Peter TATARKA opäť najlepší na svete - v master kategórii

Peter TATARKA opäť najlepší na svete - v master kategórii

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2019 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Spomínam si na rok 2005 a IFBB Majstrovstvá Európy, ktoré sa (ak sa nemýlim) konali v Rumunsku, v meste Brasov. V kategórii do 90kg som pripravoval Štefana HAVLÍKA, v rovnakej kategórii súťaži Lukáš OSLADIL (ten zvíťazil) a debutujúci Peter TATARKA (získal striebro). Havlík pár dní pred šampionátom sa trápil s teplotami, výsledkom bola strata formy a ... prekvapujúca prehra s Tatarkom. Už vtedy ma Tatarka upútal formou prípravy, ktorá postupom času vyústila až do súťaženia v master kategórii. Dlhovekosť (rozumej - roky úspešného súťaženia) je vo svete amatérskeho bodybuildingu aj v súčastnosti výnimočnosťou. V prípade Petra ak privriem oči, vidím cca ďalších 8-10 rokov bezproblémového súťaženia - medzi master súťažiacimi. Vďaka nominácii, ktorá razantnejšie vstúpila do IFBB organizácie pod označením classic physique.

V minulom roku dokázal Tatarka opäť výrazne uspieť aj medzi seniormi. V nominácii, ktorá mu je  "šitá na mieru" - reč je o už spomínanom Classic Physique, pre ktorú sa stal vďaka absolútnemu prvenstvu na 2018 IFBB World Bodybuilding Championships doslova a do písmena vlajkovou loďou na Slovensku. A nielen na Slovensku! Ako absolútny Svetový šampión, ktorý bez problémov je schopný splniť náročné WADA podmienky, sa stal členom SAFKST TOP Teamu a v roku 2019 a 2020 bude čerpať (resp. už čerpá) podporu od štátu vo výške 10.000€/rok. V tomto roku na 2019 IFBB World Bodybuilding Championships si na svoje konto síce nepripísal cenný kov, chuť víťazstva však opäť spoznal tento weekend v Tarragona, na 2019 IFBB World Master Championships. Ako ináč, opäť medzi Classic Physique súťažiacimi. A len tak mimochodom, pred dvoma týždňami v Bratislave si do svojej bohatej zbierky cenných kovov pridal aj bronz z IFBB Svetového šampionátu zo zmiešaných párov.

Pohľad do výsledkových listín ukáže, že titul master Svetového šampióna v Tarragona Peter získal bez zaváhania. Napriek tomu, po súťaži som sa rozprával s viacerými rozhodcami - tu sú zhrnuté ich názory na otázku "čo by mal Tatarka robiť, aby ostal neporazený?" (ich názory som doplnil o praktické poznámky):

  • riešiť pózing ... na Tatarkovi je (napriek úspešnému súťaženiu v classic physique) jasne čitateľný bodybuilding štýl pózovania, ktorý môže byť (v prípade rovnocenných súperov) jeho nevýhodou. "Načítať si" spôsob pózovania, ktorým boli dobre známi borci ako Reeves, Nubret, Scott, Oliva, Zane, Draper, Makkawi aj Arnold (a ich súputníci).
  • riešiť pózing ... hodnotenie v classic physique nominácii, rovnako ako v classic bodybuilding resp. games classic bodybuilding, začína hodnotením proporčnosti postavy v štvrťobratoch. Sústavnú prácu na tzv. vákuum póze (ktorá je aktuálne rozhodujúca pre "zaradenie" súťažiacich medzi classic fyzikov - platí, kto zvládne vákuum, môže súťažiť) je vhodné demonštrovať rozhodcom už v štvrťobratoch. V bočnom postoji dobre zvládnuté "vákum" dá vyniknúť úzkemu pásu a klenutému hrudníku, najmä v protismernej rotácii medzi plecami a bokmi.
  • riešiť pózing vo voľnej zostave ... voľná zostava nikdy nebola Tatarkovou silnou stránkou, ale postupom rokov sa "pohral" s výberom hudby, vyriešil choreografiu aj vycibril prevedenie voľných postojov. Classic Physique si však vyžaduje radikálnejší zásah - do výberu hudby, do výberu postojov (určite by som odporúčal "vypustiť" varianty most muscular pózy), spomalil by som tempo pózovania (doprial by som rozhodcom, aby si vychutnali pohľad na jeho proporčne takmer dokonalú postavu) a sústredil sa na mimiku. Tatarka totiž často na pódiu pôsobí príliš sústredene, málo uvoľnene - stačí sa usmiať (pozrite si jeho fotografie z oceňovania víťazov) a hneď dosiahne zvýšený pozitívny vplyv na rozhodcovský zbor.
  • trvalo pracovať na kvalite svalovej hmoty, neriešiť už jej masívnosť resp. objemnosť ... svalovej hmoty má Tatarka ako Classic Physique súťažiaci naozaj na rozdávanie a sám som bol svedkom jeho obáv, že "či dokáže navážiť do kategórie". Hmotnostný limit dosiahol bez zaváhania, pravdou ale je, že vekovo mladší seniori ho môžu porážať kvalitou formy, separáciou svalovej hmoty.
  • sústrediť sa na úpravu pokožky ... úprava pokožky v prípade Classic Physique nominácie je mimoriadne dôležitá a dopĺňa celkový dojem zo súťažiaceho. Svetlá pokožka, resp. fľaky tento dojem zbytočne kazia.

Tatarkova cesta k víťazstvu v Tarragona

Na každom rozhodcovskom meetingu v jesennej súťažnej sezóne počúvam slová hlavného rozhodcu Pawla FILLEBORNA o tom, že pre nomináciu Classic Physique je rozhodujúca póza vákuum - kto ju nezvládne, bude zo súťaže diskvalifikovaný resp. bude mu ponúknutá možnosť súťažiť medzi kulturistami. Aj preto od súťaže 2019 Arnold Classic Europe hodnotenie svalového rozvoja v Classic Physique začína prvou pózou - tou je vákuum. Rovnako tomu bolo aj v Tarragona, kde pre classic fyzikov boli otvorené tri vekové kategórie. Vákuum však napokon rozhodlo o tom, že "zrealizovcaná" bola iba jedna, open kategória, v ktorej nastúpilo 5 súťažiacich. Zvyšných 15 súťažiacich dostalo možnosť súťažiť v tzv. dodatočnej kategórii. Úprimne, Peter bojoval o prvé miesto (aspoň u mňa) aj v rozšírenom súťažnom poli - či 5, alebo 20 súťažiacich, mal som ho stále na prvej priečke. Súperov prekonával proporčnosťou (v čelnom postoji, najmä ak napol brušné svaly, bol neporaziteľný), na pódiu ukázal (vzhľadom na osvetlenie) aj zodpovedajúcu formu.

Peter TATARKA

Zaujímavosťou súťaže bola aj skutočnosť, že o tom, kto zvládol/nezvládol vákuum nerozhodoval iba Filleborn, ale všetci členovia rozhodcovského zboru. Filleborn totiž nechal na súťažne pódium postupne nastúpiť všetkých classic fyzikov, po odpózovaní povinných postojov urobil krátku prestávku, počas ktorej mu rozhodcovia odovzdali zoznam súťažiacich, ktorí (podľa nich) zvládli uspokojivo spomínané "vákuum" - kto na zozname nebol, v Classic Physique nesúťažil.

Rozhodnúť sa však nebolo jednoduché. Prečo? Svetlo na súťažnom pódiu bolo príliš rozptýlené, nevytváralo ostré línie - čo vyhovovalo napríklad nominácii bikinifitness, ale v mužských bodybuilding nomináciách čiastočne "zakrývalo" aktuálnu formu. Samozrejme, aj v prípade dobre zvládnutého postoja vákuum, v čelnom postoji nedal 100% vyniknúť "vtiahnutiu brušnej steny" pod hrudník. Riešenie? Pomohlo by, ak by táto póza sa predvádzala nielen v čelnom postoji, ale aj v postoji bočnom. Uvidíme, čo prinesie súťažná sezóna 2020.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia
áno áno
autor: admin | dátum: 17.12.2019 21:40:01
dobre, dobre, dobre
Isto je to celé dobre
autor: Oplan | dátum: 17.12.2019 17:41:22
Dobre. Uvidíme kde sú korene kulturistiky. Verejnosti to je jedno, aj tak kulturistika sa nedá obhájiť pred verejnosťou. Ide len a len o nás a my stojíme pevne.
celé zlé
autor: admin | dátum: 16.12.2019 19:43:46
kulturistika je iba jedna (bohužiaľ, stále menšia časť) bodybuildingu ... myslím, že tá väčšia bude mať nasledovníkov až až ... žijeme v 21. storočí, netreba žiť v 80. resp. 90. rokoch - uvidíme, akým smerom sa to bude hýbať ... ale "IBA ONA" - to je prisilné tvrdenie
BB
autor: Oplan | dátum: 16.12.2019 08:38:07
Áno má úspech. Je to borec s obdivuhodnými vlastnosťami a charakterom. To je bez debát. Kulturistika však bude vždy kulturistikou a iba ona bude mať nasledovníkov.
neriesim
autor: admin | dátum: 13.12.2019 20:26:23
ci áno alebo nie, má úspech ... a nasledovníkov ... a to je dobré
Kulturistika
autor: Oplan | dátum: 13.12.2019 14:16:47
Peter T. patrí medzi kulturistov ktorí tlačia kulturistiku tam kde nikdy nebola a logicky ani nikdy nebude.