 pretekárok prišlo bojovať o to, aby získali miesto v TOP 10 a tam dostali ďalších pár minút na upútanie rozhodcov. Pozrime sa na to, ako v tejto kategórii vyzerali reprezentantky Slovenska.

Natália TRGOVÁ (892) dosahovala počas celej sezóny výborné výsledky na domácich súťažiach. Natália bola dobre pripravená, no v takej konkurencii boli jej šancu na postup do semifinále veľmi nízke. Oproti súperkám, s ktorými bola porovnávaná v eliminácii, strácala na symetrii. Rozhodne treba popracovať aj na prezentácii, pretože ju bolo na stage-i málo vidieť. Súťažný comeback Olívie ČAMBALOVEJ (880) nebol veľmi šťastný. Od roku 2019, kedy sme Olíviu videli na stage-i naposledy, sa trend v bikinifitness zmenil. Veľké plus je za mňa fakt, že Olívia vyzerala veľmi subtílne a jej telo nevyzeralo sucho a strhane - v minulosti sme ju videli častokrát príliš ,,suchú”. Na postup do seminifinále to však nestačilo. Jediná Slovenka, ktorá sa dostala do semifinále tejto kategórie, je Natália KAPUSTOVÁ (889). O Natáliinej forme som písala v juniorskom reporte. Jej konečný výsledok v seniorskej kategórii je 12. miesto, treba však zdôrazniť, že získala rovnaký počet bodov ako majsterka sveta z roku 2019 - Daria KONOVONA (893).


Zdroj: eastlabsphoto.com

Miesta v TOP 6 získali 4 Rusky, jedna fínska a jedna ukrajinská reprezentantka. Na 6. Mieste skončila nádherná Tatiana SEMENILKINA (899). Ako sme už niekoľkokrát písali, Tatiana nemá ideálnu bikini postavu, no look, prezentácia a pripravenosť, ktorú vždy predvedie, z nej robia neprehliadnuteľnú pretekárku. Piata skončila Olga Pyatetskaya (878), ktorá sa stala majsterkou sveta v kategórii masters. Štvrté miesto si tentokrát odniesla Rosa Palopera (884). Fínska Bikini hviezda mala po víťazstve na Arnold Classic Europe a Nordic Cup-e v Lahti rozhodne vysoké ambície. V prvom porovnávaní strácala najmä dĺžkou nôh a pripravenosťou. Rosa má za sebou dlhú súťažnú sezónu a forma v Santa Susanne jednoducho nevyšla tak ako na predošlých súťažiach.

Bronz si odniesla Alina Isaeva (873), veľmi pekná pretekárka, ktorú sme doposiaľ veľmi neregistrovali. Ďalší dôkaz toho, že ruská Bikini škola pripravuje bezchybné pretekárky, ktoré hravo získavajú najlepšie umiestnenia. O víťazke sa rozhodovalo medzi minuloročnou majsterkou sveta a víťazkou IFBB World Rankingu Viktoriou Lysenko (896) a pretekárkou s najdlhšími nohami v kategórii Tatianou Leer (904). Tieto dievčatá disponujú úplne odlišnými proporciami. Zatiaľ čo Viktoria má dlhší trup a uzučký pás, Tatiana mala o niečo širší pás, no patrí medzi Bikini s najdlhšími nohami vôbec. S rozdielom dvoch bodov napokon zvíťazila Tatiana a Viktoria sa musela uspokojiť s 2. miestom. Bodový rozdiel medzi nimi bol pritom len 2 body.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Bikinifitness do 172cm

Z 32 dievčat sa v tejto kategórii ukázali 2 Slovenky - juniorky Daniela Figurová a Aneta Tichá. Minuloročná majsterka sveta v tejto kategórii Aneta Tichá (932) získala napokon 7. miesto (o jej forme si môžete prečítať v juniorskom reporte). Finálová 6ka jej ušla len o dva body. Aneta bola najmladšou pretekárkou v tejto kategórii. Šieste miesto získala Linnea Bystrom (940). Na 5. priečke sa umiestnila Natalia Machowicz (913) z Poľska. Natalia bola veľmi dobre pripravená, no potrebuje zoštíhliť pás. Štvrtá skončila Angelina Sogokon (931). Ukrajinka je veľmi výrazná postava tejto kategórie. Forma bola veľmi dobrá, celkový dojem však veľmi kazil zelený náter. Bronzová medaila jej ušla o jediný bod. Získala ju jej krajanka Olena Galich (912). Majsterka sveta juniorov z Fínska Pernilla Bockerman (915) si na svoje konto pripísala striebro a majsterkou sveta sa stala Ruska Olga Khasanova (936). Olga predviedla bezchybnú formu, look aj prezentáciu. Ja osobne som ju tipovala na absolútne prvenstvo.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Bikinifitness nad 172cm

V najvyššej kategórii súťažilo 18 pretekárok. Slovenke Michaele Pančuškovej (955) sa podarilo získať miesto v TOP 10. So svojím výsledkom - 8. miestom môže byť spokojná. Miška predviedla najlepšiu formu aj celkový look za celú sezónu. V porovnaní so súperkami však bola doslova veľká. Ak chce dosahovať lepšie umiestnenia na medzinárodnej scéne, musí byť subtílnejšia. Mišku už od roku 2019 chválim za prezentáciu, tentokrát si však niektoré kroky v prechodoch mohla odpustiť - boli navyše a oberali ju o čas strávený v základných postojoch, ktorý bol vzhľadom na počet pretekárok už aj tak veľmi obmedzený.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Šieste miesto získala Sonja Ollila (942) z Fínska s veľmi peknou formou. Vytkla by som jej make-up, ktorý jej tvári veľmi nelichotil. Na 5. mieste skončila Daniela Bratchenko (950) z Ukrajiny. Absolútna víťazka nedávnej súťaže v Opave Dovile Paulaviciute (958) získala 4. miesto. Dovile sa mi zdá na bikinifitnessku pomerne ostrá a svalnatá (prúžky na sedacích svaloch v bikinifitness rozhodne nemajú čo hľadať). Ak svalový objem tela nebude posúvať ďalej, popracuje na symetrii a bude subtílnejšia, celkový dojem bude oveľa lepší.

Bronz získala absolútna víťazka z tohtoročného Arnold Classic Europe Neda Silkinyté (952). Neda robila chyby v základných postojoch, čo považujem za veľké mínus. Ruky ťahala zbytočne na široko v prednom a zadnom postoji a oproti súperkám strácala. Striebro a titul vicemajsterky si vybojovala Svitlana Novytska (953) z Ukrajiny. Tá predviedla výbornú formu a dokonalý look. Druhé miesto si rozhodne zaslúžila. Víťazkou sa stala Ruska Maria Makarova (946). Niet sa čomu čudovať, Maria bola ako obrázok. Bezpochyby patrí k najlepším bikinifitnesskám na svete. Jediné, čo mi na jej vystúpení prekážalo, bola pokrčená noha v prednom a zadnom postoji.


Zdroj: eastlabsphoto.com

Bikinifitness OVERALL

Absolútne prvenstvo získala napokon Ekaterina Stoianova (861). Druhé miesto pripadlo Olge Khasanovej (936) a tretie zasa najnižšej víťazke - Marii Burlake (749).

Nezabudnite sledovať Instagram BikiniFitness.sk, aby Vám neuniklo nič dôležité z diania fitness.

Resources www.bikinifitness.sk

Discussion at the article:

AMIX diskusia