Kto bol prvým súťažným kulturistom v Československu?

Kto bol prvým súťažným kulturistom v Československu?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

28. februára 2022 si pripomenieme 25 rokov, ktoré uplynuli od úmrtia reálne prvého kulturistu z Československa, ktorý ešte v roku 1947 nastúpil na súťažné pódium súťaže FIH Mr. Universe. A meno ktorého v našich športoch sa nikdy nespomínalo a keď, aj pamätníci museli dlho loviť v pamäti, aby si ho spojili nielen s kulturistikou, ale aj so súťažou Mr. Universe. Ak si myslíte, že reč je o ikonickej súťaži, ktorej meno sa spomína v súvislosti s organizáciou NABBA, alebo organizáciou IFBB, mýlite sa.

1947 FIH Mr. Universe bola súťažou v kulturistike, ktorú zorganizovala Medzinárodná vzpieračská federácia počas historicky prvého Svetového šampionátu vo vzpieraní uskutočneného mimo Európskeho kontinentu, ako súčasť 1947 Majstrovstiev sveta vo vzpieraní. Archívne dokumenty uvádzajú, že súťaž v kulturistike bola do programu spomínaného šampionátu zaradená až na návrh Američana Johna GRIMEKA, ktorý ako úspešný bodybuilder mal svoje korene práve vo vzpieraní. A známe je aj to, že GRIMEK okrem domácich vzpieračských šampionátov v USA, súťažil aj na 1936 Olympijských hrách v Berlíne.
John GRIMEK

Najvyššia súťaž vzpieračov sa v roku 1947 konala v USA počas dvoch dní - 25. až 26. septembra, v centre amerického vzpierania, v meste Philadelphia a pre team USA priniesla očakávaný úspech. Pri neúčasti Sovietskeho zväzu vo všetkých šiestich hmotnostných kategóriách zvíťazil americký vzpierač (team USA pridal ďalšie 3 striebra aj 1 bronz). A rozdiely medzi víťazom a borcom na 2. priečke boli v dvoch prípadoch doslova priepastné.

  • kategória nad 82,5kg - John Davis (USA) vs Norbert Schemansky (USA) ... 455kg vs 415,5kg (na 3. mieste Václav Bečvář z Československa navzpieral 360kg) tzn. Američania prekonali konkurenciu o 55kg resp. 95kg!
  • kategória do 75kg - Stanley Stanczyk (USA) vs Frank Spellman (USA) ... 405kg vs 375kg (na 3. mieste Kim Seong-Jip z Kórei navzpieral 352kg) tzn. Američania prekonali konkurenciu o 23kg resp. 53kg!
  • POZNÁMKA: v roku 1945 práve v USA vyšla kniha Mužský hormón od Paul de KRUIFA (Male hormone), ktorá masívne propagovala užívanie testosterónu a methyltestosterónu (nielen na obmedzenie dôsledkov starnutia, ale aj na zvýšenie fyzickej tzn. aj športovej výkonnosti) a získala mimoriadnu pozornosť; preklad tejto knihy sa práve v roku 1947 objavil vďaka vydavateľstvu ORBIS aj v Československu, slovenské vydanie knihy prišlo na pulty kníhkupectiev o 20 rokov neskôr, vďaka vydavateľstvu OBZOR; paradoxne, túto skutočnosť história vytrvalo prehliada a nie americkí vzpierači, ktorí do prvej polovice 50. rokov dominovali vo vzpieraní, ale vzpierači Sovietskeho zväzu sú po roku 1954 obviňovaní práve Američanmi (všetko nasvedčuje tomu, že neprávom) z toho, že začali ako prví zneužívať androgénne a anabolicko-androgénne steroidy z dopingových dôvodov a Američania sa "im iba prispôsobili".

Male Hormone Paul de KRUIF
Dodám, že Američan bol napokon aj víťazom 1947 FIH Mr. Universe. Bývalý americký šampión vo vzpieraní, absolútny víťaz Mr. America z roku 1944 a strieborný v absolútnom poradí súťaže 1946  Most Muscular Man in America (práve za Johnom Grimekom) Steve STANKO zvíťazil vďaka tomu, že ho ako najlepšieho kulturistu videli traja z deviatich rozhodcov (zvyšní siedmi podelili svoje hlasy medzi Farbotnika, Pedersena, Eifermana a Legera).
Steve STANKO

Prečo  FHI Mr. Universe?

Hlavným organizátorom súťaže 1947 FIH Mr. Universe bol "otec vzpierania a kulturistiky v USA" Robert Collins HOFFMAN (ktorému nikto nepovedal ináč ako Bob Hoffman). Hoffman (ročník 1898) ovplivňoval vzpieranie v USA tvrdou a nekompromisnou rukou od začiatku 30. rokov 20. storočia a po počiatočnom súperení s nacistickým Nemeckom, si v priebehu času našiel iného súpera. Po tom, ako "spadla železná opona" medzi západným a východným blokom (tzn. medzi krajinami spolupracujúcimi s USA, Francúzskom a Veľkou Britániou na jednej strane a krajinami pod vplyvom Sovietskeho zväzu na strane druhej), bol ďalších 15-20 rokov hlavným hnacím motorom súperenia USA vs Sovietsky zväz vo vzpieraní. A po tom, ako obmedzil moc svojich oponentov vo vzpieraní v USA a získal dominantné postavenie vo vzpieraní svetovom, HOFFMAN si súperov našiel aj v kulturistike - boli to bratia Weiderovci.

Bob HOFFMAN nebol len športovec, tréner a organizátor súťaží, zároveň bol aj nekompromisný biznisman, ktorý silu peňazí dokázal uplatniť aj v športe. Od decembra 1932 začal vydávať vlastný časopis Strenght and Health (posledné číslo je z mája 1986), od januára 1964 vydával ďalší časopis, ktorého meno je Muscular Development - pozíciu šéfredaktora v ňom až do roku 1986 zastával John Grimek. Bob HOFFMAN využíval časopisy na presadzovanie svojich názorov na silový tréning, podporu predaja vlastného tréningového náradia, aj predaj doplnkov výživy. Samozrejme, vlastné časopisy boli priestor aj na masívnu sebaprezentáciu samotného Hoffmana.

Na prelome 30. a 40. rokov 20. storočia HOFFMAN správne odhadol obchodný potenciál rozvíjajúceho sa bodybuildingu a svoje aktivity upriamil aj týmto smerom. V priebehu ďalších rokov ako hlavný konkurent v Kanade pôsobiacej skupiny Weider, na území USA, pod hlavičkou AAU organizácie (Amateur Athletic Union - federácia športových zväzov v USA, ktorá vznikla v roku 1888 a postupom času zastrešila olympijské aj neolympijské športy) organizoval nielen súťaže vo vzpieraní, ale už aj v kulturistike. A tvrdo bojoval proti každej myšlienke, s ktorou prišla "mladšia" Weider skupina (Joe bol mladší o 21 rokov, Ben dokonca o 25 rokov, ako Hoffman). Osobné nezhody napokon prerástli do bojov medzi organizáciami IFBB a AAU a až v druhej polovici 60. rokov sa organizácia IFBB reálne ako tak začala presadzovať aj v USA. Jej neuveriteľný rast však nastal až na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia, kedy 80 ročný Hoffman už stratil záujem v čomkoľvek sa angažovať.

Hoffmanovou vlajkovou loďou bola roky nepretržite organizovaná súťaž v kulturistike Mr. America - tá sa od roku 1939 realizovala práve pod hlavičkou AAU. A verte mi, boj Hoffman vs Weider sa nikdy nerealizoval v rukavičkách. Obaja (alebo nimi platení redaktori) od začiatku útočili na seba takmer v každom článku časopisu Strenght & Health (Hoffman) a Your Physique (Weider). A nekompromisne hájili svoje tréningové, výživové postupy a často aj politické, alebo náboženské názory (je známe, že Weiderovci pochádzali zo židovskej rodiny).
Steve REEVES
Dobre známa je tiež skutočnosť, že aj John GRIMEK (víťaz súťaží v kulturistike Mr. America v 40. rokoch, nikdy nebol porazený ako kulturista, HOFFMANOVI bol blízky, pretože mal vzpieračskú minulosť; mimochodom, GRIMEK je potomkom emigrantov zo Slovenska, Juraja a Márie Grimekových z dediny Ústie na Oravou a v USA sa narodil v roku 1910) s AAU a Bob Hoffmanom úzko spolupracoval. Nie je ťažké si predstaviť, kto Grimekov návrh na medzinárodnej vzpieračskej snéne napokon presadil.

Rovnako známa je aj skutočnosť, že do roku 1950 Medzinárodná federácia vzpierania používala názov Fédération Haltérophile International (FHI) a až po roku 1968 sa začal akceptovať názov International Weightlifting Federation (IWF). Takže (logicky) aj kulturistická súťaž, na ktorej v roku 1947 (práve so súhlasom vedenia Medzinárodnej vzpieračskej federácie) na súťažné pódium nastupovali kulturisti spravidla s koreňmi vo vzpieraní, mala názov 1947 FIH Mr. Universe.

Kto súťažil na 1947 FIH Mr. Universe?

Súťaž 1947 FIH Mr. Universe sa pochopiteľne tešila v predstihu  mimoriadnej pozornosti Hoffmanom vydávaného časopisu o kulturistike a vzpieraní Strenght & Health. Na jeho stránach sa v predstihu pred súťažou písalo o potencionálnych najväčších kulturistických hviezdach súťaže. Nebolo ťažké uhádnuť, kto (v prípade účasti) by mohol bojovať o najvyššie priečky. Kandidátov na prvenstvo bolo hneď niekoľko a všetci boli spojení s Hoffmanom.

Steve STANKO ... v čase konania súťaže 1947 Mr. Universe mal 30 rokov a na svojom konte tieto výsledky:

  • USA majster vo vzpieraní v rokoch 1938, 1939, 1940
  • 2. miesto z 1938 Majstrovstiev sveta v vzpieraní
  • 1. miesto 1944 AAU Mr. America
  • 1. miesto 1944 AAU Junior Mr. America
  • 1. miesto v najvyššej kategórii 1946 Most Muscular Man in America
  • 2. miesto v absolútnom poradí 1946 Most Muscular Man in America

John FARBOTNIK ... v tom čase mal ešte iba 22 rokov, jeho kulturistická kariéra iba začínala a TOP výsledky mu priniesla až súťažná sezóna 1950. Jeho výsledky?

  • 5. miesto ... 1946 AAU Mr. America
  • 4. miesto ... 1947 AAU Mr. America
  • 2. miesto ... 1947 FIH Mr. Universe
  • 2. miesto ... 1948 AAU Junior Mr. America
  • 1. miesto ... 1950 AAU Mr. Califiornia
  • 1. miesto ... 1950 AAU Mr. America
  • 1. miesto ... 1950 AAU Junior Mr. America
  • 1. miesto ... 1950 FICH Mr. Universe - World Championships

George EIFERMAN ... v tom čase mal tiež iba 22 rokov, ale už nasledujúca súťažná sezóna mu prieniesla výsledky, kvôli ktorým je často spomínaný ako výnimočná postava americkej kulturistiky. Jeho výsledky?

  • 5. miesto ... 1947 AAU Mr. America
  • 4. miesto ... 1947  FIH Mr. Universe
  • 1. miesto ... 1948 AAU Mr. Califiornia
  • 1. miesto ... 1948 AAU Mr. America
  • 4. miesto ... 1949 Mr. USA (porazil ho John Grimek, Clarence Ross a Steve Reeves)
  • 2. miesto ... 1950 Mr. USA
  • absolútny víťaz ... 1962 IFBB Mr. Universe - World Championships

A dobové materiály uvádzajú, že svoje zastúpenie na súťaži 1947 FIH Mr. Universe malo aj Československo. Ako sa volal reálne prvý súťažiaci na medzinárodnej kulturistickej súťaži z našich krajín? Kto neváhal a pod vlajkou Československa nastúpil na súťažné pódium ukázať svoju výkonnosť a zmerať si ju s legenadami amerického bodybuildingu? Jeho meno si dobre zapamätajte - Josef HANTYCH.

Hantych

Kto je Josef HANTYCH, účastník 1947 FIH Mr. Universe?

Podobne, ako mnohé prvé hviezdy amerického bodybuildingu, aj Josef HANTYCH má korene vo vzpieraní. Dokonca jeho prvým významným medzinárodným šampionátom boli 1936 Olympijské hry v Berlíne, kde 25 ročný HANTYCH získal vo vzpieraní, zo 16. súťažiacich 10. miesto v kategórii do 75kg, za výkon v tzv. olympijskom vzpieračskom trojboji kde navzpieral 327,5kg (Grimek súťažil v kategórii nad 82,5kg a skončil na 9. mieste s výkonom v trojboji 357,5kg; spomína sa, že Grimek nedokázal svoju hmotnosť upraviť pod stanovený limit, malá nadváha ho "posunula" medzi ťažkotonážnikov, kde nemal šancu na úspech).
Dodám, že v čase konania súťaže 1947 FIH Mr. Universe mal Josef HANTYCH už 36 rokov.

Josef HANTYCH

Čo o Josefovi HANTYCHOVY napísal Český svaz vzpírání: "Se vzpíráním začal v Roudnici. Ve své dlouhé kariéře patřil k nejlepším závodníkům své doby. Byl státním trenérem, rozhodčím a v různých funkcích postupně pracoval v oddíle i ve svazu. V roce 1955 se stal předsedou Československého svazu vzpírání.

ČSR reprezentoval v letech 1933 – 1953. V tomto období překonal několik desítek národních rekordů, poslední rekord překonal v roce 1953 v Lomnici n/Popelkou v trhu v HK do 90 kg výkonem 110 kg. Měl vynikající trh a nadhoz, patřil v těchto disciplínách mezi nejlepší techniky na světě. Pokud by se udělovali v jeho době medaile za jednotlivé disciplíny, vybojoval by na ME v roce 1933 v trhu 2.-4. místo, na MS v roce 1937 2.-3. místo v trhu a na ME v roce 1947 bronz v nadhozu. Patřil mezi nešťastnou generaci, která prodělala 2. Světovou válku. Ztratil zde svá nejlepší léta. Po jejím skončení se dokázal do reprezentace vrátit, ale v letech 1948-1951 naši vzpěrači tentokrát z politických důvodů na ME-MS opět chyběli. V letech 1935 – 1953 startoval ve většině mezistátních utkáních (Rakousko, Německo, Maďarsko, Finsko, Rumunsko, Bulharsko, SSSR). Startoval také v našem historicky prvním mezistátním utkání v roce 1935 ve Vídni.

V době před válkou se ME-MS nekonaly každý rok. I z tohoto důvodu je počet jeho startů na těchto šampionátech nižší. V historii našeho vzpírání drží rekord v počtu titulů. První vybojoval v roce 1934, poslední v roce 1953. Celkem jich získal devatenáct. Chyběl pouze v roce 1945. Tento rok mu přerušil nepřetržitou řadu. Na MS v USA v roce 1947 startoval i v kulturistické části. Na OH v Helsinkách nejenom závodil, ale ve funkci státního trenéra vedl naše národní družstvo. V letech 1941, 1944 a 1948 byl naším nejlepším vzpěračem. Stal se ve vzpírání prvním nositelem čestného titulu Mistra sportu (10.5.1953). V roce 1933 se na ME startovalo pětiboji (trh levou, pravou, tah, trh a nadhoz soupažný). Ostatní soutěže jsou v olympijském trojboji.

Přestože pan Hantych medaili na ME-MS nevybojoval, zaslouží si své místo v Síni slávy za svoji obdivuhodnou kariéru vzpěrače a funkcionáře, ve které dosáhl těžko opakovatelných výsledků."

Záver

Josef HANTYCH bol nespochybniteľne prvý športovcom z Československa, ktorý nastúpil na reálnu medzinárodnú kulturistickú súťaž, navyše súťažil v USA, ktoré sa v priebehu času stali svetovým centrom amatérskeho aj profesionálneho bodybuildingu. Je vysoko pravdepodobné, že práve úspech súťaže 1947 FIH Mr. Universe bol impulzom pre vedenie Medzinárodnej federácie vzpierania k začleneniu aj kulturistiky do svojich štruktúr (nepochybne, Bob HOFFMAN v tomto smere uplatnil svoju silnú funkcionársku pozíciu).

V dobových materiáloch sa spomína, že prvý súťažný deň na 1947 Majstrovstvách sveta vo vzpieraní bol absolútne mimo záujmu divákov a fanúšikov, viac si ich do športovej haly prišlo pozrieť až výkony vzpieračov - ťažkotonážnikov. No kulturistická súťaž 1947 FIH Mr. Universe, kde na pódium nastúpilo 15 kulturistov, mala neočakávane vysokú výrazne väčšiu sledovanosť. A čo sa páčilo divákom, to museli funkcionári akceptovať.

Pohľad do histórie ukáže, že už v roku 1950 sa Medzinárodná federácia vzpierania (pripomeniem, že jej vtedajší akceptovaný názov bol Fédération Haltérophile International) mení na Medzinárodnú federáciu vzpierania a kulturistiky (akceptovaný názov po roku 1950 bol Fédération internationale haltérophile et culturiste, v anglicky hovoriacich krajinách sa časom začalo používať pomenovanie International Weightlifting and Physical Culture Federation). Kulturistka bola súčasťou svetového vzpierania až do roku 1968, kedy na 17. Majstrovstvách sveta vo vzpieraní bola definitívne ukončená spolupráca s kulturistami. Paradoxne, napriek tomu, že kulturistika bola 18 rokov súčasťou vzpierania (najstaršieho Olympijského športu), nikdy sa nestala súčasťou programu Olympijských hier.

A ako Josef HANTYCH obstál na 1947 FIH Mr. Universe? Aké miesto obsadil? V podstate skončil bez umiestnenia, pretože vtedajší spôsob rozhodovania na súťaži 1947 FIH Mr. Universe bol veľmi jednoduchý  - 9 rozhodcov malo dať svoj hlas jednému zo súťažiacich a tak po prvej časti súťaže body/hlasy získali iba piati kulturisti:

  • Steve STANKO ... 3 hlasy
  • John FARBOTNIK a Eric PEDERSEN ... po 2 hlasy
  • George EIFERMAN a Rene LEGER ... po 1 hlase

Až opakované hlasovanie (v prípade nerozhodných výsledkov) určilo konečné poradie. Steve STANKO sa stal víťazom a Josef HANTYCH? Aj keď sa neumiestnil, patrí mu výnimočný primát v československej kulturistike, ktorá v nasledujúcich rokoch, aj vďaka "Víťaznému februáru 1948" upadla do nemilosti. Ale ... to už je iný príbeh. Na záver už iba dodám, že Josef HANTYCH opustil náš svet 28. februára 1997, 16 dní po oslave svojich 86. narodenín.

Zdroje Síň slávy - https://vzpirani.cz/informace-csv
Mr. Universe 1947 - https://starkcenter.org/
Muscle memory - http://www.musclememory.com
Historie Suchdola

Diskusia k článku:

AMIX diskusia