Vitalij UGOLNIKOV - pôjdem na IFBB Svetový šampionát a Arnold Classic Europe

Vitalij UGOLNIKOV - pôjdem na IFBB Svetový šampionát a Arnold Classic Europe

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2020 bude možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Elite PRO Slovakia.

Po Alexandrovi FJODOROVI, Alexejovi LESUKOVI, Andrejovi SKOROMNEMU Rusko má ďalšiu "veľkú bielu nádej bodybuildingu". 21. augusta oslávi 23 narodeniny, silovým tréningom sa venuje 7. rok (pravdou ale je, že vo veku 16-18 rokov sa viac venoval powerlifitngu, ako bodybuildingu) a v októbri 2019 víťazstvom na Majstrovstvách Ruska v kategórii do 100kg doslova zaskočil všetkých odborníkov, ktorí sledujú bodybuilding v Rusku. Reč je o Vitalijovi UGOLNIKOVI, ktorý za menej ako 1,5 roka dosiahol neuveriteľný progres.
UGOLNIKOV (vekom ešte stále junior) v minulom roku len tesne prehral súboj o titul absolútneho šampióna Ruska medzi mužmi s o 10 rokov starším oddielovým kolegom z klubu Sportlife Petrohrad, absolútnym Majstrom Ruska z roku 2018 (aj z roku 2019) Aleksandrom MARTYNKINOM z kategórie do 95kg. A to, že Vitalij môže smelo rozmýšľať nielen nad domácou súťažnou scénou, ale aj nad scénou IFBB International, ukázali aj 2019 IFBB Majstrovtsvá sveta v kulturistike mužov - Aleksander MARTYNKIN na nich získal 4. miesto v kategórii, ktorá vďaka Vladovi HOLOTOVI dala Slovensku (po roku 2012) opäť zlato.

Začiatky neboli ľahké - ale vydržal!

Najväčším ostrovom Ruska je Sachalin - takmer 950 km dlhý a 25-170 km široký ostrov nájdete na mape tesne nad Japonskom, v severnom Pacifiku. Lietadlom zo Sachalinu do Moskvy musíte prekonať vzdialenosť cca 6.000km, ak letíte do Petrohradu, v lietadle strávite ďalších 630km (pre lepšiu predstavu - z Prahy do New Yorku je to cca 6.600km). Na celom Sachaline žije približne toľko obyvateľov čo v Bratislave, pravdou ale je, že plocha Sachalinu je 1,5x väčšia, ako má celé Slovensko. Administratívnym centrom Sachalinu je mesto Južno Sachalinsk (má 180.000 obyvateľov), po celom Sachaline sa nachádzajú neveľké mestečká, v ktorých žije od 10.000 do 35.000 obyvateľov. Jedným z nich je aj Uglegorsk, kde strávil detstvo aj Vitalij UGOĽNIKOV a kde možnosti tréningu boli iba v miestnej činkárni. Vybavenie? Posúďte sami.

Rodina Vitalija UGOLNIKOVA je rodinou námorníkov, takže aj on ako 16 ročný nastúpil na Vyššie morské učilište v mestečku Cholmsk. Na učilišti vládol tvrdý "vojensko - námornícky režim", kde vyššie ročníky bez problémov šikanovali ročníky nižšie. A 16 ročné "takmer deti" nemohli konkurovať 20 ročným. Vitalij už nechcel iba mlčky trpieť. Sledovať ako jemu a jeho kamarátom štvrtáci pravidelne brali jedlo (a občas im aj naložili) a tak s pomocou kamaráta vzpierača hľadali činkáreň, kde by mohli trénovať. Zadarmo. A našli.

Cieľ bol jasný - zmocnieť, nabrať na hmote, vzbudiť rešpekt. Tréningy boli postavené na powerlifting princípoch, no napriek tomu Vitalij dokázal za 9 mesiacov z 59kg nabrať na 79kg pri výške 175cm. Všetci okolo neho pochopili, že príroda mu dala viac ako ostatným a UGOLNIKOV začal na svojom talente tvrdo pracovať. Okrem tréningu, školy, tvrdej práce na mori sa vzdelával, zhromažďoval informácie, skladal skúšky ako fitness tréner. A súťažil.

Po prvých powerlifting súťažiach sa v roku 2018 dal aj na súťaženie v bodybuildingu - a uspel! Vyhral jarnú oblastnú súťaž a s podporou Sachalinskej federácie kulturistiky mohol odcestovať o pol roka neskôr na Ruský šampionát v Krasnojarsku (poznámka: práve tu sa pravidelne organizuje Siberian Power Show).



2018 Ruský šampionát mu otvoril dvere

Október 2018. V Krasnojarsku na súťažné pódium 2018 IFBB Majstrovstiev Ruska nastupujú juniorskí kulturisti nad 75kg. Medzi nimi výškou síce nevyčnieva, ale proporčnosťou, muskulatúrnosťou a slušnou pripravenosťou pozornosť púta 21 ročný Vitali UGOLNIKOV. Mladý fitness tréner zavrhol prácu námorníka a dal sa na šport. Reprezentuje Sachalinskú oblasť, ktorá nepatrí medzi liaheň bodybuilding talentov Ruska. Vlastne ... až do momentu, kedy Ugolnikov nezačal pózovať, každý Sachalin podceňoval.

Vitalij v Krasnojarsku s prehľadom porážal súperov v každom postoji a rozhodnutím rozhodcovského zboru bol na jasnom prvom mieste. Bol ... do momentu, kedy reprezentácia Petrohradu nepodala protest. Ešte pred vyhlásením výsledkov zasadla komisia, ktorá na každej súťaži rieši námietky súvisiace s rozhodovaním. Výsledok? UGOLNIKOV klesá z 1. na 2. miesto, víťazom sa stáva Petrohradčan Sergej DANILOV. Napriek všetkému, Vitalij UGOLNIKOV sa stáva k najväčším prekvapeniam šampionátu. A získava pozornosť majiteľov siete fitness centier Sportlife, ktorá pôsobí v Petrohrade.

Pár telefonátov, niekoľko mailov a na prelome rokov 2018/2019 juniorský talent (aj s priateľkou Naďou) sedí v lietadle, aby o 10.000km na západ, práve v Petrohrade odštartoval svoju novú športovú kariéru. Ciele sú jasné - s pomocou špecialistov zo Sportlifeclub Teamu zabezpečiť si ďalší progres a potvrdiť vysoké ambície, ktoré účasťou na 2019 Ruskom šampionáte určite nekončia. S UGOLNIKOVOM začne pracovať Boris Borisovič VASILIEV, spolumajiteľ siete Sportlife a zároveň tréner hviezd, akými boli Alexander KODZOJEV alebo Pavel KIRILENKO. A nastáva očakávaný progres - UGOLNIKOV víťazí v októbri 2019 na IFBB Ruskom šampionáte v kategórii do 100kg a v súboji o titul absolútneho šampióne tesne končí druhý.

Aké sú plány na rok 2020?

"V Perme, na 2019 IFBB Majstrovstvách Ruska, kde som zvíťazil v kategórii do 100kg som vážil 97kg", hovorí UGOLNIKOV. "Aktuálne tzn. 6 mesiacov od tejto súťaže mám 125-127kg v kvalite, ktorú som nemal ani v čase, keď som vážil o 10kg menej. Som rád, že sa mi podarilo udržať si pomerne útly pás, musím ešte zapracovať na masívnosti hrudníka a hornej časti tela. Moje stehná majú totiž obvod 80cm, paže 52cm. V pláne je zapracovať aj výrazne na prezentácii a následne bojovať o titul absolútneho šampióna na 2020 IFBB Majstrovstvách Ruska, chcem súťažiť aj na 2020 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike mužov. S Borisom Borisovičom sme hovorili aj o tom, že by nebolo zlé svoju formu ukázať aj na decembrovej súťaži 2020 Arnold Classic Europe v španielskom meste Sevilla."

A EastLabs Photo Team bude pri všetkých jeho vystúpeniach. Držíme palce!


22 ročný 125kg vážiaci Vitalij UGOLNIKOV




Zdroje Generationiron.RU
GoB Channel - Youtube.com
VK.com - vito.ygodnikov
Sportlifeclub
Bodybuilding Illustrated.RU

Diskusia k článku:

AMIX diskusia