Zaujalo na YouTube - Doping z pohľadu trénera

Zaujalo na YouTube - Doping z pohľadu trénera

HardBODY Nutrition


Po "Púchovskej tragédii 2017" sú tu prvé indície, že ani "Nitra 2018" nemusí skončiť pre športovcov asociácie práve najlepšie. Komisári SADA počas 2018 IFBB Slovenského šampionátu mužov (kde súťažilo 29 bodybuilderov a klasických bodybuilderov a 31 men´s fyzikov) vykonali 10 dopingových kontrol, z ktorých údajne viac ako polovica signalizuje zneužitie nepovolených látok.

Paradoxne, dopingovým testom v Nitre boli podrobení prevážne súťažiaci z "druhej vlny" (tzn. tí, ktorí nemali reprezentačné ambície; v predchádzajúcom období spravidla doma potvrdená dopingová bezúhonnosť bola základným pravidlom k tomu, aby reprezentanti asociácie získali "zelenú" pre štart na IFBB Majstrovstvách Európy, alebo IFBB Majstrovstvách sveta - mnohí z nich boli navyše zaradení do  WADA monitoringu ADAMS tzn. boli pod dohľadom). Niektorých reprezentantov si medzinárodní dopingoví komisári "vybrali na odber" až priamo na 2018 EBFF/IFBB Európskom šampionáte v Španielsku a na zverejnenie výsledkov odberov stále iba čakáme.

Dopingový nález však nie je iba problémom samotného športovca, ale aj jeho trénera, prípadne celého realizačného teamu, ktorý daného športovca podporuje. Práve o tom hovorí vo svojej prednáške Ľubomír GULÁN, SADA (Slovenská antidopingová agentúra) odborný pracovník pre výchovu a vzdelávanie.

Zaujalo na YouTube - Doping z pohľadu trénera




Diskusia k článku:

AMIX diskusia