Zaujalo na Facebook-u - Stanislav SLIMÁK o úspechu Michala KRIŽÁNKA

Zaujalo na Facebook-u - Stanislav SLIMÁK o úspechu Michala KRIŽÁNKA


Stano SLIMÁK - Kulturistika a legendy ČSSR: Úspech Michal Križo Križánek, úspech pre Slovensko.

Na prestížnej súťaži Elite PRO Bodybuilding 2018 Arnold Classic Europe, ktorá sa konala 28. – 29. 9. 2018 v Barcelone, sa Michalovi Križanekovi podarilo pre Slovensko získať zlato v kategórii PRO Mens Bodybuilding. V celej histórii Slovenska sa doteraz žiadnemu kulturistovi nepodarilo vyhrať Arnolda v takejto kategórii. Dostať sa na túto súťaž, ako PRO pretekár, totiž znamená najprv si ELITE PRO CART vybojovať na amatérskych súťažiach a až potom môžete pretekať ako PRO, čiže profesionál s tými najlepšími kulturistami sveta.

Michal, ale nie je obyčajný priemerný kulturista. Aby ste rozumeli. To čo niekomu trvá mnoho rokov a niekedy aj desiatky, Michalovi sa podarilo za jeden. Hneď po svojom prvom štarte v živote, ako kulturista na Mr. Slovenska 2017, ktoré vyhral, sa po pol roku postavil na pódium s najlepšími amatérmi v Prahe na EVLS Prague, kde najťažších amatérskych mužov porazil a tam tak zaujal, že mu bola udelená aj PRO CARD /stal sa profíkom v Elite PRO IFBB/. O rok na to, sa teraz postavil už ako profesionál na Arnold Classic Európa a tú vyhral. Proste kam Michal v priebehu 18 mesiacov prišiel, to vyhral. Keď si zoberieme do úvahy, že tento urastený baník preteká, ako kulturista len rok a pol a dosiahol to, čo žiaden iný kulturista v CZ, alebo v SK, tak je to až neuveriteľné. Prečo má Miško taký úspech?

Je to genetický talent aký /a to sa nebojím povedať nahlas/ sme tu ešte nemali. Je to samozrejme môj názor. Má neuveriteľne obrovské paže, široké kľúčne kosti, úzky pás, nádherne vyváženú celkovú stavbu tela, úzke kĺby, obrovský rozsah lakťov od seba v otvorených pózach, dobré stehná, výborný chrbát, ramená. Áno, má aj nedostatky /veď je len na začiatku cesty/. Potrebuje mohutnejšie prsia, lepšie brušné, aj pílovité svalstvo. Celý ešte musí zmohutnieť. Je zvláštne, že to píšem, lebo už aj tak je obrovský. Ale aby sa stal svetovou špičkou /a ja si myslím, že on na to má/ musí proste podrásť - a o to ja nemám strach. Sú kulturisti, ktorí majú tak úzke ramenné kosti, že aj keď to dotiahli na PRO, proste im ich kostra už nedovolí ísť ďalej. Michal, ale má kam lepiť hmotu a evidentne mu to rastie, ako málo komu.
Michal KRIZANEK
Keď som ho prvý krát videl na jar 2017, hovoril som si „no fajn bomba, talent, uvidíme“. No a ten chalan za rok a pol, aj napriek tomu, že bol vlastne stále v diétach a na pódiach nabra,l ako „prasa“. Nabral a zároveň zhustol. Väčšina kulturistov povie „dám pauzu od pretekov na dva roky a idem na objem“. A keď prídu na stage po dvoch rokoch vidíte, že takmer žiadna zmena. Ba aj horšie. Michal, ale aj napriek diétam rastie, ako z vody. Proste Slováčisko, ako repa.

Počul som názory kulturistov, že on je tu len dočasne. Že to nemá vydreté. Že to nevydrží. Že na to nemá. Ja si to nemyslím. Je cítiť z ich slov trochu závisť, a ani sa im nečudujem, lebo viem, čo všetko musia obetovať, koľko rokov driny, koľko diét, koľko odriekania, koľko peňazí a nedosiahnu to čo Michal ani za 100 rokov. Nedá sa na nich hnevať. V podstate ich chápem. Ja osobne Miškovi prajem od začiatku a verím mu. Nemyslíte si ale, že Michal má všetko zadarmo. Už 13 rokov drie a tiež prechádza diétami, potokmi potu a krvi, hladovaním, odriekaním a všetkým čo ostatní.

No a keď už mu nemajú čo vytýkať, tak mudrujú do jeho pózovania. Že vraj je ako kladivo, že nevie pózovať. Apropó!! Ja sa venujem kulturistike /aj keď s prestávkou/ od 1986 t.j. 32 rokov a môžem Vás ubezpečiť, že 90% pretekárov nevie vôbec pózovať a ani nebude. Michal /aj keď má čo zlepšovať/ vie pózovať lepšie, ako väčšina dnešných kulturistov. To nehovorím o tom, že sa pózovanie dá naučiť a on sa evidentne zlepšuje. Ale to, čo má Michal, ten svalový rozvoj a talent to tí ostatní kulturisti nenatrénujú. Tak prosím Vás, pri podobnom kritizovaní, že nevie pózovať, si radšej kustnite do jazyka.

Čo bude ďalej? Pravda či fikcia? Sú tu hlasy, že by mal Miško isť ku "ozajstným" profíkom do IFBB PRO - NPC. Nesúhlasím! Tu a teraz je Michalov čas! Nová Elite PRO IFBB je ideálna, pre jeho rozbeh a zlepšovanie sa. Je to nová organizácia v Európe a tak, ako bol kedysi Arnold dôležitý pre Joe Weidera, tak bude možno raz Miško pre Santochu. Môj názor je, že ak má pán Santocha rozum, mal by si Michala osobne podchytiť, lebo myslím, že on má na to, aby raz konkuroval najlepším na Mr. OLYMPIA. /A aby som iným kulturistom nekrivdil. Samozrejme sú v CZ a SK aj iní kulturisti, ktorí sú dobrí a tiež raz môžu konkurovať špičke./ A tí čo vieme, ide tu o prestíž a boj USA a EU. Ale to som začrel do politiky a to nie je mojim cieľom.

Michal tu ma perfektné zázemie v organizácii Elite PRO Slovakia na čele s Milanom Čížekom a okolo seba ľudí ako tréner Alexander Hlobik, Igor Kopcek, Ľuboš Matejíčka čo mu pomáhajú. A tí už vedia, čo bude pre neho najlepšie. Moc im všetkým prajem a držím palce, nech to spolu dotiahnu čo najvyššie a nech našu Československú kulturistiku, ktorú tu budovali desaťročia naši otcovia, vo svete zviditeľnia a preslávia. Je iba na Michalovi ako to dá. Miško drž sa.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia