Erika DANKOVÁ - čaká ma bodybuilding súťaž v Puerto Rico!

Erika DANKOVÁ - čaká ma bodybuilding súťaž v Puerto Rico!

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Slovensko sa za viac ako 40 rokov existencie mohlo pochváliť iba dvoma kulturistkami, ktoré získali PRO štatút (na rozdiel od našich českých priateľov, kde okrem legendárnej Evy SUKUPOVEJ, Zdeny RAZÝMOVEJ a spol. aj Elite PRO šampiónku Michaelu KOHÚTOVÚ, stále sa zlepšujúcu Lenku FERENČUKOVÚ a predovšetkým fenomenálnu Margitu ZÁMOLOVÚ - tá má korene na Slovensku a cez ženskú kulturistiku sa dostala k bodyfitness, následne k women´s physique a aktuálne opäť k ženskej kulturistike, ktorá sa v minulom roku vrátila aj do programu Olympia Weekend-ov).

Okrem Zuzany KOŘÍNKOVEJ v IFBB PRO divízii zo Slovenska nastupovala aj Aurélia GROŽAJOVÁ. Pravdou je, že opakovanú možnosť požiadať o PRO kartu nevyužila historicky najúspešnejšia amatérska kulturistika, Slovenka Jana PURDJAKOVÁ - tá medzi rokmi 1995 až 2014 získala na juniorských/seniorských IFBB Svetových šampionátoch 11x zlato, 3x získala trofej pre absolútnu IFBB Majsterku sveta a môže sa pochváliť aj prvenstvom z prestížnej súťaže "neolympijských športov" World Games.  

Na domácej SAFKST scéne máme v súčasnosti iba jednu, jedinú aktívnu súťažiacu v nominácii Women´s Physique, ktorej aktuálne vedenie SAFKST v tomto roku ani raz nedalo príležitosť na súťaženie. Nominácia Women´s Physique jednoducho "vypadla" zo súťažného programu slovenských SAFKST súťaží. Simoneta ŠIPKOVSKÁ (ktorú vo forme na súťažné pódiá v roku 2021 priviedol tréner Niko KVASNOVSKÝ) preto pod vedením novej trénerky Evy NORATNE – KVASNIČKOVOU príležitosť na súťaženie musela hľadať iba v zahraničí. Kto sleduje výsledky súťaží zo série IFBB Diamond Cup, určite si spomenie, že ŠIPKOVSKÁ v mimoriadne silnej konkurencii na súťaži 2022 IFBB Diamond Cup Czechia získala skvelé 3. miesto a aktuálne spoločne s trénerkou Kvasničkovou hľadajú ďalšie vhodné súťažné výzvy.

Erika DANKOVÁ

V zahraničí (presnejšie v USA) však pozornosť v nominácii Women´s Physique vzbudzuje ďalšia Slovenka. Jej meno? Erika DANKOVÁ.

Kto je Erika DANKOVÁ?

„So silovým tréningom som začala v veľmi mladom veku, v meste Bradenton (Florida), kde som žila spoločne s rodičmi.“, začala svoje rozprávanie 26 ročná Erika DANKOVÁ. „Keď som mala 11 rokov, moja mamka sa zo Slovenska presťahovala do USA, o rok neskôr som ju tam nasledovala aj ja. Je pravdou, že roky som súťažila v nominácii Womens Physique, aktuálne sa však orientujem predovšetkým na nomináciu Women´s Bodybuilding. Čo nie je pri výške 177cm jednoduché."

Erika DANKOVA

"Napriek tomu, že pôsobím v USA, narodila som sa na Slovensku a aj preto na súťažiach všade uvádzam, že som Slovenka.", pokračujej v rozprávaní Erika DANKOVÁ. "Dôvod? Američania veľa o Európe nevedia a o Slovensku ešte málo, takže každý, kto sa ma opýta „ty si zo Slovenska – a to je kde?“, získa odpoveď, v ktorej vysvetlím, aké krásne je Slovensko.

Môj tatko bol veľkým fanúšikom starej bodybuilding školy a samozrejme, veľmi dobre som vedela už ako malé dieťa, kto je Arnold, Lou Ferrigno, Tom Platz a spol. Najväčším mojim idolom bol však Miloš SARČEV, ktorého plagát sme mali roky v našom byte a „zmizol“ odtiaľ snáď iba pred 2-3 rokmi. Vďaka bratovi, ktorý si pravidelne kupoval bodybuilding časopisy, som spoznala Ronnie Colemana, Flex Wheelera, Phil Heatha a ďalších bodybuilderov novej generácie.

Prakticky hneď po príchode do USA som si ešte iba ako 12 ročná vyskúšala prvé tréningy v posilňovni a ako 14 ročná som sa vďaka strednej škole začala venovať vzpieraniu a silovému trojboju. Prvú súťaž v nominácii Women´s Physique som absolvoval v roku 2017 tzn. v čase, kedy som mala za sebou 7 rokov silových tréningov. Samozrejme, v priebehu času hľadala som aj ja vhodnú kategóriu a  vhodnú príležitosť na súťaženie, ale vzpieranie, silový trojboj, alebo fitness ma neoslovili tak, ako bodybulding."
Erika DANKOVA

"Aktuálne žijem, trénujem a pôsobím v meste Henderson (Nevada), ktoré je menej ako 20km od centra známeho Las Vegas. S príchodom do Nevady som začala s podnikaním. Vyrábam na mieru oblečenie určené pre bodybuilding, pretože nájsť vhodné oblečenie je častým problémom pre tých, ktorí sa venujú bodybuildingu. Okrem šitia, živím sa trénovaním klientov a pomáha mi aj sponzoring.

Deň mám vyskladaný tak, že trénujem neskoro v noci, resp. skôr skoro ráno. S tréningom začínam spravidla o druhej ráno, aj preto som hľadala vo svojom okolí takú posilňovňu, ktorá je otvorená prakticky bez prestávky. Vyhovuje mi, že som v posilňovni sama, nikto ma nerozptyľuje, neprekáža. Moje tréningy sú totiž vysoko objemové, čo sa týka počtu sérií a aj opakovaní, podobne, ako kedysi preferoval Tom Platz.

Čo sa záťaží týka, používam také, aby som zlyhala pri 15. až 20. opakovaní. Ako kulturistka nesledujem si, aké sú moje silové výkony, pretože v kulturistike sila nie je rozhodujúci hodnotiaci faktor. Navyše, vidím, čo sa občas deje kulturistom, ktorí hľadajú odpovede na otázku „aké je tvoje maximum v tlaku v ľahu na lavici?“ – ja sa nechcem zraniť, pretože zranenie znamená stagnáciu.

Keď som pôsobila na Floride, živila som sa manuálnou prácou (poznámka – maľovala domy) čo v kombinácii s bodybuilding tréningom bolo pre moje telo veľmi zaťažujúce. A tak som veľa pozornosti venovala regenerácii. Masáže, alebo návšteva chiropraktika boli súčasťou môjho režimu. Aktuálne to pre mňa už nie je tak náročné, napriek tomu však dbám na to, aby som nerobila žiadne zbytočnosti, výsledkom ktorých by mohlo byť zranenie."

Erika DANKOVÁ

"Myslím si, že som praktická žena a tak ako v tréningu, aj v príprave na súťaž robím len to, čo mi má resp. môže priniesť nejaký benefit. Spomeniem pózing, ktorého bezchybné zvládnutie je jedným z rozhodujúcich faktorov schopných na súťaži nakloniť misku váh vo váš prospech. V mimosúťažnom období mu venujem minimálnu pozornosť – na čo sa budem v zrkadle dívať čo tam budem hodnotiť, keď telo je pokryté vrstvou tuku, že?
Ale v momente, keď začnem prípravu na súťaž, venujem mu stále viac a viac času. 20-24 týždňov pred súťažou mu takmer po každom tréningu venujem 10-15 minút, krátko pred súťažou mu pozornosť venujem aj niekoľkokrát počas dňa."
Erika DANKOVA
"Pre ženu v akejkoľvek bodybuilding nominácii je dôležitá nielen forma, proporčnosť a schopnosť ukázať sa v čo „najlepšom svetle“ na pódiu, ale aj vizáž. Mojou snahou je, aby som všetko mala pod kontrolou a aj preto sa snažím v čo najväčšej miere spoliehať sa výhradne sama na seba. Aj preto som si spočiatku šila sama plavky (aktuálne mám sponzora, ktorý mi ich poskytne - Bikini Lab Hawaii), sama si riešim líčenie, úpravu vlasov, dokonca aj nechty.“

Erika DANKOVA

V minulosti Erika DANKOVÁ absolvovala spravidla jednu súťaž ročne, ale covidový rok 2021 priniesol zmenu. Pohľad do výsledkových listín ukáže, že pred rokom absolvoval až 3 súťaže a na súťaži 2021 Wings of Strenght Ms. International Classic nielenže zvíťazila, ale získala aj PRO kartu.

„Príprava na súťaže v roku 2021 bola pre mňa prekvapujúco najmenej komplikovaná. Mala som dostatok času sama na seba, prakticky až po záver prípravy som sa cítila veľmi dobre. Mala som dostatok energie, sily do tréningu. Aj keď som mala iba 73kg, čo bola moja najnižšia súťažná hmotnosť akú som za posledné 3 roky mala, predsa som dosiahla svoje najlepšie výsledky.
Samozrejme, oproti konkurencii som bola vo výhode v tom, že som v tých najťažších covid mesiacoch mala nepretržitý prístup do posilňovne. V roku 2020 totiž môj kamarát otvoril gym na pozemku, ktorý patrí ich rodine a umožnil my trénovať práve u neho. Tohtoročnú súťažnú sezónu chcem odštartovať v prvej polovici roku, v pláne mám absolvovať určite viac ako jednu súťaž.“

A ja iba dodám, že tento weekend Eriku DANKOVÚ čaká súťaženie na exotickom ostrove Puerto Rico. A my jej držíme palce!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia