Michal KRIŽÁNEK - štát ma nepodporuje vôbec a myslím, že je to hanba

Michal KRIŽÁNEK - štát ma nepodporuje vôbec a myslím, že je to hanba

Michal KRIŽÁNEK intrview pre SME
Sportnet.SME.sk - p. Vladimír BILOHUŠČIN: momentálne najúspešnejšieho slovenského kulturistu Michala Križánka čaká už budúci mesiac ďalšia výzva, keď sa predstaví na Siberian Power Show, kde bude najväčším favoritom na víťazstvo. V rozhovore sa taktiež dočítate:
  • kto bol jeho vzor v mladosti
  • na akej pozícii by sa videl na podujatí Mr. Olympia
  • kto bude jeho najväčším súperom na Siberian Power Show
  • čo si myslí o pomeroch v SAKFST

Kedy ste začali s posilňovaním a čo vás k tomu viedlo?
S posilňovaním som začal asi v pätnástich rokoch. Mal som starších kamarátov, ktorí si zriadili posilňovňu, tak sme začali cvičiť spolu. A jasné, ako každý mladý chalan som sa chcel páčiť dievčatám, tak už na strednej škole som sa s nažil nejako vyzerať.

Máli ste nejaké vzory v kulturistike?
V minulosti to bol napríklad Denis Wolf a táto stará éra ako sú Ronnie Coleman, Jay Cutler a tí najlepší borci.

Kedy ste začali pozorovať, že máte predispozície na súťažnú kulturistiku?
Boli to kamaráti, ktorí mi povedali, že by som to mohol skúsiť, ale Michal KRIŽÁNEK Arnold Classicto som mal už okolo 20 rokov. Skôr som mal ale predispozície na veľké ruky, hlavne bicepsy, ostatné trocha zaostávalo. Až o 7 rokov som sa rozhodol, že to vyskúšam. Našiel som si trénera Alexandra Hlobíka, dali sme to nejako dokopy a pokračujeme doteraz.

Ako hodnotíte vašu spoluprácu s trénerom Hlobíkom?
Hodnotím ju veľmi kladne. Je to skôr taký kamarátsky vzťah, lebo ako hovorím, sme spolu už od začiatku. V podstate všetko rieši za mňa, či už sú to nákupy leteniek, vybavovanie hotelov, veci okolo súťaží, čiže stará sa o mňa. Ja mám teda na starosti iba jesť, cvičiť a spať.

Vy máte za sebou za tak krátky čas množstvo úspechov. Ktoré radíte na tie najvyššie priečky?
Za najväčší úspech by som považoval moje 4 výhry na Arnold Classic, to je asi top a taktiež som dvojnásobný majster sveta v organizácii Elite Pro.

Ktorú zo štyroch výhier na prestížnom Arnold Classic bola najviac vydretá?
Tak najviac som sa tešil z tej prvej, keď si ma sám Arnold Schwarzenegger natáčal pri voľnej zostave. Stretol som sa s ním ešte asi na ďalších dvoch súťažiach, ale tá jednotka bola taká, že som to ani nečakal.

Aj keď ste už medzi profesionálmi, určite ste si všimli vážne podozrenia z nezákonného obohacovania sa vrcholových členov Slovenskej asociácií fitnes, kulturistiky a silového trojboja. Ako túto situáciu vnímate?
odpoveď Križánek
Poznámka z 25.3.2021: otázka a odpoveď Michala KRIŽÁNKA na túto otázku bola z pôvodného článku, na ktorý odkazujeme, odstránená.

PLNÉ ZNENIE ČLÁNKU nájdete na stránke Sportnet.SME.sk

***

Poznámka Igor KOPČEK: národné športové zväzy sú financované na základe vzorca, v ktorom je aj jeden parameter označovaný ako ZNALOSŤ resp. POPULARITA športu. Je nepochybné, že v rozmedzí rokov 2017 až 2020 meno Michal KRIŽÁNEK a jeho výsledky najväčšou mierou prispeli k tomu, že Slovensko počulo o kulturistike v tom pozitívnom slova zmysle. Napriek tomu, že Michal KRIŽÁNEK zvíťazil 4x na prestížnej súťaži Arnold Classic a má na svojom konte 2x titul Elite PRO World Champion, aktuálne vedenie SAFKST (so státisicovým príjmom od štátu a desiatkami tisíc € na tzv. vnútormom účte) nenašlo ani 50€ na zakúpenie trofeje, ktorou by ho ocenilo na tradičnom vyhlasovaní najúspešnejších športovcov. Ako hosťa. Aspoň raz.

Áno, Michal nie je členom SAFKST, ale svojimi výkonnmi "nadháňa financie" aj na bankový účet SAFKST. Kedy si to všimnú aj TOP funkcionári SAFKST? Podpora sa nedáva najavo spoločnou fotografiou po úspešnom výsledku na súťaži, potľapkávaním po pleciach a rečami, že chlapík je ten Križánek ...

Michal KRIŽÁNEK

Zdroje Sportnet.SME.sk - p. Vladimír BILOHUŠČIN

Diskusia k článku:

AMIX diskusia