Kto je Efe Baştürk, IFBB Majster sveta v kulturistike juniorov?

Kto je Efe Baştürk, IFBB Majster sveta v kulturistike juniorov?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

V minulom roku sa v hlavnom meste Severného Macedónska, v Skopje (veľkosťou je porovnateľné s našou Bratislavou) uskutočnili vďaka úsiliu Macedónskej IFBB federácie dve medzinárodné súťaže. Na jarnej súťaži Herkules Grand Prix bol hlavným hosťom 5 násobný víťaz súťaží Arnold Classic Europe a Arnold Classic Africa Michal KRIŽÁNEK, v jeseni sa konal IFBB Diamond Cup Skopje, kde formu divákom ukázal TOP bodybuilder z Turecka Muhammet Kurutaş. A Turci mali v druhom prípade v Skopje mimoriadne silný team, v ktorom pozornosť pútali predovšetkým zverenci v Istanbule pôsobiaceho trénera Dr. Hasana MERTA.

A to, že boli výnimoční, potvrdzujú aj ich výsledky, dokonca junior Efe Baştürk sa o pár týždňov neskôr do Európy vrátil z 2022 IFBB Majstrovstiev sveta v kulturistike juniorov s titulom Svetový šampión (majstrovstvá sa konali v Teheráne a kto sa zaujíma o kulturistiku čo len okrajovo vie, že Irán sa v priebehu posledných 15. rokov vypracoval na absolútnu svetovú špičku v bodybuildingu).
Efe Baştürk

Meno Efe Baştürk na Slovensku resp. mimo Turecka asi nebude príliš známe. Takže poprosím ťa, predstav sa fanúšikom kulturistiky a fitness, návštevníkom web sportálu EastLabs.SK.
Volám sa Efe Baştürk,vo februári budem mať 24 rokov a venujem sa kulturistike, v ktorej reprezentujem Turecko. Vyštudoval som elektrotechniku a elektroniku, ale v tejto práci nepokračujem. Bolo to povolanie, ktoré som študoval na žiadosť mojej rodiny, ale po ukončení školy som sa začal živiť tým, čo som reálne robiť chcel. Pracujem ako osobný tréner.
O kulturistiku v našej krajine je veľký záujem hlavne medzi mladými ľuďmi (poznámka: desiatky rokov mám priateľov v Turecku a tí mi tvrdia, že záujem o fitness v Turecku neuveriteľne vzrástol v priebehu času, kedy popularitu si získal Instagram a sociálne siete všeobecne), bohužiaľ, je tu malá podpora v podobe sponzoringu. Každý si musí nájsť spôsob, ako svoje súťaženie bude financovať. Môj tréner Dr. Hasan MERT stále tvrdí jedno: "Iba tvrdá práca prináša výsledok." A tak tvrdo pracujem pre svoju rodinu, svoj tím, na cieľoch, ktoré som si vytýčil ako pretekár a verím, že získam podporu.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike? Ako dlho sa jej venuješ a aké výsledky si v tomto športe dosiahol?
Silovým tréningom sa venujem 7 rokov, ale skutočná, reálna kulturistika v mojom prípade prišla až po tom, čo som stretol svojho trénera. S tréningom som najprv začal na naliehanie mojich priateľov, ktorí sa venovali rôznym športom. Ako chlapec som mal totiž nadváhu. Dlhý čas som sa snažil posilovaním iba chudnúť, snažil som sa napraviť chyby, ktoré som urobil vo výžive a tréningu. A popri tom sa učil. Poriadku v jedle, pravidelnosti v tréningu.

Efe Baştürk

Prvú súťaž ako kulturista som absolvoval v roku 2018. Neuspel som, ale namiesto víťazstva som získal niečo dôležitejšie. Presvedčenie, že to je cesta, po ktorej chcem a budem kráčať. Neustále som premýšľal nad kulturistikou, prácou trénera, hľadal som si príležitosti a v súťažení som chcel pokračovať iba v prípade, že nájdem niekoho, kto ma bude naozaj viesť bez zbytočných chýb. Zoznámil som sa s Dr. Hasanom MERTOM a jeho teamom úspešných športovcov. Presvedčil so ho, aby sa stal mojim trénerom. A vďaka spolupráci s nim prišli úspechy jeden za druhým. Aké?

  • 2021 Majstrovstvá Turecka, kulturistika juniorov do 75kg ... 3. miesto
  • 2022 Majstrovstvá Turecka, kulturistika juniorov do 75kg ... 1. miesto
  • 2022 IFBB Diamond Cup Skopje, kulturistika juniorov Open ... 2. miesto
  • 2022 IFBB Majstrovstvá sveta, kulturistika juniorov do 75kg ... 1. miesto

Efe Baştürk
Samozrejme, všetky úspechy sú pre mňa cenné, ale dôležitejšie je, že som tieto výsledky dosiahol ako člen teamu, ktorý vedie náš tréner a mentor Dr. Hasan MERT. Spoločne s mojim teamovými priateľmi, ktorí sú mi blízki ako bratia - Ömürom Barganom a Dinçerom Dinçom.

Ako vyzerajú tvoje tréningy zamerané na súťaženie v kulturistike?
V príprave na súťaž postupujem podľa protokolov, ktoré sú zamerané na zvýšenie tréningovej intenzity (poznámka: tréningové postupy, ktoré využíva Efe Baştürk si popíšeme v samostatnom článku). Okrem toho navyšujem počet tréningových jednotiek. Keď v mimosúťažnom období trénujem 5 dní v týždni, tak posledných 8 týždňov pred súťažou už trénujem prakticky každý deň.
S prípravou na súťaž v mojej najúspešnejšej sezóne som začínal 6 mesiacov pred národnou súťažou, kontrola a aktualizácia tréningových plánov sa konala v päťtýždňových intervaloch.

Efe Baştürk

Väčšinu tréningov absolvujem v Santa Monica Gym-e, ktorý sa nachádza v Istanbule, celý tréningový proces má pod kontrolou môj tréner, ktorým je už spomínaný Dr. Hasan MERT.

V kulturistike musíš výrazne upraviť svoj jedálny lístok, aby ste sa optimálne pripravili na súťaž. Ako je to v tvojom prípade?
Málo kto z mojich priateľov vie, že v detstve som trpel nadváhou a väčšinu života som tak strávil na diéte. To je dôvod, prečo aj teraz si príjem jedla a skladbu jedálneho lístka prísne strážim. Aj v mimosúťažnom období.
V súťažnom období jem takmer rovnako, rozdiel je iba v množstve sacharidov, bielkovín a tukov – to si regulujem celkovým objemom jedla. Ak chcem dosiahnuť zmenu formy, príjem jedla znížim. Z doplnkov stravy, ktoré používam spravidla pred a po tréningu, využívam glutamín, nejakú predtréningovku a multivitamín.

Efe Baştürk

Mám výhodu, že môj tréner Dr. Hasan MERT mi precízne naplánuje tréning a stravu, ale keď dosiahnem svoj cieľ, odmenou je jedlo mimo plánu. Vtedy zjem všetko, čo mi ponúkne moja mama – ona pochádza z Macedónska a je vynikajúca kuchárka. Priznám sa, diétovať v Turecku je veľmi ťažké. Turecká aj macedónska kuchyňa je mimoriadne pestrá, máme toľko chutných jedál, ktoré si môžeme dopriať iba výnimočne.

Ako reaguje tvoje okolie na skutočnosť, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré si už dosiahol?
Som Majstrom sveta, uspel som Iráne, kde som mal silných domácich súperov a viem, že som pre Turecko, svoju krajinu dosiahol skvelý výsledok. V Turecku však médiá o kulturistiku nemajú záujem. Nikto z novinárov ma nekontaktoval. Považujem za smutné, že sa zaujímate o mňa iba vy, EastLabs.
Samozrejme, teší ma, že moja rodina, moji tréneri, môj tím a všetci okolo mňa ma vždy podporujú a majú radosť z mojich úspechov. A smútia, ak neuspejem. Aj za to im chcem poďakovať.

Máš nejaký vzor, niekoho, kto ťa motivoval alebo stále motivuje k tomu, aby si pokračoval v tom, čo robíš?
Prvého kulturistu, ktorého so videl v Turecku a ktorého stále obdivujem, sa volá Hamdullah AYKUTLU (poznámka: patrí k TOP bodybuilderom Turecka; začiatkom 90. rokov získal titul Európskeho a Svetového šampióna, roky súťažil v IFBB PRO divízii; na prelome 20. a 21. storočia požiadal o „reamaterizáciu“, následne zvíťazil na IFBB Majstrovstvách sveta, IFBB Majstrovstvách sveta masters, aj prvej Amateur Olympia súťaži, ktorá sa uskutočnila v roku 2011 v Londýne).
Okrem neho je pre mňa inšpiráciou postava, akú si dokázal vďaka bodybuildingu vybudovať Frank ZANE

Kto je podľa teba najlepší kulturista v súčasnosti?
Je pravdou, že najväčší úspech som dosiahol v kategória kulturistika juniorv do 75kg, ale myslím si, že mojou súťažnou kategóriou v ďalších rokoch bude Classic Physique. V tejto kategórii je hneď niekoľko bodybuilderov, ktorí vyzerajú, akoby do našej doby prišli zo starých čias. Starých zlatých čias. A z nich je pre mňa najlepší Chris Bumstead.

Efe Baştürk

Aké sú tvoje súťažné a osobné plány na rok 2023?
Plány na rok 2023 sme rozoberali spoločne s mojim trénerom a výsledok? Budem viac súťažiť a keďže už nie som v juniorskej kategórii, chcem sa nielen ukázať, ale aj presadiť sa medzi mužmi. Môj tréner Dr. Hasan MERT už na to pripravil potrebné tréningové plány a ideme dopredu, aby sme krok za krokom zrealizovali všetko, čo je potrebné k úspechu.

S najväčšou pravdepodobnosťou mojou prvou mojou súťažou v roku 2023 budú Majstrovstvá Turecka (poznámka: tie sa konajú tradične v septembri) a podľa výsledku a formy sa rozhodne, na akých ďalších súťažiach nastúpim. V IFBB súťažnom kalendári je jesenných súťaží naozaj veľa.

Prečo by nielen fanúšikovia silových športov, ale aj tí, ktorí silovým športom príliš nefandia, mali sa určite zaujímať aj o kulturistiku a fitnes?
Dôvodom je benefit, ktorý prináša silový tréning v akejkoľvek podobe. Silový tréning zlepšuje zdravie, pohodu, zvyšuje výkonnosť, znižuje riziko degeneratívnych ochorení. Napriek nesprávnym spoločenským predstavám, silový tréning je reálne vhodný pre mužov aj ženy.
A silové tréningy sú základom kulturistiky. Jej súťažná podoba prináša veľké skúsenosti, aj skvelé zážitky na ceste, počas ktorej kráčame k úspechu. Napriek tomu, že to je individuálny šport, kde každý myslí hlavne na seba.


"Každý z nás, kulturistov, by mal čas venovať nielen tréningu a jedlu, ale nájsť si priestor aj na inú prácu alebo činnosť. Všetko mimo sveta kulturistiky je rovnako dôležité, preto pozorne sledujem iné športy, dianie doma aj vo svete. Netreba zabúdať, že život nie je iba o kulturistike – na to by mali myslieť nielen kulturisti, ale aj fanúšikovia kulturistiky.", uzavrel svoje rozprávanie juniorský Svetový šampión v kulturistike Efe Baştürk.

Diskusia k článku:

AMIX diskusia