Slovenský a český team na súťaži 2022 IFBB Mr.&Ms. International

Slovenský a český team na súťaži 2022 IFBB Mr.&Ms. International

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Jarná súťažná sezóna sa pomaly ale isto blíži k svojmu záveru a nás čaká počítanie bodov, ktoré súťažiaci zo Slovenska získali na domácej, ale aj medzinárodnej scéne v bodovacej súťaži 2022 AMIX EastLabs Best. Podľa pravidiel, ktoré sú platné pre tento ročník, špeciálnou prémiou 20 bodov sa oceňuje zisk Elite PRO karty priamo na súťaži - bez ohľadu na to, či sa súťažiaci stane/nestane v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch Elite PRO súťažiacim. A o Elite PRO karty sa bojovalo aj na súťaži  2022 IFBB Mr. & Ms. International Santa Susanna, so sprievodnou súťažou 2022 Europe PRO. Ako sa darilo súťažiacim zo Slovenska?

2022 IFBB Mr. & Ms. International Santa Susanna

Organizátor súťaže Jose Ramos avízoval, že po návrate súťaže IFBB Mr. Universe do portfólia IFBB súťaží, hľadá ďalšiu legendárnu súťaž, ktorá v minulosti bola súčasťou IFBB súťažného kalendára. Jeho voľba padla na súťaž Mr. International, ktorá sa pod hlavičkou IFBB uskutočnila po prvýkrát v roku 1966. V nasledujúcich rokoch mala súťaž IFBB Mr. International šampiónov, ktorých doslova pozná celý bodybulding svet. O kom hovorím? O borcoch, akými nesporne boli Frank Zane, Arnold Schwarzenegger, Boyer Coe, Ken Waller, Lou Ferrigno, Mohamed Makkawy, Robby Robinson, Andreas Cahling. Posledná súťaž IFBB Mr. International sa uskutočnila pred 40. rokmi ešte v roku 1981 a rok 2022 znamenal "vzkriesenie" tejto legendárnej súťaže. Výber termínu (jún je spravidla už dovolenkovým mesiacom) ako aj skutočnosť, že v rovnakom čase sa v rámci IFBB konali hneď tri pohárové súťaže (okrem Santa Susanna súťažilo sa aj v Gruzínsku a v Česku) dávala tušiť, že na súťažnom pódiu nebudeme sledovať stovky a stovky športovcov podobne, ako je tomu na IFBB Majstrovstvách Európy alebo IFBB Majstrovstvách sveta (tie sa v posledných dvoch rokoch konali práve v Santa Susanna). Napriek tomu, zastúpenie v poli súťažiacich malo aj Slovensko - tréner Alexander HLOBIK "priviezol" do Santa Susanna nielen hosťa celého podujatia Michala KRIŽÁNKA, ale aj hviezdu amatérskeho bodyfitness Agátu HLAVAČKOVÚ.

"Súťaž 2022 IFBB Mr.&Ms. International Santa Susanna sme zvolili ako náhradu za pôvodne plánovanú súťaž 2022 IFBB DIamond Cup Malta, kam Agáta napokon neodcestovala. Cieľom bolo zopakovať dvakrát po sebe TOP formu (Hlavačková súťažila aj na súťaži 2022 IFBB Mr.&Ms. Universe Prague) a opakovane ukázať, že má predpoklady na to, aby súťažila aj v Elite PRO kategórii.", povedal pre náš portál Hlavačkovej tréner Alexander HLOBIK.

Hlavackova a Hlobik

A zvolili správne! HLAVAČKOVÁ zvíťazila v kategórii bodyfitness a získala v tomto roku po druhýkrát Elite PRO kartu. A pretože vedenie IFBB zjednodušilo postup, podľa ktorého športovci môžu požiadať o štatút Elite PRO športovca, HLAVAČKOVÁ možno už v jeseni nastúpi ako profesionálna bodyfitnesska na prestížnu súťaž 2022 Arnold Classic Europe. Pohľad do výsedkových listín ukáže, že okrem HLAVAČKOVEJ v Santa Susanna už nesúťažil žiaden súťažici zo Slovenska alebo Čiech.

2022 Europe PRO Santa Susanna

Večerná časť prvého súťažného dňa patrila Elite PRO kategóriám v ktorých na súťažné pódium nastúpili seniori (bodybuilding open a bikini) aj masters (bodybuilding a bodyfitness). O úvod sa postaral Elite PRO šampión Michal KRÍŽO Križánek (organizátor pre neho pripravil Achiles oblečenie a myslím, že exhibíciu Krížo zvládol bez zaváhania - záznam nájdete na EastLabs Instagram profile, videoklip zo zákulisia sme ešte pred samotnou exihíciou zverejnili na EastLabs Facebook profile).

Achiles Krížo

Na rozdiel od amatérskych nominácií, v Elite PRO časti súťaže malo zastúpenie nielen Slovensko, ale už aj Česko. Farby Česka hájilo 5 súťažiacich, farby Slovenska 1 reprezentant.

V Elite PRO Bikinifitness kategórii boj o TOP3 miesta sa odohral medzi štvoricou Monika ŠPAČKOVÁ, Renáta SOUČKOVÁ, Jana JEŔÁBKOVÁ a Veronika ZEMANOVÁ, ktoré vo finálovej pätici doplnila víťazka minulorčnej Elite PRO súťaže v rámci IFBB Diamond Cup Malta, Sabrina GRIMA. Pred bránami finále ostalo stáť ďalších 6 Elite PRO bikinifitnessiek. V článku, na stránkach partnerského projektu Bikinifitness.SK, šéfredaktorka Soňa KOLCUNOVÁ (okrem iného) uviedla:

"V minulom roku, keď si titul Ms. Europe PRO preberala legendárna Yana KUZNETSOVA, sa Monika ŠPAČKOVÁ umiestnila šiesta. Aj dnes si dobre spomínam na to, že Monika sa pred súťažou stihla na slnku nepekne spáliť a celkový pobyt na pódiu jej znepríjemňovalo zarezávanie plaviek do spálenej kože, na čo pravdepodobne dodnes nespomína v dobrom. Aj tento rok sa Špačková podelila o zážitok – podarilo sa jej oliať sa len niekoľko chvíľ pred nástupom na pódium a nástrek jej museli zachraňovať doslova v hodine dvanástej. Už minulý rok sme však videli, že Špačková je pripravená byť stredobodom pozornosti – tou najlepšou na pódiu. Prirodzene krásnu tvár a dokonalý look doteraz nepodcenila na žiadnej súťaži a jediné, čo sa jej dalo v Santa Susanne vytknúť, bol chýbajúci široký úsmev. Forma, prezentácia, sebavedomie, charizma, plavky, pózing, makeup aj účes jej totiž vyšli na jednotku s hviezdičkou.

Špačková je dokonalým príkladom systematickej práce. Dokáže sa zlepšovať zo súťaže na súťaž, zbiera si feedback, berie si rady k srdcu a spolu s trénerom ich pretavujú do TOP umiestnení. Bola by som veľmi rada, ak by Špačková súťažila aj na jeseň, predviedla ďalší posun a dokonalou formou zabojovala aj o tituly šampiónky Arnold Classic Europe a Ms. Universe.

Ms. Europe Špačková, víťazka Ms. Universe Prague Součková, víťazka Arnold Classic South Africa Jeřábková a pravidelne v TOP5 sa umiestňujúca Zemanová sú jasným príkladom toho, že Češky ešte nepovedali posledné slovo a v Elite PRO dokážu konkurovať aj svetovým TOP hviezdam."

 

Ďalším súťažiacim z Čiech, od ktorého sa čakal TOP výsledok v Elite PRO časti súťaže, bol Pavel KOUKAL. Pred súťažou som vyslovil názor, že o jeho výsledku rozhodne forma - tá síce bola (aj napriek netradičnému svetlu, ktoré v niekotých chvíľach svietilo takmer kolmo na súťažiacich a množstvu doplnkových farebných svetiel) v jeho prípade lepšia, ako na súťaži 2022 IFBB Mr. Universe PRO Prague, na piate miesto vo finále ho definitívne zrazilo najslabšie hodnotenie voľnej zostavy z 5 členného finále. V jeho kategórii súťažilo 11 Elite PRO bodybuilderov.

 

V kategórii Maters Elite PRO súťažilo v Santa Susanna 5 súťažiacich, medzi ktorými bol aj BROSMAN zo Slovenska. Na prelome rokov 2020/2021, krátko po jeho 2. mieste na amatérskom 2020 IFBB Svetovom šampionáte masters a následnom 6. mieste na súťaži 2020 Fitness Mania Classic (kde v masters bodybuilding kategórii súťažilo 9 borcov a prekonali ho napr. Tatarka, Sitter, aj šampión roku 2020 Dráb) som zachytil prekvapujúcu informáciu z dobre informovaného zdroja, že BROSMAN ukončil športovú súťažnú činnosť.
Následne sa v prvej polovici roku 2021 objavila ďalšia informácia - BROSMAN má Elite PRO kartu. Na základe žiadosti, ktorú na vedenie IFBB poslal priamo TOP funkcionár SAFKST. Podmienky, ktoré stanovilo aktuálne vedenie SAFKST (tzn. Výkonný výbor SAFKST) ešte v januári 2017 a upravilo ich v druhom polroku 2017, o zisku Elite PRO karty pre súťažiacich zo Slovenska sú nasledovné:

SAFKST podmienky získania Elite PRO karty

BROSMAN premiéru v Masters Elite PRO kategórii absolvoval v novembri 2021, na Elite PRO Masters Svetovom šampionáte v Portugalsku - z 9. súťažiacich skončil na 7. mieste, keď ma miesto 6. sa prebojoval Michal MOKOŠ (masters kulturista, ktorý si na sprievodnej súťaži amatérov IFBB Diamond cup Portugal vybojoval prvenstvo, za ktoré získal aj Elite PRO kartu), Čech Jan KUBÍK skončil na 3. mieste. 
Na 2022 Elite PRO Santa Susanna si BROSMAN výsledkovo polepšil (v porovaní s rokom 2021, keď získal 7. miesto z 9. súťažiacich) - z 5. súťažiacich skončil na 3. mieste a získal bronzový cenný kov.

 

Fotografie zo spomínaných súťaží a kategórií sú dostupné v prehľadne členených fotogalériách na stránkach portálu EastLas.SK:

Diskusia k článku:

AMIX diskusia