Nepochopený somatotyp - kto je ektomorf, mezomorf a endomorf? 1. časť

Nepochopený somatotyp - kto je ektomorf, mezomorf a endomorf? 1. časť

Na trénerských kurzoch Milana ČÍŽEKA Inštruktor Bodybuildingu a Fitness som často hovoril o tom, aký je rozdiel medzi bodybuildingom a fitness. Aký?

Bodybuilding ... v našom ponímaní je zložitý a časovo náročný proces, v priebehu ktorého sa primárne dosahuje rast svalovej hmoty (hypertrofia), sekundárne aj jej tvarovanie do finálnej, očakávanej podoby (vďaka úbytku podkožného tuku) prostredníctvom:

  • cieleného využitia špecifického silového/odporového tréningu ... napr. s využitím hmotnosti vlastného tela, expanderov a gumových pásov, jednoručných a veľkých činiek, špeciálnych strojov so záťažami atď.
  • špecifickej úpravy stravy ... zvýšený príjem bielkovín a energetických zdrojov, v prípade potreby užívanie vhodných doplnkov výživy, vitamínov, minerálov atď.
  • dodržiavaním pravidelného režimu ... počas ktorého sa dbá nielen na pravidelnosť/sústavnosť v tréningu, ale aj na regeneráciu, dostatok spánku a aktívne formy odpočinku

Jedná sa teda o posilňovanie z estetických dôvodov (a doplnené o ďalšie podporné zložky), cieľom ktorého je súťaženie. Vrcholom snaženia v bodybuildingu je (v prípade dosiahnutia stanoveného cieľa) súťaženie v niektorej z národných, alebo medzinárodných federácií, v súťažných nomináciách členených do hmotnostných, alebo výškových kategórií. Súťažné nominácie sa vzájomne odlišujú nielen názvom, ale aj hodnotiacimi kritériami, ktoré dávajú väčšiu/menšiu výhody tým, ktorí majú na to vhodný typ postavy tzv. somatotyp. Príklady?
Ak má prrodzene krásne dievča dlhé nohy, štíhly pás, úzke boky (s guľatým zadkom), širšie pliecia a celkovo menej svalovej hmoty (aj kvôli tomu, že sa silovým tréningom venuje krátko), môže súťažiť v bikinifitness. Ak má však krátke nohy, masívne stehná a aj masívnejší zadok, vhodnejšia pre ňu bude (zrejme) nominácia wellness fitness. Proporcie s výrazným rozdielom medzi šírkou pliec a pásu, s osvalenými plecami a chrbotm, s dlhými a zároveň svalnatými stehnami dáva predpoklad pre súťaženie v bodyfitness. Proporčnosť podobná ako v prípade bodyfitness, ale s výrazne väčšou celkovou muskulatúrnosťou je predpokladom pre úspešné súťaženie v nominácii women´s physique. Somatotyp teda určuje, kde by mohli byť dievčatá a ženy úspešné. V prípade férového rozhodovania. A platí to aj o mužoch.

Fitness ... v našom ponímaní je kondičná forma bodybuildingu (tzn. bez súťažných ambícií). Je to takmer rovnako zložitý proces, ako v prvom prípade, pri ktorom sú cieľmi tvarovanie a úprava telesných proporcií (tzn. opäť posilňovanie z estetických dôvodov), ale často aj podpora zdravia, eliminácia dôsledkov starnutia a uchovanie si vitálnosti vo vyššom veku.

Je jedno, či vašim cieľom je bodybuilding alebo fitness, aj tak skôr/neskôr príde čas, kedy budete musieť tréning prispôsobiť cieľom a vášmu typu postavy (tzn. somatotypu). Otázkou ale je, či existuje nejaký vzťah medzi somatotypom a efektívnym bodybuildimg/fitness tréningom.

somatotpy fitnessskola

Somatotyp - pohľad do histórie

Štandardizovaná, funkčná a športová antropológia, antropometria, metódy pre odhad telesného zloženia, základné výškové, dĺžkové a šírkové rozmery tela, relatívne rozmery a indexy, rozmery obvodové, hmotnosť tela, frakcionalizácia hmotnosti tela (tzv. distribúcia hmoty tela) a modely odhadu telesného zloženia (dvoj, troj alebo štvorkomponetný), hrúbka kožných rias, meranie podielu tuku v tele, stanovenie "beztukové" hmonosti tela, kvantifikácia hmotnosti kostry, denzita tela, celková telesná vody, celkový telesný dusík, draslík a vápnik, biologický vek atď. Pojmy, ktoré zrejme počujete po prvý krát a napriek tomu, že si ich nemusíte pamätať, všetky majú aký taký súvis s tzv. konštitučnou typológiou - náukou o telesnej stavbe tela.

Rozdielnosť vo vzhľade tiel/postáv (výška, hmotnosť, robustnosť, množstvo tuku, veľkosť svalov, rozdiely v dĺžke končatín atď.) žien a mužov už od antických čias lákala hľadať postupy, ktoré by sa používali na jednoznačné členie každého z nás do nejakej jasne definovanej skupiny. Prečo? Dôvod škatuľkovania bol prostý. Ak patríš do tej a tej skupiny/škatuľky, platia pre teba tieto a tieto pravidlá.

Pravidlá členenia (tzn. typológia) sa snažili popisovať nielen vzhľad, ale výnimočne aj s tým súvisiace modely správania, dokonca aj chorobnosť. Postup? Veľmi jednoduhý - stačilo určiť dve krajné, výrazne odlišné skupiny a "medzi nimi" jednu-dve tzv. prechodové skupiny. Začal s tým už Hippokrates (grécy lekár z prelomu 5. a 4. storočia pred našim letopočtom tzv. antickou typologickou školou), potom sa záujem o typológiu objavuje až v 19. storočí.


Celé znenie článku nájdete na partnerskom projekte www.FitnessTreneri.sk

Diskusia k článku:

AMIX diskusia