Aký bol 2018 WUAP Svetový šampionát v Trnave?

Aký bol 2018 WUAP Svetový šampionát v Trnave?

Informácie zo zákulisia

WUPA Svetový šampionát po Slovensku smeruje do Ameriky a potom do Maďarska. V rámci 2018 WUAP šampionátu sa v Trnave ešte vo štvrtok uskutočnilo zasadnutie vedenia Svetovej federácie silového trojboja, na ktorom odsúhlasili dejiská majstrovstiev Európy a sveta pre ďalšie obdobie. Kontinentálny šampionát určili v roku 2020 podmienečne pre Ukrajinu s dodatkom, že organizáciu definitívne priklepnú krajine po inšpekčnej ceste prezidenta svetovej federácie Rudolfa Sisku na jedno z vrcholných podujatí v krajine. Svetový šampionát bude v roku 2020 v maďarskom Miškolci pod organizačnou taktovkou jedného z najlepších bencherov sveta Lászlóa Mészarosa. O ďalší rok neskôr bude najlepších pretekárov sveta hostiť Rakúsko. Ako je už dlhšie známe, budúcoročné ME budú v nemeckom Frauenaue a MS v americkom Chicagu.

Nedeľa, 21. október 2018 ... Lászlo Mészáros ukázal svoje kvality aj v Trnave. Zo Slovákov bol najlepší Ondrej Oláh z Fiľakova.

V Trnave finišujú WUAP Majstrovstvá sveta v silovom trojboji. V nedeľnom predpoludňajšom programe sa súťažilo v tlaku na lavičke RAW. Najlepší výkon podal známy Maďar Lászlo Mészáros, ktorý vytlačil 280,5 kg a stal sa s novým svetovým rekordom absolútnym víťazom spomedzi všetkých 52 zúčastnených pretekárov.

Čech Vlastimil Kužel vyhral svoju váhovú kategóriu do 110 kg s výkonom 247,5 kg a v celkovom poradí obsadil druhú priečku. Irfan Muhič z Bosny a Hercegoviny na lavičke potlačil 255 kg, čo síce vo váhovej kategórii do 140 kg stačilo len na druhé miesto za Mészárosom, ale v celkovom poradí pri prepočte cez hmotnostný koeficient skončil tretí.

Najlepší Slovák Ondrej Oláh z Fiľakova sa umiestnil v absolútnom poradí jedenásty. Druhý najľahší pretekár dňa, ktorý štartoval v kategórii do 67,5 kg, zatlačil 150 kg a získal titul majstra sveta. Bodku za šampionátom urobí popoludňajšia súťaž v tlaku na lavičke v superdresoch, kde sa očakávajú výkony až do 400 kg. Podujatie v Mestskej športovej hale v Trnave má predpokladaný koniec o 19:00.

Sobota, 20. október 2018 ... Šesťnásobná babička vyhrala medzi ženami, hmotnosť dňa vytlačil Američan Dickinson. Najlepším Slovákom bol v sobotu Ladislav Kollár z Komárna.

Svetový šampionát v silovom trojboji v Trnave ponúkol v sobotu skvelé výkony. V akcii sa v tlaku na lavičke predstavili ženy a muži, pretekári vekovej kategórie masters, teda nad 40 rokov. Absolútne najväčšiu váhu dňa vytlačil Američan Lonnie Dickinson (49). Najťažší pretekár celého podujatia vážiaci 154,6 kg vytlačil v kategórii masters bezkonkurečných 260 kg.

Medzi ženami triumfovala Libuše Leiblová z Českej republiky. Už šesťnásobná babička patrí stále k svetovej špičke. Na lavičke vytlačila 130 kg a pri prepočte získala 186,42 bodov.

Najlepším Slovákom bol v sobotu Ladislav Kollár z Komárna s výkonom 120 kg. Vo váhovej kategórii do 82,5 kg tento 75-ročný pretekár vytvoril svetový rekord. Vekový koeficient mu zabezpečil prvenstvo medzi oveľa ťažšími krajanmi.

Trnavský región najlepšie reprezentoval Michal Juriš z Bolerázu. Zástupca Gym studio Albert v treťom pokuse pokoril 116 kg, čo bol v jeho kategórii (70 rokov a 110 kg hmotnosti) tiež svetový rekord. Iba jeden symbolický pokus z troch možných predviedol Vlastimil Kužel, ktorý sa pripravuje na nedeľnú súťaž v kategórii open. Napriek tomu vytlačil 41-ročný Čech 240 kg, čím utvoril v kategórii do 110 kg masters nový svetový rekord.

Piatok, 19. október 2018 ... Slovák Ryšavý sa stal absolútnym víťazom piatkového programu. V kategórii masters sa postaral o dvojnásobné prekonanie rekordu Bosniak Sejfo Šehovič.

Slovenský pretekár Tomáš Ryšavý sa stal absolútnym víťazom piatkového programu na WUAP Majstrovstvách sveta v silovom trojboji. V piaty deň podujatia, ktoré sa v Mestskej športovej hale v Trnave koná až do nedele, sa súťažilo výlučne len v disciplíne mŕtvy ťah. Dvadsaťsedemročný Komárňančan spadajúci do váhovej kategórie 82,5 kg vytvoril svetový rekord, keď dvihol 300 kg. Pri prepočte na telesnú hmotnosť nezískal nikto z ostatných pretekárov väčší počet bodov, čo vynieslo Ryšavému titul absolútneho víťaza.

Celkovo v piatok súťažilo až 130 pretekárov, medzi ženami dominovala 28-ročná Mariša Golob zo Slovinska, ktorá dosiahla vo váhovej kategórii do 60 kg výkon 162,5 kg. V spojenej kategórii dorastencov a juniorov triumfoval 20-ročný Čech Martin Havlíček s výsledkom 335 kg. Medzi pretekármi kategórie masters, teda nad 40 rokov, predviedol najlepší výkon Sejfo Šehovič (59) z Bosny a Hercegoviny vážiaci 75 kg. Vyhral s výkonom 245 kg, čo bol svetový rekord, ten však vzápätí ešte vylepšil, keď si pridal aj doplnkový štvrtý pokus, v ktorom výkon ešte vyšperkoval na 250 kg.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
Manželia - pretekári
autor: Oplan | dátum: 22.10.2018 13:19:39
Na týchto Majstrovstvách sveta ma svojím výzorom upútal jeden párik z Nemecka. Vyzerali ako cca 50 roční Ken a Barbie na svadobnej ceste. Boli to manželia Hagen a Katrin Ripp-ovci.