Opustil nás legendárny Jozef Gigant Grolmus

Opustil nás legendárny Jozef Gigant Grolmus

Na prelome 70./80. rokov 20. storočia mala Československá kulturistika dvoch mimoriadne talentovaných, mladých bodybuilderov. Okrem všeobecne dobre známeho Libora MINAŘÍKA z Brna to bol aj Bratislavčan pochádzajúci z kulturistickej rodiny - Jozef GROLMUS (bodybuildingu sa venovali aj jeho bratia Peter a Paľo). Jozef však v roku 1982 emigroval do zahraničia a nový domov našiel v Nemecku. Aktuálna informácia hovorí, že Jozef GROLMUS už nie je medzi nami - náš svet opustil vo veku 59 rokov.

V archíve portálu EastLabs.SK máme rozhovor z roku 2011, ktorý s Jozefom zrealizoval vtedajší redaktor Ján MORAVČÍK. Prečítajte si niečo o legendárnom Jozefovi GROLMUSOVI, ktorému súperi hovorili aj GIGANT GROLMUS. Česť jeho pamiatke!

Ján MORAVČÍK - interview s legendárnym Jozefom GROLMUSOM

Mnohí ho poznáme z fotografií, niektorí z rozprávania pamätníkov. A iba šťastlivci sa s ním streli osobne, prípadne ho i videli naživo stáť na súťažnom pódiu. Jozef Grolmus (alebo Jozef „GIGANT“ Grolmus) je aktuálne jediným Slovákom, ktorý sa v tzv. open kategórii na Mr. Olympia prebojoval do TOP10 (a ako nám potvrdil v rozhovore, iba nepriazeň rozhodcov z Európy ho zrejme odsunula z finálových priečok). Zároveň je aj prvým Slovákom, ktorý na IFBB Majstrovstvách sveta stál na stupni najvyššom – pravdou však je, že tieto úspechy dosiahol až po roku 1982, kedy z IFBB Majstrovstiev sveta v Brugách emigroval do Nemecka.
Od spomínaných úspechov v roku 1985 a 1986 roku uplynulo už 25 rokov, v tomto roku Jozef oslávi okrúhlych 50 rokov (áno, priatelia, ako 21 ročný grolmus1.jpgštartoval na Majstrovstvách sveta, keď mal 23, získal svoje prvé zlato z Európy a ako 24 ročnému mu na krk zavesili zlatú medailu z Majstrovstiev sveta) a ja som naozaj rád, že práve nášmu portálu táto legenda poskytla exkluzívny rozhovor.     

Jozef, v prvom rade sa ti chcem poďakovať za to, že si si našiel čas a priestor na rozhovor pre náš portál. Viem o tebe, že žiješ v Nemecku, kam si odišiel v 80-tych rokoch. Čo bol hlavný dôvod, že si sa rozhodol zmeniť pôsobisko?
Hallo Janko, ako vidím, ideš hneď k veci a „zaťal si do živého“. Vždy mi ťažko padlo opísať seba samého. Pravdepodobne nie som z tých, čo sa hneď tlačia dopredu, ale ani nerád zostávam v úzadí. Prečo som odišiel zo Slovenska? Kedysi sa to robilo celkom jednoducho - aby chlapec nazbieral skúsenosti a učil sa samostatnosti, poslali ho do sveta. Podobne ako keď chlapca zoberú za vojaka. Jednoducho ja som zvedavec a chcel som vidieť „svet“ - to bol skutočný dôvod mojej emigrácie.

Nikdy si nerozmýšľal nad tým, žeby si sa raz na Slovensko opäť vrátil?
Aj keď som už videl skoro celý svet, ešte stále sa teším možnosti cestovať. Keď sa tak nad tým zamýšľam, vlastne miesto na bývanie by som mohol nájsť kdekoľvek. V Nemecku som sa oženil, mám tu rodinu, aj povinnosti. Vrátiť sa na Slovensko? Rád sa tam vraciam a sledujem, ako sa všetko časom mení, ale môj domov je predsa len v Nemecku.

V 80-tych rokoch si patril k absolútnej kulturistickej špičke – v roku 1985 si sa stal amatérskym majstrom sveta, rok na to si vstúpil do tábora profesionálov a na Mr. Olympia si dosiahol výborné 10. miesto. Kedy si sa rozhodol, že okúsiš aj dráhu profesionálneho kulturistu?
K profesionálom ma ťahala úcta a rešpekt k tomuto športu. Na vlastné oči som chcel vidieť tých, ktorí mi boli vzorom, postaviť sa s nimi na jedno súťažné pódium a dnes môžem povedať, že sa mi to podarilo. Z mojich vzorov osobne poznám Arnolda Schwarzeneggra, Franca Columba a mnohých ďalších, ktorí v mojej dobe predstavovali absolútnu špičku a písali dejiny kulturistiky.

Po emigrácii si roky súťažil za Nemecko – aké si tam mal podmienky pre kulturistiku?
Podmienky na kulturistiku boli a sú všade rovnaké. V Nemecku sa v tom čase tiež varilo len s vodou, tak ako inde. Rozdiel bol však v lepšom kontakte s okolitým svetom.

Stáť na pódiu s Lee Haneym, Richom Gasparim, Bertilom Foxom, to bol určite obrovský zážitok. Ako si spomínaš na svoju prvú Olympiu?
Olympia 1986? Rok pred tým som sa stal majstrom sveta, splnil som si cieľ. Nechcel som sa naveky tlačiť medzi amatérmi a brať niekomu miesto, kto sa snažil o zisk titulu v amatérskej kulturistike a tak som sa posunul ďalej – k profesionálom. A Olympia bola mojou prvou profesionálnou súťažou a samozrejme, že som všetko veľmi intenzívne prežíval. Pamätám, si ako po prejudgingu prišiel za mnou Wayne DeMilia, povedal mi „you are in TOP ten“ a ja som bol šťastný. Hneď po nástupe udeľovali ceny tým, čo nepostúpili do finále - od šiesteho po desiate miesto. Koľko som získal? Tisíc dolárov - to bola cena za desiate miesto na Mr. Olympia 1986.
Sklamanie však prišlo až po Olympii, kedy som sa dozvedel, že Rafael Santonja  zo Španielska a Julian Bloemaert z Belgicka (rozhodcovia, ktorí rozhodovali 1986 Mr. Olympia) ma videli vyššie - mali ma na piatom, resp. šiestom mieste. Nemeckí rozhodcovia však viac fandili Petrovi Hanselovi, ktorý vtedy pracoval u Alberta Buseka - prezidenta IFBB v Nemecku. Jeho uprednostnili (napokon obsadil 6. mieste) a mňa tým pádom odsunuli nižšie, na desiate miesto.Grolmus3.jpg

Poznámka – výsledky 1986 Mr. Olympia:

  • 1. Lee Haney
  • 2. Rich Gaspari
  • 3. Mike Christian
  • 4. Albert Beckles
  • 5. Berry DeMey
  • 6. Peter Hensel
  • 7. Bertil Fox
  • 8. Ron Love
  • 9. John Terilli
  • 10. Jozef Grolmus
  • 11. Tom Platz
  • 12. Jusup Wilkosz
  • 13. Eduard Kawak
  • 14. Frank Richard
  • 15. Gary Leonard 

Medzi profesionálmi si súťažil krátko, nechýba ti súťažná kulturistika? Nerozmýšľal si niekedy, že by si sa skúsil pripraviť na nejakú súťaž v kategórii masters? V Nemecku je predsa súťaženie v kategóriách masters veľmi populárne!
Súťaže masters ... povedal by som, že ešte nie sú pre mňa. Nie som taký starý, aby som na nich pretekal, duševne ešte nie som tak ďaleko. Stále trénujem, ale na veľké súťaže to už nie je. Zúčastnil som sa toľkých majstrovstiev, že mi to naozaj stačí. Pravdu povediac, so súťažením som prestal, keď počiatkom roku 1990 som dostal do rúk list od IFBB, v ktorom bolo upozornenie, že tí kulturisti, ktorí udržiavajú intímne styky s rozhodcami, budú diskvalifikovaní. Uznaj ... trápiš sa, dáš do toho všetko a o výsledku možno rozhodovali nejaké styky s rozhodcami?

Myslíš, že je veľký rozdiel medzi kulturistami z tvojej éry a tými, ktorí na profiscéne súťažia v súčasnosti?
Rozdiel medzi kulturistami vtedy a dnes som zatiaľ nenašiel a myslím, že ani žiaden nie je. Zmenili sa len podmienky, ktoré priniesli zmeny vo výkonnosti, ale podstata kulturistiky ostala taká, ako na začiatku – úspech v nej si stále vyžaduje tvrdý tréning, kvalitnú stravu a odriekanie. 

Kulturistika je krásny šport, ale nesporne jeden  z najťažších čo sa týka záverečnej prípravy na súťaž. Niektorí pretekári ťažko znášajú diétu, iní majú problémy s tréningom. Mal si aj ty niečo, čo si v príprave nemal rád, alebo čo sa ti zvládalo ťažšie? Bolo niečo, čo si v súvislosti s kulturistikou vyslovene neznášal?
Náročný tréning, alebo tvrdá diéta, to všetko patrí k tomuto športu a preto v mojom prípade neexistovalo delenie na – to mám a to nemám rád. Vieš čo rozlišuje špičkového kulturistu od iných kulturistov? Cieľ, ktorý chce dosiahnuť a cesta k tomu cieľu. Všetko začína a končí v hlave. Ja som robil kulturistiku preto, lebo som chcel, do ničoho som sa nenútil. 

Vieš čo by ma ešte zaujímalo? V podstate klasické veci - ako prebiehala tvoja príprava? Čo tvorilo základ tvojho jedálneho lístka? Aké suplementy si vo svojej príprave využíval?
Príprava v mojom prípade trvala spravidla 5-6 mesiacov. Začínal som vždy s naberaním svalovej hmoty – tu bola základom výživa, kde prevažovali uhľohydráty a bielkoviny. Bielkoviny som čerpal z červeného mäsa a vajec. Ako doplnok som sem-tam mal 90% proteínový koncentrát a k tomu dennú porciu vitamínov.

To, ako bude kulturista vyzerať na súťaži, je do veľkej miery ovplyvnené posledným týždňom - tréningom, manipuláciou s uhľohydrátmi a tekutinami. Ako vyzeral posledný týždeň pred súťažou v podaní Jozefa Grolmusa? Mal si nejaký osvedčený recept na vyladenie formy?
Súťažnú formu som sa snažil vždy vyladiť už dva týždne pred súťažou, takže posledný týždeň som už len pózoval a venoval sa úprave pokožky. Neboli v tom žiadne tajomstvá.

Tvojou dominantnou svalovou partiou boli  (a verím, že stále sú) - paže. Zameriaval si sa na ne špeciálne, alebo ich veľkosť a tvar bola vecou získanej genetiky? Spomenieš si koľko merali obvody tvojich paží v objemovom tréningu?
Viem, že som si raz nechal len tak pre zábavu odmerať objem paží - vtedy to bolo 54 cm a nejaké drobné, ináč som to nikdy nerobil. Dôležitejšia ako rozmery je predsa symetria celého tela a práve na nej som pracoval. Na paže som sa vôbec nezameriaval. 

Kto, alebo čo ovplyvnilo tvoju kulturistickú cestu v začiatkoch? Čo bolo pre teba podnetom k tomu, že si začal cvičiť?
Podváha! To bola hlavná príčina a dôvod prečo som začal s posilňovaním. V starom časopise „Tréner“ som sa dočítal, že posilňovaním sa dá zvýšiť telesná hmotnosť a ja som v tom čase vážil naozaj málo. 

Neviem, či  sleduješ profesionálnu kulturistickú scénu, ale o necelé dva mesiace sa v Columbuse uskutoční druhá najprestížnejšia súťaž profesionálnej kulturistiky – 2011 Arnold Classic. V štartovej listine sa spomínajú mená ako Warren, Wolf, Rockel, Winklaar, Centopani ... máš aj ty svoj tip? Kto by mohol podľa teba túto súťaž vyhrať?
Bohužiaľ, v momente, ako som prestal so súťažnou kulturistikou, prestal som sledovať súťaže a nezaujímam sa ani o umiestnenie kulturistov na týchto súťažiach. Takže ti na tvoju otázku nedokážem odpovedať. Darmo odo mňa čakáš prognózy, alebo dohady, kto môže, alebo kto by mohol vyhrať.

Keby si mohol poskladať telo zo špičkových kulturistov, či už súčasných, alebo aj z borcov z minulosti - ako by to ideálne kulturistické telo vyzeralo?
Kulturistika je individuálny šport, z tohto dôvodu žiadne skladanie špičkových kulturistov neprichádza do úvahy. Je jedno, čo by z toho vyšlo, aj tak by to nebolo reálne. Idealizmus nie je zdravý základ pre kulturistiku. Aj v dnešnej dobe musíme prírodu akceptovať takú aká je.

Spomínal si, že stále trénuješ. Ostali ti ešte nejaké návyky z kulturistickej minulosti?
Čo sa zmenilo a čo zostalo? Pravdepodobne sa zmenilo všetko, človek by mal ísť s časom a prispôsobovať sa novému. Určite aj ja som úplne iný ako pred dvadsiatimi rokmi. Nie som človek zvykov.

Pred dvadsiatimi rokmi žil Jozef Grolmus kulturistikou - čím žije Jozef Grolmus dnes?
Jozef Grolmus trénuje, žije a dúfa, že to tak ešte dlho ostane.

Jozef veľmi pekne ďakujem za rozhovor, ďakujem za tvoj čas a prajem veľa šťastia, zdravia a rodinnej pohody.

RIP Jozef GROLMUS



Výsledky, ktoré dosiahol Jozef Grolmus

1977
3. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... v jeho kategórii do 170 cm víťazí Anton Šaray, Ľuboš Matejíčka vyhráva kategóriu nad 175 cm

1978
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... okrem neho svoje kategórie vyhrávajú aj oddieloví kolegovia z Vinohradov Bratislava – Milan Rehák kategóriu do 175 cm, Ivan Turtev kategóriu nad 175 cm
1. miesto ... na Majstrovstvách Československa dorastu ... rovnaký úspech dosahujú aj Rehák s Turtevom; v Jozefovej kategórii na predposlednom 9. mieste končí Petr Dudarec (mimochodom, ten v roku 1988 a 1989 získava na IFBB ME 3. miesta v kategórii do 80 kg)

1979
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska dorastu ... v jeho kategórii končí na 7. mieste Dušan Skirkanič (neskôr úspešný v powerliftingu)
1. miesto ... na Majstrovstvách Československa dorastu ... v jeho kategórii do 170 cm na 4. mieste končí už spomínaný Dudarec; v kategórii do 175 cm končí Roman Vrábel na 8. mieste (mimochodom, ten v roku 1993 získava bronz na IFBB ME, v roku 1999 striebro na IFBB MS a v roku 2004 bronz z IFBB MS masters)

1980
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska juniorov ... víťazí kategórii do 169 cm, kategóriu do 179 cm vyhráva už spomínaný Ľuboš Matejíčka
1. miesto ... na Majstrovstvách Československa juniorov ... v kategórii do 169 cm hneď za nim, na 2. mieste končí Petr Dudarec; v kategórii do 174 cm na 5. mieste končí Ladislav Tököly (neskôr tréner Adama Cibuľu), na 7. mieste končí Jaroslav Bednarčík (v 1994 roku získava 6. miesto na IFBB ME v kategórii do 90 kg)
2. miesto na juniorských Majstrovstvách Európy v kategórii do 75 kg

1981
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska juniorov ... v kategórii do 175 cm už spomínaný Bednarčík získava 3. miesto v kategórii nad 179 cm na 7. mieste končí Jozef Dršman (neskorší životný partner Timey Majorovej, ktorá sa kvôli nemu koncom 90 rokov presťahovala do USA)
1. miesto na Majstrovstvách Československa juniorov ... v jeho kategórii do 169 cm na 2. mieste končí Dudarec

1982
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska juniorov
1. miesto ... na Majstrovstvách Československa juniorov
1. miesto ... na Majstrovstvách Slovenska mužov ... v jeho kategórii do 169 cm na 13. mieste končí Ľubomír Hečko (terajší asistent reprezentačného trénera Milana Čížeka)
1. miesto ... na Majstrovstvách Československa ... v kategórii do 169 cm poráža Róberta Dantlingera (3. miesto z ME 1997, 3. miesto z MS 1978, 1. miesto z ME a 4. miesto z MS 1979, 2. miesto z ME a 5. miesto z MS 1980)
 
1984
1. miesto ... na Majstrovstvách Európy, v kategórii do 90 kg, poráža Petra Uríčka
2. miesto ... na Majstrovstvách sveta, konali sa v Las Vegas - USA, poráža ho domáci Rich Gaspari – ten rok na to končí na 3. mieste na Mr. Olympia ; kategóriu nad 90 kg vyhráva Mike Christian pred Berry DeMeyom; v kategórii do 80 kg na 4. mieste končí Elshahat Mabrouk (je to jeho 3. svetový šampionát); Československo na týchto majstrovstvách nemalo zástupcov z finančných dôvodov
 
1985
1. miesto ... na Majstrovstvách sveta, v kategórii do 90 kg, poráža Phill Williamsa z USA a Libora Minaříkam ktorý sa na medzinárodné súťažné pódiá vrátil po trojročnej nútenej prestávke; v kategórii do 80 kg víťazí Lee Labrada pred Elshahat Mabroukom a Miroslavom Jastrzebskim; na týchto majstrovstvách sveta neuveriteľný úspech zaznamenalo Nemecko – získalo 3 prvé miesta (okrem Jozefa Grolmusa kategóriu do 70 kg vyhral Herman Hoffend a v kategórii nad 90 kg zvíťazil Peter Hensel)

1986
10. miesto ... na Mr. Olympia – poráža Tom Platza a Jusupa Wilkosza, do TOP 6 sa prebojoval Peter Hensel (v tom čase historicky druhý Nemec vo finále Mr. Olympia – pred ním sa to podarilo iba Jusupovi Wilkoszovi ... 1981 - 6. miesto, 1982 – 6. miesto, 1984 - 3. miesto)
  
1987
7. miesto ... na World Pro Championships
15. miesto ... na Mr. Olympia

1989
13. miesto ... na Grand Prix Sweden
15. miesto ... na Grand Prix France

2009
v máji bol Jozef Grolmus uvedený do „kulturistickej“ Siene slávy v Nemecku

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
áno áno
autor: admin | dátum: 13.07.2020 18:51:46
už v roku 1984 mal zvíťaziť ... ale v Las Vegas to dali Gasparimu ... tak o rok neskôr prišiel vo forme, kde nebolo pochýb, kto je najlepší
Jožko
autor: Oplan | dátum: 13.07.2020 17:17:13
Nikdy sa mu neparilo zopakovať formu z Majstrovstiev svata 1985. R.I.P.