Report - aké boli 2019 IFBB Majstrovstvá sveta vekovej kategórie masters?

Report - aké boli 2019 IFBB Majstrovstvá sveta vekovej kategórie masters?

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

2019 IFBB World Master Championships v letovisku Tarragona (kde sa začiatkom októbra uskutočnil IFBB Svetový pohár a súčasne aj Elite PRO World Championships) bol definitívne poslednou súťažou, na ktorú Slovensko vyslalo početný reprezentačný výber. Príležitosť zmerať si svoju výkonnosť so svetovou špičkou vo vekových kategóriách nad 35 rokov (ženy) a nad 40 rokov (muži) napokon využilo 10 atlétov zo Slovenska, ktorých nesprevádzal nikto z našich medzinárodných rozhodcov. Aké výsledky napokon dosiahli?
  • Lívia VYSOCKÁ (Bikinifitness 35-39y, do 164cm) ... nepostúpila do semifinále, 16 súťažiacich v kategórii
  • Zuzana SATMARYOVÁ (Bikinifitness 40-44y) ... 9. miesto, 19 súťažiacich v kategórii
  • Andrea JAŠKOVÁ (Bikinifitness 40-44y) ... nepostúpila do semifinále, 19 súťažiacich v kategórii
  • Viera HYBSKÁ (Bikinifitness 40-44y) ... 4. miesto, 19 súťažiacich v kategórii
  • Gita PEČEŇOVÁ (Bikinifitness over 45y) ... 9. miesto, 23 súťažiacich v kategórii
  • Lucia MARCINOVÁ (Bodyfitness 35-39y) ... 12. miesto, 18 súťažiacich v kategórii
  • Zuzana BENKOVÁ (Bodyfitness 40-44y) ... nepostúpila do semifinále, 15 súťažiacich v kategórii
  • Peter TATARKA (Classic Physique 40-44y) ... 1. miesto, 5 súťažiacich v kategórii
  • Roman SKALSKÝ (Bodybuilding 40-44y, do 90kg) ... 5. miesto, 11 súťažiacich
  • Roland BROSMAN (Bodybuilding 45-49y) ... 3. miesto, 12 súťažiacich v kategórii

Bikinifitness

Spomínam si na roky 2010/2011, kedy nominácia bikinifitness začínala pod hlavičkou IFBB International a vtedy som zo všetkých strán počúval, že táto nominácia je HLAVNE pre mladé dievčatá. Aj ja som tento názor zastával a pohľad do výsledkových listín v týchto časoch ukáže, že najlepšie bikinifitnessky boli v takmer dorasteneckom veku. Dokonca spomínam si na 2011 Arnold Classic Europe, kde absolútnou víťazkou sa stala v tom čase ešte iba 14 ročná Inge MOELLER (mimochodom, porazila 18 ročnú Weiterovú). Časy sa však menia a aj v tomto roku o bikinifitness nomináciu vo vekovej kategórii masters bol mimoriadne veľký záujem. Napriek tomu, že vekovo staršie bikinifitnessky aktuálne majú možnosť súťažiť až v troch vekových kategóriách:
  • 35 až 39 rokov
  • 40 až 44 rokov
  • nad 45 rokov

Analýza výsledkových listín dokonca naznačila, že od roku 2020 by mohla do programu súťaží pribudnúť ďalšia veková kategória určená pre bikinifitnessky - nad 50 rokov (mimochodom, v kategórii nad 45 rokov, kde na súťažné pódium nastúpilo až 23 súťažiacich, bolo 11 bikinifitnessiek na hranici/za hranicou 50 rokov)

Gitka PEČEŇOVÁ

Gita PEČEŇOVÁ ... je ukážkou efektívnosti projektu BikiniFitness Camp, ktorého sa opakovane zúčastňuje Vlado PEČEŇA ako tréner (program kempu je "vyskladaný" tak, aby prospech prinášal nielen bikinifitesskám, ale aj ich trénerkám/trénerom) a jeho zverenkyne ako účastníčky. V tomto roku kemp absolvovala aj jeho manželka Gitka, ktorá v jeseni nastúpila po prvý krát na súťažné pódium ako začiatočníčka na súťaži 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend, následne súťažila na domácej scéne a na 2019 IFBB World Master Championships dosiahla skvelé 9. miesto. Jej výsledok je o to cennejší, že v kategórii "dievčatá na hranici/za hranicou 50. rokov" by skončila na 2. mieste, za nestarnúcou Mayumi Yanai z Japonska. Pečeňová pozornosť pútala proporčnosťou, nenútenosťou, (a napriek veku) aj formou. Opakujem - je veľkou motiváciou aj pre vekovo výrazne mladšie súťažiace. Na čom by som na jej mieste popracoval? Verím, že rok 2020 (v kategórii 50 rokov a viac) bude jej rokom. Ak ... ak získa väčšiu istotu v prezentácii, popracuje na jej elegantnosti a ja na pódiu bude pôsobiť patrične sebavedomo. Rád si ju pozriem vo finále, kde získa možnosť ukázať sa v "ajvolku".

Viera HYBSKÁ, Zuzana SATMARYOVÁ, Andrea JAŠKOVÁ a Lívia VYSOCKÁ ... verím, že motiváciou dievčat k tomu, aby sa venovali "práci s činkami", je snaha udržať si (v prípade masters súťažiacich aj napriek veku) mladistvý a často výnimočný vzhľad postavy. Bikinifitness telo v akýchkoľvek šatách, alebo plavkách pôsobí atraktívne, pravdou ale je, že súťažiť môžu naozaj iba tie najlepšie. A úspešne súťažiť môžu iba tie dievčatá, ktoré sa dokážu "trafiť" v momente, kedy nastúpia na súťažné pódium, do vkusu rozhodcovského panelu.

Viera HYBSKÁ

Zo spomínanej štvorice sa to najlepšie podarilo Hybskej, ktorá v Tarragona ukázala jasný progres (ak sa nemýli, aj vďaka spolupráci aktuálne už s Elite PRO vicemajsterkou sveta Radkou SZOMBÁTHOVOU - aj tú dobre poznáme z projektov BikiniFitness Camp). Hybská výrazne zapracovala na vizáži aj forme a aj keď v prezentácii pôsobila miestami afektovane (vyčítal by som jej zbytočné pohyby rukami - plecami), u mňa bojovala o 3. resp. 4. priečku. Ak nepoľaví, o rok môže patriť medzi najväčšie kandidátky na cenné kovy v tejto masters kategórii.

Satmaryová, Jašková, Vysocká
Satmaryovú
výrazne znevýhodňovala výška (aj tu sa súťažilo v Open kategórii a v 10 člennom semifinále patrila medzi dve najnižšie pretekárky), takže už postup do semifinále je pre mňa v jej prípade úspechom. Mala na to aby postúpila aj do finále? Dohnať stratu 5-10 cm vo výške (a tým aj v dĺžke nôh resp. množstve svalovej hmoty) dokáže v prípade, že na súťažnom pódiu bude jej spôsob prezentácie pôsobiť výrazne sebavedomejším (agresívnejším) dojmom. V porovnaní s disponovanejšími súperkami musí prichádzať na súťažné pódium aj o chlp "vydefinovanejšia", aby opticky vyvážila rozdiel v množstve svalovej hmoty. Má potenciál, spomínam si na ňu z bikinifitness campov a vidím na nej ďalší progres. Právom môže byť s výsledkom nespokojná - má určite na viac!

Jašková doplatila na spôsob prípravy, ktorý vo finálnej fáze (v jej prípade) končí tzv. prepálením formy. Prílišná vydefinovanosť svalovej hmoty, jej prepracovanosť, hustota a následné odzrkadlenie tvrdého diétneho režimu na tvári rozhodcovia neocenili, aj napriek nesporným kvalitám v proporčnosti postavy. Rada? Hľadal by som "mäkšie" tréningové/diétne postupy, znížil by som vydefinovanosť postavy, sústredil by som sa na mimiku (vizáž) a zvýšil by som elegantnosť v prezentácii. To by mohla bola byť cesta, ako "prelomiť" nepriazeň rozhodcov.

Vysocká ako jediná zo Sloveniek súťažila vo vekovej kategórii 35-39 ročných bikinifitnessiek a na pódiu pôsobila veľmi dobrým dojmom. Aj napriek tomu, že rovnako ako Satmaryová, aj ona patrila medzi 3 najnižšie bikinifitnessky na pódiu (v kategórii do 164cm ich súťažilo 16). Ako skúsenej súťažiacej, účastníčke projektov BikiniFitness Camp jej ťažko niečo vytknúť (napriek všetkému, odporúčam pridať viac hmoty na dekolte a hornej časti tela, v bočnom postoji by sa mi v jej prípade páčili aj "o chlp" masívnejšie stehná). Zodpovedajúcu prezentáciu doplnila tradične dobrou formou, ale doplatila na to, že v eliminácii bola porovnávaná v skupine, kde boli najlepšie bikinifitnessky tzn. tie, ktoré bojovali o cenné kovy.
Vysockú dokonca v prvom momente vyvolali na súťažné pódium aj v semifinále, následne celú kategóriu z pódia stiahli, pri druhom nástupe už medzi semifinalistkami nebola. Chápem jej sklamanie (radosť z postupu doslova po pár sekundách vystriedalo sklamanie z toho, že nepostúpila - niečo podobné som na Amix Patriot Fitness Weeken-d nechtiac "spískal" aj ja, keď som v zákulisí zle prečítal štartové číslo pri radení dievčat), ale určite nevzdával by som to. Na súťažnom pódiu pôsobí výnimočne a platí pre ňu to, čo pre Pečeňovú - spoločne s Elite PRO Master bikinifitnesskou Radkou SZOMBÁTHOVOU môže byť motiváciou aj pre podstatne, podstatne mladšie súťažiace.

Bodyfitness

Bodyfitness v minulosti bola nominácia, z ktorej sa postupom času "prestupovalo" do ženskej kulturistiky a tak na súťažných pódiách sme často vídali proporčne dokonalé, aj keď o niečo muskulatúrnejšie bodyfitnessky. 2019 IFBB World Fitness Championships Bratislava však priniesol zmenu - muskulatúrnosť v tejto nominácii je už menej žiadaná (resp. je dôvodom, prečo súťažiaca končí výsledkovo nižšie - viď článok o Ele MASARYKOVEJ, autorkou ktorého je Eva Kvasničková), o výsledku rozhoduje proporčnosť (tzn. výrazný pomer medzi šírkou pliec/chrbta a pásu) a adekvátna forma (nedostatkom je aj nadmerná prepracovanosť svalovej hmoty).

Trend, ktorý nastolil v Bratislave Pawel FILLEBORN, je obhajovaný tvrdením, že bodyfitness predsa nie je o využívaní extrémnych foriem prípravy, ktorých výsledkom (môže byť) poškodenie zdravia žien. Pravdou ale je, že masters súťažiace rokmi tréningu majú prepracovanosť svalovej hmoty o level dva vyššie, ako dievčatá vo veku 25-30 rokov. Otázkou teda bolo - ako sa bude v Tarragona rozhodovať?
ňA ukázalo sa, že trend z Bratislavy sa uplatnil aj tu. Dokonca bol som svedkom toho, ako Filleborn na chvíľu súťaž prerušil, zvolal si rozhodcovský zbor a rozhodcov upozornil na súťažiacu, ktorej muskulatúrnosť prekračovala hranicu bodyfitess (aby sa nestalo, že ju dajú na niektorú z TOP priečok a tým by vyslali pre budúci rok bodyfitnesskám nesprávny signál).

Marcinková, Benková

Slovensko malo v nominácii bodyfitness 2 súťažiace - Marcinkovej postup do semifinále hodnotím ako povzbudzujúci výsledok (ďalej pracovať na proporčnosti, forme aj prezentácii), Benková do semifinále nepostúpila predovšetkým kvôli forme (tá bola slabšia ako tá, ktorú na súťažnom pódiu prezentovala v predchádzajúcej súťažnej sezóne). Dievčatá si však zaslúžia pochvalu - bodyfitness na Slovensku je na ústupe, počty súťažiacich (skutočných súťažiacih a nie tých, ktoré tréneri nezmyselne naženú na súťažné pódiá "na poslednú chvíľu") klesajú, potrebujeme tu vzory, ktoré (tak, ako ukázala dvojica Marcinková - Benková) sa neboja súťažiť pred neutrálnym rozhodcovský zborom (na Slovensku som bol často svedkom, keď nielen bodyfitnessky rozhodovali ich osobní tréneri/trénerky resp. spriaznení členovia v rozhodcovskom zbore).

Kulturistika a Classic Physique

Slovensko reprezentovala na 2019 IFBB World Master Championships v mužských bodybuilding nomináciách trojica reprezentantov - tradičným súťažiacim bol Peter TATARKA (classic physique), medzi kulturistami opäť súťažil Roman SKALSKÝ, na súťažné pódium po minuloročnej sérii neúspechov nastúpil aj BROSMAN.

Peter TATARKA
Peter TATARKA
... dosiahol najvýraznejší výsledok z reprezentantov Slovenska, keď v Tarragona skončil na prvom mieste a stal sa po minuloročnom Absolútnom svetovom víťazovi nominácie Classic Physique medzi mužmi aj Svetovým šampiónom v Classic Physique vo vekovej kategórii master (tomtu úspechu sme venovali samostatný článok).

Roman SKALSKY
Roman SKALSKÝ
... na Svetových šampionátoch vo vekovej kategórii master nastupuje od roku 2017 a aj po tretí krát súťažil v skvelej forme - vďaka nej opäť získal bez problémov postup do finále. Vo finále však rozhodcom jeho koncept postavy dokáže dokonale zamotať hlavu. Prečo? Poviem to slovami jedného trénera z Ruska, s ktorým som sa o Skalskom rozprával. Čo prehlásil na jeho adresu, keď som mu prezradil, že tento borec sa pripravuje (na rozdiel od zvyšku štartového poľa - aspoň tak to prezentuje) takmer ako kondičný súťažiaci?

"Jeho telo mi pripomína tank T-34 po Kurskej bitke. Vidím na ňom veľa striel od Tigrov a Pantherov (poznámka - nemecké tanky, ktoré boli z inej kategórie ako ruský tank T-34). Neverím, žeby také traumy, aké má, zaznamenal pri kondičnom spôsobe tréningu. On nie je kondičný kulturista, iba svojim prístupom (rovnako ako posádky T-34 svojou odvahou) chce svojich súperov dokonale zaskočiť. A ... darí sa mu to!"

Priznám sa, páči sa mi prirovnanie Skalského k legendárnemu tanku T-34 (ok, vz. 76, 85-ka to už bola iná káva). Áno, na pódiu, pri prezentácii, pózingu, alebo v porovnávaniach neprehliadnete utrhnutný biceps, traumu na tricepse, problém s plecom, širší pás, donekonečna (mnou) spomínané "obzeranie si svalov" atď. Ale všimnete si  aj slušnú formu a snahu (napriek všetkému) ďalej bojovať, súťažiť. Áno, áno ... Skalský nikdy nebude na pódiu namysleným fešákom, alebo po súťaži (dúfam) plačkom sťažujúcim si na rozhodovanie rozhodcov. To určite nie. Bojovnosť mu nikto uprieť nemôže. A to aj v momente, keď vie o svojich nevýhodách. Ak vydrží, jeho čas príde ... vo vekovej kategórii 45-49 rokov. Do nej mu ostávajú 2 roky. Tam už na šrámoch od "Panterov a Tigrov" až tak záležať nebude. Keď uspel Brosman, prečo by uspieť nemohol Skalský?

BROSMAN ... čo napísať na adresu bodybuildera, ktorý prešiel za posledné 4 roky "všetky spektrá tzv. politickej asociačnej dúhy". Hm ... GDPR sem GDPR tam, tento vo finálovej šestke najvyšší a najťažší súťažiaci (takmer 105kg) z kategórie 45-49 ročných (ročník narodenia 1974 - pôsobiaci v Rimavskej Sobote) na súťažnom pódiu mal dobrú farbu. Naozaj dobrú farbu. Formu ukázal rovnakú, ako v predchádzajúcich (menej úspešných) rokoch.

Záver

Máme za sebou súťažnú sezónu 2019, príde čas bilancovať a hodnotiť. V bodovacej súťaži AMIX EastLabs Best spočítame body, ktoré rozhodnú o tom, kto sa stane nielen absolútnym víťazom, ale spoznáme aj mená víťazov jednotlivých nominácií. Dievčatá z partnerského projektu BikiniFitness.Sk už zorganizovali hlasovania, kde fanúšikovia určili, ktoré súťažiace sú najlepšie. Bude teda čo bilancovať. Nezabudneme ani na súťažiacich z Asociácie Elite PRO. Výsledky z "master Tarragona" započítame tiež.

Tarragona a 2019 IFBB World Master Championships však priniesol aj debaty rozhodcov/funkcionárov s hlavným rozhodcom IFBB Pawlom FILLEBORNOM, kde sa spomínal aj tzv. otvorený spôsob rozhodovania. Čo to znamená? V IFBB sa po JASNOM ZÁKAZE pôsobenia aktívnych športovcov ako rozhodcov a po ZÁKAZE pre TRÉNEROV rozhodovať svoje zverenkyne/zverencov (platí to aj pre frajerky, manželky a iných rodinných príslušníkov) debatuje aj nad spôsobom hodnotenia súťažiacich podobnom, aký poznáme z krasokorčuľovania - tzn. hodnotiť by sa mohlo verejne. Podľa slov Pawla FILLEBORNA, daný spôsob rozhodovania je možné implementovať okamžite, v pravidlách to nie je zakázané a platí "čo nie je zakázané, to je povolené".

Pripomeniem, že zverejňovanie informácií "kto ako rozhodoval" na kulturistickej scéne bývalého Československa bolo bežné v 80. rokoch (tieto informácie sa zverejňovali v dobových časopisoch), v nasledujúcich cca 30 rokov sa na Slovensku prednosť dávalo "utajovaniu týchto informácií". Tak či tak, ak sa prijme (o rok, dva, tri) tzv. otvorené rozhodovanie, bude to naozaj prelomový krok, ktorý by súťažiaci pod hlavičkou IFBB International resp. SAFKST mohli oceniť.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia