Wellnessfitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Wellnessfitnessky na 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

https://app.call.me/register/

So vzrastajúcou popularitou kategórie Wellness Fitness, narástol tento rok i počet výškových kategoórií - z predošlých 2 v roku 2018 a začínajúcej 1 spoločnej kategórie OPEN v roku 2017 sa na 2019 IFBB World Fitness Championships napokon súťažilo už v štyroch kategóriach:
  • Wellness Fitness do 158 cm ... 9 súťažiacich
  • Wellness Fitness do 163 cm ... 7 súťažiacich
  • Wellness Fitness do 168 cm ... 9 súťažiacich
  • Wellness Fitness nad 168 cm ... 8 súťažiacich

Na Svetovom šampionáte v Bratislave som pôsobila nielen ako členka EastLabs Teamu (mojou úlohou bolo pozorne sledovať nielen nomináciu Wellness Fitness, ale aj Bodyfitness), ale priamo som "dozerala" na Chorvátsku absolútnu Svetovú šampiónku z juniorského wellnessfitness Laru Santini.

Eva KVASNIČKOVÁ

Vrámci kategórie Wellness Fitness do 163 cm malo Slovensko dve pretekárky, z ktorých Michaela NEMCOVÁ skončila na úžasnom 2. mieste, Petre JAŠKOVEJ rozhodcovia nadelili predposledné, 6. mieste. Kategóriu suverénne vyhrala poľská wellness superstar Nikoletta SULARZ, ktorá objemami, kvalitou a celkovým dojmom bola o level inde, než zvyšok súťažného poľa.
Nikoletta SULARZ
Michaela NEMCOVÁ pódiu dominovala veľmi atraktívnym vzhľadom, krásnou a elegantnou prezentáciou, ktorej niet čo vytknúť. Jej forma zodpovedala oficiálnym kritériam pre wellness (tj. súťažiace by mali byť "mäkšie", ako v nominácii bodyfitness) a na pódiu doslova svietila (v tom najlepšom zmysle). V prípade, že v budúcnosti dokáže okrem zvyšku tela spevniť aj zadok, nevidím dôvod prečo by nemohla vyhrávať aj tie najvyššie (tj. zlaté) priečky vrámci kategórie na medzinárodnej úrovni. Prechod z bodyfitness bol určite tou najlepšou voľbou, na Mišku bol nádherný pohľad - dala by som ju ako jeden zo vzorov začínajúcim wellnesskám (viz záver tohoto článku). Pózovanie, pútavý I-walk, ženskosť, dokonalý makeup (korý na tak prítažlivej tvári ešte viac vynikne), vlasy a celkový package boli v jej prípade veľmi dobre zvládnuté. Michaela a jej umiestnenie je tiež dôkazom, že vo wellness fitness sa (rovnako ako v bikini fitness) dáva pri bodovom hodnotení extrémny dôraz na krásu a eleganciu pretekárky. Teším sa veľmi na Miškin progres a za celý EastLabs Team jej gratulujem!
Michaela NEMCOVA
Do boja o OVERALL víťazstvo nastúpili dve poľské pretárky (víťazka najnižšej kategórie Dagmara Dominiczak, vyššie spomínana Nikoletta Sularz), španielska Maria Gongora a absulútna víťazka juniorských MS v Budapešti - chorvátska Lara Santini.

Vrámci tohoto súboju sa naše názory s Igorom Kopčekom podstatne rozišli, kedže Igor tipoval víťazstvo formou "najtvrdšej" Poľky Sularz (pozn. vrámci oficiálnych IFBB pravidiel pre túto kategóriu - NIE JE suchá odvodnená bodyfitness forma u wellness pretekáriek žiadaná, práve naopak) a ja som mu oponovala s názorom, že vyhrať by mala komplexnosť, proporčnosť a krása pretekárky.
Lara SANTINI
Lara SANTINI, podobne ako na všetkých svojich doterajších súťažiach, prevalcovala aj tu konkurenciu s dokonalým tzv. perfektným skóre (o „perfect score“ hovoríme v prípade že všetci porotcovia dajú víťaza na prvé miesto). Pre každého rozhodcu teda bol práve jej vzhľad stelesnením, ako má táto kategória vyzerať. Lara má za sebou dlhé roky športu (gymnastika, atletika, tanec) a po prvých začiatkoch v bodyfitness (kedy som pri nej ešte nestála) sa rozhodla (aj mojim „zavinením“) pre zmenu na wellness. Od tohto momentu je zatiaľ neporaziteľná a z každej jednej súťaže si od rozhodcov odnáša perfect score. Je tak druhou absolútnou majsterkou sveta, ktorá do wellness prišla práve z bodyfitness (v roku 2017 to bola kosovská Getta Beqa ex bodyfitness, v roku 2018 brazílsko-talianska Lexy Oliver do wellnessfitness prestúpila z bikinifitness). Jej look by teda mohol ukončiť rôzne fámy že wellnessfitnessky sú len "väčšie bikini“. Pripomeniem, že Lara Santini má výrazne viac svalov (vo všetkých partiách) než novopečená absolútna majsterka sveta v bodyfitness Senni Nieminen.
Lara SANTINI
Kto ma okrem striebornej Michaely a absolútnej víťazky Santini ešte zaujal?

  • Španielka Maria Gongora ... víťazka kategórie do 168cm, šampiónka z Arnold Classic porazila už druhý krát po sebe vítazku Elite Rankingu Gennaro formou, komplexnosťou i pózingom.
  • Talianka Micaela Gennaro ... víťazka Elite Ranking-u (bola, ak sa nemýlim, na takmer všetkých Diamondoch), najlepšie kvadricepsy naprieč celým amatérskym wellness poľom a výborna forma. Svoju kategóriu nevyhrala pravdepodobne kvôli nekompletnosti (slabšie brucho a zadok), účes (masívný konský cop uhladený dohora) vhodný skôr do women´s physique a fatálne zlým bočným póza
  • Ukrajinka Olga Kulinych ... minuloročná viťazka svojej kategórie na MS, skončila tento rok na treťom mieste pričom aj bronz vnímam ako veľký úspech (zotrvačnosť unavených rozhodcov?), vzhľadom na to v akej (nedostatočnej) forme sa prezentovala. Počas Larinej prípravy sme sa „báli“ najviac práve Olgy (kedže Bratislavská súťaž pre ňu bola obhajobou resp. stratou titulu), naše očakávania resp. obavy však nenaplnila. Kuliynich je pre mňa stelesnením wellnessky, ktorá vyhrá (v prípade dobrej formy) vtedy, keď slangovo povedané „v kategorií nikto nie je“. Je pekná, prezentácia príjemná napohľad a ničím neurazí. Stačí však aby na pódium prišla akákoľvek „bomba“ (z amatériek vyberiem napr. Sularz, Gongora, Gennaro, o absolútnej víťazke Lare ani nehovorím) a vítazstvo je pasé.
  • Anne-Cathrine Westby ... bronzová medailistka z kategórie Michaely Nemcovej, ma zaujala hlavne v zadnej póze (jeden z najguľatejších zadkov tohtoročného wellnessu), ale upútala určite aj spredu (bezchybná úprava vlasov, dokonalý styling) a komplexnosťou. Celkovo však menej osvalená než víťazka Sularz a strieborná Nemcová.

Aká je ideálna wellnessfitnesska?

Odpoviem (za seba) teda na aj na túto otázku. Zúžim ju však na amatérsku scénu. Preferencie rozhodcov jasne naznačujú, že vo wellness chcú vidieť:

  • PROPORČNOSŤ ... tj. ak nemáte úzky pás, prípadne ak máte problém s "urobením" svalov nôh a zadku, wellness nie je pre vás dobrou voľbou
  • SVALY ... tj. byť väčšia bikina na dobré umiestnenie na dôležitej súťaži nestačí, úspešné wellnessky tohoto šampionátu mali všetko - výrazne osvalené nohy, guľaté ramená, viditeľné brušné svalstvo, masívne osvalený zadok a trup v tvare V
  • KRÁSU ... strhanosť (častejšie viditeľná v bodyfitness), prípadne zanedbaný styling a zle zvolený make-up/ úprava vlasov, vám vo wellness víťazstvo neprinesie
  • KOMPLEXNOSŤ ... mýty, že wellnesska nemá mať vršok sú minulosťou, viz hore osvalené Santini, Nemcová
  • PRIMERANÚ FORMU ... bez prítomnosti viditeľného tuku, avšak žiadúca nie je ani viditeľná separácia, suchosť a žilnatosť, tj. v bodyfitness často skloňované a obávané "zavodnenie" tu na škodu nie je - wellnesska by predsúťažné odvodňovanie mala zvážiť, ak pre nič iné tak pre väčšinou fatálne nasledky na pevnosť zadku
Kým sa teda vrámci amatérskeho wellness fitness z tohto šampionátu inšpirovať? Ak by sa v Bratislave súťažilo v Open kategórii, moje poradie by bolo nasledovné -  Lara Santini, Nikoletta Sularz, Maria Gongora, Michaela Gennaro, Michaela Nemcová, A. C.Westby. Práve tieto dievčatá by mali byť išpiráciou pre zvyšok "wellnessfitness amatérskeho sveta".

POZNÁMKA: projekt Bikinifitness Camp, ktorý začne písať 4 rok svojej existencie, je určený pre bikini aj wellness fitnesska

Diskusia k článku:

AMIX diskusia