Report 1 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Report 1 - aké boli 2021 IFBB Majstrovstvá sveta v Santa Susanna?

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Týždeň uplynul od historicky najväčších IFBB Majstrovstiev sveta, počas ktorých na jednom mieste, v priebehu štyroch súťažných dní na súťažné pódiá postupne nastúpili súťažiaci z vekových kategórií juniorov, seniorov a masters. To, čo sa v predchádzajúcich rokoch odohrávalo na štyroch samostatných šampionátoch, v týchto zložitých covid časoch sa muselo zvládnuť na spomínanom jednom - prinieslo to nielen predĺženie súťažných dní (v Santa Susanna sa súťažilo spravidla od 10:00 dopoludnia až do polnoci, resp. 1 hodiny ráno), ale zároveň priebežnú úpravu pravidiel, ktoré rozhodovali o výsledku. O čom hovorím?

a/ počet súťažiacich v semifinále sa znížil z 15 na 10; v prípade, že počet súťažiacich v kategórii bol do 15/16, rovno prebiehali semifinálové porovnávania, pri vyššom počte súťažiacich o semifinálovej desiatke rozhodovala eliminácia - už po povinných postojoch (systém rýchla smrť) tak bolo jasné, kto postupuje ďalej a pre koho súťaženie končí

b/ v prípade ženských nominácií a kategórií, kde bol mimoriadne vysoký počet súťažiacich, po eliminácii nasledovalo semifinále podľa tzv. Ruského súťažného modelu (ktorý som sa snažil presadiť na Slovensku už od roku 2016; dodám, že práve podľa neho prebehlo hodnotenie v kategórii začiatočníčok v nominácii bikinifitness na 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend-e, kde som bol organizačný pracovník); podstata Ruského súťažného modelu bola v tom, že každá semifinalistka sa predstavila rozhodcom najprv v individuálnej prezentácii, následné porovnávania rozhodli o výsledkoch (výnimkou boli nominácie bikinifitness žien, ktoré prišli na rad v posledný deň šampionátu až krátko pred polnocou - bikinifitnessky kvôli časovému tlaku neabsolvovali klasický "iwalk", ale jednoduho prešli z jednej strany pódia na druhú)

Slovensko resp. SAFKST vyslalo na 2021 IFBB Svetový šampionát početnú výpravu, z ktorej mnohí súťažiaci využili možnosť a po zaplatení klasického súťažného poplatku (ten bol vo výške 430€), v prípade doplatku 100€ za kategóriu mohli súťažiť okrem hlavnej aj vo vedľajších kategóriách a nomináciách.

Spomeniem, že práve vďaka takejto možnosti sa Boris PALOVIČ (ešte vo farbách Slovenska) stal na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy historicky najúspešnejším súťažiacim Európskeho šampionátu, keď pre Slovensko získal v rozpätí dvoch dní 2x titul absolútneho víťaza, 3x zlato a 1x striebro. Ako je známe, PALOVIČ vystúpil zo SAFKST a vedenie SAFKST sa mu snažilo zabrániť v súťažení na 2021 IFBB Svetovom šampionáte. Palovič však inšpiroval iných a o opakované štarty v Santa Susanna nebola núdza. Kto bol najúspešnejší pri opakovaných štartoch v reprezentácii Slovenska?

Peter TATARKA ... nastúpil na súťažné pódium medzi seniormi aj masters súťažiacimi a postupne získal:

  • 1. miesto (24 súťažiacich), Classic Physique up to 180 cm
  • 3. miesto (28 súťažiacich), Bodybuilding up to 90kg
  • 1. miesto Masters Classic Physique Overall Champion (porazil dvoch víťazov kategórií, v ktorých celkovo súťažilo 36 súťažiacich)
  • 1. miesto (11 súťažiacich), Masters Classic Physique 40-44y

Emil KOPŠÍK ... nastúpil na súťažné pódium medzi seniormi aj masters súťažiacimi a postupne získal:

  • 3. miesto (5 súťažiacich), Masters Bodybuilding 55-59y, up to 75kg
  • 3. miesto (4 súťažiaci), Masters Games Classic Bodybuilding 45y plus
  • 6. miesto (10 súťažiacich), Masters Classic Physique 50y plus
  • 9. miesto (12 súťažiacich), Masters Classic Bodybuilding 50y plus

Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... nastúpila na súťažné pódium medzi juniorkami aj seniorkami a postupne získala:

  • 1. miesto (11 súťažiacich), Acrobatic Fitness up to 163cm
  • 1. miesto (10 súťažiacich), Junior Acrobatic Fitness 16-20y up to 163cm

Martin SAGAN ... nastúpil v dvoch nominácicáh medzi seniormi a postupne získal:

  • 2. miesto (14 súťažiacich), Games Classic Bodybuilding over 175cm
  • 3. miesto (23 súťažiacich), Classic Bodybuilding over 180cm

Paulína MELUŠOVÁ ... nastúpila na súťažné pódium medzi juniorkami aj seniorkami a postupne získala:

  • 1. miesto (7 súťažiacich), Junior Artistic Fitness 16-20y
  • 2. miesto (7 súťažiacich), Artistic Fitness up to 163cm

Karin SUCHOMELOVÁ ... nastúpila na súťažné pódium medzi juniorkami aj seniorkami a postupne získala:
2. miesto (13 súťažiacich), Artistic Fitness over 163cm
2. miesto (7 súťažiacich), Junior Artistic Fitness 16-20y

Výprava Slovenska dosiahla na 2021 IFBB Svetovom šampionáte viacero pozoruhodných výsledkov, z ktorých najvýznamnejšie sú tituly absolútnych víťazov, o ktoré sa postaral už spomínaný Peter TATARKA (nominácia Masters Classic Physique), k nemu sa pridala Kristína JURICOVÁ (nominácia Acrobatic Fitness) a Vlado HOLOTA (nominácia Bodybuilding mužov)

Vlado HOLOTA - absolútny víťaz zo Slovenska

Ešte skôr, ako sa v nasledujúcich reportoch pozriem na výsledky reprezentantov Slovenska, chcem mimoriadne vysoko vyzdvihnúť výsledok, ktorý dosiahol v kategórii do 100kg a aj v absolútnom hodnotení kulturista Vlado HOLOTA.  O jeho víťazstve nebolo pochýb od momentu, kedy prišiel na súťažné pódium a postavil sa do základného postoja. Nie náhodou hneď prvú fotografiu, ktorú Jakub Csontos z EastLabs Teamu nasnímal počas úvodného porovnávania a zverejnil na našom Facebooku som označil textom, že verím v jeho víťazstvo a pre Slovensko aj zisk premiérového titulu absolútneho víťaza priamo na súťažnom pódiu.

Vlado HOLOTA

Pravdou totiž je, že absolútneho víťaza IFBB Svetového šampionátu v kulturistike začali vyhlasovať po viac ako 25 rokoch prestávky opäť až v roku 1995 a iba Jaro HORVÁTH tento titul získal v roku 1999, ale až po tom, ako pôvodný víťaz Paco Bautista zo Španielska mal pozitívny dopingový test. Výsledok Holotu je veľkým výsledkom, veď dokázal poraziť ďalších sedem IFBB Svetových šampiónov v nominácii, kde súťažilo takmer 170 bodybuilderov z celého sveta.

Peter TATARKA - čas na dôchodok ešte nenastal

V prípade Petra TATARKU som sa akosi vnútorne zmieril s tým, že skvelé výsledky môže dosahovať už iba v masters kategóriách, kde konkrétne v nominácii Classic Physique bude kraľovať ešte niekoľko rokov. V Santa Susanna však TATARKA nastúpil aj v dvoch seniorských kategóriách a k očakávanému absolútnemu víťazstvu v Masters Classic Physique pridal zlato v kategórii Classic Physique mužov, dokonca aj bronz v kulturistike mužov do 90kg (čím vyrovnal svoj najlepší výsledok v tejto nominácii zo Svetového šampionátu seniorov).
Peter TATARKA
Je dobré, že Peter TATARKA napriek tomu, že má už 44 rokov, nemyslí iba na súťaženie medzi "starými pánmi" a svojimi výsledkami opäť razantne pripomenul, že jeho miesto v Slovakia TOP Teame je plne zaslúžené (členovia tohto teamu majú priamu finančnú podporu od štátu a nie sú závislí iba na rozhodnutiach/rozmaroch členov VV SAFKST).

JURICOVÁ s ONDRUŠKOVOU sú najlepšie fitnessky

Fitness nominácia je doménou Slovenska vďaka detskému fitness, ktoré sa v našich končinách rozvíja viac ako 10 rokov. Pribúdajú nové talenty, ktoré by mali dostávať maximálnu podporu aj vďaka tomu, že z príspevku od štátu rovných 20% je POVINNE určených práve na tých mládežníkov, ktorí prejavili vysokú mieru talentu na domácej, ale predovšetkým medzinárodnej súťažnej scéne (v Zmluvách s MŠVVaŠ SR je to vedené ako Účel rozvoja talentovaných športovcov). Konkurencia vo fitness na domácej scéne je veľká, medzinárodné súťaže však dajú spravidla jasnú odpoveď na otázku - ktorá slovenská fitnesska je najlepšou z najlepších? Výsledky hovoria jasnou rečou.
Juricova a Ondruskova
Najlepšou je Kristína JURICOVÁ (čo potvrdila absolútnym prvenstvom medzi ženami v akrobatickom fitness), Tatiana ONDRUŠKOVÁ si udržala "neporaziteľnosť" aj v priamom súboji o titul absolútnej šampiónky v juniorskej kategórii s o rok mladšou Nelli NOVODOMSKOU (navyše, Ondrušková má 2x zlato juniorky/ženy, Novodomská zlato a 5. miesto juniorky/ženy, obe súťažia rovnako ako Juricová v akrobatickom fitness).

Skôr, ako sa pozriem podrobnejšie (v ďalších článkoch) na výsledky členov výpravy Slovenska na 2021 IFBB Majstrovstvách sveta, zrekapitulujme si výsledky, ktoré dosiahli.

2021 IFBB World Bodybuilding Championships

  • Vladimír HOLOTA ... 1. miesto Bodybuilding Overall Champion (porazil víťazov zvyšných 8. kategórií, kde súťažilo dohromady 168 kulturistov)
  • Vladimír HOLOTA ... 1. miesto (11 súťažiacich), Bodybuilding up to 100kg
  • Peter TATARKA ... 1. miesto (24 súťažiacich), Classic Physique up to 180 cm
  • Martin SAGAN ... 2. miesto (14 súťažiacich), Games Classic Bodybuilding over 175cm
  • Peter TATARKA ... 3. miesto (28 súťažiacich), Bodybuilding up to 90kg
  • Martin SAGAN ... 3. miesto (23 súťažiacich), Classic Bodybuilding over 180cm
  • Miroslav ŠKADRA ... 4. miesto (9 súťažiacich), Classic Bodybuilding up to 168cm
  • Michal MOKOŠ ... 6. miesto (18 súťažiacich), Bodybuilding over 100kg
  • Peter KOKOŠKA ... pôvodne 6. miesto, za červenú kartu konečné 7. miesto (8 súťažiacich), Classic Physique up to 171cm
  • František FEJA ... 8. miesto (22 súťažiacich), Bodybuilding up to 85kg
  • Roman VAVREČAN ... 9. miesto (18 súťažiacich), Bodybuilding over 100kg
  • Peter KOKOŠKA ... 10. miesto (22 súťažiacich), Bodybuilding up to 75kg
  • Tomáš SMREK ... neprešiel elimináciou (20 súťažiacich), Games Classic Bodybuilding up to 175cm
  • Filip BEČKA ... neprešiel elimináciou (20 súťažiacich), Men's Physique over 182cm
  • poznámka ... Slovensko získalo 4. miesto v Pohári národov zo 49 klasifikovaných krajín sveta

2021 World Fitness Championships

  • Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto Acrobatic Fitness Overall Champion (porazila víťazku nižšej kategórie, o 3 roky mladšiu Ondruškovú, vďaka lepšie hodnotenej zostave)
  • Kristína JURICOVÁ ... 1. miesto (7 súťažiacich), Acrobatic Fitness over 163cm
  • Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... 1. miesto (11 súťažiacich), Acrobatic Fitness up to 163cm
  • Paulína MELUŠOVÁ ... 2. miesto (7 súťažiacich), Artistic Fitness up to 163cm
  • Karin SUCHOMELOVÁ ... 2. miesto (13 súťažiacich), Artistic Fitness over 163cm
  • Michal BARBIER ... 2. miesto (8 súťažiacich), Fitness Open
  • Nikol CELERÍKOVÁ ... 3. miesto (13 súťažiacich), Artistic Fitness over 163cm
  • Lucia MIKUŠOVÁ ... 3. miesto (7 súťažiacich), Acrobatic Fitness over 163 cm
  • Nelli NOVODOMSKÁ ... 5. miesto (7 súťažiacich), Acrobatic Fitness over 163cm
  • Daniela CIVÁŇOVÁ ... 6. miesto (7 súťažiacich), Acrobatic Fitness over 163cm
  • Beáta GRAŇÁKOVÁ ... 6. miesto (32 súťažiacich), Bikini up to 158cm
  • Laura HAČKOVÁ ... 7. miesto (26 súťažiacich), Bodyfitness up to 158cm
  • Natália POPROCKÁ ... 7. miesto (13 súťažiacich), Wellness Fitness up to 168cm
  • Katarína KLIMASOVÁ ... 7. miesto (32 súťažiacich), Bikini up to 160cm
  • Aneta TICHÁ ... 7. miesto (32 súťažiacich), Bikini up to 172cm
  • Michaela PANČUŠKOVÁ ... 8. miesto (18 súťažiacich), Bikini over 172cm
  • Simona BABICOVÁ ... 9. miesto (11 súťažiacich), Wellness Fitness over 168cm
  • Natália KAPUSTOVÁ ... 12. miesto (37 súťažiacich), Bikini up to 169cm
  • Viera BOŽÍKOVÁ ... neprešla elimináciou (28 súťažiacich), Bodyfitness up to 168cm
  • Vanessa GERŠIOVÁ ... neprešla elimináciou (32 súťažiacich), Bikini up to 158cm
  • Barbora VOSÁTKOVÁ ... neprešla elimináciou (24 súťažiacich), Bikini up to 160cm
  • Daniela FIGUROVÁ ... neprešla elimináciou (32 súťažiacich), Bikini up to 172cm
  • Olívia ČAMBALOVÁ ... neprešla elimináciou (37 súťažiacich), Bikini up to 169cm
  • Natália TRGOVÁ ... neprešla elimináciou (37 súťažiacich), Bikini up to 169cm
  • poznámka ... Slovensko získalo 2. miesto v Pohári národov z 32 klasifikovaných krajín sveta

2021 Masters World Championships

  • Peter TATARKA ... 1. miesto Masters Classic Physique Overall Champion (porazil dvoch víťazov kategórií, v ktorých celkovo súťažilo 36 súťažiacich)
  • Peter TATARKA ... 1. miesto (11 súťažiacich), Masters Classic Physique 40-44y
  • František FEJA ... 2. miesto (15 súťažiacich), Masters Bodybuilding 40-44y, up to 90kg
  • Peter KOKOŠKA ... 2. miesto (5 súťažiacich), Masters Classic Physique 45-49y
  • Emil KOPŠÍK ... 3. miesto (5 súťažiacich), Masters Bodybuilding 55-59y, up to 75kg
  • Emil KOPŠÍK ... 3. miesto (4 súťažiaci), Masters Games Classic Bodybuilding 45y plus
  • Michal MOKOŠ ... 6. miesto (23 súťažiacich), Masters Bodybuilding 40-44y, over 90kg
  • Peter KOKOŠKA ... 6. miesto (7 súťažiacich), Masters Bodybuilding 45-49y, up to 80kg
  • Gita PEČEŇOVÁ ... 6. miesto (20 súťažiacich), Masters Bodyfitness 45y plus
  • Elena MASARYKOVÁ ... 6. miesto (12 súťažiacich), Masters Wellness Fitness 35-39y
  • Emil KOPŠÍK ... 6. miesto (10 súťažiacich), Masters Classic Physique 50y plus
  • Ľubomír LUKÁČ ... 7. miesto (10 súťažiacich), Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • Renáta PSARRIS ... 8. miesto (18 súťažiacich), Masters Bikini 45y plus
  • Emil KOPŠÍK ... 9. miesto (12 súťažiacich), Masters Classic Bodybuilding 50y plus
  • Jozef GREGUŠ ... 10. miesto (23 súťažiacich), Masters Bodybuilding 40-44y, over 90kg
  • Andrea JAŠKOVÁ ... 10. miesto (18 súťažiacich), Masters Bikini 45y plus
  • Ľubomír LUKÁČ ... neprešiel elimináciou (26 súťažiacich), Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • Zuzana SATMARYOVÁ ... neprešla elimináciou (32 súťažiacich), Masters Bikini 40-44y
  • Lívia VYSOCKÁ ... neprešla elimináciou (20 súťažiacich), Masters Bikini 35-39y, up to 164cm

Slováci pod vlajkou IFBB Flag

  • Boris PALOVIČ ... 2. miesto (10 súťažiacich), Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • Boris PALOVIČ ... 3. miesto (11 súťažiacich), Masters Classic Physique 40-44y
  • Boris PALOVIČ ... 8. miesto (26 súťažiacich), Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • Mariana PALOVIČOVÁ ... 8. miesto (16 súťažiacich), Masters Bodyfitness 40-44y

2021 Juniors World Championships

  • Sebastián GRÍSNIK ... 1. miesto (12 súťažiacich), Junior Classic Bodybuilding 16-23y
  • Tatiana ONDRUŠKOVÁ ... 1. miesto (10 súťažiacich), Junior Acrobatic Fitness 16-20y up to 163cm
  • Nelli NOVODOMSKÁ ... 1. miesto (7 súťažiacich), Junior Acrobatic Fitness 16-20y up to 163cm
  • Paulína MELUŠOVÁ ... 1. miesto (7 súťažiacich), Junior Artistic Fitness 16-20y
  • Aneta TICHÁ ... 1. miesto (7 súťažiacich), Junior Bikini 16-20y, over 166cm
  • Natália POPROCKÁ ... 1. miesto (4 súťažiace), Junior Wellness 16-20y
  • Natália KAPUSTOVÁ ... 2. miesto (7 súťažiacich), Junior Bikini 16-20y, over 166cm
  • Karin SUCHOMELOVÁ ... 2. miesto (7 súťažiacich), Junior Artistic Fitness 16-20y
  • Lucia MIKUŠOVÁ ... 2. miesto (7 súťažiacich), Junior Acrobatic Fitness 16-20y up to 163cm
  • Daniela CIVÁŇOVÁ ... 3. miesto (7 súťažiacich), Junior Acrobatic Fitness 16-20y up to 163cm
  • Sebastián GRÍSNIK ... 4. miesto (10 súťažiacich), Junior Classic Physique 16-23y
  • Kristián MEŠKO ... 4. miesto (9 súťažiacich), Junior Games Classic Bodybuilding 16-23y
  • Viera BOŽÍKOVÁ ... 4. miesto (8 súťažiacich), Junior Bodyfitness 21-23y
  • Daniela FIGUROVÁ ... 4. miesto (7 súťažiacich), Junior Bikini 16-20y, over 166cm
  • Andrej SOKOLOVSKÝ ... 5. miesto (10 súťažiacich), Junior Classic Physique 16-23y
  • Pavol KURIC ... 5. miesto (9 súťažiacich), Junior Games Classic Bodybuilding 16-23y
  • Vanessa GERŠIOVÁ ... 6. miesto (15 súťažiacich), Junior Bikini 21-23y, up to 160cm
  • Pavol KURIC ... 7. miesto (12 súťažiacich), Junior Classic Bodybuilding 16-23y
  • Barbora VOSÁTKOVÁ ... 7. miesto (15 súťažiacich), Junior Bikini 21-23y, up to 160cm
  • Andrej SOKOLOVSKÝ ... 8. miesto (13 súťažiacich), Junior Bodybuilding 21-23y
  • Filip BEČKA ... 9. miesto (14 súťažiacich), Junior Men's Physique 21-23y, over 178cm
  • Jakub BUBNIAK ... 9. miesto (9 súťažiacich), Junior Games Classic Bodybuilding 16-23y
  • poznámka ... Slovensko získalo 1. miesto pri súčte výsledkov za vekové kategórie masters a junior v Pohári národov z 30 klasifikovaných krajín sveta

Diskusia k článku:

AMIX diskusia