Silver SEŇO - bodybuilding forma, ktorú si musíte pozrieť!

Silver SEŇO - bodybuilding forma, ktorú si musíte pozrieť!

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Všetko začalo fotografiami. Presnejšie jednou fotografiou, ktorú sme zdieľali na našom Facebook profile. Silver SEŇO na nej prezentoval výsledky 12 týždňovej takmer predsúťažnej prípravy (takmer preto, lebo jeho cieľom nebolo súťaženie) a forma, ktorú zachytil fotoaparátom bola viac ako dobrá.
Pripravuje sa na súťaž? Na akú? Čo mi uniklo? To boli otázky, na ktoré som hľadal odpovede hneď na to, ako zdieľané fotografie zaujali aj priaznivcov portálu EastLabs.sk.

Silver SEŇO

Silver Seňo - čo napísal o sebe?

"Volám sa Silver, narodil som sa pred 30. rokmi v meste Prešov, no lákala ma cudzina. Roky spoznávam cudzie krajiny, ich zvyky i spôsob života. Okrem mnohých štátov Európy som nakukol a pobudol v USA na Floride, konkrétne v Miami, potom v Chicagu, ale aj v Ázii, v Bangkoku a na Phukete. Vždy sa snažím získať nové skúsenosti a poznatky v každom ohľade. Hľadám, učím sa, skúšam nové metódy a techniky predovšetkým v oblasti, ktorej sa už roky venujem a ktorá mi od základov zmenila život. Je to kulturistika.

Do fitka som zavítal ako 16 ročný. Prvé dojmy? Konečne som našiel "šport", ktorý som hľadal. Zo začiatku som experimentoval, hľadal spôsoby, ktoré vyhovujú a prospievajú môjmu organizmu i telu. Strave som ešte nevenoval toľko pozornosti ako treba, no časom som pochopil, že bez úpravy stravovacích návykov i kompletného jedálnička to jednoducho nepôjde. Trénera som nemal. Sám som zisťoval čo a ako robiť, ako správne cvičiť, ako, kedy a koľko jesť. Občas bolo aj zle, niečo nevyšlo, precenil som telo či organizmus. No opäť a opäť som skúšal a to ma posúvalo vždy ďalej.

V roku 2010 som vyhral Majstrovstvá Slovenska dorastencov (v kategórii do 70kg), čo ma nakoplo a motivovalo ešte viac. Súťažil som ešte v rokoch 2011 a 2012 a od vtedy som už na súťažné pódium nikdy nenastúpil. Napriek všetkému, takmer denne trénujem a svoje doterajšie skúsenosti posúvam ďalej - pracujem ako osobný tréner. Niektorí osobní tréneri všetok svoj čas obetujú klientom, ja ho delím medzi rodinu - klientov - tréning, ktorým sa venujem svojmu rozvoju. Rodina a priateľka sú roky mojou oporou a s nimi naozaj zdieľam všetko. Úspechy, neúspechy, starosti, radosti." 

Silver Seňo

"Napriek všetkému, čo bežný život prináša, aj ja z času na čas zatnem zuby, zintenzívnim tréning, zredukujem stravu a hľadám odpoveď na otázku: "Aký progres si dosiahol za posledné 2-3 roky?". To bola primárne motivácia k 12 týždňov dlhej "takme predsúťažnej príprave", ktorej výsledky môžete zhodnotiť na nasledujúcich fotografiách", uzavrel svoje úvodné rozprávanie SIlver Seňo.

Silver Seňo
Silver Seňo

Silver Seňo - o tréningu

"Príprava, výsledkom ktorej bola forma zdokumentovaná fotografiami, v mojom prípade trvala 12 týždňov. Počas nich mi hmotnosť klesla z objemových 93-94kg na 80,6kg (pri výške 169cm) - tie som naváži v deň, kedy som sa fotografoval. Všetko čo súviselo s diétou, suplementáciou aj tréningom som si riešil sám, spoliehal som sa na skúsenosti, ktoré som nazbieral ako osobný tréner v predchádzajúcich rokoch. Dlhodobo dbám na to, aby môj jedálny lístok obsahoval hodnotné potraviny, takže prepnúť do diétneho režimu pre mňa nebol problém - jednoducho som jedol to čo stále, akurát som denný príjem z 2.200-2.300kcal skresal na 1.700kcal.

Radikálnejšia úprava nasatala v tréningu, kde som stále tréneoval podľa systému 2 dni tréning - deň odpočinku - 3 dni tréning - deň odpočinku. S výnimku prednej časti stehien každú časť tela som odtrénoval 2x za 7 dní. Základným pilierom mojich tréningov sa stali intenzifikačné techniky, ktoré dokážu svaly doslova vyžmýkať. O čom hovorím? V priebehu času som využíval niektorý z týchto postupov (cluster sets, rest - pause tréning, zhadzované série), prípadne som ich skombinoval:

  • a/ na činke som mal konštantnú hmotnosť, s ňou som vykonal 5 opakovaní, odpočinul som si 10-15 sekúnd a pridal ďalších 5 opakovaní, opäť odpočinok 10-15 sekúnd a nasledovalo posledných 5 opakovaní
  • b/ na činke som mal hmotnosť, s ktorou som vykonal do zlyhania určitý počet opakovaní, odpočinul som si 10-15 sekúnd a opäť som vykonal ďalší počet opakovaní do zlyhania, opäť odpočinok 10-15 sekúnd a nasledovali posledné opakovania do zlyhania 
  • c/ na činke som mal hmotnosť, s ňou som vykonal 5 opakovaní, hmotnosť na činke som znížil a okamžite pridal ďalších 3-5 opakovaní, opäť som hmotnosť na činke som znížil a okamžite pridal ďalšie 2-3 opakovania

Oproti klasickému tréningovému obdobiu, dôraz som dal aj na kardio - 7x v týždni, po 30 minút."

Záver

Silver Seňo je aktuálne období, kedy znižuje tréningovú intenzitu, navyšuje kalorický príjem a ... rozmýšľa, čo ďalej. Dokážu ho odozvy na formu, ktorú prezentoval na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach, "zlomiť" a po 10 ročnej súťažnej prestávke opäť nastúpi na súťažné pódium?

"Ťažko teraz povedať áno - nie", odpovedal na moju jednoduchú otázku Silver SEŇO. "Pre mňa väčšou motivácou je prekonávania vlastných limitov, ako súťaženie. Mojim dlhodobým cieľom je mať v objemovom období 100kg a "zosekať" ich na 84-85kg. Ak by som to dokázal, potom je už krôčik k tomu, aby som opäť začal súťažiť. Kto vie, čo prinesú nasledujúce mesiace ...".

Poznámka: dianie súvisiace so Silverom SEŇOM môžete sledovať na jeho Instagramovom profile

Diskusia k článku:

AMIX diskusia