Tomáš ŠARINA - v Nemecku pôsobiaci šampión zo Slovenska

Tomáš ŠARINA - v Nemecku pôsobiaci šampión zo Slovenska

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Róbert BRIMICH v rozhovore pre portál EastLabs.SK spomenul meno Tomáš ŠARINA, ktorý aktuálne pôsobí v Nemecku. Pravdou ale je, že Šarina patrí do generácie úspešných juniorských bodybuilderov zo Slovenska a Čiech, ktorí uspeli na 2002 IFBB Svetvom šampionáte v Portugalsku - Šarina v kategórii do 75kg postúpil do finále a získal 5. miesto (víťazom sa stal Rus Koljasnikov, ktorý postupom času sa prepracoval až na vrchol Európskej kulturistiky medzi seniormi), v kategórii nad 75kg pre Slovensko striebro získal Martin BOROVIČKA.

Ako je zrejmé z článku, ktorý zverejnil projekt Startitup.sk, Tomáš ŠARINA sa ku kulturistike (v jej súťažnej podobe) vrátil s odstupom rokov opäť a aj keď pôsobi v Nemecku, stále patrí medzi TOP bodybuilderov.

Startitup

Startitup: Zdravotné problémy ho donútili prehodnotiť jedálniček. Keď sa už zdravo stravoval, prečo do toho nevrátiť aj cvičenie ako za starých čias? Bývalý juniorský majster Slovenska sa takýmto spôsobom po 17. rokoch opäť vrátil ku kulturistike, ktorá je zrejme viac životným štýlom než športom. Popri práci na plný úväzok, v ktorej niekedy strávi aj celý deň, rodine a malom dieťati, sa doma v spálni stihol vo veku 40 rokov vypracovať do formy, s ktorou získal titul majstra Nemecka. Ten mu teraz otvára dvere do ďalších prestížnych súťaží.

Naozaj si sa dostal do víťaznej formy len cvičením doma?
Áno. V Bavorsku, kde žijem, sme mali posilňovne zatvorené 7 mesiacov, takže som musel cvičiť doma. V roku 2020 tri mesiace v prvom lockdowne a od novembra 2020 v druhom. V Nemecku bol vrcholový profesionálny šport stále povolený, aj v lockdowne, ale keďže som vtedy ešte nemal licenciu, výnimka sa na mňa nevzťahovala.

Verilo ti okolie, veril si si vôbec ty sám, že doma spravená posilňovňa bude stačiť?
Okolie ani veľmi nie. V podstate, toto bol môj comeback na pódium po dlhých 17 rokoch, takže okolie a kolegovia nevedeli, čo tým sledujem. Prečo jem len vaječné bielka, nechápali to, iba mi hovorili, že tento rok aj tak z toho nič nebude, môžem rovno zabudnúť atď. Sám som nevedel, ako bude moje telo a metabolizmus reagovať. Predsa len, som starší, nemal som to odskúšané. Ale hovoril som si, o nič nejde, keď to bude zle, nepôjdem. Nedalo sa nič stratiť. Obával som sa trochu nôh, či ich dostanem do bodu, aby boli pripravené. Lebo na to treba stroje a tie som doma nemal. Musel som všemožne improvizovať. Veril som ale, že to dopadne dobre a jednoducho som išiel slepo ďalej za svojím cieľom.

Koľkokrát denne cvičíš a koľko času tým stráviš?
Je rozdiel, či som v objemovej fáze, alebo v diéte. V objeme sa zameriavam na silu a rast. Cvičím ťažšie, ale dbám na regeneráciu. Cvičím 2 dni a deň voľno, siedmy deň začína cely cyklus odznova. Diéta bola o inom. Musel som zaradiť kardio ráno, nalačno. Keďže robím na plný úväzok, väčšinou som vstával okolo 4:30 ráno, a išiel hodinu na bicykli. 6 dní tréning, celé telo aspoň 2-krát do týždňa a deň voľno. Je to v oveľa väčšej intenzite.

Ktorú časť tela cvičíš najradšej a ktorá ťa baví najmenej? Nohy?
Najmenej sa nedá povedať. To už je skôr rutina, no najviac bolestivé je pre mňa brucho a lýtka. Nohy, ten legendárny legday, to je čistá nenávisť a láska zároveň. Na nohy som kládol dôraz od mladých rokov. Vždy ma fascinovali kulturisti s enormne vyvinutými nohami, ako Tom Platz, Paul de Mayo alebo menej známy Franco Bautista.

Tomáš ŠARINA

Musím spomenúť, že som mal obrovské šťastie, že som mohol náhodou spoznať Róberta BRIMICHA, ešte ako mladý chalan. Bol mojím trénerom, ktorý ma doviedol k majstrovským titulom. Práve on mi urobil nohy, s asi najbrutálnejším tréningom, ktorý sa nedá porovnať s ničím iným, čo som v kulturistike zažil. Robo bol rozhodca, ako jediný a prvý Slovák na Mr. Olympia 1998, keď Ronnie Coleman vyhral svoj prvý titul. Ten človek bol a stále je pre mňa ako z iného vesmíru. Vtedy nebol ešte internet a sociálne siete ako dnes. On poznal osobne profesionálov, ktorých ja som videl len na stránkach časopisov a lepil si po stenách ich plagáty. Je držiteľ zlatej medaile Bena Weidera za rozvoj svetovej kulturistiky, trénoval hercov v Beverly Hills, a zrazu som ja bol pri ňom osobne. Je to absolútny profesionál.

Zaujímavé je, že som teraz išiel do bodky rovnakú prípravu, s ktorou ma urobil majstrom SR v roku 2002. Fungovalo to rovnako aj dnes, keď mám o 20 rokov viac. Mňa veľmi teší, že sme opäť v kontakte a dúfam, že spolu urobíme veľký progres v najbližších rokoch.




Pokračovanie článku nájdete na stránkach projektu Startitup.sk

Diskusia k článku:

AMIX diskusia