Palovič opäť potvrdil, že v classic je svetovou extratriedou

Palovič opäť potvrdil, že v classic je svetovou extratriedou

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Tesne pred Európskym šampionátom som bol u Palovičovcov, aby som Borisovi osobne odovzdal trofej pre víťaza bodovacej súťaže 2021 AMIX EastLabs Best. Vďaka tomu som mal možnosť vidieť v predstihu pokrok, ktorý sa mu podarilo dosiahnuť od úspešných 2021 IFBB Majstrovstiev sveta.
Boris PALOVIČ

Sám Boris priznal, že napriek mimoriadne komplikovanej príprave, má o 5kg, viac ako zvyčajne a tak bude musieť prehodnotiť, v akých nomináciách bude napokon súťažiť na blížiacom sa Európskom šampionáte, kde po prvýkrát nastúpi ako reprezentant Čiech. O tom, že namiesto plánovaných štyroch z toho boli "iba" tri kategórie napokon rozhodlo predsúťažné váženie - Boris splnil tesne váhový limit do nominácií classic physique a classic bodybuilding, ako bonus sa zapísal aj do kategórie masters bodybuilding do 90kg.

Ako mi vysvetlil, súťažné vystúpenie v "deväťdesiatke" bolo pre neho skôr testom, ako snahou reálne bojovať o titul Európskeho šampióna a ako ukázal priebeh súťaže, bol to krok správnym smerom. V piatok totiž Palovič nastúpil na súťažné pódium (ktoré v Santa Susanna už tradične nie je dopoludnia osvetlené iba ostrým a tvrdým svetlom, ale kombináciou denného a umelého svetla) s veľmi tmavou farbou a nejaký čas, v priebehu semifinále, som aj pochyboval o tom, či ustojí boj o 3. miesto. Slabé svetlo a tmavá farba totiž dokonale dokážu zakryť detaily, vypracovanosť a svalovú hĺbku a aj výsledkové listiny potvrdia, že semifinálový boj o bronz bol bodovo veľmi tesný.

Boris PALOVIČ

V nedeľu na súťažné pódium nastúpil Palovič zdravo sebavedomý, s lepšou farbou, myslím, že aj lepšou formou a pustil sa do boja. Nielen s Radovanom BEŽOM, ktorý bol najväčším prekvaením výberu Slovenska na 2022 Európskom šampionáte, ale aj súpermi z ďalších krajín Európy. Výsledkové listiny hovoria jasnou rečou - Palovič jasne dominoval masters nominácii Classic Bodybuilding, v Classic Physique najväčšiu prekážku (Alberta MUFTIRELA z Rumunska) porazil v kategórii a boj o druhý titul Overal Champion sa tak stal jednozančnou záležitosťou. Čo získal Palovič pre reprezentáciu Čiech?

  • OVERALL CHAMPION ... Masters Classic Physique
  • 1. miesto ... Masters Classic Physique 40-44y
  • OVERALL CHAMPION ... Masters Classic Bodybuilding
  • 1. miesto ... Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • 3. miesto ... Masters Bodybuilding 40-44y, 90kg

Boris PALOVIČ

Krátko po súťaži, po zisku Borisovho posledného cenného kovu na 2022 IFBB/EBFF Majstrovstvách Európy, som vyhľadal Palovičovcov, aby som obom gratuloval (lebo úspech jedného z manželov, je samozrejme aj úspechom toho druhého) k neočakávane dobrým výsledkom. Na Borisovi, rovnako ako na Mariana, bola radosť z úspechu jasne čitateľná, rovnako ako na TOP funkcionároch Českého svazu kulturistiky a fitness - tí podali Palovičovcom (ale aj ďalším bývalým reprezentantom Slovenska) pomocnú ruku nielen v roku 2021, ale aj v predchádzajúcich rokoch. Čo nám Mariana aj Boris povedali pre portál EastLabs.SK?

Boris PALOVIČ: po súťaži Mister Universe v Paraguaji, ktorú sme absolvovali v decembri minulého roku, som mal jasne stanovený plán - mesiac úplný oddych od tréningu, suplementácie aj stravovacieho režimu. Chcel som si naplno užiť sviatky so všetkým, čo k tomu patrí a od Nového roku začať offseason. Koncom decembra však Mariana prišla s návrhom, aby sme sa začali pripravovať na jar a šli bojovať do Prahy o cenné kovy, na súťaž IFBB Mr. Universe Europe. Pôvodne som bol proti, chcel som celý rok venovať príprave na Majstrovstvá sveta a bol som rozhodnutý, že v roku 2022 inú súťaž ani neabsolvujem. Ale ako sa hovorí, stačí dať chrobáka do hlavy a všetky plány sa môžu zmeniť.

Mr Universe
Obdobie hojnosti a odpočinku mi už začínalo liezť na mozog, jedlo mi vôbec nebralo, motivácia cvičiť spadla na totálne dno a uvedomil som si, že ani jeden deň mi neprináša moment, na ktorý by som sa tešil. Nebavilo ma doslova nič. Netrvalo dlho a súhlasil som - ideme do toho.

Po novom roku som okamžite odštartoval prípravu a stanovil som si ďalšie ciele. Jedným z nich bolo vybojovať zlato na Majstrovstvách Európy. Tentokrát pre Českú republiku. A bol som rozhodnutý pre to urobiť maximum. Ale ... na konci tretieho týždňa prípravy mi priviezli nový stroj do nášho domáceho gymu a pri jeho vykladaní som sa pošmykol na snehu tak nešťastne, že mi paleta takmer zlomila členok. Bolesti nohy ma nejaký čas limitovali v tréningu.

Po piatich týždňoch diéty som začal nečakane pociťovať prudké bolesti v ramene a magnetická rezonancia potvrdila tendinózu šlachy. Lekár mi doporučil pol roka vôbec necvičiť hornú časť tela a plánované súťaže zrušiť. Úplne ma to psychicky odrovnalo, ale pozbieral som sa a napriek odporúčaniam lekárov, rozhodol som sa pokračovať ďalej. Hornú časť tela som zaťažoval veľmi opatrne a ľahko, sústredil som sa na dolnú polovicu tela.

Tréning nôh som sa snažil cvičiť tak ťažko ako to len šlo, bohužiaľ, aj toto sa mi skoro stalo osudným. V ôsmom týždni prípravy som si bolestivo natiahol ľavý sedací sval a ísť na záchod, alebo vystúpiť z auta bol pre mňa takmer neriešiteľný problém. Vyzeralo to tak, že celá príprava je totálne v ťahu. Pripadal som si ako invalid - spodok nepoužiteľný, vrch nepoužiteľný. Čo teraz? Pokračovať!

V tom čase som už bol v príprave sám, pretože Mariana musela nakoniec ísť na operáciu kŕčových žíl na nohách a jar odpískať. O to to bolo ťažšie, nakoľko som zvyknutý, že sa v príprave vzájomne ťaháme. Myslel som, že bude zázrak ak to vôbec dokončím a nad zlatom z Majstrovstiev Európy som už nehovoril. Jediné, čo ma hnalo dopredu bolo to, že som už mal pol cesty za sebou a nevedel som sa zmieriť s tým, že by to bolo celé k ničomu.

Na súťaži v Starej Ľubovni prišiel impulz, ktorý ma nakopol. O čom hovorím? O vystúpení Radovana Beža. Keď som videl, čo ukázal na pódiu, pritvrdil som v diéte, jedol som len tresku s cuketou a trénoval som trikrát denne. Ale s rozumom, poctivý intenzívny tréning v rámci možností, ktoré moje telo akceptovalo. Vôbec netuším ako je to možné, ale v závere prípravy som zistil, že napriek všetkým komplikáciám a totálne tvrdej diéte, som krátko pred odchodom do Španielska mal takmer 5kg viac hmoty, ako zvyčajne. Dôvod k optimizmu? Ako sa to vezme.

Už v minulých rokoch bolo dosahovanie váhového limitu pre klasickú kulturistiky pre mňa desivou úlohou a teraz som vedel, že zrážanie váhy bude ešte väčšie peklo. A plán dostať sa do kategórie Games Classic Bodybuilding som definitívne pochoval. Noc pred registráciou som strávil v horúcej vani, nespal som ani minútu. Rozhodol som sa zrážať váhu postupne, hodinu po hodine až do registrácie, doslova po gramoch, takže to pre telo nebolo tak drastické a hoci to nemalo konca, trpel som oveľa menej, než obvykle.

Po registrácii som to začal okamžite plniť a usiloval som sa o to, aby som bol do nedele čo „najväčší“. Do piatku, kedy som mal svoj prvý štart (poznámka - v kategórii masters váhová kulturistika do 90kg), sa mi podarilo navýšiť hmotnosť o takmer 6kg, s formou som však úplne spokojný nebol. Navyše sme to prestrelili s farbou, bol som príliš tmavý takže moje vystúpenie v piatok nakoniec síce stačilo na zisk bronzu, ale inak to za veľa nestálo.

S trénerom Pírym som to okamžite prebral a dohodli sme nový plán. Namiesto toho, aby som to ešte viac zväčšoval, príjem sacharidov som znížili, hmotnosť sa už iba udržiavala, ale pracoval som na forme. V nedeľu ráno som sa postavil na váhu, tá mi ukázala rovnaké číslo, ako v piatok ráno, forma však excelentne vygradovala. Už len zostávalo neprehnať to s farbou.

Urobili sme ešte jednu zmenu. Na doporučenie trénera a Mariany som v nedeľu použil novú zostavu, ktorú ešte nemám tak precízne zvládnutú, ako tú pôvodnú. Musím priznať, výsledky, ktoré som v nedeľu dosiahol, boli pre mňa obrovským prekvapením. Nemohol som tomu najskôr uveriť.



Hlavou mi prešla celá tá cesta od začiatku roka, všetky problémy, ktoré som musel prekonať a bol som strašne šťastný, že to celé malo dobrý koniec. Nešlo len o výsledok, ale aj o to, že som konečne po rokoch ukázal viditeľný progres, čo mi veľa ľudí prišlo v backstagi povedať.

Najväčšou poctou boli pre mňa slová prezidenta Macedónskej federácie kulturistiky a fitness p. Gjorovského, ktorý mi povedal: "Veľmi si ma prekvapil! Nikdy doteraz som ťa nevidel lepšieho - si obrovský, tvrdý, pôsobil si uvoľnenejším dojmom ako kedykoľvek v minulosti.“ Tie slová zneli ako rajská hudba, veľmi dobre mi to padlo, bol som šťastný. Ďakujem všetkým za podporu - trénerovi Pírymu a svojej manželke Mariane. Bez vás by som to určite nedokázal!

Mariana PALOVIČOVÁ: po ukončení jesennej sezóny sme boli s Borisom rozhodnutí dať si pauzu. Oddýchnuť si. No ja som bola po svojom víťazstve v Paraquaji pri chuti a doslova som Borisa prehovárala aby sme pokračovali a pripravili sa na súťaž Mr. Universe Europe Prague. Medzitým sa mi však zhoršili problémy s kŕčovými žilami, ktoré ma prinútili prípravu zastaviť a absolvovať ich operáciu. Takže som na tri mesiace bola odstavení od tréningov. Boris sa rozhodol pokračovať a vytýčil si prvý cieľ - nastúpiť na súťažné pódium Európskeho šampionátu v Santa Susanne 2022. Môj názor? To čo v roku 2021 dokázal sa v roku 2022 nezopakuje, akurát môže byť horší a neúspech mu prinesie sklamanie. On sa ale nevzdával! Aj zdravotným komplikáciám pokračoval ďalej v tréningu, trojfázovo dennodenne makal na forme s cieľom absolvovať Majstrovstvá Európy so vztýčenou hlavou.

Keďže sme už štartovali pod Českou vlajkou, mohli sme odcestovať do dejiska šampionátu v dostatočnom predstihu a boli sme tam medzi prvými. Bolo dobré rozhodnutie, lebo váhu zrážať začal až tam. Registrácia ako vždy v podaní môjho muža „jednoznačne prvý“ sa mu tiež podarila, takže všetko bolo absolútne perfektne načasované.

Prvá kategória váhovka bola už v piatok. Mali sme novú farbu od Vladka Pečeňu, natrela som ho ako vždy len som si neuvedomila, že tam je prirodzené svetlo a bol o dosť tmavší od ostatných súťažiacich, čo bolo v tomto prípade v jeho neprospech. Skončil na treťom mieste, čo som si prikladala za vinu aj ja. No po rozhovore s trénerom Jožkom Pírym, Vladkom Pečenom a aj Igorom Kopčekom som vedela, že to budeme musieť natrieť light, aby bolo vidieť viac detailov.
Boris PALOVIČ
A nedeľa bola o niečom inom. Aj forma bola lepšia, aj farba bola svetlejšie, ale priznám sa - ráno sme vstupovali do haly s veľkým rešpektom pred každým zo súperov. S výsledkom som nad mieru spokojná, chvalabohu sa Borisovi podarilo obhájiť titul Majstra Európy a nielen to - musela som Borisovi priznať, že sa úspech, ktorý dosiahol v roku 2021, dá zopakovať! Nesmierne sa tešíme z víťazstva, spolu s naším trénerom Jožkom Pírym a celou našou rodinou. Stálo to za všetky tie prekážky, lebo to, čo sme znovu zažili, patrí k najkrajším súťažným momentom v našej súťažnej kariére.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia