Matej KRISTÍN - prekvapenie jesennej súťažnej sezóny 2021

Matej KRISTÍN - prekvapenie jesennej súťažnej sezóny 2021

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

V roku 2021 som nebol ani jednej, jedinej bodybuilding alebo fitness súťaži zorganizovanej na Slovensku. Napriek tomu, vďaka online vysielaniu (ktoré pre SAFKST zabezpečoval Vasil FECKANIČ zo spoločnosti VAFEC), priamo alebo z archívu som si pozrel zo Slovenských šampionátov a pohárových súťaží tie nominácie, ktoré ma najviac zaujímali. Už ako organizačný pracovník na súťažiach AMIX Patriot Cup (spoločne sa priateľmi sme ich organizovali vo Vranove nad Topľou, v pláne boli aj tzv. Oblastné súťaže východ/západ, dokonca tiež IFBB Diamond Cup Slovakia - aby sme súťažiacim dali viac príležitostí na súťaženie) som mimoriadnu pozornosť venoval pre Slovensko novej nominácii Classic Physique.
Dôvod bol logický – nie každý z chlapcov chce byť masívny, mnohí ako svoj bodybuilding cieľ vidia proporčnosť a muskulatúrnosť, ktorou sa mohli na súťažných pódiách spravidla „pochváliť“ borci z 50. a 60. rokov (Steve REEVES, Bill PEARL a spol., prípadne aj Juraj VIŠNÝ a Ladislav SZALAY), alebo aj Frank ZANE v rokoch 70. Sú to klasické proporcie, klasická muskulatúrnosť. Aj preto nominácia, ktorá si našla pred piatimi rokmi miesto aj v portfóliu IFBB nominácií, získala označenie CLASSIC PHYSIQUE.

V roku 2021 premiéru v Classic Physique (ale aj v Classic Bodybuilding) absolvoval aj bývalý men´s physique súťažiaci (pre tých, ktorý nevedia, „menfyzici“ sú tí, ktorí na súťažné pódiá nastupujú v pestrofarebných šortkách – tie im dokonale zakrývajú stehná, rozhodcom teda predvádzajú hornú časť tela a lýtka) Matej KRISTÍN. A darilo sa mu nad očakávanie!

Takmer 30 ročný KRISTÍN (30. narodeniny oslávi v máji) postupne nastúpil na súťažné pódiá piatich domácich súťaží a domov sa vrátil s desiatimi cennými kovmi. Bilancia? Prekvapujúca a neočakávaná – 9x zlato, 1x striebro. A podľa aktuálnych fotografií, ktoré Matej KRISTÍN zverejnil na sociálnych sieťach sa zdá, že iba pár mesiacov mu stačilo k tomu, aby opäť zapracoval na proporčnosti, pridal niečo aj na svalovej hmote. Jeho výsledky z 2021 súťažnej sezóny, ale aj aktuálny progres sú dôvodom, prečo aj vám chcem dať Mateja KRISTÍNA do pozornosti. Prostredníctvom nasledujúceho článku.
Matej KRISTIN
Igor KOPČEK: Matej, netajím, že ak nechám stranou výsledky, ktoré opakovane dosahujú na medzinárodnej scéne TATARKA, PALOVIČ, SENTINEK, DZURILLA, SMREK, KÚTIK a spol., práve ty si pre mňa najvýraznejšou postavou nominácie Classic Physique v roku 2021. Takže prichádza logická otázka – ako si sa dostal k myšlienke súťažiť v tejto nominácii?
Matej KRISTÍN: V prvom rade chcem vyjadriť vďaku za možnosť poskytnúť rozhovor pre portál EastLabs.sk. Do kategórie Classic Physique som sa dostal úplne náhodne. Pôvodným cieľom bolo súťažiť v kategórii klasická kulturistika, ale jeden z mojich klientov priniesol Classic Physique plavky (poznámka - strihom sú iné, ako tie, ktoré sa používajú v kulturistike, alebo klasickej kulturistike) s tým, že by som mohol skúsiť aj túto kategóriu. Plavky som si zobral, no súťažiť v tejto kategórií som sa rozhodol až priamo na prvej súťaži v Liptovskom Mikuláši, pri vážení.

Samozrejme, samotnému súťaženiu v mojom prípade predchádzali roky tréningu a to nielen v kulturistike. Od svojich ôsmich do sedemnástich rokov som hrával aktívne hádzanú za Považskú Bystricu. Keď som práve kvôli častým zraneniam hádzanú úplne zanechal, môj energetický výdaj bol odrazu minimálny a postava sa mi začala prudko meniť. Stále viac a viac som naberal tukové tkanivo, čo sa mi nepáčilo.

K posilňovaniu som sa dostal tak, že som objavil doma bratove jednoručné činky a začal som ich dvíhať. Mal som myslím cca 15 rokov. Chytilo ma to. Stačilo pár tréningov a začal som sa zaujímať o všetko, čo s posilňovaním súvisí. Študoval som publikácie o strave, materiály o tréningu, o všetkom, čo k tomu patrí. Aby som raz vyzeral ako Arnold. Cvičenie ma tak veľmi chytilo, že si ani nepamätám, či som mal odvtedy nejakú dlhšiu pauzu od cvičenia z dôvodu, že sa mi nechcelo.

Trénujem síce 13 rokov, no prvé roky som sa v podstate len zaúčal. Súťažiť som začal po cca deviatich rokoch tréningu a prvú súťaž som absolvoval keď som mal 26 rokov, v roku 2018. V kategórii Men´s Physique. A nedopadlo to dobre. Hneď na prvej súťaži som dostal kŕč do brucha, forma nebola dobrá, pózing ešte slabší a skončil som posledný.
No hneď druhej súťaži som sa zlepšil – nebol som posledný a podarilo sa mi získať štvrté miesto. Reakcie okolia boli povzbudzujúce. Vedel som, že mám obrovské rezervy v pózingu, ale počul som, že keby som ho vylepšil, tak dokážem aj zvíťaziť.
Matej KRISTÍN
S touto myšlienkou som sa pripravil hneď na ďalšiu súťažnú sezónu. Cieľom bolo opäť súťažiť v nominácii Men´s Physique a prísť na súťažné pódium v rovnakej forme, akú som ukázal na poslednej súťaži. Ale tentokrát s prezentáciou, ktorou by som súperom nedal šancu. Chcel som vyhrať! Bol som o tom presvedčený od začiatku, že to dokážem a naozaj sa mi to podarilo. Myslím, že nás bolo vtedy na stage viac ako 20 pretekárov a ja som bol naozaj najlepším. Po prvom úspechu som následne získal 3. miesto na 2019 SAFKST Slovenskom šampionáte.

Prechod od Men´s Physique ku kulturistike bol plánovaný v podstate ešte predtým, než som začal súťažiť v Men´s Physique. Táto kategória bola pre mňa len skúškou, či sa vôbec dokážem pripraviť na súťažné pódium. A či ma súťaženie nejako osloví. Vtedy ma pripravoval na súťaže (bohužiaľ, teraz už nebohý) Peter Muráň, ktorému vďačím za svoje úspechy. Veľmi veľa som sa od neho naučil, bol to super tréner s obrovským srdcom a mal moju 100% dôveru. Ešte raz ďakujem za všetko Peter.
Matej KRISTIN

Igor KOPČEK: Classic Physique a aj Classic Bodybuilding sú nominácie, kde podstatnú úlohu zohrávajú proporčnosť, zodpovedajúca forma a elegantnosť. Postavy aj prejavu. Dôraz nie je kladený na extrémnu masívnosť tak, ako to je v nomináciách kulturistika. Navyše, pred súťažou klasikfyzici aj klasickí kulturisti musia upraviť svoju hmotnosť do požadovaného limitu (ten určuje pomer medzi výškou a hmotnosťou). V tvojom prípade je to koľko?
Matej KRISTÍN: Meriam 189cm, takže moja súťažná váha v nominácii Classic Bodybuilding môže byť maximálne 97kg a v kategórii Classic Physique až 102kg. V Dubnici som navážil rovných 89 kg, čiže vedel som, že v oboch nomináciách mám veľký priestor na zlepšenie sa. V mimosúťažnom období sa moja hmotnosť pohybuje na hranici 110kg, takže po 2021 súťažnej sezóne som zvolil tréningový postup cielene zameraný na naberanie svalovej hmoty.
Matej KRISTÍN
Čo sa týka tréningu, roky som cvičil v podstate v rámci možností – prispôsoboval som ho rôznym zraneniam a z toho vyplývajúcich obmedzeniam. Kedysi som cvičil hlavne silovo, určité obdobie aj dosť bezhlavo a prinieslo mi to mnoho úrazov. Teraz si musím jednoducho dávať výrazne väčší pozor. Dokonca aj pri hádzanej som bol dosť náchylný na rôzne úrazy. Samozrejme, do tréningov sa snažím vždy dať všetko. Baví ma totiž tréning, kde poriadne driem. Tréning systematicky prispôsobujem tak, aby moja postava vyzerala čo najviac symetricky.

Čo sa týka stravy, mimo súťažnej sezóny si viem dopriať, no stále mám stravu pod kontrolou, aby som nenaberal zbytočne veľa tuku. Keď začne príprava, môj metabolizmus aj psychika je pripravená ísť do diéty na 100%. Diétovať sa snažím vždy s rozumom a postupne.

Igor KOPČEK: Platí, že rozdiel medzi nomináciami Classic Physqiue a Classic Bodybuilding je vo vyšších hmotnostných limitoch v prípade prvej nominácie, v strihu plaviek, v tzv. póze vákuum (ktorou sa začína hodnotenie svalového rozvoja práve v nominácii Classic Physique) a klasickej póze (tou sa naopak v nominácii Classic Physique hodnotenie svalového rozvoja končí). Bol problém pre teba nacvičiť si spomínaný postoj vákuum? A kde si hľadal inšpiráciu pri postoji klasická póza?
Matej KRISTÍN: Bude sa to zdať ako vtip ak poviem, že vákuum som sa naučil asi keď som mal 5 rokov. Ale je to pravda. Bol som veľmi chudý a keď som vtiahol brucho do seba, bolo mi vidno všetky rebrá. Provokoval som tak mamu. Ju to hnevalo a mňa tešilo, že ju to hnevá - tak som vákuum trénoval denno denne. Aj preto teraz s ním nemám absolútne problém. Myslím, že trénovať vákuum chce hlavne trpezlivosť a obrovskú sústredenosť. Najlepšie sa podľa mňa dá naučiť práve v ľahu na chrbte. Zavriete oči, ruky vytriete a natiahnete za seba. Potom už treba len skúšať pri/po výdychu „vcucnúť“ brucho do seba.

Inšpiráciou pre klasickú pózu pre mňa bol Frank ZANE, keďže podľa mňa mal jednu z najkrajších tzv. Classic Physique postáv. Pravdou ale je, že aj vzhľadom na moju výšku, ťažko by som hľadal nejaký konkrétny vzor, ako presne by som chcel vyzerať. Takže ... chcem vyzerať ako ja, ale každý rok byť v čo najlepšej forme.

Igor KOPČEK: Vieš si predstaviť, že v priebehu času by si začal súťažiť aj v nominácii kulturistika, presnejšie hmotnostná kulturistika? Ak áno, aký by mal byť Kristín ako kulturista?
Matej KRISTÍN: Predstaviť si to viem, ale pravdou je, že oveľa viac sa mi páči postava na štýl klasickej kulturistiky, alebo Classic Physique. Aj preto nomináciu meniť neplánujem.

Igor KOPČEK: Rok 2021 bol pre teba nečakane úspešný – 5 súťaží, 10 cenných kovov, 9 víťazstiev, 1 druhé miesto. Ktorá súťaž bola z nich pre teba najnáročnejšia? Bol si sklamaný zo svojho 2. miesta?
Matej KRISTÍN: Najnáročnejšou bola určite posledná súťaž v Dubnici. Už na prvú súťaž som prišiel na 100% pripravený a túto formu som si držal celé týždne až do úplného konca.A bolo to veľmi náročné. Deň po Dubnici som mal ísť ešte na súťaž do Rakúska, no keď ma cestou domov v aute chytili extrémne kŕče do celého tela, tak som si povedal – stop, stačilo, je čas odpočívať, už nikam nejdem.

Sklamanie z 2. miesta? Určite nie, práve naopak. Práve na tejto súťaži mi pustili inú hudbu na zostavu, ako som mal pripravenú. Najprv som ostal vyplašený a nevedel som čo mám robiť, no keď som začul tlieskanie, povzbudzovanie z publika, začal som si to extrémne užívať. Pózoval som, čo mi prišlo na rozum. A aj keď si myslím, že pózing to bol hrozný, predsa to bol jeden z najkrajších zážitkov z celej súťažnej jesene, ktorý si budem pamätať do konca života. Paradoxne - druhé miesto teda nesklamalo, ale veľmi potešilo.

Igor KOPČEK: Videl som tvoje aktuálne fotografie a myslím že si zaznamenal pokrok. Aký je aktuálne Matej KRISTÍN? Kam sa pripravuješ najbližšie na súťaž a máš v pláne ukázať svoju formu už aj na medzinárodných súťažiach?
Matej KRISTÍN: Je to tak, cielený tréning priniesol očakávané výsledky a na súťažné pódiá by som mohol prísť určite masívnejší ako v roku 2021. Mojím cieľom je vždy zlepšovať samého seba. Sám seba beriem ako jedinú konkurenciu, ktorú musím poraziť na každej nasledujúcej súťaži. Môžem skončiť aj posledný, no keď cítim, vidím a viem, že som do toho dal všetko, čo je v mojich silách, keď viem, že som zaznamenal progres, tak budem spokojný.
Matej KRISTIN
Aktuálne sa moja váha pohybuje na hranici 100kg, takže hmotnostný pokrok tam určite je – verím, že pri predsúťažnom dolaďovaní formy nestratím zbytočne kilogramy ťažko získaných svalov. Určite som zlepšil prednú a zadnú časť stehien, čo som aj plánoval. Snažil som sa zlepšiť aj biceps, ktorý beriem ako svoju najväčšiu slabinu. No veľmi sa mi to zatiaľ nepodarilo.

Plány na jarnú súťažnú sezónu zatiaľ iba kryštalizujú, ale je tot ak, chcel by som sa ukázať aj na medzinárodnej scéne. Uvažujem nad trojicou súťaží 2022 IFBB Diamond Cup Skopje, 2022 IFBB Diamomd Cup Malta a 2022 Mr. Universe Praha. A jesenná časť súťažnej sezóny, tak tá je ešte vo hviezdach.

Igor KOPČEK: Ako si „zarábaš“ na svoj koníček, kde získavaš financie k tomu, aby si mohol súťažiť?
Matej KRISTÍN: Napriek tomu, že som vyučený strojár s maturitou, od svojich dvadsiatich rokov som túžil robiť osobného trénera, čo sa mi aj podarilo. Roky pracujem ako osobný tréner v Pepogyme v Považskej Bystrici. Takže prácu mám zároveň aj ako koníček. Všetko si financujem sám, sponzora nemám.

Igor KOPČEK: Súťaženie v bodybuildingu je často obmedzujúce pre zvyšok rodiny bez ohľadu na to, či hovoríme o kulturistoch, Classic Physique súťažiacich, alebo bikinifitnesskách. Ako tvoj nápad „postavím sa na súťažné pódium!“ vnímala rodina?
Matej KRISTÍN: Rodina ma vždy chápala, verila mi a podporovala vo všetkom, čo som vždy chcel. Vzťah mám. Partnerka to má určite zo všetkých najnáročnejšie. Viem, že strpieť vedľa seba kulturistu v príprave na súťaž nie je žiadna výhra. Myslím, že teraz už prípravu zvládam v pohode, až na to, že posledné týždne pred súťažou je so mnou o niečo ťažšia komunikácia. Nedokážem myslieť na nič iné, ako na pózing, tréning, časovanie jedál, plánovanie celého dňa, atď. Posledné týždne sa už dokonca aj často budím počas noci a okamžite po prebudení premýšľam, čo treba ešte zlepšiť. V tréningu, v strave, v pózingu. Aby som nezlyhal. Priateľka je našťastie veľmi chápavá, plne ma podporuje a pomáha mi. Som veľmi rád, že mám po boku práve ju.
Matej KRISTÍN
Matej KRISTÍN - výsledky, ktoré dosiahol

  • 12. miesto ... 2018 Best Cup Zvolen, men´s physique
  • 4. miesto ... 2018 Veľká cena Dynamic Cup Dolný Kubín, men´s physique
  • 1. miesto ... 2019 Veľká cena Levoče, men´s physique
  • 3. miesto ... 2019 SAFKST Majstrovstvá Slovenska, men´s physique
  • 5. miesto ... 2019 IFBB Interantional Austria Meisterschaftten, men´s physique
  • 4. miesto ... 2019 AMIX Patriot Cup Vranov, men´s physique
  • 5. miesto ... 2019 Tatranský pohár Porad, men´s physique
  • 1. miesto ... 2021 Fit Factory Cup Liptovský Mikuláš, klasická kulturistika
  • 1. miesto ... 2021 Fit Factory Cup, Liptovský Mikuláš, classic physique
  • 1. miesto ... 2021 Veľká cena Dynamic Cup Dolný Kubín, klasická kulturistika
  • 2. miesto ... 2021 Veľká cena Dynamic Cup Dolný Kubín, classic physique
  • 1. miesto ... 2021 Grand Prix 365 Trnava, klasická kulturistika
  • 1. miesto ... 2021 Grand Prix 365 Trnava, classic physique
  • 1. miesto ... 2021 Veľká cena Jankowitch Cup Senica, klasická kulturistika
  • 1. miesto ... 2021 Veľká cena Jankowitch Cup Senica, classic physique
  • 1. miesto ... 2021 Veľká cena Dubnice, klasická kulturistika
  • 1. miesto ... 2021 Veľká cena Dubnice, classic physique

Diskusia k článku:

AMIX diskusia