Ako vníma Martin Pecko z NEBBIA minulosť a budúcnosť fitnessu?

Ako vníma Martin Pecko z NEBBIA minulosť a budúcnosť fitnessu?

Martin Pecko

Steroidy, pandémia a koniec kulturistiky, ako ju poznáme

Ako vníma Martin Pecko z NEBBIA minulosť a budúcnosť fitnessu
Martin Pecko vedie fitness módnu značku NEBBIA už 25 rokov a ešte viac rokov starostlivo sleduje vývoj na bodybuilding scéne. NEBBIA tento rok oslavuje štvrťstoročie a my sme sa s jej šéfom rozprávali o tom, ako sa za posledné roky zmenila súťažná aj amatérska kulturistika a fitness, ako sa pod fitness odvetvie podpísala pandémia a čo môže zvrátiť upadajúci záujem mladých ľudí o bodybuilding. Prečítaj si rozhovor s človekom, ktorý dostal slovenskú značku až na pódium Mr. Olympia.

Raz si v komentári pre portál EastLabs.sk napísal, že bikini a physique kategórie boli pre fitness záchranou. Doteraz sa tieto kategórie tešia veľkej obľube. Mal si teda pravdu. Myslíš si, že je klasická kulturistika “veľkých mužov” na ústupe?
Vyrastal som v časoch, keď mladých chlapcov do posilňovní priťahovali vzory ako Arnold, Lee Haney, Reg Park, alebo Steve Reevers. V tom čase sme sa chceli na nich podobať, kopírovali ich tréningy a hltavo čítali každý jeden článok, ktorý sa v časopisoch objavil. To bolo pred 30 až 35 rokmi. Na otázku či je vrcholová kulturistika na ústupe najlepšie odpovie prieskum medzi chlapcami, ktorí dnes majú 15 - 18 rokov. Kto z nich má ako vzor niekoho z najlepších súčasných bodybuilderov? Nevravím, že nikto, ale to percento je extrémne malé. Postavy, ktoré majú dnes najlepší bodybuilderi, nie sú vôbec pre mladú generáciu ašpiratívne. Mladá generácia rozhodne o tom, kde sa bude tento šport uberať. Ak bodybuilding stratí spoločenský záujem, prestane zapĺňať hľadiská, zmizne z médií a stiahnu sa z neho firmy, ako je NEBBIA. Keď sa tak stane, je to koniec.

Myslíš si, že sa takýto koniec blíži? Čo podľa teba nahradí vrcholovú kulturistu, ako ju poznáme dnes?
Môj názor je taký, že ten koniec sa nezadržateľne blíži a žiaľ to veľmi urýchľujú ľudia, ktorí o kulturistike rozhodujú. Sú to funkcionári, ktorí vzišli z kulturistiky. Dnes je ich vekový priemer 60 rokov a hlavy majú zaborené príliš hlboko v piesku, aby to videli. No len oni to môžu zvrátiť. Musia pochopiť, že stále môžeme mať šport, ktorý pozitívne ovplyvní milióny ľudí na celom svete, ale tento šport končí kategóriou classic physique. Koniec koncov, aj Arnold by bol dnes práve v tejto kategórii. Stačí, keď si porovnáte jeho fotografie z roku 1975 s dnešnými šampiónmi classic physique, akým je napríklad Chris Bumstead.

Vo vrcholovej kulturistike sa steroidom nedá vyhnúť. Ako sa k tejto problematike staviaš ty?
Neodsudzujem to a beriem to tak, že steroidy v každom športe sú spoločenskou objednávkou. Nie je to športovec, ale fanúšik, ktorý chce z roka na rok vidieť lepšie výkony. Chce vidieť bežcov, ktorí behajú rýchlejšie, cyklistov, ktorí sú rýchlejší, chce akčnejší hokej, pričom si neuvedomuje, že všetko má svoje limity. Áno, vieme o tele viac ako pred 30 rokmi, vieme viac o regenerácii, ale toto nestačí. Týmto nechcem povedať, že steroidy schvaľujem, alebo že hádžem vinu na fanúšika. Čo je pre mňa dôležité je, aby sme pred týmto problémom nezatvárali oči. Rozprávajme sa otvorene a nehrajme divadlo tak, ako to excelentne robíme. Je dôležité, aby fanúšik vedel, že bez steroidov bude každý šport iný, nielen kulturistika. Toto je pravda, ktorej sa treba pozrieť do očí.
Nebbia
Čo je pre mňa dôležitejšie, ako vrcholový šport sú ľudia, ktorí nemajú ambíciu súťažiť a cvičia pre “radosť”. Žiaľ, fitká sú plné ľudí, ktorí v snahe urýchliť progres siahajú po zakázaných látkach. Robia to vedome, ale bez vedomostí a netušia, akému zdravotnému riziku sa vystavujú. Riziká zľahčujú, alebo si nahovárajú: “Mne sa to nestane”. Táto téma je veľmi náročná a zrejme neexistuje správne riešenie. Je to ako s fajčením. Takmer celá spoločnosť bojuje proti fajčeniu. Keď si pozriete film s dejom v roku 1960, zistíte, že sa fajčilo všade - od úradov až po lietadlá. Dnes si už nezapálite na miestach, kde to bolo kedysi samozrejmé. Na druhej strane, aké percento štátnych rozpočtov napĺňa práve výber spotrebnej dane z predaja tabakových výrobkov? To znamená, že my vlastne potrebujeme, aby sa fajčilo. Podobne je to aj so steroidmi.

NEBBIA vyšla tento rok s novou dámskou kolekciou FEEL GOOD, LOOK GOOD, v ktorej zdôrazňuje vnútornú pohodu a sebarozvoj. Myslíš si, že na toto sa vo fitness svete často zabúda?
Nehovorím, že zabúda. Vnútorná pohoda a sebarozvoj je dôležitejší každým dňom. Od roku 1991 som pracoval ako inštruktor vo fitness centre. Viete, koľko žien bolo u nás vo fitku? Približne 5 %. Dnes ich je celosvetovo viac ako 55 %. Aká bola motivácia žien chodiť do fitka pred 20 rokmi? 90 % z nich bolo vo fitku s cieľom zlepšiť si postavu. Dnes je pre viac ako 50 % žien cieľom vo fitku cítiť sa lepšie. Toto je trend, ktorý prišiel organicky a je skvelý. NEBBIA chce byť inšpiráciou pre tieto ženy. Chceme ich podporiť v ich snažení a edukovať ich. Ak si pozriete naše aktivity za posledný rok, myslím, že je to veľmi vidieť. :)

Akú úlohu podľa teba zohráva športová fitness značka pri výchove a edukovaní fanúšikov fitnessu? Ako to robí NEBBIA? Kedysi ste sa veľmi výrazne postavili voči rasizmu.
V nejakom momente sa značka, ako je NEBBIA, stáva mienkotvornou a svojimi postojmi a konaním môže ovplyvniť druhých. NEBBIA ročne vyrobí státisíce produktov. To znamená, že náš produkt majú doma milióny ľudí po celom svete. Mnohí z nich berú naše legíny či tričko len ako ďalšiu vec vo svojom šatníku, no veľké percento s nami žije. Sledujú nás, čítajú naše články, cvičia s nami online, chodia na workshopy, či sledujú našich ambasádorov. Týchto ľudí sa snažíme podporovať v tom, čo robia, motivujeme ich a edukujeme. No a k témam ako rasizmus, či LGBT - buď ste pokrytci a robíte len to, čo nikoho nenahnevá, neurazí alebo máte spoločenskú zodpovednosť a stojíte si za svojím názorom. NEBBIA v roku 2017 dokázala, že si stojí za názorom a zvládli sme “rasistickú” kauzu, aká dovtedy na Slovensku nebola a tuším ani po tom. Ak by sa niečo podobné dnes zopakovalo, nekonali by sme inak a to aj napriek tomu, že to bolo chvíľami nebezpečné.

Sleduješ vývoj aj ženského fitnessu? Ak áno, ako ho hodnotíš? Ak si ja správne spomínam prvé bikinárky boli len jemne vyšportované dievčatá, teraz sa muskulatúrou podobajú na niekdajšie body fitnessky.
Ženský fitness sledujem od 1990 a dokonca náš prvý pes Cory mal meno podľa Cory Everson. Cory Everson bola veľmi inšpiratívna a motivovala aj moju Stanku, ktorá podľa nej trénovala. Časy Cory Everson či Rachel McLish sú nenávratne preč. Zachraňuje to kategória bikinárok, ktorá je však nejednoznačne posudzovaná. Veľakrát ani dievčatá, ktoré v tejto kategórii súťažia, nevedia, ako sa majú pripraviť. Sám sa obávam, aké budú bikinárky o 5 rokov. A žiaľ vidím, ako klesá ich popularita - veď kde sú časy Plevákovej, Pohankovej a ďalších.

Nebbia Martin Pecko

Ako poznamenal vývoj vo fitness aj vo svete váš sortiment a výrobu?
Fitness už nie je len záležitosťou veľkých chlapov. Dnes je to módny smer a fitness oblečenie je prostriedkom, ktorým vyjadrujem svoje nastavenie a životný štýl. Fitness lifestyle chápem ako zodpovedné správanie sa k sebe samému. Ale ako by to bolo, ak by sme sa starali len o seba? My v NEBBIA považujeme ľudí žijúcich fitnesom za extrémne uvedomelých a vieme, že im nezáleží len na sebe, ale aj na budúcnosti nás všetkých. A toto je dôvod, prečo od roku 2019 máme v ponuke produkty z eko materiálov a ich podiel v našej ponuke neustále zvyšujeme. Veľmi ma teší, že NEBBIA nie je v tomto sama a výrobcov, ktorí preferujú eko materiály, neustále pribúda. Je dôležité aj to, že rastie počet zákazníkov, ktorí preferujú takéto produkty.

Máme za sebou svetovú pandémiu, aktuálne prebieha vojna na Ukrajine. Ovplyvnilo to, nejak fitness, cvičenie a samotnú značku NEBBIA?
Pandémia veľmi ovplyvnila fitness. Na začiatku pandémie sme to všetci brali dramatickejšie, ako to v skutočnosti bolo. Z odstupom času si myslím, že pandémia ľudí naštartovala, aby športovali a viac dbali o svoje zdravie. Neviem, aké percento zákazníkov sa vrátilo do svojej posilňovne. Verím a želám to všetkým fitkám, aby to bolo 100%. Isté je však to, že ľudia viac a pestrejšie športujú. Ak ste predtým chodili len do posilky, pandémia vám ukázala, aké je super ísť si ráno zabehať von. Vrátila nás na bicykle, do prírody a naučila nás cvičiť doma. Zrazu skoro každý cvičí jogu a skúša meditovať. Myslím, že by to prišlo aj samé, ale pandémia nás posunula o 5 - 10 rokov dopredu. Opäť sa len potvrdilo, že všetko zlé je na niečo dobré. A vojna na Ukrajine - tu žiadne pozitíva nevidím. Len pevne dúfam, že sa to čím skôr skončí!

Čo podľa teba čaká fitness ďalšie dekády, aké výzvy?
Vešteckú guľu nemá nikto z nás, ale ako si budúcnosť fitness ako športu a tiež fitness módy predstavuješ ty? Toto si netrúfam predpovedať. Nemám žiadne očakávania. Naučil som sa, že pozerať sa dopredu o 10 rokov nemá zmysel. Budem rád, ak sa trafím na 3 roky. Myslím, že takto to má väčšina firiem. Vývoj je naozaj rýchly, preto sa ako manažér sústreďujem na to, aby bola naša firma schopná veľmi promptne reagovať na náhle spoločenské zmeny a trendy. Ja sa na to pozerám z biznisového pohľadu, iné je to s dizajnom našich kolekcií. Tu sa Stanka, ako hlavný dizajnér, snaží neustále vytvárať nové trendy. Podarilo sa nám to pre pár rokmi a verím, že budúci rok opäť prídeme s modelmi, ktoré sa pre fitness stanú ikonické.

NEBBIA

25 ROKOV FITNESS ZNAČKY NEBBIA

Martin Pecko spolu so svojou ženou Stankou založili v roku 1997 značku, ktorá sa vďaka ich vášni pre šport stala synonymom slova fitness. V portfóliu značky sa nachádzajú vysoko funkčné športové kúsky pre mužov aj ženy, spodná bielizeň, plavky či ekologické kolekcie z recyklovaných plastov a organickej bavlny. NEBBIA je historicky prvá slovenská značka, ktorá sa dostala na platformy ako About You či Zalando. Medzi veľké úspechy značky patrí aj 7 ročné exkluzívne partnerstvo s fitness & bodybuilding súťažou Mr. Olympia či sponzorovanie špičiek zo sveta fitness.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia