Jakub FABIŠÍK - nemal by uniknúť vašej pozornosti!

Jakub FABIŠÍK - nemal by uniknúť vašej pozornosti!


Kategória Men´s Physique je na Slovensku ešte v plienkach a stále čakáme na prvý úspech športovca zo Slovenska na IFBB Majstrovstvách Európy, alebo IFBB Majstrovstvách sveta. Určite si však zaslúži našu pozornosť! Rovnako tak, ako si ju zaslúži aj mladý talent z Prešova, ktorý sa vo svojich dvadsiatich dvoch rokoch zúčastnil niekoľkých súťaží a jeho ambície, odhodlanie a pevná vôľa (tak ako ďalších mladých, talentovaných "mensfyzikov") sú ozaj obdivuhodné. Reč je o Jakubovi Fabišíkovi, ktorý sa medzi skúsenejšou konkurenciou určite nestráca. Aké výsledky si zatiaľ pripísal na svoje konto?
  • 15. miesto ... 2015 Mozolani Fitness Cup, muži
  • 3. miesto ... 2015 Veľká cena Dubnice, juniori
  • 4. miesto ... 2016 Majstrovstvá Slovenska, juniori
  • 2. miesto ... 2016 AMIX Patriot Cup, juniori
  • 4. miesto ... 2016 Majstrovstvá Slovenska, muži

Jakub FABIŠÍK - aké boli moje začiatky?

"Športujem prakticky celý život. Posilňovaniu sa aktívne venujem od osemnástich rokov, avšak postupne sa motivácia vytrácala. V tom som objavil kategóriu Men´s Physique“, opisuje svoje začiatky Jakub, ktorý okrem iného pôsobil aj v klube Tatran Prešov a s futbalom začal už keď mal desať. Naskytá sa teda otázka, prečo s ním skončil? "Hlavným dôvodom prečo som prestal bolo, že som po strednej škole nastúpil na vojenskú vysokú školu v Liptovskom Mikuláši. Vybral som sa cestou posilňovania a aktívne, bez väčších prestávok, sa tomu venujem tri roky.“ objasnil. Zaujímavý je aj dôvod, prečo si Jakub zvolil práve kategóriu Men´s Physique. "Uvedomujem si, že na kulturistiku nemám propozície a nakoľko som vojak, nemôžem si veľmi dovoliť ísť veľmi do objemu, mojou prioritou je byť fit. Táto kategória je sympatická aj pre divákov a musím sa priznať, oveľa viac sa mi páčia šortky.“ priznal a doplnil, že vyhovujúci je pre neho aj fakt, že v spodnej časti tela nemusí byť taký mohutný.

Ako sám tvrdí, prvá súťažná sezóna bola pomerne náročná, nakoľko bol nováčikom. V prvom rade však chcel získať skúsenosti, nadobudnúť prax vo vystupovaní a zúročiť všetky tieto poznatky v jarnej časti. "Nemal som problém so stravou, vždy som sa stravoval zdravo. Najväčší problém som videl v samotnej prezentácii. Samozrejme, mal som strach z pódia, stres z publika a zo samotného faktu, že stojím pred divákmi.“

Jakub FABIŠÍK - nová sezóna, nové ciele

Po absolvovaní súťaže v Dubnici si bol Jakub istý, že chce pokračovať aj v jari. Dobre si uvedomoval chyby, ktorých sa dopustil, napríklad aj na Majstrovstvách Slovenska mužov, kde bol v semifinále tretí, avšak po finále klesol na štvrté miesto. "Možno nastala chyba v aplikovaní druhého náteru, možno som podcenil rozcvičku.“ priznal. Všetko chce ale napraviť na domácej pôde, v rodnom Prešove, kde sa uskutoční súťaž Olymp Tatranský pohár a o týždeň neskôr, na Mozolani Fitness Cup v Žiline. Znova plánuje účasť aj na Veľkej cene Dubnice, v kategórii juniori.

V posledných týždňoch ho ale pekne potrápilo zranenie ramena. Kvôli zlej diagnóze si Jakub prešiel nepríjemným zápalom, ktoré sa mu presunulo do celej ruky. Momentálne je už všetko v poriadku a zostávajúci čas sa snaží zúročiť najlepšie ako vie. Na otázku, či by chcel skúsiť aj zahraničné súťaže, mal jasnú odpoveď: "Áno, chcel! Pred zranením som plánoval že nastúpim na pódium 2016 EVL´S Prague, teraz však viem, že sa nestihnem adekvátne pripraviť a nemám na to. Takže jeseň rozhodne budem súťažiť len na Slovensku.“
V budúcnosti však nevylučuje ani možnú zmenu kategórie: "Uvidíme, ako sa mi bude dariť a či mi zamestnanie dovolí pokračovať." Jeho veľkým vzorom je Sadik Hadzovič, ten prestúpil do kategórie classic physique, čas ukáže, ako dokáže Fabišík zúročiť svoje nadobudnuté skúsenosti v ďalších rokoch.

Jakub FABIŠÍK - ako vyzerá môj tréning a strava

Je zložité skĺbiť školské povinnosti a posilňovanie? Jakub si musel v prvom rade uvedomiť, že teraz je z neho príslušník ozbrojených síl a jeho hobby je druhoradé, napriek tomu, že je pre neho rovnako dôležité. Ako sám priznáva, počas školy bolo zosúladenie povinností náročnejšie. Ako Jakub Fabišíksám hovorí: "Pedagógovia boli síce ústretoví a podporovali ma, avšak velitelia v mojej záľube nevideli väčší zmysel."

Jakub je po úspešnom ukončení školy profesionálnym vojakom a momentálne slúži v kasárňach, kde je stále v pohybe, nakoľko jeho zameraním je pozemské vojsko - mechanizované jednotky. Vráťme sa však k tomu ako vyzeral jeho bežný deň, ešte počas štúdia.
"Od pondelka do piatku to bolo stále o tom istom ... 5:30 budíček, rozcvička, raňajky a nástup. Od 8:00 do 13:00 ma čakali prednášky a vyučovanie, popoludní vojenský program, alebo voľno, v ktorom som sa pripravoval na nasledujúci deň. Podvečer som venoval čas cvičeniu a príprave stravy. Využíval som školskú posilňovňu. Žiadne nové stroje, len kopec železa.“ spomína.
Nakoľko všetci vieme, ako to vyzerá so stravou na intrákoch, spýtali sme sa aj to, ako si zabezpečil prísun kvalitného jedla. "Všetko som si pripravoval sám na dvojplatničke. Pozornosť som venoval najmä mäsu, vajíčkam, tvarohu a základným sacharidom. Čo sa týka doplnkov, s tým problém nebol. Touto cestou sa chcem poďakovať firme BEST NUTRITION zo Starej Ľubovne, ktorá sa o mňa po celý čas príkladne stará, a tak som mal zabezpečený prísun len tých najlepších vitamínov, proteínov a aminokyselín.“

Jakub FABIŠÍK - jedálniček v diétnom režime
Suplementácia po prebudení - 5:30 ... 40g protein + 5 g BCAA + 5 g glutamín
Prvé jedlo -  7:00 ... 5 ks vajcia (2 žĺtka) + 80 g vločiek + 30 g orechov + 1 tabl. Vitamín C + 1 tabl. mineral booster + 3 tab. tribulus terrestris
Druhé jedlo - 9:00 ... 150 g mäsa + 100 g uvarenej ryže + zelenina
Tretie jedlo - 11:00 ... 250 g tvarohu + proteín na dochutenie
Štvrté jedlo - 13:00 ... 150 g mäsa + 100 g uvarenej ryže + zelenina + 3 tabl. tribulus terrestris
Piate jedlo - 15:00 ... 80 g vločiek
Suplementácia pred tréningom - cca 16.30  ... 5 g BCAA + 5g glutamín + 5 g arginín AKG + 4 tabl. kreatín
Suplementácia po tréningu - cca 18.30 ... 10 g BCAA + 5 g glutamín + 1 tabl. mineral booster + 1 tabl. Vitamín C + 40 g proteínu
Šieste jedlo - 20.00 - 20:30 ... 200 g mäsa + 100 g varenej ryže + zelenina + 3 tabl. tribulus terrestris
Suplementácia pred spánkom ... 40 g kazeín + 5 tabl. GABA

Jakub FABIŠÍK - tréning v diétnom režime
Pondelok - chrbát + plecia
Zhyby 4x do vyčerpania (za hlavou a pred hlavou - striedať každý týždeň)Jakub FABIŠÍK
Kladka na široko za hlavu 4x8-10
Príťahy kladky na úzko 4x10
Veslovanie k pásu na široko, čo najširsí úchop, rovná tyč 4x10
Príťahy jednoručky k pásu striedavo, doťahovať až úplne dole 4x10
Mŕtvy ťah 3x8
Tlak v sede na ramená, jednoručky 4x10
Upažovanie v sede 4x15-12-10

Utorok - lýtka + nohy + brucho (trojsérie)
Výpony na špičkách nôh na stroji hackendrep 10x10
Drepy 4x8-10
Predkopávanie 4x15
Zakopávanie 4x10 + rumunský ťah 4x8
Výpady 3x15
Dvíhanie nôh s rozkročenými nohami 15-20 opakovaní - všetky tri cviky 3x bez prestávky za sebou
Mohammed 15-20 opakovaní
Plank 60 sekúnd

Streda - odpočinok

Štvrtok - plecia (trapéz) + biceps
Upažovanie v stoji 4x8-10
Príťahy cez dolnú kladku k brade 4x10-12
Zapažovanie v predklone 4x10
Trapézový zdvih 3x12
Biceps s veľkou činkou 4x8
Biceps s jednorúčkami s vytáčaním v sede 4x10
Biceps s kladivkovým úchopom 4x12 (prepumpovať)

Piatok - prsia + tirceps + brucho (štvorsérie)
Tlak hore hlavou 4x10
Sťahovanie protismerných kladiek alebo peck deck 3x30
Benchpress 4x8
Pullover 4x15
Triceps na hornej kladke, rovná tyč 4x10
Francúzsky tlak na šikmej lavičke 4x10
Triceps na hornej kladke, jano 4x10-15 (prepumpovať)
Dvíhanie nôh so spojenými nohami 15-20 opakovaní - všetky štyri cviky 3x bez prestávky za sebou
Skracovačky na lavičke 15-20 opakovaní
Sed-ľah v čiastkovom rozsahu na šikmej lavičke 15-20 opakovaní
Plank 60 sekúnd

Sobota - odpočinok

Nedeľa - opakovanie tréningového cyklu, tak ako v pondelok

"Posledný týždeň pred súťažou som začal manipulovať s vodou. Spočiatku som pil 6 litrov vody, postupne som jej príjem znížil na tri, dva a pol a liter, a v deň súťaže som ju obmedzil úplne. Pri menšom prísune vody som samozrejme videl  zmenu formy, svalstvo bolo výraznejšie, kvalitnejšie a pevnejšie."

Jakub FABIŠÍK - k súťaženiu patria šortky aj uprevené vlasy

V tom ako si vybrať správne šortky má Jakub jasno: "Samozrejme, zvažoval som to dlhší čas. Inšpiroval som sa zahraničnými súťažiacimi na internete a snažil som sa vybrať zlatú strednú cestu. Ich dolný okraj končí tesne pod kolenami, uprednostňujem voľnejší strih. Na jeseň mám už pripravené nové šortky, snáď prinesú viac šťastia."
A vlasy? Overený kaderník je vraj základ a jemné detaily doladí Jakub aj sám, tesne pred súťažou.

"Na záver by som sa veľmi pekne chcel poďakovať svojej rodine, ktorá ma absolútne podporuje, sponzorovi BEST NUTRITION za kvalitné doplnky a fitness centru Opál za vytváranie vhodných podmienok."
My ďakujeme Jakubovi za jeho čas a držíme prsty!
Jakub FABIŠÍK

Diskusia k článku:

AMIX diskusia