Šubrtovi tesne uniklo prvenstvo na 2018 IFBB World Cup v Rumunsku

Šubrtovi tesne uniklo prvenstvo na 2018 IFBB World Cup v Rumunsku

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Rumunsko bolo tento weekend stredobodom pozornosti fanúšikov kulturistiky a fitness celého sveta - v Bukurešti súťažili súťažiaci pod hlavičkou NPC - PRO League, v meste Cluj Napoca sa uskutočnil 2018 IFBB Bodybuilding a Fitness World Cup, na ktorom mali príležitosť súťažiť aj súťažiaci zo Slovenska (tí na historicky prvom Bodybuilding and Fitness World Cup organizovanom pod hlavičkou IFBB International nesúťažili.)

Svojich reprezentantov do Cluj Napoca však poslal Český zväz kulturistiky a fitness - aké výsledky dosiahli?

  • Jakub ŠUBRT ... 2. miesto v kategórii kulturistika do 100kg (5 súťažiacich v kategórii)
  • Adam PALOVČÍK ... 3. miesto v kategórii Men´s Physique juniorov (6 súťažiacich v kategórii), 4. miesto v kategórii Men´s Physique do 173cm (4 súťažiaci v kategórii)
  • Petr SEDLÁČEK ... 4. miesto v kategórii Muscular Men´s Physique (4 súťažiaci v kategórii)

"Najúspešnejším súťažiacim z výpravy Čiech bol Jakub ŠUBRT, ktorému prvenstvo v kategórii uniklo len vďaka horšie ohodnotenej voľnej zostave", povedal pre náš portál Igor KOPČEK, ktorý Šubrtovi pomáhal s prípravou. "Jakub za mnou prišiel počas 2018 Bikinfitness Campu v Prahe, kde som pôsobil ako lektor, a opäť sa ma pokúšal "zlomiť", aby som mu pomohol. Z toho, čo mi povedal bolo jasné, že súťažiť chce ešte v tomto roku, pod hlavičkou IFBB International, kde v závere súťažnej sezóny boli už iba 2 súťaže - 7 týždňov ostávalo do súťaže World Cup v Rumunsku, 8 týždňov do Diamond Cup na Ukrajine. Z toho, čo som v Prahe videl a z toho, čo viem o Šubrtovi z predchádzajúcich rokov som odhadol, že na prípravu, kde by bol výsledok ako-tak podľa jeho predstáv, potrebuje 12-14 týždňov. Bol tu teda výrazný časový tlak, Šubrt musel do prípravy dať maximum úsilia a napriek tomu výsledok nemusel byť taký, aký sa očakávalo (Jakub vravel, že chce konečne uspieť aj na IFBB scéne, do ktorej prestúpil pred rokmi po TOP výsledkoch vo federácii NABBA; ak sa zadarí, cieľom je Elite PRO karta)."

Jakub ŠUBRT na súťaži 2018 IFBB World Bodybuilding and Fitness Cup



"Z toho čo som videl v Rumunsku by som mu dal prvé miesto v rámci porovnávania (hodnotenie svalového rozvoja). Voľnú zostavu, ktorá ho napokon "zrazila" na druhé miesto, neriešim.", pokračoval v hodnotení Igor KOPČEK. "Vo forme, v prezentácii a v maličkostiach, ktoré mohli už v hodnotení svalového rozvoja nakloniť misky váh na jeho stranu vidím jasné rezervy. Sú tu štyri dni na to, aby na Ukrajinu prišiel o niečo tvrdší a vydefinovanejší a odstránil nedostatky, ktoré som mu vypichol. Aspoň niektoré z nich. O čom hovorím? 
Zmena strihu plaviek (alebo ich "povytiahnutie") tak, aby jasne delili jeho postavu na "kratšiu" hornú časť a "dlhšiu" dolnú časť, neistota v pózingu v povinných postojoch a dotiahnutie s tým súvisiaceho každého detailu (úprava čelného postoja, postojov bočných aj zadných). Ukázalo sa, že viac pozornosti musí venovať aj voľnej zostave (tá by mala obsahovať pózy, ktoré korešpondujú s ranným obdobím bodybuildingu a dávajú vyniknúť proporčnosti jeho postavy - to je Šubrtova silná stránka!).
Viem, že priebeh súťaže v Rumunsku nebol ideálny, menili sa tam časy nástupu jednotlivých kategórií na pódium a Jakub nakoniec musel súťažiť "hneď po vyzlečení sa z teplákov". Bez rozcvičenia a adekvátnej úpravy pokožky. Stáva sa to, no ani takáto situácia ho nesmie vyviesť z koncentrácie na súťaž. Neistotu na pódiu rozhodcovia neprehliadnu, navyše stres sa negatívne podpisuje na súťažnej forme. Dáva tým výhodu súperom.
Škoda jeho druhého miesta - ak by v kategórii zvíťazil, získal by aj Elite PRO kartu. Myslím, že Šubrt po prípadnom víťazstve v kategórii by získal vďaka proporčnosti a postave bez defektov aj absolútny titul - víťaz kategórie nad 100kg mal totiž jasné deformity.
Opakujem - škoda nevyužitej príležitosti, súperov nebolo veľa, každý z nich bol poraziteľný."

Diskusia k článku:

AMIX diskusia