Archívny článok rok 1998 - deň s Majstrom sveta Jarom Horváthom

Archívny článok rok 1998 - deň s Majstrom sveta Jarom Horváthom

Jaroslav Horvath 1998

Jaroslav HORVÁTH je historicky najúspešnejším kulturistom Slovenska - na svojom konte má 2 víťazstvá z IFBB Majstrovstiev sveta, jedno Absolútne prvenstvo, úspešne súťažil aj ako IFBB PRO súťažiaci a vrcholom jeho súťažnej kariéry bolo 6. miesto (v roku 2010) a 4. miesto (v roku 2011) na prestížnom Olympia Weekend-e v kategórii Bodybuilding 202lbs v čase, kedy spolupracoval s Igorom KOPČEKOM.
V archívoch časopisov, ktoré sa v predchdzajúcich rokoch venovali tématike kulturistika a fitness, by ste našli hneď niekoľko profilových článkov, ktoré boli venované práve Horváthovi. V roku 1998 o ňom písal aj mesačník Muscle&Fitness - prvú časť nájete v samostatnom článku, aktuálne vám ponúkame časť druhú.



Vzory Jaroslava HORVÁTHA

Videorekordér zhltne kazetu a ovládačom Jaro oživí na obrazovke Lee Labradu z niektorej Olympie. "Veľmi rád si ho pozriem. Bol to nielen dobrý kulturista, ale i schopný a inteligentný človek. Ako kulturista bol elegantný, symetrický, vyrovnaný... Je prirodzené, že človek inkIinuje k vzorom podobným jeho typu."

Jedným z prvých Jarových vzorov bol i Paľo Jablonický, ktorého ako chlapec obdivoval v kulturistických ročenkách. Paľa si váži a uznáva i dnes, keď ho už dobre pozná osobne, lebo je to priamy a skromný človek. Práve s ním mal Jaro účinkovať v zábavnom programe Bodyguard televízie NOVA. „Spočiatku som aj uvažoval, ale keď povedali, že sa bude treba aj vyzliekať, radšej som to odriekol. Vedľa Paľa sa môžem postaviť vtedy, keď je on v bežnej forme a ja v súťažnej. Inak sa tomu radšej vyhnem."

Jaroslav HORVATH
Nezabudne pripomenúť, že i Jablonický vyhral svet vo veku okolo 25, čo je u kulturistu veľmi málo. O dva roky by chcel tak ako Paľo skúsiť profesionálnu dráhu, pričom svoj cieľ formuluje skromne - chce sa postaviť sa na pódium Mr. Olympia. Milan Čížek odhaduje perspektívy svojho zverenca konkrétnejšie: „Myslím, že i pri svojej výške má na to, aby sa pri súčasnom trende pohyboval za 5-6 rokov medzi 7. a 9. miestom. Závisieť to bude i od konštelácie vyšších a nižších kulturistov. Ľahšie ho pichnú hore, ak bude na súťaži nižší sám ..."

Opäť na tréningu

Na 17.30 sa vraciame opäť do činkárne. Tu už na Jara čaká jeho súčasný sparingpartner Štefan Havlík, v ktorom vidí tréner Cížek možnosti veľkej perspektívy. Štefan je jedným z mála, ktorí na adresu Horvátha neplytvajú superlatívmi: „Netrénovalo by sa s nim zle, len keby chodil načas na tréningy a pri Jaro HORVATHcvičení toľko nekecal," zhodnotí tréningovú spoluprácu s majstrom sveta.

A to Jaro považuje tréningy s Havlíkom za príliš „suché". „Jeden čas som cvičil so Šaňom Sásim, to bola zábava! Aj keď treba povedať, že niekedy to šlo na úkor tréningu," priznáva Jaro. Tréningové partnerstvo a priateľstvo Jara Horvátha a Saňa Sásiho sa vyvinulo z prvotnej veľkej rivality, dokonca vzájomnej averzie.

I Čížek spomína, že napätie medzi nimi často presahovalo hranice únosnosti. To bolo v časoch, keď sa relatívne neznámy Horváth začal doťahovať na hviezdu klubu PRO Body,
ktorou bol ako juniorský Majster sveta Sási. Našťastie Horváth prešiel do vyššej kategórie a Šaňo sa zmieril s tým, že na Jara nemá. Odvtedy sú priateľmi...

Možno i vzťah Havlík - Horváth prežije raz podobnú krízu. To je však zrejme veľmi, veľmi ďaleko. Nechajme ich teraz radšej trénovať. Bez poctivej práce totiž ani v rozprávke nie je možný šťastný koniec.

Mesačník Muscle&Fitness vám každý mesiac prináša informácie zo sveta kulturistiky, fitness a zdravého životného štýlu. Nezabúda aj na dianie na fitness scéne Slovenska, ktorú pozorne sleduje od začiatku 90. rokov 20. storočia.

Muscle&Fitness

Diskusia k článku:

AMIX diskusia