Classic Physique - čo radí Igor KOPČEK súťažiacim v novej nominácii?

Classic Physique - čo radí Igor KOPČEK súťažiacim v novej nominácii?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Peter TATARKA je historicky prvým Absolútnym Majstrom sveta v nominácii Classic Physique pod hlavičkou organizácie IFBB International, za čo ho Igor KOPČEK navrhol na udelenie čestného titulu Zaslúžilý majster športu.

"Áno, je to pravda", potvrdil pre náš portál Igor KOPČEK. "Tatarka je Absolútnym Majstrom Európy, Absolútnym Majstrom sveta, podľa Zákona o športe (presnejšie podľa § 56), ktorý vstúpil do platnosti rokom 2016, je možné opakovane výnimočné výsledky športovcov oceniť týmto čestným titulom. Som presvedčený, že úspech a aj následné ocenenie Petra môže byť motivujúcim faktorom pre fanúšikov bodybuildingu, kde Classic Physique je jednou z nominácií vhodných pre súťaženie. Aktuálne už aj na Slovensku."

"EastLabs Photo team za posledných 12 rokov nechýbal na žiadnej veľkej súťaži organizovanej pod hlavičkou IFBB International", pokračoval Igor KOPČEK. "Spoločne s Jakubom CSONTOSOM sme boli aj na súťaži 2018 IFBB World Bodybuilding Championships, kde Tatarka dosiahol spomínaný úspech (Csontos ma bez problémov nahradil na poste "šéfa" teamu a spoločne s ďalšími kolegami/fotografmi odvádzajú skvelú prácu - priznávam, v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch chcem sa venovať iným výzvam). Čo by som poradil Classic Physique súťažiacim zo Slovenska? Čo som zaregistroval v rozhovoroch s Pawlom FILLEBORNOM (šéf rozhodcovskej komisie a hlavný rozhodca v IFBB)? Na čo klásť dôraz, ak vašim cieľom je úspech v Classic Physique? Tu je mojich pár postrehov."

Classic Physique - ako vznikla?

Nominácia Classic Physique vznikla v USA aj na základe kritiky, ktorá sa zniesla od fanúšikov (dokonca aj Arnolda) na aktuálne trendy presadzované rozhodcami v tejto časti sveta. Od víťazov hmotnostných kategórií, profesionálov v kategóriách Bodybuilding Open a Bodybuilding 212lbs očakávali iba extrémnu masívnosť a extrémnu pripravenosť, defekty v podobe vypuklého brucha a širokého pásu, bez absolútnej kontroly brušnej steny, gynekomastiu, často rôznymi látkami deformované svaly, alebo evidentné abscesy boli prehliadané.

Nominácia Classic Physique bola "otvorená" na prelome rokov 2015/2016 pre súťažiacich v tejto časti sveta ako "klon" nominácie Classic Bodybuilding - tá do portfólia súťaží IFBB International bola zaradená už v roku 2005.  Hlavný rozdiel? Popísal som ich už v samostatnom článku, vašu pozornosť sústredím na tri momenty:

  • hmotnostný limit ... vyšší, ako v prípade Classic Bodybuilding
  • plavky ... strihovo iné, ako v prípade Classic Bodybuilding
  • povinné postoje ... v dvoch prípadoch rozdielne ako tie, ktoré poznáte z Classic Bodybuilding

Classic Physique - na čo sa sústrediť, ak chcete uspieť?

  • telo bez defektov ... dosiahnuť úspech v nominácii Classic Physique si vyžaduje súhru viacerých faktorov. Patrí medzi ne aj telo bez defektov - nehovorím len o gynekomastii, vypuklom bruchu, olejom zdeformovaných svaloch, ale aj kvalite pokožky, jej úprave atď. Samozrejme, teória je teória  a prax je prax - pripomeniem 2018 Arnold Classic Europe, kde jeden z medailistov mal zjavnú gynekomastiu, negatívna reakcia fanúšikov bodybuildingu však bola tak zreteľná, že nepredpokladám, žeby rozhodcovia v roku 2019 urobili rovnakú chybu
  • proporčnosť ... Classic Physique je kategória, ktorá sa hlási k proporčnosti bodybuilderov z 50., 60. a 70. rokov, kde oceňovaní boli borci s výrazným pomerom medzi šírkou pliec a útlym pásom, s dostatočnou, rovnomernou muskulatúrnosťou, podporenou estetickými tvarmi svalov. Tie sú zvýraznené aj dĺžkou jednotlivých segmentov tela. Myslím, že okrem Petra TATARKU vzorom pre Classic Physique na Slovensku mohol byť Roman VAVREČAN, ktorého proporcie oslovli mnohých fanúšikov bodybuildingu. Aktuálne však Roman dokázal na svoju postavu nabrať až 110kg kvalitnej svalovej hmoty a jeho súženie aj medzi Elite PRO Classic Physique súťažiacimi je preto nereálne (strácať ťažko získanú svalovú hmotu, aby dosiahol predpísaný hmotnostný limit, nie je cesta správnym smerom) - ak bude súťažiť, tak v Open kategórii. Ku komu by mali aktuálni/potencionálni classic physique súťažiaci z IFBB International "zhliadať", okrem Petra TATARKU (a Romanovi Vavrečanovi vo "fazóne" spred 2-3 rokov)? Ich vzorom by mohol byť napríklad strieborný z 2019 Arnold Classic Africa Oliver KREMERS.


  • pripravenosť ... ďalším faktorom úspechu v nominácii Classic Physique je pripravenosť tzn. forma. Šírka a strih plaviek (sú to čierne boxerky, nie úzke plavky) jednoducho nedáva vyniknúť prepracovanosti sedacieho svalu, ale stehien, hrudníka, paží, chrbta, brucha. Na to netreba zabúdať - to sú svalové skupiny, ktoré sa snažte "spracovať" do súťažnej podoby. Na súťažnom pódiu musíte v deň súťaže nastupovať s minimálnym množstvom podkožného tuku, s hlbokými, vydefinovanými svalmi, ktoré sú nielen dostatočne masívne (tak, ako to umožňuje pravidlami stanovený hmotnostný limit), ale aj zvýraznené jemnými prúžkami (pozor, radšej bez výrazných kŕčových žíl) ako dôkazom - tento Classic Physique súťažiaci sa v príprave naozaj snažil! Aj preto prípravu začínajte v dostatočnom predstihu pred súťažou, hmotnostný limit si priebežne kontrolujte - naháňanie sa za "súťažnou váhou" pár dní pred súťažou je stresujúcim faktorom. Ideál? Aby ste neboli v zbytočnom strese, 12 a viac týždňová príprava by mohla byť cestou správnym smerom.
  • elegantnosť ... elegantnosť je dôležitým faktorom úspechu v Classic Physique. Hovorím o elegantnosti súvisiacej nielen s proporčnosťou, ale aj pri predvádzaní jednotlivých postojov. Dokonalé zvládnutie každého postoja musí ísť ruka v ruke s pohybovou kultúrou - predvádzanie postojov musí byť zvládnuté s ľahkosťou a sebaistotou.
  • klasické postoje ... na rozhodcovskom meetingu krátko pre 2018 IFBB Svetovým šampionátom v kulturistike mužov, kde Peter TATARKA uspel, Filleborn niekoľkokrát zdôraznil nevhodnosť postoja "most muscular". Rada? Ak zvládnete postoje, ktoré sa spájajú s Arnoldom, s borcami ako Zane, či Reeves, oslovíte väčšinu členov rozhodcovského zboru. Viem o čom hovorím - spomínaný Vavrečan pred rokmi na súťaži Olympia Amateur v Španielsku využíval práve klasické Arnoldove pózy a rozhodcov dokonale ohúril.
  • vákuum ... Filleborn na každom rozhodcovskom meetingu zdôrazňuje, že tento postoj je rohodujúcim faktorom úspechu/neúspechu v nominácii Classic Physique zo všetkých povinných postojov - nacvičte si ho! Spomínaný Oliver Kremers vákuum nacvičuje denno denne. A snaží sa ho "zaradiť" takmer do každého postoja - aby bolo jasné, že ho zvládne bez najmenšieho zaváhania.
  • voľná zostava ... Classic Physique je odkazom na 50., 60. a 70. roky tzn. rozhodcov si získate, ak vo voľnej zostave použijete pomalší hudobný podklad, do ktorého sa "trafiť" pri pózovaní je výrazne jednoduchšie, ako pri aktuálne moderných hudobných štýloch. 30 až 60 sekúnd nie je veľa, za túto dobu ste schopní v tempe, ktoré dá vyniknúť vašim prednostiam, rozhodcom ukázať cca 10-15 statických postojov. Zabudnite na chodenie po pódiu z jednej strany na druhú, kývanie rukami do obecenstva, aby vám zatlieskalo (iba tým zbytočne strácate čas - ak divákov oslovíte tým, čo predvediete na pódiu, potlesk príde sám). Nič nepokazíte, ak budete stáť v centre pódia (kde každý veci znalý organizátor nastaví to najlepšie svetlo) a odpózujete voľnú zostavu skombinovanú so statickými postojmi v stoji (spredu, zboku, zozadu) a v kľaku (resp. v dolnej polohe). Pozor - nezabudnite si nacvičiť prechody medzi postojmi, tie zvýraznia spomínanú elegantnosť. Široký úsmev na tvári (bez známok extrémneho úsilia) doplnený priamym pohľadom do očí rozhodcov dobrý dojem ešte zvýrazní. Pozor - pri pózovaní (aj free pozingu) zbytočne nechoďte blízko k okraju pódia, spravidla je tam najhoršie svetlo a vaše tréningom a diétou ťažko skúšané svalstvo bude v " totálnej tme" tzn. pre rozhodcov neviditeľné.

Classic Physique Juniori – maximálne prípustná súťažná hmotnosť

  • do 171cm ... výška – 100 + 3kg
  • od 171,1cm do 175cm ... výška – 100 + 4kg
  • od 175,1cm do 180cm ... výška – 100 + 6kg
  • od 180,1cm do 188cm ... výška – 100 + 7kg
  • od 188,1cm do 196cm ... výška – 100 + 8kg
  • nad 196cm ... výška – 100 + 9kg
  • Príklad: 174,5cm ... 74,5kg + 4kg = 78,5kg ... maximálna súťažná hmotnosť, ktorú môže súťažiaci mať pri prezentácii, je 78,5kg

Classic Physique Muži – maximálne prípustná súťažná hmotnosť

  • do 168cm ... výška – 100 + 4kg
  • od 168,1cm do 171cm ... výška – 100 + 6kg
  • od 171,1cm do 175cm ... výška – 100 + 8kg
  • od 175,1cm do 180cm ... výška – 100 + 11kg
  • od 180,1cm do 188cm ... výška – 100 + 13kg
  • od 188,1cm do 196cm ... výška – 100 + 15kg
  • nad 196cm ... výška – 100 + 15kg
  • Príklad: 174,5cm ... 74,5kg + 8kg = 82,5kg ... maximálna súťažná hmotnosť, ktorú môže súťažiaci mať pri prezentácii, je 82,5kg

Diskusia k článku:

AMIX diskusia